Mivel minden képviselő a saját lelkiismeretének és választóinak tartozik felelősséggel (alpolgármesterünk ugyanakkor egyéni képviselő is), ez nem feltűnő, hanem egész más kifejezés illik rá.
Hogy is szól a nóta? "Érden minden másképp, minden másképp, minden másképp van, lalalala". (lásd: demokrácia és képviselői felelősség)
Az SZMSZ szerint van valamilyen 30 perces időkorlát az ülés elkezdésére. Amikor az egyik frakcióvezető figyelmeztette erre a polgármestert, az egyszerű válasza az volt, hogy elmehet, akinek sürgős dolga van!
Furcsa, hogy még mindig nem kezdték meg - 1 óra késéssel sem! Pedig a 27 képviselőből 26 jelen van, egyetlen egy hiányzik csak.
Feltűnő ugyanakkor, hogy Csőzik alpolgármestert folyamatosan és nagyon győzködik valamiről. A helyi elnöke, a koalíciós partner helyi elnöke, a polgármester és az egyik frakciótársa is.
Ahhoz, hogy megszavazzák, mindenesetre előbb meg kellene nyitni az ülést. Ez sehogyan sem akaródzik, pedig a képviselők rendesen megjelentek, bőven határozatképesek lennének.
Igaz, 1 fő még hiányzik a polgármester frakciójából ...
Nincs kétségem, a beterjesztett határozati javaslat el lesz fogadva, a szavazógép működni fog, ezzel lemondva az érdemi beleszólás lehetőségéről az ÉTV privatizációjánál, és 1 - azaz egy - (nem teljesen érintetlen) személy kezébe adva azt. Mert ugye senki sem gondolta, hogy a végső bólintás a polgármesterek döntésére több lesz puszta formalitásnál?
Holnap rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz. A meghirdetett napirend szerint egyetlen témát tárgyalnak: pályázat kiírása a városnak az ÉTV Kft.-ben lévő kb. 45 %-nyi tulajdonából 18 % üzletrész értékesítésére.
Az ÉTV Kft. végzi jelenleg a város víz- és csatornaszolgáltatását. Az erre vonatkozó szerződést az Önkormányzat - utoljára - ezév júniusában mondta fel, december 31-i hatállyal. Az előterjesztés és a határozati javaslat szövege az ÉTV topicban olvasható "elfogtunk egy levelet" topictársunk közreadásában.
Az ülés kezdete 9:00 óra, az új Érdi TV remélhetőleg egyenes adásban közvetíti.
Szerintem másokat is ért itt személyeskedőnek vehető, támadásnak vélhető "támadás", mégsem következett ebből, hogy az illető ÚGY ÁLTALÁBAN negligálja ezt a fórumot. Arról nem is beszélve, hogy az igaztalan támadások az azt írót minősítik, ha azok alaptalanok, rosszinulatúak, akkor éppen egy ilyen valódi klubban könnyedén lerázhatók.
Ha az itt megjelenő önkormányzati képviselőket (vagy leendő képviselőket, polgármesterjelöltet) olyan személyes, személyeskedő támadások érnék, mint CS. L.-t vagy Kovács Pétert nem hiszem, hogy egy idő után nem adnák fel.
Mivelhogy nem is adták fel (szerencsére).
Mindenesetre ha panaszuk van, elegánsabb lenne, ha nem más mondaná - esetleg saját véleményét mások mögé bújva, másra mutogatva - helyettük.
A Magyarország.hu-ra be lehet ezután is jelentkezni. Egy helység önkormányzata hiába is tiltaná. Csakhogy az érdi helyi ügyeidet nem tudhattad eddig sem intézni (az ajtó "kulcsra volt zárva"), s egy ideig nem is fogod tudni, mert nincs hozzá meg a "technika". Ami volt, azt ezután is használhatod.
tisztelettel felhivom a figyelmedet, hogy tévedsz. Valószinüleg nem használtad az Ügyfélkaput, és felületesen olvastad a tájékoztatókat, ezért elmondom, hogy müködik (müködött, amig ez az idióta rendelet nem lett megalkotva). A magyarorszag.hu-n regisztrálsz, majd beballagsz az okmányirodába (de lehet csak ott az okmányirodában is intézni). Ott egy nagyon kedves hölgy az ügygazda, aki azonosit és véglegesiti a regisztrációdat. Onnantól kezdve van egy azonositód, amivel ügyeket intézhetsz és indithatsz az Ügyfélkapun keresztül.
Az érdi okmányirodába a magyarorszag.hu-n keresztül tudsz bejelentkezni, időpontot kérni, ügyet inditani. Ezt jelenti az XR rendszer integrációja.
a technika eddig is megvolt, ha valaki igazán akarta, eddig használhatta. Ezt most tiltja a helyi rendelet. a soakt szidott Mitnyán kerületében pl. úgy hozták meg a korlátozó rendelkezést, hogy hozzáadták a következő mondatrészt a tiltáshoz: "kivéve azokat az ügyeket, amelyeket az Ügyfélkapun keresztül lehet inditani". Ezzel meg lehetett volna oldani a problémát.
javasolom, hogy a többit a másik topikbvan folytassuk, mert ez már nagyon off itt
A törvényi hátteret köszönöm. Az a probléma, hogy ha a meglévő folyamatok elektronikus aláírással való kiegészítése két hónappt vesz igénybe, akkor el lehet képzelni, mennyi időbe telik a meglévő folyamatoknak a megteremtése (szoftverkészítés, tesztelés). Szóval sajnos az az 1 éves jóslatom nem áll annyira távol az igazságtól.
A Magyarország.hu-ra be lehet ezután is jelentkezni. Egy helység önkormányzata hiába is tiltaná. Csakhogy az érdi helyi ügyeidet nem tudhattad eddig sem intézni (az ajtó "kulcsra volt zárva"), s egy ideig nem is fogod tudni, mert nincs hozzá meg a "technika". Ami volt, azt ezután is használhatod.
A város valóban nyert egy kalap pénzt intormatikai beruházásra (tehát a legnagyobb részét, /ha jól tudom több mint 600 millió forint/ nem az érdi adófizetők pénzéből finanszírozzák) , de a beruházás csak még ezután kezdődhet el, tekintettel arra, hogy pályáztatás után a nyertes cég csinálja majd meg az érdi online-ügyéntézésre alkalmas szoftvert. /Nem tudom, hirdettek-e már eredményt, vagyis hogy ki a nyertes cég./
Egy ilyen szoftver elkészítése hosszú hónapokat vesz igénybe. Tesztelés után, meg kell tanítani a használatát azoknak, akik az online-ügyintézést fogják "kezelni". Ennek a kettőnek a megtörténtét én kb. egy évre saccoltam, s örülnék, ha nem lenne igazam.
Ne értsétek félre: azt gondolom, hogy ez a fórum hasznos és jó. Alkalmas terepe ügyes-bajos dolgaink, gondolataink kicserélésének. De nem az elintézésének.
Annak idején nagyon örültem, hogy sikerült "becserkésznie" Csőzik Lacinak a polgármest urat is, s ő - szabadidejének függvényében - válaszolgatott is itt a kérdésekre, sőt személyes találkozó is volt (bár én ezen nem vettem részt, mégis azt gondolom, hogy nem fütyült arra, amit a fóromozók írtak, mondtak). Nem tudom, mi volt az, ami megszüntette ezt a kommunikációt. Talán az, hogy az ember nem szívesen tölti igen szűkre szabott idejét azzal, hogy "pofozógép" legyen. Nem tudom. Talán tőle kellene megkérdezni.
De én hiszem, hogy mindent meg lehet fogalmazni a másik embert tiszteletben tartó hangnemben, s nem abból kellene - tisztelet a kivételeknek - kiindulni, hogy egy politikusnak el kell tűrnie a "kemény" hangnemet. Hogy még ehhez jogszabályi hivatkozást is csatolunk, attól nem lesz szememben megmagyarázható az udvariatlan, prejudikáló, az azt nézem, ki írta, s nem azt, mit írt hangnem.
Ha az itt megjelenő önkormányzati képviselőket (vagy leendő képviselőket, polgármesterjelöltet) olyan személyes, személyeskedő támadások érnék, mint CS. L.-t vagy Kovács Pétert nem hiszem, hogy egy idő után nem adnák fel.
Amíg a törvényi háttere nincs meg az elektronikus aláírásnak, amíg Érden nem készül el a technikai háttér (ennek elkészülte és az érintettek "betanítása szerintem legalább egy évet ígényel)...
Kedves Márta!
Az elektronikus aláírásról a 2001. évi XXXV. törvény rendelkezik, s mára olyannyira létező valóság, hogy a Gazdasági Versenyképesség... (GVOP) pályázatokon pluszpontot érő követelményként szerepel ennek (továbbá az elektronikus számlának) implementálása. Az egy éves időigény kapcsán pedig - ha ez volna a reklám helye - egy sor céget említhetnék, amelyek (az immár évek óta működő hitelesítés-szolgáltatókkal együttműködésben) két hónapon belül boldogan üzembe helyezné a meglévő folyamatok elektronikus akláírással való kiegészítését; beleértve a városházi dolgozók (fejenként akár négy órásra is nyújtható) betanítását.
Csakhogy ezután kifejezetten csak "jótétemény" lesz, hogy be lehet jelentkezni, és ha netán nem működne a rendszer, lehetne mondani, hogy hja, kérem, ez csak luxusigény, tulajdonképpen nem is lenne szabad működtetnünk. Nem szeretem a jószándék alapján működő intézményeket. Mindig hálásnak kell lennem, hogy ha véletlenül jól költötték el az adómat, és soha nem válhat természetessé így.
" Vagy szerinted eddig volt "szoba", s csak most kulcsolták be?"
Pl. én is így vélem értelmezni. A város nyert egy kalap pénzt informatikai beruházásra, közben meg bezárja az eddigi lehetőségeket. Ennek a fórumnak a hasznáról pedig lekezelő, degradáló stílusban próbál beszélni. Pl. én is ezért szólaltam meg. Hidd el, 10-nél több emberről van szó. Még ha a többség többnyire csak csendben figyel, akkor is.
Bocs, de azt gondolom, hogy a linked nem az Érdi "ügyfélkapuról" szól. Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere.
Okmányirodai szolgáltatások Az elektronikusan előkészíthető ügyek listája Időpontfoglalás okmányirodai ügyekben Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szolgáltatásai
Ha az ügyfélkapun bemégy, s a következő ajtó zárva van, mert nincs mögötte "berendezett szoba", ahogy érdi ügyekben nincs, akkor mit érsz vele. Vagy szerinted eddig volt "szoba", s csak most kulcsolták be? Nem hiszem!
Nem azt mondtam, hogy a betanítás egy évet vesz igénybe, hanem a technikai feltételek megteremtése és a betanítás tart szerintem addig. Ha jól tudom, még most fejeződött (fejeződik?) be a pályáztatás, s csak ezután kezdik el csinálni a rendszert.
Ha a digitális aláírásról tudsz még többet, kérlek oszd meg velem!
nem jól tudod, hogy mi volt eddig a lehetséges szolgáltatások köre. figyelmedbe ajánlom az Ügyfélkapu segitségéveligénybevehető szolgáltatások leirását. Ezek egy részét el lehetett intézni, mást legalább elinditani, még ha később be is kellett menni. Ezentúl ez a nem megfelelő körültekintéssel meghozott rendelet korlátozza, még azt is, ami igénybe vehető volt, mert azt nem lehet, hogy az Önkormányzat rendeletét nem veszik figyelembe, ugye tudod?
Neked van Ügyfélkapu regisztrációd?
Jó, ha tudod, hogy Érd elsők között valósitotta meg az XR rendszerrel való integrációt, amit a BM fejlesztett. Ebből az állapotból miért kellett visszalépni? Csak azért, mert zsigeri (információ)technológia-gyülölet uralkodik a méltóságos Jegyzőasszony köreiben?
Egyébként van törvényi háttere az elektronikus aláirásnak, ezzel (is) félretájékoztatta a jegyző a képviselőket. A költsége sem egetrengető, egy digitális aláirás szolgáltatás éves dija 6.000 Ft nagyságrendü ügyfél oldalon. Más önkormányzatoknál müködik, a zelső igénybeveveő állampolgárok ingyen kapják, az önkormányzat fiannszirozza.
A "betanitás" egy évet vesz igénybe?!?! Igencsak remélem, hogy nem. Azt azért nem hinném, hogy ilyen csökkentett értelmi képességü dolgozói lennének a Városházának, azért ennél többre tartom őket.
Árpinak írt hozzászólásomban ott a válaszom. ( Gondolom, érted is, hogy miért kérdeztem előzőleg tőled, s érteni vélem, hogy a kérdésemre te miért kérdéssel "válaszoltál".
Kedves Árpi! Azt gondolom, hogy az időpontkérés interneten, nem lebecsülendő, s az sem, hogy nyomtatványokat is le lehet tölteni, nem kell személyesen értemenni. Ha jól tudom, ezek voltak az eddigi "szolgáltatások". Sajnos tényleg nem sok. De ez ezután is meglesz. Tehát enyhe túlzás azt gondolni, mondani hogy itt most a határozattal visszafelélépés történt, s még azokat a jogokat is elveszik a lakosságtól, ami eddig volt. Mert erről szó sincs.
Amit én mondtam, az csupán az, hogy ha nincsenek meg a feltételei annak, hogy Érden bevezessenek újabb online ügyintézést - márpedig nincsenek meg a feltételek - akkor ezt a határozatot meg kellett hozni, mert ellenkező esetben nov. 1-jétől törvényellenes lenne, ha nem intézhetnék az állampogárok az ügyeiket interneten.
Amíg a törvényi háttere nincs meg az elektronikus aláírásnak, amíg Érden nem készül el a technikai háttér (ennek elkészülte és az érintettek "betanítása szerintem legalább egy évet ígényel) , nincs értelme támadni ezt a határozatot.
Aztán ha mindez megvan, bizony fontos, hogy senki se gördítsen akadályt az online ügyintézés elé, csak azért, mert félti az állását. Erre tényleg oda kell figyelni. Rám számíthatsz:)
A hivatal létszámáról január vége felé már volt szó ezen a topicon. A 109. sz. hsz.-ben pl. az alábbiakról tudósítottam:
"A csütörtöki testületi ülés 4. - tervezett - napirendi pontja:
"Javaslat Érd Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezeti változására, valamint létszámfejlesztésre"
A szervezeti változást az előterjesztő szerint egy 2003. novemberi Kormányrendelet teszi szükségessé, és a lényege, hogy a törvényességi ellenőr és a 4 belső ellenőr a Törvényességi, Jogi és Ellenőrzési Osztálytól a Jegyző közvetlen irányítása alá kerül. Ezzel egyidejűleg létrehoznak egy 12. osztályt, a Közbeszerzési Osztályt, és az előbbi - hosszú nevű - osztály megnevezése Jogi Osztályra változik.
Az előterjesztő javasolja a Polgármesteri Hivatal jelenlegi 203 fős létszámát 8 fővel megnövelni, a következő álláshelyekkel:
1 fő jogász,
1 fő számítástechnikus,
1 fő aljegyző,
1 fő sajtóösszekötő,
1 fő közútkezeléssel kapcsolatos feladatok ellátása,
1 fő csoportvezető beruházási, üzemeltetési tevékenység irányítása,
"Az én tudomásom szerint az eddigi "szolgáltatás" megmaradt. A továbbiakhoz nincsenek meg a feltételek, s azt tiltották. Amit nagyon sajnálok, de meg kell értenem.:("
Mire írtad, hogy az eddigi "szolgáltatás" megmaradt?