Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nem igen lattam elado Musa nanat sehol.Bene Laci bacsitol szerettem volna venni,de o beteg lett igy nem sikerult tole.Neki van pedig,de korhazban volt es meg lehet hogy most is ott van.
Nekem is csak volt tavalyról.Itt a fórumon érdeklődj. Plusz banános topicban hátha. Nagyobb bolti növény nem érdekel? Vagy inkább kicsit szeretnél nevelni vagy az ára sok a nagynak?
A másodikat is megoperáltam, kb. ugyanazzal az eredménnyel; szépen beszött gyökérlabda, egészséges gyökerek, nem elhasznált, jó minöségü közeg. Talán egy kicsivel nagyobb tömör agyaggolyó a közepén...Jól letisztogattam, de a közegen nem nagyon változtattam. Kiválogattam belöle a gyökérmaradványokat, hozzátettem egy marék tözeget és és valamennyi tartós mütrágyát, aztán visszaültettem. Mi legyen?
Na, most vagyok bajban; kibontottam a kisebbik fát, amelyiknek már régebben teljesen leszáradtak még az ágai is; csak a törzse egészséges még.
A gyökerein azonban az égvilágon semmi rendellenességet nem észlelek.Hacsak azt nem, ha nagyon keresni akarom a bajt, hogy a földlabda közepében van egy kis kökemény agyagos gombóc; nyilván annak a közegnek a maradványa, amiben árulták mielött átültettem. Ezt csak jelentös eröszakkal tudnám megbontani, vagy eltávolítani. De a gyökerek ezt rég túlhaladták már; az egész cserép be volt szépen szöve egészséges gyökerekkel.
Mit tegyek most? Változatlanul temessem vissza és várjak? Vagy teljesen kimossam a gyökereket?És mibe tegyem?
Levágjam a száraz ágakat, vagy várjak még vele? Elég sürgös lenne, mert ott áll szegény a balkonon szabad gyökérrel.
Ráadásul valahol azt olvastam, hogy még átültetésnél se cseréljük le teljesen a közeget, csak a felsö néhány cm-t, mert azt nagyon nem szereti. Nem volt elég baja szegénynek...
A pár napja leválasztott törpe banán sarjak bebarnultak.Ez égés (mert félárnyékba van ritkán éri teljes napfény is)vagy ilyenkor kezdődik a foltosodás?
Holnap meg szeretném ejteni az operációt, de sajnos nem találok egyértelmü útmutatót a közeghez. Emellett itt nehezen is jutok hozzá különlegesebb anyagokhoz.
A következök vannak itthon: vakondtúrás-föld; (a környék általában savanyú, homokos alapanyagú), közönséges virágföld, kevés tözeg, nagyon kevés perlit, homok. Van ezen kívül még régi kavicsos földkeverék, ami a floráriumom alján volt, szemcseméret 2-4 mm, talán tudok kinyerni egy kevés agyaggranulátumot is, vagy a saját jelenlegi közegéböl valami vulkáni közetet. Mit tanácsoltok?
A jelenlegi közeg egyébként mennyiben hasznosítható újra? Teljesen kidobjam?
Nem véletlen mondtuk, hogy nem biztos hogy átnedvesedik a talaj, főleg ha ilyen rossz szerkezetű.
Átültetni, már el lehet kezdeni, olyan júliusig sztem., utána már nem tud rendesen begyökeresedni télre, így kevésbé javasolt.
Alapban nem szoktunk a földlabdához nyúlni, vagy csak 1-2 centit leszedni körbe, hogy a gyökerek kicsit kiszabaduljanak. Ha viszont nagyon kemény, agyagos, rossz szerkezetű a talaj akkor teljes lemosás is szükségessé válhat, de ezt csak saját felelősségre csináld, mert lehet belőle probléma, tönkremehet a nemes rész is akár, főleg kezdőknél nem javaslom. Ez esetben, biztos hogy visszaveti a fejlődését a fának, hisz be kell újra szőni az egész labdát, termés, virág ugrik.
Szerintem nem szerencsés, ha a citrus földje be tud keményedni. Laza, tőzeges, szellős talaj kell inkább. Nálam a gyári (garri) citrusföld emiatt nem is vált be. Az inkább egy zsíros virágföldre emlékeztetett... A weben illetve itt a fórumon vannak jótanácsok a talajra.
Citromfáim sikeresen túlélték a telet, leveleik meg vannak, tele bimbóval. Úgy tűnik tetszik nekik az új terasz, ami csak az ő kedvükért készült. Köszönöm a téli jó tanácsokat, lehet, hogy kiszárítottam volna őket tavaszig, ha nem láttok el jó tanáccsal. Olyan kemény a földjük, hogy alig akart leszivárogni a víz. Én azt hittem, hogy kaptak elég vizet, mert a teteje mindig nedves volt, közben meg az alja tök száraz. Na mindegy, tanultam a dologból, legközelebb már figyelek erre.
Viszont most újra segítséget szeretnék kérni tőletek. Úgy gondoltam, hogy idén átültetem a citromfákat, mert már régen voltak átültetve (és azt még nem én csináltam). Légyszi írjátok le, hogy mit szabad és mit nem szabad vele csinálni. Úgy gondoltam, hogy a földjével nem szórakozok, és veszek citrusföldet, az lesz a legegyszerűbb. Ki szabad-e szedni a földet a gyökerei közül, vagy csak a szélén? Meg kell-e nyírni a gyökereit, vagy inkább ne bántsam? Mikor lehet átültetni? Általában a növényeket tavasszal szokták, de valahol mintha azt olvastam volna, hogy a citrusokat júniusban kell, mire megindul bennük a keringés.
És még valami! A dugványozásnál felejtsd el a sima földet (legalábbis homok hozzákeverése nélkül)!!!!
Tapasztalatból mondom, hogy használj kókuszrostot! Áztasd vízbe és facsard ki róla a felesleges vizet! Ha keversz hozzá perlitet akkor még jobb. A kókuszrosttal kb 90% esélyed van a gyökerezéshez!!! A sima földdel pedig szerintem 5-10% (max).
Ja és fontos, hogy ne tedd Őket tűző napsütésre! Helyezd őket árnyékos helyre (pl lépcsőházba.) Szerintem lényeges a közel állandó hőmérséklet (legalább 20fok)!
A következő albumban saját dugványokat láthatsz (2013-2014-esek):
A 6761-esen balról a 3db. A 6767-esen balról a 6db+a két nagy fa előtti kisebb a járólapon és a mögöttük beékelődő kisebb.
Hellosztok valaki le tudná nekem irni hogy hogy kel citrom fát dugványolni .meg hogy hova kell utána rakni
Én egy flakont vágtam keté és megtoltotem virág földel be áztatam rá nyomtam a tetejét a flakonak csak nem tudom hogy hova rakjam érje nap vagy ne az jó lenne ha valaki tudna segiteni
Szerintem sem érdemes az ócsárolókkal foglalkozni, a szekér halad tovább, nem kell felvenni a stílusukat.
Na mivel fel is akartam már tenni, meg vigaszként, Bombaba, így néz ki a Sharbati kb 1 év növekedés után, elég erőteljes, a citromhoz hasonlatos energiával.
Ui.: Bombaba, van egy hozzászólás elrejtése ikon a hozzászóló nevénél, érdemes bőszen alkalmazni, így nem kell többet az okos beszólásokat olvasni, praktikus találmány:)