A szurszop (Annona muricata) és a borojó (Borojoa patinoi) milyen földet szeret, és mekkora cserépbe kell ültetni, hogy jól fejlődjön? Milyen mély legyen a cserép. Sok trópusi növénynél úgy láttam, hogy egy hosszú főgyökeret akar növeszteni lefelé, és sima cserépben az alján tekeredni kell.
Sziasztok! Szép Húsvétot ! A növény-remélem megérkezik a kép is-ismeretlen számomra.Kevés látható még belőle,de Nektek ennyi biztosan elég hogy felismerjétek.Évek óta éldegélünk egymás mellett,de most hogy kikerült a telelőből feltűnt hogy tele van bimbóval.Lehet-e,és ha igen mit tegyek hogy legyen is rajt termés?Citrusféléket már sok éve nevelek talán nem reménytelen hogy vele is boldoguljak.Köszönöm a segítséget.
Több verzió is lehet, legtöbbször (nálam) a talaj nem tetszett neki, érdemes nagyon laza, pl fele perlites, tözeges talajba tenni, a tömény virágföldet nem szereti, gombára érzékeny. Az öntözést sem kell túlzásba vinni inkább szárazabban kell tartani. Esetleg huzat... Szűrt napos helyre lehet azért tenni, csak nagyon erősre nem túl jó. Ezenkívül egyébként is egy passziója a sok levélkezdeményből sokat lehullatni, de azért maradnia kéne párnak. üdv
vettünk barátnőmmel egy mangót még tavaly.elültettük a magot,szépen ki is kelt a növényke,4 levelet hozott,majd azóta stagnál ezzel a 4 levéllel.ha új levelek jelennek meg akkor azokat kb 5 mm-es nagyságban leszórja.mitől lehet ez?a növny most kb 12 cm-es olyan 5-6-7 cmes levelekkel,és egyszer már átültettem.fényes de nem tűző napon van,rendszeresen van locsolva.
Az egyik képen csak a termés van és a farkasalma nagyvonalú leírása->ezért azt hittem összekeverték,mivel én is láttam már farkasalmát(clematitist) felénk. Max 1 méter és nem kúszik csak fekszik vagy neki dől egy másik növényhez.
De aztán rájöttem hogy minden Aristolochia fajhoz "farkasalmát" írnak
utálna néztem és láttam hogy a két növény nem ugyan az!
Elég zagyván írsz.. Mutasd meg hol írják hogy nálunk is őshonos? Azért mert farkasalmát írnak? Tudtommal nálunk csak az Aristolochia clematitis őshonos... Általában kúszónövények, amik elég könnyen elérik a 10 métert...
Ezzel azért tudnék vitatkozni! Aristolochia roxburghiana - Farkasalma
Az Aristolochia roxburghiana Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszónövény. Itthon konténernövényként tartható, egy-egy szár mérete akár 10 méter is lehet.szinte kötelező faj a trópusi növények kedvelőinek.
Először is ez nálunk is őshonos.Másodjára pedig ha nálunk is nő akkor mióta trópusi??
Nem az a lényeg hogy bors legyen hanem hogy könnyen beszerezhető olcsó magból nőjön és hogy utána legyen egy "egzotikus" növényem.(pl:citrom,datolya stb.)
Lehet , de nem érdemes , mert a frissen szedett termést füllesztik erjesztik , azután tűző napon szárítják , egyszóval esélye sincs arra , hogy kikeljen.
Még december végén ültettem magról szamóca guavát. Március elején ki is bújt az ötből kettő, kb. 1-1,5cm-es magonc, a szár végén a maggal. Azóta ugyanebben az állapotban vannak. Ha tud valaki segíteni, hogy normális-e ez így vagy, hogy mit kellene nekik csinálnom, megköszönném.
Lehet,hogy igazad van,hallottam már ezt a nevet,de ennek nincs köze a dióhoz. Ezért zavaróak a magyar elnevezések.Feijoa sellowiana v.van egy régebbi latin neve Acca sellowiana,fidzsoa v.mirtuszgyümölcs,de diónak semmiképpen nem nevezhető. De most előszedtem az összes létező irodalmam és tényleg van ahol mirtuszdióként említik. Node akkor ami a lényeg röviden leírom róla H.Józsi barátomnak. Én először vettem egyet,majd máshonnan kaptam ágat,melyet ledugványoztam és szépen megeredt.Ma mindkettő termő méretű fácska,de nagyon rapszódikusan terem. Talajának ugyanazt használom,mint a citrusoknak,télen egy 0-5 fok körüli tárolóban pihentetem tavaszig,most már kivittem az udvarra.Télen alig öntözöm,néha elég sok levele lehullik,de tavasszal gyönyörűen kivirul.Rendkívűl szép virágja van,melyet pala- csinta tésztába forgatva és forró olajban megpirítva csemegeként lehet fogyasztani. Gyümölcse már nem ennyire nyerte el a tetszésemet,nem rossz,de vannak ennél sokkal finomabbak.Az én két fám gyümölcse annyiban tér el egymástól,hogy az egyiké egészen hosszúkás,mig a másik csaknem gombolyű.Szinben,ízben nincs különbség közöttük. A dugványok először lassan indulnak,de pár éves fácskák nagyon meg tudnak lódulni. Hajlamos az elbokrosodásra,de jól metszhető és bármilyen koronaforma kialakítható belőle. Az első fotó az egyik saját gyümölcs,de mivel nem találtam a saját fotóim közt a másikról és a virágról(pedig biztos van) így egy reklámképet mutatok róluk.
Szerintem a mírtuszgyümölcs és a mírtuszdió ugyanaz, legalábbis én a neten mind a két nevével találkoztam. Hívják mág ananász guavának is latin neve feijoa sellowiana.
Ugye ezt nem gondolod komolyan,hogy le kell vágni a leveleket? Addig örül az ember,amíg minél több épp levele van.Nekem már van két termő méretű a legnagyobb gond az,hogy így 10-15 éves kor között már annyira intenzíven nő,hogy lassan nem fér el a három méter magas növényházban.Az idény annyira megindultak,hogy van már 30-40 cm-es új hajtás rajtuk.No meg vannak nagyon szép tavalyi magoncok. Néhány kép a tavalyi termések még zölden,majd érésben,idei virágok és a tavalyi magoncok.
Na ugye és már kezdted feladni,sose szabad,ha csak egy szem lesz az is nagy élmény. Már biztosan megeredt az oltvány,már hozza a leveleket,majd teszek fel később ké- pet róla.
Nálam már gyönyörűen megindultak a magoncok is,meg a tavalyi gyökeres is,igaz fűtött növényházban,így előbbre leszek,majd természetesen én is kiviszem szabadba és valóban szereti a dús,tápanyagban gazdag talajt és a rendszeres tápoldatozást is meghálálja.Azért jó előnevelni,mert elég későn hozza terméseit és akkor kevés érik be,ha későn ültetjük.Igaz az aprók jók lesznek a hordós savanyúba,akár a kis dinnyék. De azért gyümölcsként sokkal finomabb.