Keresés

Részletes keresés

magyarliba Creative Commons License 2012.06.13 0 0 29

Egy volt munkatársam mesélte, hogy  volt olyan év, amikor alig termett barack náluk. Azt a keveset megfőzték lekvárnak, majd amikor érett az alma, összefőzték vele, hogy megszaporítsák. Olyan jól sikerült, hogy utána szinte csak így készítették a "baracklekvárt". Mellesleg az almából is nagyon jó ízű lekvárt lehet varázsolni egy kis egész fahéj, szegfűszeg és pár karika citrom hozzáadásával. Előbbieket lehet teatojásban belelógatni, utóbbi könnyen kihalászható. Lassan nálunk népszerűbb, mint az évtizedek óta verhetetlen baracklekvár.

Szamócából pedig egy másik ismerős egyszerűen folyamatosan fagyasztja az 1-2 maréknyi termését, majd amikor már összegyűlt egy rendes adag, akkor főzi lekvárrá.

 

Más: nálam a fanyarka/mézalmácska érik éppen. Itt a nyugati határ közelében eleve lekvárfának hívják a növényt, de még nem volt alkalmam kipróbálni. Részint, mert még kevés terem, illetve a termést elnassoljuk, részint, mert a nyavalyás seregélyek is kedvelik nagyon. Valakinek tapasztalata erről?

Előzmény: gergerg (23)
CBNora Creative Commons License 2012.06.13 0 0 28

Nagyanyám annak idején málna-ribizli zselét főzött, az nagyon finom volt. A kakaós lepénybe mindig azt kente (kakaós kevert tésztából volt). Sajnos az arányokat már nem tudom, pedig régen én is főztem. Az kicsit strapás benne, hogy mindent át kellett passzírozni, de mag nélkül finom.

Előzmény: Mariska néni (18)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 27

De a hűtő zöldség tartójába károsodás nélkül celofánba szorossan becsomagolva károsodás nélkül eláll.

 

Nem tévedés celofán !

Előzmény: anlu2 (25)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 26

Csak egy pillanatra ugrottam be, sajnos helyzet van a férjemnek becsípődött a dereka, nem elég, hogy ápolni kell, de minden rám marad.

 

Örülök, hogy pörög a topik, a mák torta receptre már is lecsaptam, valamivel kell vigasztalni a nagy beteget.

 

Ha kicsit rendbe jönnek a dolgok igérem jönnek a kért receptek.

Addig ebédre étvágy gerjesztőnek ördög csirke

 

 

                                                           

anlu2 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 25

:)))) Ez a kérdés komoly vagy viccnek szántad?

Mióta szokták lefagyasztani a salátát?

Nem azért jégsaláta a neve, hogy lefagyaszd!

Előzmény: Törölt nick (8)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 24

Pontosan ezt ajánlja a befőzős könyvem!

Előzmény: gergerg (23)
gergerg Creative Commons License 2012.06.13 0 0 23

Amik nem egyszerre érnek de összefőzném őket ott működik hogy az előbb érőt lefegysztom amíg beérik a másik és akkor főzöm össze?

Előzmény: Mariska néni (22)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 22

Az almában is sok a pektin, vagyis nagyon jól sűrűsödik, ezért kár bele a ribizli, hacsak nem ízesítésnek. Inkább olyan gyümölcsökkel érdemes összefőzni, amik nehezen sűrűsüdnek, pl. cseresznye, meggy, vagy ha van fehér is, akkor a körte. A körtelekvár nagyon-nagyon finom!

Előzmény: gergerg (17)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 21

Kérdésed második részére: az ötből három, az is nagyon gyatrán.

Előzmény: taormina001 (9)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 20

Igen, idén előbb érett az érdi bőtermő, máskor június végére szokott. Szerencsére hét végén befőztem, meg pakoltam a mélyhűtőbe, mert azóta biztos leverték az esők és a viharok. Ja és 6 tepsi meggyes pite is készült a hét végén.

Előzmény: taormina001 (9)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 19

Köszi, ez nagyon jól hangzik - na a csokis meggylekvár nem annyira, de a sült cékla!

Előzmény: Andrea555 (12)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 18

A ribizli nem csak magában finom. Pl. az én meggylekváromba szuper lett volna, mivel a ribizli tele van pektinnel, a meggyben pedig nagyon kevés van, így nem tudom elég sűrűre főzni. De régi szakácskönyvek szinte minden gyümölcshöz javasolják hozzáadni sűrítés céljából.

Előzmény: gergerg (13)
gergerg Creative Commons License 2012.06.13 0 0 17

Akkor egy tejesládányit szivesen cserélek veled barackra megt itt meg azt szeretnénk ha lenne. Arra van receptünk de idén nem lesz termés ezért nem sok baracklekváros kenyeret eszünk. A málna lekvár az rendben van, én még a piros és fehér ribizli lekvárt is megeszegetem de nagyon savanyú. A fekete meg tömény, Valaki valahol említette ha jól emlékszem hogy almával főzi össze, ami jó is lenne mert nekem van olyan nyári almám ami egyébként semmire sem jó, se íze se bűze, de hígítani pont jó lehetne. Na erre kéne valami kipróbált recept.  Később jövök majd paprika savanyítás ügyben is. A tarlórépát nemrég láttam az m1-en egy műsorban, més sosem ettem, de valahol fogok keresni hogy megkóstolhassam. 

   Én nagy receptekkel nem tudok szolgálni, a főzés nem az én reszortom a családban.

Előzmény: Andrea555 (14)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.13 0 0 16

Én most kora reggel kimentem a sok eső után körülnézni, és fölhúzgáltam néhány répát hogy dobáljak be a tyúkoknak, csoda könnyen sikerült.

Erre belefeküdtem és az egészet kiegyeltem, hogy a maradék szép nagyra nőjön.

Gondoltam ezeket a piciket elteszem bébirépának.

 

A fiaam vesz ilyet a boltban  üvegesen. Csinált már ilyet valaki?

atandi Creative Commons License 2012.06.13 0 0 15

Épp most olvastam a málnáson, hogy tán 10% feketeribizli az ideális hozzá/bele.

Előzmény: gergerg (13)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 14

Nálunk pl az egyszerű ribizlilekvár nagyon menő,minden szereti.

Ismeritek az agglegénykompótot? Azt is most érdemes elkezdeni rakni! Nagyon jó,csak tényleg jó rumot kell hozzá használni!

Előzmény: gergerg (13)
gergerg Creative Commons License 2012.06.13 0 0 13

 Rengeteg pibizlim terem minden szinű minden évben, idén is sok lesz, (csak hogy deffiniáljam a sokat több vödörrel). És szintén sok szeder meg málna. A málnával nincs gond.  Mindig csinálunk szörpröt meg lekvárt de valahogy nem az igazi egyik sem. Lehet hogy valami más gyümölcsel kéne összefőzni ezeket? Van erre valakinek valami jó receptje?

 

 

Andrea555 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 12

A céklát én sokszor fóliába csomagolva sütni szoktam. Nagyon finom így bárminek szinte. Pl fetesajttal,pirított szezámmaggal ,pici balzsamecettel összekeverve.

Meggylekvár! Az is finom! Egyik évben a csokis meggylekvárt próbáltam.Háát! Elég megosztó lett. Volt aki teljesen oda volt tőle,volt aki még most is emlegeti mennyire rossz :))

Viszont vaníliával mindenki kedvence.

Előzmény: Mariska néni (7)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 11

Felejtsd el! Nem azért jégsaláta, mert bírja a jeget. :-)))))

Inkább ajándékozd el, vagy add el, ha túl sok.

Már a túl hideg hűtőben is megpunnyad, nemhogy mínuszokban.

 

 

Előzmény: Törölt nick (8)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 10

Egreses receptek érdekelnének, mert nálunk sok az egres, amit hosszú idö óta elöször sikerült is megmenteni az amerikai lisztharmat karjaiból. csak az a baj, hogy senki se szereti az egreszószt, mást meg nemigen ismerek.

 

Más: a piros gyümölcsök összefözéséböl készül a "Rote Grütze", egyfajta enyhén füszeres gyümölcskocsonya, amit mindenki nagyon szeret. így elfogy pl. a ribizli is, ami önmagában elég fanyar. Legföbb alkotórésze ameggy, aztán mehet bele piros és fekete ribizli, málna, eper, söt egres is.

taormina001 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 9

Van már meggy? nálunk még zöld. kikeltek-e a magok, Mariska néni?

Előzmény: Mariska néni (4)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.13 0 0 8

Nem tudom idevaló e a kérdés. Hála a jó esős időnek sok jégsalátám termett.

Mi a tapasztalat bírja a fagyasztást? Mert olyan jó lenne később is.

Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 7

Én is céklaimádó vagyok. Most mentem, hogy ritkítom a céklát, ne árnyékoljon a paprikának, s a legnagyobb meglepetésemre 10-15 centis céklákat találtam, ami a hosszúkás cylindrában már igen méretesnek számít. Megfőzve, felkockázva, fűszeres joghurttal nyakonöntve ettük degeszre magunkat. Aki tud jó cékla receptet, kérem, hogy ne fogja vissza magát.

Előzmény: zsebi41 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.13 0 0 6

Érik a ribizli.

Akinek van, ajánlom a ribizlis máktorta receptjét megpróbálni, ha még nem ismerné: http://goo.gl/amSTi

 

Én nem vagyok oda a ribizliért natúrban, a fenti sütit pedig cukrászdában szoktam falni, de az egyik nagy kedvencem. Nehéz elképzelni, de a ribizli íze nagyon érdekes és egyedi harmóniában van a máktortáéval.

 

Üdv

Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 5

A csemege uborka recepted nagyon jó! De írtad, hogy pl. a paprikát máshogyan teszed el, ezt is megosztanád velünk?

Előzmény: zsebi41 (-)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 4

Nálam most éppen meggylekvár készült.

Előzmény: Andrea555 (3)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 3

Sziasztok! Én is enyitottam máris:) Most kinek mi érik a kertjében? Milyen finomságok készülnek belőle? 

Nálunk most a málna kezdett érni,egyenlőre még nem kérdés kell e készíteni belőle bármit is.

 

anlu2 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 2

Miért? A kertészek nem esznek? Szerintem itt is lehet ilyen téma nyugodtan. Vannak topikok ahol csak iszogatnak, pedig nem az a topik neve!

Jó étvagyat! Én várom a számomra új recepteket.

Előzmény: comad2 (1)
comad2 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 1

Lecsó über alles! De ez a topic nem inkább a "Konyhaasztal"-ba való?

Előzmény: zsebi41 (-)
janijani Creative Commons License 2012.06.12 0 0 0

...bek0p0g0k...

Előzmény: zsebi41 (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!