Egy volt munkatársam mesélte, hogy volt olyan év, amikor alig termett barack náluk. Azt a keveset megfőzték lekvárnak, majd amikor érett az alma, összefőzték vele, hogy megszaporítsák. Olyan jól sikerült, hogy utána szinte csak így készítették a "baracklekvárt". Mellesleg az almából is nagyon jó ízű lekvárt lehet varázsolni egy kis egész fahéj, szegfűszeg és pár karika citrom hozzáadásával. Előbbieket lehet teatojásban belelógatni, utóbbi könnyen kihalászható. Lassan nálunk népszerűbb, mint az évtizedek óta verhetetlen baracklekvár.
Szamócából pedig egy másik ismerős egyszerűen folyamatosan fagyasztja az 1-2 maréknyi termését, majd amikor már összegyűlt egy rendes adag, akkor főzi lekvárrá.
Más: nálam a fanyarka/mézalmácska érik éppen. Itt a nyugati határ közelében eleve lekvárfának hívják a növényt, de még nem volt alkalmam kipróbálni. Részint, mert még kevés terem, illetve a termést elnassoljuk, részint, mert a nyavalyás seregélyek is kedvelik nagyon. Valakinek tapasztalata erről?
Nagyanyám annak idején málna-ribizli zselét főzött, az nagyon finom volt. A kakaós lepénybe mindig azt kente (kakaós kevert tésztából volt). Sajnos az arányokat már nem tudom, pedig régen én is főztem. Az kicsit strapás benne, hogy mindent át kellett passzírozni, de mag nélkül finom.
Az almában is sok a pektin, vagyis nagyon jól sűrűsödik, ezért kár bele a ribizli, hacsak nem ízesítésnek. Inkább olyan gyümölcsökkel érdemes összefőzni, amik nehezen sűrűsüdnek, pl. cseresznye, meggy, vagy ha van fehér is, akkor a körte. A körtelekvár nagyon-nagyon finom!
Igen, idén előbb érett az érdi bőtermő, máskor június végére szokott. Szerencsére hét végén befőztem, meg pakoltam a mélyhűtőbe, mert azóta biztos leverték az esők és a viharok. Ja és 6 tepsi meggyes pite is készült a hét végén.
A ribizli nem csak magában finom. Pl. az én meggylekváromba szuper lett volna, mivel a ribizli tele van pektinnel, a meggyben pedig nagyon kevés van, így nem tudom elég sűrűre főzni. De régi szakácskönyvek szinte minden gyümölcshöz javasolják hozzáadni sűrítés céljából.
Akkor egy tejesládányit szivesen cserélek veled barackra megt itt meg azt szeretnénk ha lenne. Arra van receptünk de idén nem lesz termés ezért nem sok baracklekváros kenyeret eszünk. A málna lekvár az rendben van, én még a piros és fehér ribizli lekvárt is megeszegetem de nagyon savanyú. A fekete meg tömény, Valaki valahol említette ha jól emlékszem hogy almával főzi össze, ami jó is lenne mert nekem van olyan nyári almám ami egyébként semmire sem jó, se íze se bűze, de hígítani pont jó lehetne. Na erre kéne valami kipróbált recept. Később jövök majd paprika savanyítás ügyben is. A tarlórépát nemrég láttam az m1-en egy műsorban, més sosem ettem, de valahol fogok keresni hogy megkóstolhassam.
Én nagy receptekkel nem tudok szolgálni, a főzés nem az én reszortom a családban.
Rengeteg pibizlim terem minden szinű minden évben, idén is sok lesz, (csak hogy deffiniáljam a sokat több vödörrel). És szintén sok szeder meg málna. A málnával nincs gond. Mindig csinálunk szörpröt meg lekvárt de valahogy nem az igazi egyik sem. Lehet hogy valami más gyümölcsel kéne összefőzni ezeket? Van erre valakinek valami jó receptje?
A céklát én sokszor fóliába csomagolva sütni szoktam. Nagyon finom így bárminek szinte. Pl fetesajttal,pirított szezámmaggal ,pici balzsamecettel összekeverve.
Meggylekvár! Az is finom! Egyik évben a csokis meggylekvárt próbáltam.Háát! Elég megosztó lett. Volt aki teljesen oda volt tőle,volt aki még most is emlegeti mennyire rossz :))
Egreses receptek érdekelnének, mert nálunk sok az egres, amit hosszú idö óta elöször sikerült is megmenteni az amerikai lisztharmat karjaiból. csak az a baj, hogy senki se szereti az egreszószt, mást meg nemigen ismerek.
Más: a piros gyümölcsök összefözéséböl készül a "Rote Grütze", egyfajta enyhén füszeres gyümölcskocsonya, amit mindenki nagyon szeret. így elfogy pl. a ribizli is, ami önmagában elég fanyar. Legföbb alkotórésze ameggy, aztán mehet bele piros és fekete ribizli, málna, eper, söt egres is.
Én is céklaimádó vagyok. Most mentem, hogy ritkítom a céklát, ne árnyékoljon a paprikának, s a legnagyobb meglepetésemre 10-15 centis céklákat találtam, ami a hosszúkás cylindrában már igen méretesnek számít. Megfőzve, felkockázva, fűszeres joghurttal nyakonöntve ettük degeszre magunkat. Aki tud jó cékla receptet, kérem, hogy ne fogja vissza magát.
Akinek van, ajánlom a ribizlis máktorta receptjét megpróbálni, ha még nem ismerné: http://goo.gl/amSTi
Én nem vagyok oda a ribizliért natúrban, a fenti sütit pedig cukrászdában szoktam falni, de az egyik nagy kedvencem. Nehéz elképzelni, de a ribizli íze nagyon érdekes és egyedi harmóniában van a máktortáéval.