Keresés

Részletes keresés

james69 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16089

https://youtu.be/6_HSnbtWbIY aktuális .Ilyet én még nem láttam februárban.

CBNora Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16088

Nekem ennyi nem kellene, csak frissen enni pár kiló, többször kevesebb, és legföljebb egy évben egyszer lekvárnak valamennyi. Szóval jobb lenne, ha valahol, ahová egyébként is megyünk, rendszeresen ott lenne az árus. Csak szombaton jutunk ki a piacra, egyeztetni csak egy hétre előre tudnánk. Szerintem nem csak mi vagyunk így ezzel.

Előzmény: james69 (16087)
james69 Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16087

Akkor meg nem őstermelök csupán csak azért, mert mint viszonteladók nem teljes érèsben veszik meg a portékájukat nehogy rájuk romoljon.Amugy meg az lenne a lényeg a kontakt kialakítása eladó és vásárló között ez a legrövidebb ut nincs hütés ,szállitás hetekig,és nincs reklamáció mondjuk egy12oo ft,/kg-os baracknál ha rosz a minöség a multiknál.A piacon megbeszéled az igazi őstermövel holnap kérek x kg -ot beraknivalót,4kg étkezésit,meg 20kg lekvárnak meg apukámnak 5q -át cefrének és nem fogsz csalódni.

 

Előzmény: CBNora (16084)
CBNora Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16086

Én, mint vásárló, teljesen igazat adok Neked. A piacra csak szombaton jutunk el, az áruházak előtt viszont biztosan örömmel vennénk délután barackot. Így most azt a gyümölcsöt esszük , ami a kertben terem (alma, körte, földieper, bogyósok), ez jó években elég, máskor szűkös.

Ha nem lenne kert, akkor valószínűleg gyakrabban mennénk a piacra, míg Pesten laktam, zöldséget, gyümölcsöt ott vettem, munkából hazafelé menet szerencsére útba is esett.

Előzmény: Mozo66 (16082)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16085

Nálam egész nap ömlött az eső, 1 órája érezhetően hűlt hirtelen a levegő és ezzel együtt elállt a csapadék.  

Előzmény: Veszpremi (16083)
CBNora Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16084

Nem, a városi piacon kerestem. Igaz, nem járunk oda gyakran, mert a zöldség megvan a kertből. Mivel egy hideg patakvölgyben lakunk, kajszit nem érdemes ültetni, így azt megvennénk. Párszor direkt kajsziért mentünk a piacra, de végül mindig őszibarackot vettünk, mert az utóérve is aránylag jó, nincsenek olyan maró savai, mint egy éretlen kajszinak.

Egyszer kaptunk érett kajszit, mikor nem is számítottunk rá, kora nyár volt még. Csalódás volt, annak ellenére, hogy puha volt és szép színű, savanyú volt. Gondolom, az meg nem volt jó fajta.

Előzmény: james69 (16081)
Veszpremi Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16083

Ez így van, dombos-hegyes területek ill. szeles részek pozitív irányban, míg - írtam is - fagyzúgok, meg leálló szél, derült idő (lesz pár derült hajnal) és esetleges hóborítottság negatív kockázatot mutat. Ezt itt nagyjából mindenki ismeri, mármint hogy nála egy ilyen szituban az adott hely hogyan viselkedik. De mivel az igazi hidegek úgy tűnik 7-9 napra lehetnek, ez még elég messzi van időben, változhat. Én mérsékelten optimista vagyok, most! Az ECM ad hidegebbet jelenleg, főleg ÉK-re, beleértve Nógrádot és a határszélt végig, valamint a Nyírséget, de az Alföld közepe is hidegebbnek látszik, mint a Dunántúl, a Dunántúlhoz képest a különbség olyan 4-6 fok. DNY-on is van pár hideg hely, Magyarszombatfa, Kétvölgy, de pl. Baja is tud jó hideg lenni, ezeken a helyeken benézhet akár -13 -16 is simán. Majd nézzük :) A mostani hideggel a hó esélye nehezen megmondható, kérdés kitart-e a csapadék a hidegbetörésig (éjjel). Pár centi nem kizárható, de majd a szél elhordja.

Előzmény: TK421 (16073)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16082

Ok ... csak akkor hogy lesz a hazai szilva a lidlben 900 ft ???   tavaly ennyi volt októberben a Top end + .   Vagy a termelő kapott érte 600 at vagy a lidl keresett rajta 400 at ( ezt nem hiszem mert náluk biztosan fix árrés van )  vagy a közbenső szereplő fogott jó kövéret .

 

 Persze 30 40  ft ipari minőség nyilván .  Én csak azt mondom , hogy van egy vásárló réteg  ( aki délelőtt dolgozik )  aki nem tud hozzájutni tisztességes ...nem rázott hűtött ... helyi gyümölcshöz mert átalakultak a vásárlói szokások amiben nyilván ő maga is benne van , mert ha nem szokott volna le  a délutáni piacról akkor lenne ott termelő is akitől megveheti . Mivel leszokott és nem ott vásárol ezért a kistermelő sem tervez úgy hogy esete 6 ig marad a piacon ( esetleg 2 re megy mert délelőtt szedi ) mert régen így volt . Ezért lenne jó a kistermelőknek ( és nem a hűtőházas nagygazdáknak ) ha lehetőségük lenne délután találkozni valahol a vásárlókkal és természetesen az termékeiknek térben és időben .  Meglátásom szerint erre ez az egy lehetőség van mikor kiszáll a vevő a lildl parkolójában és bemegy az üzletbe .... esetleg még hazafelé az út mellett  ha nem a városban lakik . Annak idején árultam az út mellet is ott csak délután volt forgalom délelőtt semmi .

 

 

  Mindezek ellenére nem hiszek benne mert ahogy sokan jól látják nincs semmiféle érdekérvényesítő lehetőségük ezeknek a termelőknek ...köztük vagyok én is ..... Apáti Ferenc úr nem ebben a kategóriában utazik és szerintem tökéletesen igaz az is hogy a tészek elsősorban ...más módon szeretnének pénzhez jutni .

 

  Amúgy pár éve itt is volt valamilyen " szociális szövetkezet " kezdeményezés aki összefogja a termelőket és piacra segíti őket számomra ... aki 30 éve értékesít ... már az ötlet is nevetségesen hangzott , hogy majd ők megveszik tőlem az árut és szociális alapon eladják .... természetesen haszonnal .

 

 

  Na mindegy jól kiveséztük a témát szerintem érdemes volt követni  a fórumtagoknak egy kicsit világosabb a kép ki hogy látja ezt a termelés értékesítés dolgot .

 

 

Előzmény: Bubi504 (16079)
james69 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16081

Ez érdekes évek óta nem ettem kajszit,mert sehol nem találunk igazán finomat .Szerintem meg  rosz helyen keresgetel az áruház lánc polcain.

 

Előzmény: CBNora (16080)
CBNora Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16080

Ha 3-4 menetben leszeded az egészet, nem éretlen a fele?

Évek óta nem ettem kajszit, mert sehol nem találunk igazán finomat, érettet.

Előzmény: Bubi504 (16079)
Bubi504 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16079

:-))) 

A 30-40 Ft-os bármilyen gyümölcs ipari minőség, más árkategória mint az étkezési. Az a szilvatermelő aki a hivatkozott videóban ilyen árról panaszkodik, ipariról beszél - na ő pont azért termel csak iparit (és ennyiért), mert az étkezésire nincs pálya, ahhoz áruházlánc kellene, csomagolás, hűtés, stb - de ha lenne, és "csak" nettó 200 Ft-os áron el lehetne adni a tész-en (vagy bárkin) keresztül, akkor a fenekét verné a földhöz. Na ezért kérdeztem , hogy hol tudsz nagyban 350-et, mert nincs ilyen, legalábbis amikor a nagy azt jelenti, hogy útdíj is van (kinek mi a nagy tétel : nálam pár tonnánál kezdődik, teherautó kelljen). Én kicsiben vettem tavaly valami 200-250 körül szilvát (pár tíz kilót), az árak is mások ám egy olyan kisvárárosban ami majdnem falu, mint Pécsen. 

Én boldog lennék, ha a kajszimat is _mindig_ legalább 300-ért el tudnám adni - akkor is, ha semmi fagy nincs. Nem két mázsánként leszedegetve hanem 3, max 4 menetben az egészet, aztán le van tudva, nincs stressz, nincs rá gond, csak kiszámíthatóság van. Persze mások a szempontjaink, én nem árulok semmilyen piacon, csak (szinte) hobbiból csinálom. 

 

Előzmény: Mozo66 (16076)
Jana12 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16078

Eddig íziglen 2 TÉSZ-nek voltam tagja, de már nem biztos, hogy leszek többnek.

Az első a hőskori induláskor volt, 300.000,- Ft értékű alapítói részjeggyel.

Mire termőre fordult az almám jó része, a TÉSZ vezetője közölte, hogy nekik ugyan nincs piacuk.../sic/

nemigen tudják átvenni a termékemet, de ha találok piacot az almámra, akkor feltétlenül rajtuk keresztül

adjam el, mert erre kötelez a tagságom a leszerződött mennyiséggel...

Pompás érzés volt a felismerés, hogy a fiúkat csak az eladott mennyiség után járó állami támogatás érdekelte

és nem a termelők összefogása meg egységes piacra jutás, meg minden szép szlogen..

Második próbálkozásom másik TÉSZ belépés. Itt a csapat átvette volna néhány év után a termelt

zöldségeket és gyümölcsöket, és próbált is kötelezni rá minden tagot, de az alapos saját minőségi válogatás után

is írdd és mondd a teljes mennyiségre 25-30 % értéknélkülinek minősítette az átvett termékeket. Mondván, hogy a multik

velük ugyanezt csinálják a piacon.

Nem csak az enyimet, hanem sok-sok termelő társam termékét rendszeresen. Nem létezik, hogy mindenki gazember volt.

a leadáskor...Csodák csodája, egyre messzebbről tudott egy idő után vásárolni, a végén meg már rendszeresen nem fizetett.

Szóval a gazemberségnek nincs határa, csak a potya állami támogatásra jöttek létre,

nem a tisztességes termelők összefogására. Magyarországon nem, nem úgy történtek és történnek a dolgok mint Lengyelországban és Ausztriában, ahol érdekes módon sokkal korrektebb a termelő-átvevő-kereskedői kapcsolat.

 

james69 Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16077

Anno amikor növényvédőszeres tanfolyamra kellett járni ot említették próbaképpen levettek gyümölcsöt  az áruházlánc polcairól  amellyett a növényvédelmi állomás laborjában megvizsgáltak és  töbszöröse volt a megengedett növényvédöszer ható anyag maradék  akkor ezek szerint vissza küldték a feladónak olaszba v spanyolba. Gazdasági oldalról nézve mai napig  nem tudja senki meg magyarázni hogy éri meg olaszból v spanyolból behozni  gyümölcsöket arról nem is beszélve ha annyit keresnének mint itt nálunk akkor felhagyna mindenki a termeléssel  godolok itt az 50ft-os felvásárlási árakról.Régen az volt a motiváció nem érdemes csak nagyban csinálni eceterá- eceterá  most meg az van nincs aki csinálja nincs szakember ebben az országban azt hiszik eggyik éven a gyümölcs ágazatban dolgozik az ember  következö évben  ķömüves az épitőiparban Az alma termelést padlóra tették  és nem a gazda hibája ja hogy nem keres piacot nem megy ki az orszokhoz tárgyalni mert van neki 60ha almája Könnyü a kereskedönek is azt mondani 18 ft -ot adok a léalmáért miközben az a szedési költségeket sem fedezi ez az áŕ.AZ az érdekes ebben az országban semmit sem lehet gyártani ami  saját pl:  benzines fűreszektöl kezdeve a traktorig és akkor nem kellene jhon dinert venni ami megint az unijós pályázati pénzböl(Máttyás király  mese adok is meg nem is) megint csak a nyugatot gazdagitjuk ja és visszafele hogy müködik majd megmondja a német mennyiért hajlandó megvenni a magyartól a meggyet jó lesz 70- 80 ft  ha nem akkor hagyd rajta a fán.

Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 2 16076

Másik dolog ez a " tisztességes haszna " a tésznek ... ezt ki határozza meg egyáltalán százalékos vagy abszolút érték ??    A múltkor valaki ...lehet hogy Te kérdezted , hogy hol van 350 ft os nagybani szilvaár ???  Na ez pont jó kérdés mert 30 - 40 ft ról hallani .  tavaly ősszel mikor én adtam a Top end + szilvát a piacon 580 ért  akkor a Lidlben 900 ft volt az ára . Ha én termelőként látom ezeket  az árakat és a tész vezetője mond nekem 30 forintot erre a szilvára akkor káromkodok egy jó cifrát elküldöm a jó ...... -ba hazamenyek és nekiesek a láncfűrésszel a szilvafáknak .

Előzmény: Mozo66 (16075)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 2 16075

Nem egyformán látjuk , én 30 éve piacozok , látom , hogy hogy módosult a kereslet a helyi  ( városi ) piacokon . A vevő ezelőtt 20 évvel amíg nem volt lidl meló után 4 órakor lejött a piacra gyümölcsért zöldségért ma 4 órakor mindenki pakol a piacon aki addig nem pakolt el mert a vevő  ...a helyi ... a lidlben vásárol .  Vagy beviszed a lidlbe az árud , kistermelőként nyilván esélyed sincs az általad leírtak miatt , vagy a lidl ajtaja mellett eladod neki azt amit 20 éve a piacon eladtál du 4 után vagy megeszed az árud .   A helyi termelői piacokon pl Pécsi Vásárcsarnok , van forgalom és el is lehet adni több termelőnek de oda csak az jár aki délelőtt ráér ,  aki dolgozik az oda sem jön , mert úgy is megy a lidlbe majd ott megvesz mindent . 

 

  A lényege ennek az lenne , hogy a helyi termelő megtalálja a vásárlót    ... ha a hegy nem megy ....tudjuk kihez akkor az megy hozzá . 

 

 Nyilván egy termelői szintről beszélek és nem a hűtőházba termelő 26 ha -os almásgazdáról .  Van ami termék nem is kapható a lidlben pl meggy de cseresznye is nagyon korlátozottan de általában minden hazai gyümölcs korlátozottan kapható és ha kapható is akkor is az már hűtött és kb pont olyan mint az import .

 

  Most hogy egy lidlnek jó-e vagy sem ha a bejárat mellett egy helyi termelő meggyet vagy barackot árul ???   Ez attól függ ... ha a lézerjani az miatt ... vagy ezzel az indokkal fogja törvényileg kihajtani a német multikat az országból hogy a hazai áruk nem jutnak piacra ezeknél a multiknál akkor szerintem sokkal jobb lenne nekik is ha itt maradhatnak cserébe adnak helyet 3  termelői pavilonnak .

 

  A legvégső amiről itt általában nincs szó ez pedig a fogyasztó érdeke , bizonyos áruk esetében a rövid értékesítési lánc ( ahogy helyesen fogalmazol ) elengedhetetlen a termék minőségének biztosításához . Pl  a már említett meggy .   A piacon ha hűtős meggyet árulnak az mire  a melegben hazaér vele a fogyasztó jó esetben már erősen erjedésnek fog indulni ( nem magyarázom , hogy miért de így van )  vagy gyorsan megfőzi levesnek vagy megeszi mert utána már csak romlani fog . Azt nyilván senkinek nem kell mondani hogy mi a különbség egy 2 hete szedett savtalan  erjedő meggy és egy frissen szedett élénk savakkal rendelkező között   ezt lehetetlen olyan formában hosszú lánc ( hűtés csomagolás stb . ) biztosítani .  De ide tartozik a friss fürtös uborka is meg még sok minden , persze cseresznye barack kajszi .

 

 Ha tovább épülnek lefelé a helyi termelői piacok akkor meg fog szűnni a jó magyar gyümölcs nimbusza is ami már messze nem olyan mint régen volt mert teljesen mindegy hogy egy barack magyar vagy olasz ha éretlenül  van hűtőbe rakva az tök egyforma lesz semmivel sem lesz jobb a hazai mint az import .

 

  Hogy mennyit lehet...ne eladni egy jó termékből egy forgalmas lidl mellett egész nap  ???  ...én azt gondolom hogy annyit biztosan hogy ha jó az elképzelésed értesz hozzá és nem is fagy el akkor meg lehet  belőle élni .

Előzmény: Bubi504 (16074)
Bubi504 Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16074

Abban igazad van, hogy a rövid ellátási lánc lenne az egyik lehetséges kiút, legalábbis elvben.

Csakhogy : minden ilyen áruházlánc alap elvárása (erre jogszabályi kötelem is van, de a belső szabályaik ennél is szigorúbbak) , hogy a termék minősége ellenőrzött, biztonságos legyen, mert az áruház felelőssége, hogy ne legyen akármivel permetezve az az élelmiszer (a hobbi termelőkre, már meg ne haragudjon senki, de nem jellemző, hogy a permetszerre ráírt, _fajra_ szóló engedélyt figyelembe vegye, ha almára jó, jó lesz az kajszira is).

Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy kérik a GlobalGap tanúsítványt + laborban vizsgálnak mintát abból amit oda bárki bevisz (nem mondom, hogy minden egyes szállítmányból, de elég egyszer megbukni, nem érdemes). Ha egy ilyen, (évente megújítandó) tanúsítási eljárás részleteit és költségét a félhektáros termelő meglátja (vagy azt, hogy a glifozát annak ellenére tilos, hogy törvényesen használható) na az le is tesz róla rögtön. Másrészt az áruházláncok logikisztikája is azért van centralizálva, mert így a minőségellenőrzést is központosítani tudják. Nem fognak áruátvétellel meg méricskéléssel pöcskörészni minden vidéki boltban, mert nem éri meg - és itt jön a képbe a hűtés/szállítás/csomagolás, amire bizony ettől kezdve nagyon is szükség van. Áruházban ezért ez ebben a formában nem fog működni (ha az áruház megveszi majd eladja).  

 

Értem, hogy azt mondod, hogy 'biztosítson helyet' az áruház, így a fenti procedúrára nincs szükség, ők adják csak a helyet.

Erre kötelezni aligha lehet bárkit is, és te sem örülnél neki, ha a saját pénzedből épített boltodat az állam (ha csak részben is) de kisajátítaná 'társadalmi célból' ráaádásul úgy, hogy abból neked konkrét károd származik (elmaradt haszon formájában). Ezt a 'multiellenes' mentalitást a kormány ültette el az emberekben... de ebbe most nem mennék bele mélyebben.  

 

Fizessen bérleti díjat a helyért termelő ? Van egy kis településen is 5 termelő. Versenyezzenek a helyért ? Aki nem nyer, annak mi a megoldás ? Ha mindenkinek lesz hely, mi lesz az árakkal (kereslet/kínálattal) ? Mit fognak csinálni ha túlkínálat van ? Kinek lesz jó, ha letörik az árakat ? (Játékelméletet nem tanultak, úgyhogy le fogják törni, egymás, és a saját kárukra is).  

Az áruházon kívüli értékesítés az áruházak közvetlen környékén (parkolóban, vagy attól nem messze) most is "működik" : vannak, akik árulnak epret, kajszit, dinnyét, gondolom egy mázsát el is adnak egész nap, ha nagyon jól megy... ez nem megoldás, nem mennyiség (és legtöbbször kereskedők, nem termelők). 

 

Ne mondjak többet, legyen csak 1 hektárja a gazdának, aki kajsziban töri a fejét. Egy kifejlett ültetvényről, ha ideálisak a feltételek, 15-20 tonna simán lejön. Nyilván nem 1 fajtából kell telepíteni, legyen mondjuk öt, akkor is lesz 3-4 tonna ami egyszerre fog érni. Nem 1 napon, de mivel átfedés is van a különböző fajták érési ideje között, azt akarom ezzel mondani, hogy még ekkora méretben is nagyobb lesz az értékesítendő mennyiség, mint amit egy asztalról el lehet adni, még ha kapsz is hozzá helyet egy Lidl-ben - egy _kis_ városban.

 

Más a helyzet ha egy megyei jogú város piacáról beszélünk, 40-50km még simán belefér a rövid értékesítési lánc fogalmába - na de az milyen lenne, ha egy megyeszékhely piacán nem 1-2, hanem 20-25 termelő próbálná meg eladni a terményét ? Egyik se adná el, mert nincs akkora kereslet - de legalább az árat is jól letörnék, mert egymás alá ígérnének (aminek egyébként nem lenne semmi értelme). 

 

Én ezért látom jobb megoldásnak azt, ha az értékesítés és a termelés külön van választva : a termelő termeljen, a kereskedő (esetünkben tész) értékesítsen - ez két külön szakma, más tudás, eszköz, stb kell hozzá, és amíg egy jó kereskedő (cég, tész) meg tudja oldani, hogy ami Piripócson többlet és Budapesten hiány, az egyenlítődjön ki , addig egy termelő erre soha nem lesz képes - márpedig a kereslet és a kínálat máshol jelenik meg.

Mindkettőnél keletkezzen meg a korrekt profit ami a fejlődéshez és a fennmaradáshoz szükséges, és pont erre szolgálna _elvileg_ az, hogy egy tész-t a termelők tulajdonolnak, az érdekeiket valamilyen módon (hangsúlyozom) elvileg érvényesíteni tudják.... de a a sok 'elvileg' a gyakorlatban nem jól működik.

Ezen akkor lehet változtatni, ha majd kellően sokan hiszik el, hogy nem csak a málna fog eltűnni az országból... 

 

Előzmény: Mozo66 (16071)
TK421 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16073

igen, jobban lehet látni, de az is igaz amit Mozo mondott: ha lesz olyan hely ahol felhőtlen, szélcsendes idő lesz szombat-szerda között, ott lehetnek bajok

Előzmény: Veszpremi (16070)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16072

Na erre vártam .... régen is Te mondtad mindig a tuttit .   : )

Előzmény: Veszpremi (16070)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16071

Te említesz 2 irányt vagy méretet a hobbi és a termelő ... ez valójában nem 2 hanem 3  ... a hobbi ( 1 ha alatt )   a kistermelő (  valahol 4 ha -tól 15 ha -ig ) és a nagytermelő e fölött .   Szerintem a tészbe beszállítás és az import inkább a nagytermelők feladata lenne pontosan ezért mert a 4 ha on termelő kistermelő ha változatossá teszi az ültetvényét hogy rossz évben is legyen bevétel akkor nem lesz akkora mennyiség , hogy akár a tészbe is érdemes legyen beszállítani ... nyilván 5 mázsával nem érdemes oda se bemenni .

 

 A gyümölcs hazai értékesítése csonthéjasok esetén nem igényel hűtést jó szervezéssel enélkül is megoldható és működik is a nagybani piacokon . Az tény , hogy kistermelő nem fog tudni multinak beszállítani ez ne is legyen célkitűzés . 

 

 Sokat hallunk a " helyben termelt áruról "  a " helyi termékről "  ugye ez lenne a megoldás a kistermelőknek , hogy közvetlen a fogyasztónak tudjanak értékesíteni ...hát ez olyan , hogy nem lenne  megoldhatatlan ha meg tudnák oldani .... egyelőre nem úgy néz ki hogy megtudnák .  Ebben elsősorban az önkormányzatoknak lenne feladatuk és látjuk is , hogy sorra kerülnek be a hírekbe a kisebb településekre  létesített ejus pénzből támogatott helyi piacok .  persze nem azért kerülnek a hírekbe mert olyan jól működnek hanem mert ...khmmm .... ugye tudjuk hogy miért .  Ez egy jó irány lenne de nem így , ha az erre fordított pénzel nem az történne hogy átminősítik közpénzből magánvagyonná ..... ugye milyen szépen fogalmaztam ... és persze jól átgondolnák esetleg bevonva a termelőket és fogyasztókat is hogy megteremtsék a feltételeket . Nem vagyok optimista ez ügyben mert akinek a kezében van a döntés az pont ellenérdekelt ... magyarul az önkormányzatnak bőven elég ha az ejus projekt megvalósul marad egy kis pénze rajta meg a haveri kivitelezőknek is , hogy nem működik az hidegen hagyja . 

 

  Pár napja hallottam , hogy Vajszlón 160 milliós beruházásban csinálnak helyi piacot . Persze nem török előre pálcát , de ha ennél kevesebből csinálnának és a maradék lóvét arra fordítanák , hogy valahogy működőképes is legyen , lenne a hosszú távú siker . 

 

  Én ha meg akarnám oldani ezt az értékesítési problémát , kötelezném a multi élelmiszerláncokat akár törvényi úton is , hogy az alapterületekhez arányosan adjanak helyet helyi termelőknek egy kis piac formájában akár 3-4 asztalnyi méretben .  Mivel a vásárlói szokást úgy alakították , hogy a vásárló egy helyen vesz meg minden árut és a helyi  kistermelő áruja nem tud bejutni az üzletbe ezért legyen lehetősége az üzlete kívül  eljutatni a vevőnek ...persze ha annak megtetszik mielőtt bevásárol az üzletben .  Ez bizonyos cégeknél működik pl a Tesco bejárat mellett lehet árulni és ha jó az áru szerintem el is lehet adni . 

 

  Szóval a lényeg ez lenne , hogy a kistermelő tudja megtalálni a fogyasztót az árujával , neki nem kell se tész se hűtőház se csomagolás csak lehetőség hogy vevőt találjon a friss árujára .

Előzmény: Bubi504 (16068)
Veszpremi Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16070

Csak szólok :) Valamivel stabilabban lehet már látni most.

A nagy dirrel-durral pár napja beharangozott -20 fokos hideg érdeklődés hiányában most elmarad (időképnek is illene egy mea culpát mondania!), a Dunántúlon a jövő héten benézhet kicsit -10 alá néhol, de jóval -10 alatti hidegek ÉK-en várhatók és máshol egyes fagyzúgokban derült hajnalokon. Ide hozzánk én max. -10 környéki minimumot látok. Egyelőre ezt látni, meg azt, hogy az éjszaka folyamán fog a hideg viharos széllel bezúdulni ÉNy felől. A hideg aztán jelen állás szerint hosszas vendégünk lehet, egy hétnél tovább meg nem érdemes nézni semmit.

Előzmény: Mozo66 (16064)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16069

Persze fáj, ha hobbistakent elfagy 5 kajszi fám, de igazán az fáj, ha a nagytermelőknek is, mert akkor nincs honnan vennem. És akkor is veszem/vennék ha a saját nem fagy el.

 

Bubi504 Creative Commons License 2021.02.10 0 1 16068

Így igaz. Eleve külön kell kezelni a hobbi és gazdasági megközelítést, és amíg 5-10 vagy akár 50 fáról beszélünk, az még bőven hobbi kategória. Nekem bőven 1000 fölötti fám van, de ez is csak hobbi ha közgazdászként nézem, mert a kockázata túl nagy, a jövedelemtermelő képessége pedig túl kicsi ahhoz, hogy pusztán ebből meg lehessen élni. 

Szerintem nagyjából 4 hektár az, ahol szóba jöhet a megélhetés (főleg, ha a telepítéshez sikerül pályázati forrást szerezni) - de ezt is úgy kell érteni, hogy simán lehet egymás után több olyan év is, amikor semmilyen _jövedelem_ nem képződik, ugyanakkor ez már akkora méret, amit 1 ember nem képes megművelni, megfizethető és megbízható munkaerőt találni pedig 'nem könnyű'. 

 

HA az a ha nem lenne ott, hogy nem csak termelmni kell : el is kéne adni. 

 

Úgyhogy a megéri-nem éri meg kérdést én nem a termelés hanem a piac oldaláról közelíteném meg : seprűnyélből is meg lehet élni, ha jól el tudod adni.

 

 

Több hektáron már több tíz tonna terem (jó esetben) - ez már nem az a kategória amit kiviszel a helyi piacra, meg eladsz ismerősöknek meg pálinkásoknak vagy a helyi zöldségeseknek. Ahhoz viszont édeskevés, hogy akár csak egy országos áruházlánc is szóba álljon veled, mert nem fog : nekik olyan partner kell, aki stabil, kiszámítható, programozható árualappal rendelkezik (akkor és annyit kér amennyit a kereslet kíván és ezt egyenletesen jó minőségben), erre pedig egy kistermelő nem képes, és nem is ért hozzá.

Ide már komoly logisztika, minőségellenőrzés, hűtőház, csomagolás kell - ez lenne a TÉSZ-ek dolga, a gyakorlatban viszont ez (sem) működik, vagy nem jól, mert a termelők nem (vagy nehezen) tudják elfogadni, hogy a helyi piacon kapott és tész-es átvételi ár között szakadék van (mert nem értik meg, hogy egy hűtőháznak, sőt a tésznek összességében messze nem csak villanyszámlája van) - másrészt mert a minőségi áruját inkább eladja kicsiben (sokkal többért mint egy tész-nek) a maradékot meg beviszi, jóvanazúgy.

Na ez így nem működik, mert így meg a tész nem tud működni, mert nem lesz versenyképes az áru az importtal (nem feltétlenül a kajszira gondolok, az alma a legjobb példa), vagy a helyi piacokkal. 

Szóval ahhoz, hogy ebben az országban (és messze nem csak a kajsziról beszélek, a kertészet kompletten ilyen) ez az ágazat úgy működjön, mint ahogy például ez az almáskert : https://www.youtube.com/channel/UC6rDulcLDe01aft8RHIgX5A 

amiben a videókon jól láthatóan megfelelő jövedelem generálódik, ahhoz nálunk a termőföldön kívül nagyjából az összes többi feltétel hiányzik:

- nincs megfelelő értékesítési lehetőség,

- nincs tőke,

- nincs munkaerő ahhoz, hogy ki tudjon alakulni sok, relatíve kicsi, de fenntarthatóan működni tudó kistermelő. 

Ez egy ördögi kör amiből a szereplők a saját erejükből nem fognak tudni kilépni, és ehhez jön még a termelési kockázat.... és ha ezt így végignézem, akkor az is csoda, hogy van még egyáltalán kajszi... de hogy egyre kevesebb lesz, azt a számok jól mutatják: https://fruitveb.hu/miert-tunt-el-magyar-malna-miert-tunhet-el-szabolcsi-alma/

 

 

A kajszival nyilván nem ilyen súlyos a helyzet - egyelőre, de a folyamatok (az időjárást is beleértve) ebbe az irányba mennek. 

 

Előzmény: lukacs89 (16056)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16067

A korai kajszikkal úgy vagyunk ha -12 alatt lesz és  a nyársakon lefagy akkor nem metszük és mivel sok vessző is van a fákon azokat hagyjuk ha marad rajtuk . Tavaly jól meg voltak metszve nyúlni kopaszodni még nem fognak  és majd a termés után csináljuk meg a metszést .  A későn virágzók szerintem még a -12 alatt is bírják , de majd meglátjuk .

diospyros Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16066

 

vadiúj cikk (20 perce frissítve):

Szélviharral tör be a hideg

https://www.idokep.hu/hirek/szelviharral-hofuvassal-tor-be-a-hideg

Előzmény: diospyros (16065)
diospyros Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16065

igen, messze van még

Előzmény: Mozo66 (16064)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16064

Azért ennek a modellnek is elég nagy a szórása a kb  1 héttel ezelőtti előrejelzése ide Pécsre -19 et jelzett 16 .a reggelre a mostani állás -6  ez 13 fok különbség a két előrejelzés között .  A jövő hét közepe még akármi is lehet .

Előzmény: diospyros (16061)
diospyros Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16063

Előzmény: diospyros (16062)
diospyros Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16062

igen, a fagy méf jól is jöhet, annak, akinek meghagyja a kajszi legalább felét...

az előrejelzések szerint az É-K-i országrészben gondok lehetnek,

de ban egy-két "érdekes" hideggóc is jósolva, pl. Szolnok környékére...

Hogy alakul ki? Mélyebben van? Vagy oda nem jósolnak felhőzetet arra az időre?

(Hoppá, a góc reggel óta részben "eltűnt"... :)

Viszont van egy új, Nyíregyházára -22 fok... >>

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

Előzmény: Mozo66 (16060)
diospyros Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16061

ECMWF-et nézem, az nekem -eddig még- kedvező! :)

Előzmény: naivkezdo (16059)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16060

Nyilván egy termelő elsősorban a gazdaságossági oldalról nézi .... mert csak onnét lehet nézni ha meg akar élni ...  akkor szerintem a korai fajtáknak is van létjogosultsága de stabilan termők mellett .  Ha beindul az újratelepített terület is akkor lesz 3000 -nél több fa ha abból van 300 -400 rizikósabb az bőven belefér .  Én már régebben is azt mondtam , hogy ha 10 éves viszonylatban egy ültetvény tud 70 % ot teljesíteni az optimálishoz képest akkor annál jobbat ne kívánjunk mert az nagyon jó , ha 50 % a teljesítmény akkor azt még mindig érdemes csinálni ha az alatt van akkor mát lehet gondolkodni hogy megéri-e ???    Természetesen ez kistermelői formában és nem nagyüzemben de szerintem a 70 % -al ott is boldogok lennének .

 

 A másik dolog ami összefügg a fagyokkal az az értékesítési lehetőség . Én már sok évben megtapasztaltam , hogy egy jelentős akár 50 % os terméskiesés sem jelenti egyből azt hogy rossz az év ilyenkor jelentősen emelkedhet a kereslet és az ár így kompenzál , ha idén nem lesz elfagyás akkor bele fogunk fulladni a kajsziba mert több lesz mint 2019 -ben volt és akkor is jelentős kínálat volt és még az idén ez a Covid is rátesz majd egy lapáttal mert a piacon ha beszélek árusokkal mindenki panaszkodik , hogy jelentősen csökken a forgalom , lehet hogy majd az értékesítést is át kell gondolni ...... HA   meghagyja a fagy .

Előzmény: lukacs89 (16056)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!