Keresés

Részletes keresés

islamorada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 39

Finomnak nez ki a dresszing, meg ma ki fogom probalni, altalaban keszen szoktam venni, itt nagyon megy a salata minden formajaban, en is rakjok bele uborkat, reszelt repat, retket, uborkat, partadicsomot es vekonyra vagott lilahagymat. Neha meg part darab spenotot is meg kis piros nem eros paprikadarabokat. Van hogy brokkolit is. Igen messze vagyunk attol hogy gyerekkoromban szinte csak ontott salatat ettunk, forro viz kis zsirral vagy olajjal, so cukor ecet es ezzel nyakonontottek a salatat, hagytak had azzon, savanyodjon egy kicsit. Meg a szaga is borzalmas volt. Kar hogy nem ismertuk a mostani salata onteteket.....

Előzmény: anlu2 (34)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 38

Igen. A ribizli szörp is darabos kicsit az üvegben pedig abban víz is van. És jó sok cukor. Ott is csak a mag és a héj marad vissza, igaz nem csak csöpögtetem, hanem ki is nyomkodom, szinte száraz lesz a visszamaradó anyag.

Előzmény: CBNora (37)
CBNora Creative Commons License 2012.06.13 0 0 37

A nagyanyám málna-ribizlijében az volt a jó, hogy megfelelő arányokkal nem kellett bele zselésítő. Talán az a cukor mennyiség, amit Mariska néni itt megadott, jó a kocsonyásodáshoz.

Előzmény: tooommm0013 (36)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 36

Bármivel. A bogyósok kedvelik egymást, de a meggy is jó partnerük. Én bármit bármivel összefőzök. És olyan arányban amilyenben éppen van. Így van most a polcon málna-eper, eper-rebarbara, ribizli-meggy. Meg külön-külön is a legtöbből.

 

A lédús is jó, csak érdemes valamelyik gyártmányú 3:1 zselésítőt, dzsemfixet használni. Lédús gyümölcsökhöz, főleg kevés cukorral kétszeres mennyiséget ajánl. Én 2 kiló gyümölcshöz 3 zacsi zselésítőt és kb. 20 deka cukrot raktam. Így kellemesen savanykás maradt. A zacsin az volt, hogy 1 citrom levétől még keményebb lesz . Nem volt otthon citrom, de így is tökéletes.

 

Másik lehetőség (türelem is kell hozzá) hogy celofánnal kötöd le és csak tél végén bontod az elsőt. Addigra kiprolog belőle a nedvesség. Én mindig csinálok ilyet is, mert süteménybe úgy lesz jó (nem folyik ki melegen sem).

Előzmény: islamorada (32)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 35

Málna-ribiszkéhez a gyümölcsöt 50-50 %-ban írja keverni, a meggy-ribiszkéhez pedig 60-40 %-ban. Mindkettőnél 80 dkg cukrot ír gyümölcs kg-onként. Ha van hengeres paszírozó, akkor nem is kell a ribizlit leszemezni, csak jól megmosni és átpaszírozni.

Előzmény: CBNora (28)
anlu2 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 34

Van salátaféle amit lehet fözni, az ún.fözösaláta.

 

A jégsalátát nem lehet megfözni és lefagyasztani sem, mert trutyi lesz belöle. De mint saláta nagyon finom.

Mi sárgarépát szoktunk belereszelni, kukoricát egy-két kanállal és ha van otthon akkor uborkát is szelek bele. A fokhagymát lereszelem, kis olajjal és sóval hagyom állni, hogy jobban kiadja az ízét. Pár perc után teszek bele apróra vágott hagymát nem sokat, oregánot ..... különbözö zöldfüszereket (ízlés kérdése), kevés ecetet, sót, pici édesítöszert és joghurtot. Ha van otthon tökmagolaj akkor azt is keverek bele. Olyan zöld színü joghurtos dresszing lesz belöle. Ezt rá a már elökészített jégsalátakeverékre és kész.

Mi így nagyon szeretjük. Van amikor retek is kerül bele, szép színfolt és annak is finom az íze.

Mire oda kerülne hogy ebéd van, addigra a fele már el is fogy. Persze nem lehet sokkal korábban elkészíteni mert a jégsaláta hamar összeesik ha már rajta van a dresszing.

Előzmény: islamorada (33)
islamorada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 33

Egyszer ettem valahol salata fozeleket, meglepoen jo volt,  a receptet nem ismerem. Talan megfozhetned es lefagyaszthatnad. Vagy olajban parolva mint a parajt, igazabol ez is zold meg az is zold. Savanyitani nem lehet? Tenyleg, miert nincsenek salatabol etel receptek, ez is egy egeszseges zold, a levele nem jo toltelek buroknak?

Előzmény: Törölt nick (8)
islamorada Creative Commons License 2012.06.13 0 0 32

Szia, orulok a topiknak, a kis arasznyi kertemben ugyan nem sok terem de a paradicsombol meg fagyasztasra is futja. Viszont a viragos kertemben nagyra nott a menta. Mit lehet vele kezdeni? 

Masik kerdesem a malna. Malnam nincs de ismerek egy kirandulo-furdozo helyet ahol tomegben van az eleg nagyszemu piros, abszolut bio erdei malna. Sajnos a magjai nagyok. Mire tudnam hasznalni? Eleg ledus a gyumolcse pedig lekvarnak jo lenne es nem akarnek sok cukrot hasznalni. Mivel keverhetnem?

Előzmény: zsebi41 (26)
anlu2 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 31

Tudom én is ott tartom, de a kérdés a fagyasztásról szólt :)

Előzmény: zsebi41 (27)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 30

Ha már szó volt a tortáról és a meggyről :) Ezt próbáljátok ki, én már nemegyszer elkésztettem és bártan ajánlom!

http://kiskukta.blogspot.hu/2010/04/meggyes-maktorta.html

magyarliba Creative Commons License 2012.06.13 0 0 29

Egy volt munkatársam mesélte, hogy  volt olyan év, amikor alig termett barack náluk. Azt a keveset megfőzték lekvárnak, majd amikor érett az alma, összefőzték vele, hogy megszaporítsák. Olyan jól sikerült, hogy utána szinte csak így készítették a "baracklekvárt". Mellesleg az almából is nagyon jó ízű lekvárt lehet varázsolni egy kis egész fahéj, szegfűszeg és pár karika citrom hozzáadásával. Előbbieket lehet teatojásban belelógatni, utóbbi könnyen kihalászható. Lassan nálunk népszerűbb, mint az évtizedek óta verhetetlen baracklekvár.

Szamócából pedig egy másik ismerős egyszerűen folyamatosan fagyasztja az 1-2 maréknyi termését, majd amikor már összegyűlt egy rendes adag, akkor főzi lekvárrá.

 

Más: nálam a fanyarka/mézalmácska érik éppen. Itt a nyugati határ közelében eleve lekvárfának hívják a növényt, de még nem volt alkalmam kipróbálni. Részint, mert még kevés terem, illetve a termést elnassoljuk, részint, mert a nyavalyás seregélyek is kedvelik nagyon. Valakinek tapasztalata erről?

Előzmény: gergerg (23)
CBNora Creative Commons License 2012.06.13 0 0 28

Nagyanyám annak idején málna-ribizli zselét főzött, az nagyon finom volt. A kakaós lepénybe mindig azt kente (kakaós kevert tésztából volt). Sajnos az arányokat már nem tudom, pedig régen én is főztem. Az kicsit strapás benne, hogy mindent át kellett passzírozni, de mag nélkül finom.

Előzmény: Mariska néni (18)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 27

De a hűtő zöldség tartójába károsodás nélkül celofánba szorossan becsomagolva károsodás nélkül eláll.

 

Nem tévedés celofán !

Előzmény: anlu2 (25)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 26

Csak egy pillanatra ugrottam be, sajnos helyzet van a férjemnek becsípődött a dereka, nem elég, hogy ápolni kell, de minden rám marad.

 

Örülök, hogy pörög a topik, a mák torta receptre már is lecsaptam, valamivel kell vigasztalni a nagy beteget.

 

Ha kicsit rendbe jönnek a dolgok igérem jönnek a kért receptek.

Addig ebédre étvágy gerjesztőnek ördög csirke

 

 

                                                           

anlu2 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 25

:)))) Ez a kérdés komoly vagy viccnek szántad?

Mióta szokták lefagyasztani a salátát?

Nem azért jégsaláta a neve, hogy lefagyaszd!

Előzmény: Törölt nick (8)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 24

Pontosan ezt ajánlja a befőzős könyvem!

Előzmény: gergerg (23)
gergerg Creative Commons License 2012.06.13 0 0 23

Amik nem egyszerre érnek de összefőzném őket ott működik hogy az előbb érőt lefegysztom amíg beérik a másik és akkor főzöm össze?

Előzmény: Mariska néni (22)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 22

Az almában is sok a pektin, vagyis nagyon jól sűrűsödik, ezért kár bele a ribizli, hacsak nem ízesítésnek. Inkább olyan gyümölcsökkel érdemes összefőzni, amik nehezen sűrűsüdnek, pl. cseresznye, meggy, vagy ha van fehér is, akkor a körte. A körtelekvár nagyon-nagyon finom!

Előzmény: gergerg (17)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 21

Kérdésed második részére: az ötből három, az is nagyon gyatrán.

Előzmény: taormina001 (9)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 20

Igen, idén előbb érett az érdi bőtermő, máskor június végére szokott. Szerencsére hét végén befőztem, meg pakoltam a mélyhűtőbe, mert azóta biztos leverték az esők és a viharok. Ja és 6 tepsi meggyes pite is készült a hét végén.

Előzmény: taormina001 (9)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 19

Köszi, ez nagyon jól hangzik - na a csokis meggylekvár nem annyira, de a sült cékla!

Előzmény: Andrea555 (12)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 18

A ribizli nem csak magában finom. Pl. az én meggylekváromba szuper lett volna, mivel a ribizli tele van pektinnel, a meggyben pedig nagyon kevés van, így nem tudom elég sűrűre főzni. De régi szakácskönyvek szinte minden gyümölcshöz javasolják hozzáadni sűrítés céljából.

Előzmény: gergerg (13)
gergerg Creative Commons License 2012.06.13 0 0 17

Akkor egy tejesládányit szivesen cserélek veled barackra megt itt meg azt szeretnénk ha lenne. Arra van receptünk de idén nem lesz termés ezért nem sok baracklekváros kenyeret eszünk. A málna lekvár az rendben van, én még a piros és fehér ribizli lekvárt is megeszegetem de nagyon savanyú. A fekete meg tömény, Valaki valahol említette ha jól emlékszem hogy almával főzi össze, ami jó is lenne mert nekem van olyan nyári almám ami egyébként semmire sem jó, se íze se bűze, de hígítani pont jó lehetne. Na erre kéne valami kipróbált recept.  Később jövök majd paprika savanyítás ügyben is. A tarlórépát nemrég láttam az m1-en egy műsorban, més sosem ettem, de valahol fogok keresni hogy megkóstolhassam. 

   Én nagy receptekkel nem tudok szolgálni, a főzés nem az én reszortom a családban.

Előzmény: Andrea555 (14)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.13 0 0 16

Én most kora reggel kimentem a sok eső után körülnézni, és fölhúzgáltam néhány répát hogy dobáljak be a tyúkoknak, csoda könnyen sikerült.

Erre belefeküdtem és az egészet kiegyeltem, hogy a maradék szép nagyra nőjön.

Gondoltam ezeket a piciket elteszem bébirépának.

 

A fiaam vesz ilyet a boltban  üvegesen. Csinált már ilyet valaki?

atandi Creative Commons License 2012.06.13 0 0 15

Épp most olvastam a málnáson, hogy tán 10% feketeribizli az ideális hozzá/bele.

Előzmény: gergerg (13)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 14

Nálunk pl az egyszerű ribizlilekvár nagyon menő,minden szereti.

Ismeritek az agglegénykompótot? Azt is most érdemes elkezdeni rakni! Nagyon jó,csak tényleg jó rumot kell hozzá használni!

Előzmény: gergerg (13)
gergerg Creative Commons License 2012.06.13 0 0 13

 Rengeteg pibizlim terem minden szinű minden évben, idén is sok lesz, (csak hogy deffiniáljam a sokat több vödörrel). És szintén sok szeder meg málna. A málnával nincs gond.  Mindig csinálunk szörpröt meg lekvárt de valahogy nem az igazi egyik sem. Lehet hogy valami más gyümölcsel kéne összefőzni ezeket? Van erre valakinek valami jó receptje?

 

 

Andrea555 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 12

A céklát én sokszor fóliába csomagolva sütni szoktam. Nagyon finom így bárminek szinte. Pl fetesajttal,pirított szezámmaggal ,pici balzsamecettel összekeverve.

Meggylekvár! Az is finom! Egyik évben a csokis meggylekvárt próbáltam.Háát! Elég megosztó lett. Volt aki teljesen oda volt tőle,volt aki még most is emlegeti mennyire rossz :))

Viszont vaníliával mindenki kedvence.

Előzmény: Mariska néni (7)
Berlusz Móni Creative Commons License 2012.06.13 0 0 11

Felejtsd el! Nem azért jégsaláta, mert bírja a jeget. :-)))))

Inkább ajándékozd el, vagy add el, ha túl sok.

Már a túl hideg hűtőben is megpunnyad, nemhogy mínuszokban.

 

 

Előzmény: Törölt nick (8)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.13 0 0 10

Egreses receptek érdekelnének, mert nálunk sok az egres, amit hosszú idö óta elöször sikerült is megmenteni az amerikai lisztharmat karjaiból. csak az a baj, hogy senki se szereti az egreszószt, mást meg nemigen ismerek.

 

Más: a piros gyümölcsök összefözéséböl készül a "Rote Grütze", egyfajta enyhén füszeres gyümölcskocsonya, amit mindenki nagyon szeret. így elfogy pl. a ribizli is, ami önmagában elég fanyar. Legföbb alkotórésze ameggy, aztán mehet bele piros és fekete ribizli, málna, eper, söt egres is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!