Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Klorózis. Próbálj olyan összetett műtrágyát amiben Mg is van, mert ez is szükséges a klorofillhoz, vagy külön Mg-szulfátos beöntözés is segíthet. Másik tipp a talaj meszesebb mint kéne, esetleg kút vagy csapvízzel locsolsz esővíz helyett. Ha ez a helyzet akkor hiába a vas, nem tudja felvenni nagyobb mértékben, tehát az öntözővizet/talajt savanyítani kell (citromsav stb.).
Nem tettél kárt a gyökérnek sztem, viszont vmi miatt visszaszáradt a növény, ha nem gyökérgomba, akkor a kártevők miatt legyengült növényt másodlagos fertőzés jellemzően gomba támadhatta meg de akkor a hajtás részeit. De nem biztos lehet csak annyira legyengült hogy a nemes nem bírta.
Ridomilt próbálhatsz ártani már nem fog, de lehet használni sem.
Ha zöld még az alany akkor kihajthat, de előfordul, hogy hosszú hetek, esetleg hónapok is eltelhetnek, változó, van hogy azonnal kihajt alulról. Nem tudom mi akarnál még tenni vele, várni kell, mást nem tudsz.
Köszi, már csak egy kérdés, megrendeltem a fát de semmi infót nem láttok hogy hány napon belül szállítsák, csak egy visszaigazoló emailt kaptam,de abba sincs időpont!
Szívesen! Amelyik fát kiválasztod a kép alapján pontosan azt fogod kapni. Méretük kb ugyanaz. Teljesen mind1 melyiket választod, hogy sok virág vagy kevés, ha úgy tartod ahogy a nagykönyvben megvan írva akkor probléma nem lehet.
Sok segítséget kaptam már itt tőletek, 2 éve kaptam anyumtól a kb. 20 éves citromfát, amit sajnos soha nem tudtak jól átteleltetni, nem volt rajta soha termés. Nálam jól érzi magát, nagy örömünkre, és a nagy szeretetet most azzal hálálja meg, hogy ezerrel hozza a virágokat. Termés is van rajta, viszont a virágok annyira durván nőnek, hogy úgy gondolom meg kellene ritkítani őket, hogy álljak neki? Fotókat mellékelek. Megjegyzem, nem vagyok profi citrusos, csak ösztönből nevelem. Köszönöm, ha tudtok tippet adni!!! Erika
Én úgy vettem észre a legtöbb gyümölcsfánál és vadcitromnál is, hogy egyszerre nyílnak, növekednek a különböző rügyek, de a virág begyorsul és megelőzi a levélrügyeket, de virágzáskor mindig vannak már kis hajtáskezdemények, kb mint nálad.
Első virágzáskor előfordulhat hogy nyár közepén-végén virágzik először, tehát még nyáron lehet vmi., de inkább tavasszal esélyesebb.
A vadcitrom beindult a kertünkben, már két éve ültettem, most a rügyekből levelek lettek, virágokat a levélbontás után szokott hozni, vagy mint a hazai gyümölcsfák levélbontás előtt virágoznak-e?
Köszönöm a választ, amit itt lehet kapni fákat, annál amelyiket választom azt küldik ugye?az egyiken sok a virág , inkább olyant vegyek vagy azt amelyiken még nincs olyan sok?Vagy nem dobálja le a virágokat ha most másik helyre kerül?a 6 os virágcserepest néztem ki szerinted az jó lenne?
Bocs, lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet annak idején, de gombafertözésröl eddig nem volt szó, ezért az ellen nem is permeteztem, csak rovarkártevök ellen, ami nem sokat használt, ezért többször is manuálisan lemostam az összes levelét.
Sajnos itt nagyon korlátozott a szerekhez való hozzájutás lehetösége, Dithaneom nincs itthon, de asszem maradt még a paradicsomoktól egy kevés Ridomil Gold. Az jó lesz?
Viszont úgy látom, Bombabának abban igaza van, hogy a nagynak is ugyanaz a baja, mint a kicsinek, csak fáziskésésben van.
Nem tettem még nagyobb kart evvel az átültetési akcióval és a gyökerek eröszakos kiszabadításával? Mit mondtam, utóbb többé-kevésbé ugyanabba a közegben ültettem vissza, -némi frissítéssel. Ha viszont valami láthatatlna gombafertözés van benne, akkor ez sem volt túl jó ötlet:-(.
Érdemes még azt remélni, hogy az alany kihajt? és ha igen, mi vele a teendö?
Nem kellett volna ennek már rég megtörténnie? A másik se hajt még. Most kitettem öket a balkonra; elég hideg van itt.
Ha úgy látod-gondolod hogy a gyökere teljesen jó, akkor csak a másik lehetőség lehet, legyengült a kártevőktől, gombáktól a hajtásrendszere. A kártevőket irtani kell ez a tanulság, ill. tavasszal ősszel réz-OH -s lemosás.
Ha leszáradt már az alanyig akkor nem tudsz mit tenni, mint mondtuk, óvatosan locsold, és várj amíg kihajt alul. Ha megállt a száradás, és van még élő nemes, akkor még permetezhetsz vmilyen kontakt gombaölővel (dithane ..), vagy esetleg beöntözéssel felszívódóval, bár ilyet nem igen csináltam, nem tudom mennyire müxik.
Kedves Citrus-szakértök, megtennétek, hogy ezt (meg a következöt) megnézitek?
Ez a gyökérrothadás-elmélet valahogy intuitive eddig se tünt reálisnak, de most, hogy kibontottam és meggyözödtem róla, még kevésbé tudom, hogy végülis mi baja a fáknak, hogyan állíthatnám meg a bajt, jól tettem-e, amit tettem, illetve mi mást tehetnék még most a fákkal?
Szia. STARKL-nél általában 40cm-es növényt küldenek ami idén nem fog virágozni sem, sőt előfordulhat, hogy savanyú mandarint küldenek.... Tapasztalat... Igazából két ilyen növény árából már szép fát tudsz venni pl. a citrusfa.hu oldalon. Szép estét
Sziasztok én mandarinfát szeretnék venni, ezt találtam a startkelnél, ti már vettetek itt fát? milyet küldenek? Vagy hol érdemes olyant venni ami már idén teremhet?