Persze, persze. évente tájékoztatni fogom az államot, hogy mennyi pénzed van, de ne akadékoskodj már annyit. Kezdd el fizetni, mert az offshore cégem tárt karokkal vár (Melynek egyik vezetője a Lehmann Brothers nagy bank menedzsere volt). Ha hozol még öt embert, akkor 5%-kal megemelem a te juttatásod.
Egyszer felhivott egy biztositó. Mondtam olyant akarok, hogy akarok + nyugdijat mondjuk havi 30 eFt-ot, mennyit kell most, vagy ha nyugdijba megyek fizetni? Aszongya olyant nem lehet. Persze élősködni és rosszul forgatni akarja az én pénzem.
Mint korábban irtam ha magad veszed a papirt és megkapod a hozamját akkor abból tudsz szerintem gazdálkodni, ellenben ha nyugdijra teszed és életjáradékot kérsz akkor 132 éves korodig is fizetik neked.
Értem és a logikádat ha nyernék a loton 500 millát és sem baszakodnék munkával meg nyugdijjal hisz annak csak a kamatából vigal el lehetne lenni.
A aparátus szerintem az OTP-nél (is) egy gomb a banki szoftverben. Nagy humán erőforrast nem igényel szerintem a fejlesztés. Inkább az a gond ott hogy tőzsdei cég az OTP és évről évre fejlődést kell felmutatniuk mert a piac csak ezt ertékeli. Ezért olyan rohadt drága ott minden.
Soha nem vettem állampapirt, részvényt tőzsdén igen. itt nem az állapapiron van a lényeg hanen azon hogy egy közös nyugdijalapba beleteszel és ott gazdálkodnak vele a hatájos törvények szerint. Szigorú feltételek mellett vasarolnak részvényeket és biztonságosnak gondolt állampapirt is. A futamidőd a betett pénzed és a varható korod alapján kikalkulálnak egy nyugdijat neked. De ez lehet akár több is mint a betett összeged hisz ha jó karban vagy akkor tul is futhatsz. De lehet hogy a nyuggeréved első félévében feldobod a pacskert.
Azért sokkal több dolog egy biztositó felé fizetni mintha csak igy papirokat veszel belőle.
"Ami szerintem mas hogy egyfajta gazdasági tevékenységet is folytat az alap. Pénzt termel és tudja tudhatja finanszirozni a kiadásokat. Ennek feltétele hogy a pénz meglegyen. Az államiban sajnos alapból nincs meg a pénz mert az aktuális kormány elkölti."
Ezen én is gondolkodtam: több gond is van vele, az aparátust fenn kell tartani ami, rengetegbe kerül (ráadásul + meg is adóztatrják) Ha az alap, biztositótársaság bármit vesz a számomra rájön a költsége . Igy jó ha pénzemnél maradok.
OTP-és ismerösöm 10 év után a befektetett pénze 97%-át számitották be a nyugdijba!!!
Ugy látom sima hosszabb lekötéssel se járok rosszabbul, mintha bármi másba fektetem a nyugdijra szánt összeget.
Lássuk be ez se jó befektetés, hiszen max. a hivatalos inflációt ellensulyozza, a valóságossat, amit én érzékelek, nem.
Az államiban sajnos alapból nincs meg a pénz mert az aktuális kormány elkölti.
Késő este van, a többire nem reagálok, de ez a legfontosabb: Bármilyen kormány is legyen hatalmon akkor, amikor te már felvennéd a manyup pénzed (ha lenne olyan), az a kormány úgy adóztatja a manyup "jövedelmed", ahogy neki arra szüksége van, hogy az állami nyugdíjakat ki tudja fizetni.
Na most ugye a kivenni itt szerintem nem ugyanaz mint egy valodi piramisban.
Itt vannak lesznek kötelező belépők.
Lesznek akik sokáig élnek és többet vesznek ki.
Lesznek akik nyugdij előtt elhunynak.
Lesznek akik nyugdij után hamar elhunynak.
Ami szerintem mas hogy egyfajta gazdasági tevékenységet is folytat az alap. Pénzt termel és tudja tudhatja finanszirozni a kiadásokat. Ennek feltétele hogy a pénz meglegyen. Az államiban sajnos alapból nincs meg a pénz mert az aktuális kormány elkölti.
Ezen úgy, hogy évente kapod az értesítőt, hogy mekkora nyugdíjra számíthatsz.
És akkor rájössz, hogy minimálbéren zsebbe a pluszt az annyira nem éri meg.
Javaslok neked valamit. Fizess be havonta nekem 10000 forintot és arra kapsz 5%-ot, de ha havi 50000-et fizetsz be, akkor már 20%-ot fizetek. Tőlem nem évente, hanem havonta kapsz értesítőt, hogy mennyi pénz van nálam a te számládon. Sőt, azt is megígérem neked, hogy évente kisorsolok közted egy gyógyító műanyag piramist (energia spirál), amit a TV-ben hirdetnek (nem fogyaszt áramot, nem szükséges olajcsere, valamint mentességet élvez a luxusadó alól)
Jó, akkor mondjuk úgy, hogy Észtországban a kötelező manyugp.-t nem kérdőjelezte meg senki. Az állam eltérítette egy részét (a válság miatt), de ezt a tagoknak folyamatosan könyvelték és idővel visszakapják majd az eltérített részt. Az eddigi befizetésekhez pedig hozzá sem nyúltak. Szóval nem volt ez egy olyan kisérlet ami sehol a világon nem vált be. Romániában, Észtországban pl. jól meg van a 3 pilléres rendszer.
Csak ugye az emberek egy része minimálon tengődik vagy csak zsebbe nyomja és majd ha esetleg megéri a 60 bocs 70 évet akkor jelen áron kap 30K nyugdijat az évei után.
Ezen hogyan változtathatott volna a manyup?
Igen jogos egy olyan piramis ahol kötelező részvenni. Erre lett volna jó a maganszámlásitás és mindenki annyit kap amennyi a számláján fityeg.
A piramisjátékok jellemző tulajdonsága az, hogy akkor omlik össze, amikor az emberek többsége elkezdi kivenni a pénzét és a befizetések nem fedezik azt és a piramisjáték tulajdonosának profitját.
Persze jöhetsz azzal, hogy ez be fog következni az állami nyugdíjnál is. Így igaz, hiszen kevesebb lesz a befizető, mint a nyugdíjas. És ezen nem változtat a manyup sem.
Lehet ugy is kommentálni hogy az nyugdijalapok a gazdaságot is finanszirozták. Ami szerintem kicsit nagyképüség mert a mai pénztelenség nem feltétlenül az alapok hiányából fakad.