“Egy bácsikám, ki csősz volt s egész évben a Varjúdomi kunyhóban lakott olyan mesét mesélt, amilyen éppen abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élni kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt, ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga”
"Bevallom, nem erre számítottam. Egy kórházi osztály, ahol rákos gyerekeket gyógyítanak, talán nincs is ennél szomorúbb hely a világon, gondoltam. Így azt vártam, vagy legalábbis valami hasonlót, hogy itt majd a fehér köpenyes személyzet csendben oson szájmaszkja mögé rejtve arcát a hófehér folyosón, melyből a kórtermek nyílnak, gyerekek fekszenek infúziós állványok árnyékában…
Betegre, szülőre egyformán vigyáznak.
De a főnővér azt is bevallja, hiába tudja ő és minden kollégája elméletben, a gyakorlat felülírhatja ezt. És felül is írja. Tudok olyan esetről, amikor egy tinédzsert kísértek az utolsó óráiban, és Erzsike bejött éjszakára, hogy itt aludjon az osztályon, ha bármikor szükség van rá, ott teremhessen a gyerek, a munkatársak mellett. „Igen, van, amikor mi is sírunk – mondja a főnővér: valahogyan nekik is meg kell szabadulniuk a stressztől. – De ezt a többi szülő nem láthatja, nem is látja meg. Azt az érzést nem lehet szavakba önteni, amikor a gyermekét éppen elvesztett szülő így búcsúzik tőlem: Erzsike, maga mindent megtett.”
Mindketten szülők vagyunk magunk is. Ebben a pillanatban nem az ápolónő és az újságírónő, hanem két édesanya néz egymás szemébe."
– Interjú Ferenc pápa születésnapján Perintfalvi Rita feminista teológussal
Ma van Ferenc pápa, vagyis Jorge Mario Bergoglio születésnapja. A nyolcvankettedik.
A pápa személye erősen megosztó mind a világi, mind pedig az egyházi körökben. Ezt a képet igyekszik árnyalni Jelinek Nóra, aki a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnökével
"Mintha az, hogy valaki kiáll a melegek tisztelete mellett, vagy a szegények támogatására szólít fel, netalántán a menekültek mellett emel szót, urambocsá’, a nők szerepét (az egyházon belül) is más megvilágításba helyezi, nem illene bele az évszázadok alatt megmerevedett katolikus értékrendbe.
Milyen érdekes megfigyelni, hogy idehaza Luther Márton követői, az evangélikusok értik leginkább az evangéliumi radikalitáshoz visszanyúló Ferencet! De ismerek sok olyan fiatalt, értelmiségit, magát kereszténynek mondó, de templomba már nem járó embert, akiknek Ferenc egy igazi reménysugár!
Ők nem azért nem járnak templomba, mert lusták vagy istentelenek, hanem azért, mert ami ott zajlik vagy elhangzik, azzal nem tudnak azonosulni. Az egyházakban gyökeret verő gyűlöletkampány sokakban olyan identitásválságot okoz, hogy inkább otthon maradnak.
A felszabadítás-teológia sokáig nagyon vitatott volt, még a Katolikus Egyházon belül is. II. János Pál nagyon félreértette, a marxizmussal, az osztályharccal azonosította, és ezért üldözte. Ezek a teológusok ezért feketelistára kerültek, elvették tőlük az egyetemi katedrát, megfosztották őket püspöki kinevezéseiktől. üldözték őket.
Idehaza a ‘80-as években sokat lehetett még olvasni róla, de a rendszerváltás után teljesen feledésbe merült. Most éled újra éppen Ferenc pápa révén, hiszen őt mindenki ismeri. Ferenc pápa nagyon sokszor beszél arról, hogy a szegények, az üldözöttek Isten barátai, ezért az egyháznak is melléjük kell állni, és nem az aktuális hatalom mellé ...
Egyértelmű az is, amit a pápa a férfisovinizmusról mond: „Néhányan úgy vélik, hogy sok aktuális probléma a nők emancipációja óta lépett fel. De ez az érv nem helytálló. Hamis, nem igaz! Ez a sovinizmus egyik formája.” (Amoris Laetitia, 54)
Te tényleg a NER lovagok, Mészáros Lőrinc, központosított diktatórikus irányítás, standionépítés, oktatásrombolás, független bíróságok eltörlése, független média eltörlése, oligarchák felemelkedése, rabszolgatörvény, oroszbarátság.... MELLETT vagy? Ez hogy lehet...miért? Ennyire rettegsz az afrikaiaktól akik nem is akarnak ide jönni??? Vagy mi ennek az oka?? Konzervatív feminista? Vagy mi a jóélet?
Vissza az egész, a bajor király üzenjen hadat Schleswig-Holstein uralkodó hercegének, Orbán, Fejér, Komárom és Pest megye császára meg támadja meg Simicska őrgróf Somogy-Zala-Tolna megyei országát!
jaja, főleg irigy, hogy én nem vagyok egy konzumidióta, aki beledöglik, ha nem rendelkezik a legújabb kütyükkel és nincs minimum egy színes-szagos LCD vagy milyen tévé a vécében is... DDDDDDDDDD
Ezért nem értem... sztem a feminizmus csak kommunista lehet. Nem értem, hogy fér össze a Fidesz ideológiával... De nem akarok senkit sem megszólítani ezzel... De ilyen (enyhén szólva) érdekes világnézettel meglehetős ritkán találkozni...
14 évesen anyám odaállított a kenyeres teknő elé , amiben három kocsikeréknyi kenyérre való volt előkészítve , és azt mondta : tessék bedagasztani !
Még a nemlétezőmön is folyt a víz mire kész lettem , de nem könyörült rajtam .
...és tudod milyen hasznát vettem sok-sok évvel később a taxis blokád idején ? Az egész városban nem lehetett kenyeret kapni , én meg tepsiben sütöttem (aztán meg alig bírtam a gyerekeimet leállítani annyira ízlett nekik a langyos , frissensült kenyérke) .
Az ellenzék újabb színjátékba kezdett, most összekulcsolt kezekkel, ÖNKÉNT feküdtek le a padlóra, miközben megpróbálnak sírni és nemzetközi sajtótájékoztatót akarnak tartani. Természetesen a balhé és a nagyobb hírverés miatt mentőt is hívtak, de egyelőre egy elmegyógyászra lenne szükség.
Az ellenzékiek természetesen mártírrá akarnak válni, és megpróbálják megtéveszteni az embereket, valamint a nemzetközi sajtót.
Egyelőre ennyire futja nekik:
Az élő videóban amúgy Bangóné megpróbálja elsírni magát.