Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Termelőnek tényleg nem a legjobb (érthető is ha nem vállalják be a gyümölcsösgazdák), viszont felénk még is szokott lenni. Abony, Kecskemét, Tiszakécske. Bár kérdés az is hogy Nóra merre lakik :)
Nem mindegy, hogy intenzív alatt mit értünk: hivatalosan már a 5*4-es sor/tőtáv is intenzívnek számít kajszinál (de 5*3-ra szokás telepíteni). Nem kell támrendszer, jégháló, a rendelet szerint csak a tőszámra van előírás.
Ha arra gondolsz amit az olaszok is csak próbálgatnak (karcsú orsó, palmetta-sövény) akkor arra volt már kísérlet nálunk is de nem vált be, összességében nem gazdaságos (van erről anyag a neten, magyar is, olasz is). Jóval több vele a meló mint a vázával.
A portugálok erősen jönnek fel kajsziban, ők is vázát használnak az új telepítésekhez.
A jéghálóról annyit, hogy a jégverés csak egy kockázat a sok közül, de minden kockázat kezelésére több módszer lehetséges. Lehet, hogy olyan helyen ahol gyakran van jég megéri a jégháló, de többe kerül mint maga az ültetvény, úgyhogy nehezen fog kijönni a matek (ráadásul nem lehet egyfolytában kinyitva tartani, a nyitás-csukáshoz nem egy ember és gép is kell, mert létráról csak szenvedés van, úgyhogy a fenntartásának is van költsége). Nálunk speciel 20 éve nem volt jég, és ha volt is akkor augusztusban, akkor már nem okoz kárt - úgyhogy én inkább biztosítást kötöttem (más kockázatokra is) mert az én matekomban ez adta ki a legjobb eredményt.
Persze lehet, ha lenne 100 millám amit nem tudok mire költeni, akkor vennék jéghálót, meg támrendszert, meg síkfalmetszőt.... meg drónokat a szürethez :-)
Ha már gép : valaki említette az akkus metszőollót, én tavaly vettem egy Volpi-t (semmi rosszat nem tudok mondani róla, baromi erős) + nemrég rendeltem egy kici kínait : https://www.aliexpress.com/item/1005001604445739.html
utóbbiról majd beszámolok ha majd megjön és kipróbáltam mert ez hobbistáknak is elérhető áron van.
Franciaországban most rendeznek egy vebináriumot a kajszisoknak azzal a címmel"Zero növényvédő szermradvány a kajszisokban" (nem bio!)meg lehet-e csinálni. A publikum (vásárlók) már teljesen be van gőzölve a növényvédő szerek miatt.
nem (lenne) hülyeség ez az intanzív, főleg, hogy maga a fa ára semmi
(főleg Olaszországban, ezzel is könnyeb nekik... itt még az is drágább az exportőr miatt),
viszont az ember ideje, a föld, géppark tartása drága...
ugyanakkor ez már jéghálót is kíván, intenzív 2x metszést (igaz, az jó lenne az
extenzív gyömölcsöben is...) ami több pénz, illetve még több trágya (lomb és szilárd),
hogy ki lehessen használni azt a 10 évet... a sűrűség miatt plusz növényvédelem? és
öntözőrendszer, persze... a fene tudja... persze jó lenne... de nekem már nem...
eszembe jut "Harogem" (régen volt itt) fórumtárs, aki ilyen osztrák ültetvényen dolgozott...
a tulaj nem volt szívbajos, pár évig elfagyott a kajszi (pedig még szórófejes öntözéses fagyvédelem is volt...) és vágta is ki (több hektárt?), mint a huzat. nem tudom, az új cseresznyéjével boldog-e?
majd mennek a magyarok (közel a határ) occsón szedni (de annak a pénznek még örülnek is...)
valami nagyon el van b.szva. kábé Mátyás király óta sodródunk ("oda az igazság!"),
gyüttmentek voltunk és vagyunk még 1000 év múlva is... de azért persze büszke magyar vagyok :)
[majd legyőzzük a franciákat a Puskásban nyáron ;]
ez van. ne akarjunk mások lenni. persze változ(tat)ni jó lenne, fejlődni.talán van is valami,
de nem az igazi, sok a kelet-európai design probléma...
ugyanakkor még jobb is nekünk itt, mint pl. a szíreknek ott,
pedig egykor nagy civilizáció voltak... minden relatív :) sok mindenért hálát lehet adni így is...
A rengeteg málna ,ribizli söt még a jostával is foglalkoztak anno és most ezek a táblák eltüntek.A lidl mellé meg nem pakolhatól ki mert nem összeeggyeztetthető a lidl kereskedelmi szemléletével.Marad a helyi termelői piac ott meg megkellene rostálni ki termel ki meg csak potyolino olaszosan tavaly a nepperek nem tudom miben utaztak kajsziban biztos nem.Tavaly kajszi éréskor vinni kellett több helyre( településre) megjelentek a nepperek adjam el nekik és akkor nem kell ott ülnöm még a piac elején kiváncsi voltam és mennyiért hát a feléért válaszolták én ráérek két óra múlva el lett minden adva.
Na látod ezért mondom én azt , hogy ha valaki azt tervezi hogy ebből akar megélni először az értékesítési lehetőségeket kell átgondolni és megoldani . Másrészt amit itt előzőleg is írtam , hogy lehetőség szerint keresse meg a fogyasztót és neki adja el ne neppernek meg tésznek .
Én 2 ha barackból éltem és tudtam is fejleszteni ( telepíteni gépeket venni ) az elmúlt években ráadásul úgy hogy abszolút kezdőként kezdtem mindent menet közben kellett megtanulnom .... a lényeg az értékesítés .
Egy kolléga meséli képzeld az osztrákoknál 1 család megél 1 ha ribizliböl hát nem fényűzöen ,de meg él.Itt mondom meg tizszereséból se hogy-hogy hát ugy mikor jön a szüret a nepper v (tész) ad érte 40-50 ft (volt valamikor) sajnos nem tudnak többett adni az a rengeteg adminisztrációs ďij ,ekr szám ,telefon költség, út ďij ,kétszeri mérlegelés ,nyomtattvanyok tömkelege stb.......egyszóval többe kerül minden más mint maga a megtermelt gyümölcs a magyarázat szerint.
Nem tudom , nekem ez a kiszállítás kicsit értelmetlennek tűnik .... most én szaladgáljak kocsival 2 kiló barackkal 3 naponta mikor a vevő úgy is minden nap elmegy vásárolni .... hol ebben a logika ???
A tv stáb csinál egy műsort.. Az olasz gazda nevezzük carlosnak és van a magyar gazda ö meg legyen lajos na most ezek helyet cserélnek az olasz jön ide a magyar megy oda ugyan abba a felépített gazdaságba és csinálja ugy mintha otthon lenne,majd eltelik egy év .Kezdjük olaszba lajosnál riporter kedves lajos mondja el mik a tanulságai ,tapasztalata stb....Hát igen össze se lehet hasonlitani az otthonival szinte megy minden magátol riporter : nincs munkaerő hiány ah ugyan máŕ bagoért leszedik a románok, ukránok stb .Riporter:És mik a tervei fejlesztések stb ... kedves lajos .Lajos: a szomszéd öreg bácsi nem tétel 50 ha barackosát megveszem, a jézuska mindenkinek hoz elektromos metsző ollót a 6 éves pistike is kap egy játék ollót tanulja meg a metszést az összes barack fa kap külön fütökört a fagyás ellen tudud bedugod a konektorba oszt ha a fagyszonda jelez a számitógép automatikusan bakapcsolja.Az összefoglalom az hogy idekint 1 év alatt többre haldtam mint mondjuk otthon 4 év alatt. Most kapcsoljuk carlost Magyarországról.riporter: kedves carlos mi jut eszébe elöször.carlos: nem érteni magyart hogy birta ennyi éven kersztül idegekkel nekem 1 év alatt kihulott a hajam,teljesen ideg beteg lettem ,riporter: itt nincs munka erő hiány ? carlos legyint eggyet volt itt egy foszer mondom adok neki 1 nap egy 20-as kinevetett elmegy burkolni 1 nap lerak 30 m2- -et 3000 ft az 90000ft nem fázik és nem ég szét az agya 40 fokba a barackosba.riporter:. és mik a kilátasok és fejlesztések .carlos: mivel itt a jézuska nem tudott jönni a virus miatt nem kap senki semmit ill a megmaradt pénzemböl veszek 5db straus benzines láncfürészt és kivágom a fákat jó lesz a tüzre, ja és azon nyomba megyek vissza olaszba.
Ipari almánál működik, de olyan értékes gyümölcsnél mint a kajszi, nem. Nem tudsz ott állni minden szedő mellett, és nem úgy kezelik az ültetvényt mintha a sajátjuk lenne. Összenyomkodják a gyümölcsöt mert az érettet keresik, letépnek egyet (mert húzzák, ahelyett hogy megtekernék) erre leesik két másik szem a földre amit nem szednek fel, sorolhatnám - nem gazdaságos, és persze még olcsóbb is legyen hiszen ő maga szedte.
Esetleg szedd magad? Igaz nagyobb mennyiségért érdemes menni oda. 2-3 kilóért nem. Ismerősi körökben megkérdezni kinek van barackfája és nem e ad el? (ez is inkább lekvárnak való mennyiség) Vagy másokkal összebeszélni és akkor is lehet "nagyobb mennyiség" étkezésre és utána elosztani.
A kereskedelem némileg átalakulóban van, nem csak Lidl meg piac van. Létezik pl. internetes vásárlás, házhozszállítás stb.
Ami érdekes pl. facebook marketplace esetében kivétel nélkül kisebbségi neppereket látok, általában házhozszállítási ajánlattal. Nepperek mindig is voltak, ha a termelő nekik adja, biztos oka van rá. A kérdéses csoporttal nem üzletelek, se vétel, se eladás. Piacozáskor mindig ők loptak meg .... de volt, hogy börtön lett a vége. Van itt a környékünkön egy srác, abból él, hogy almát, körtét, szilvát hoz pestre szabolcsból. Korrekt áruja van, kis raktárból szolgálja ki a vevőket, "nagyban", rekeszes mennyiségben. "Cefre" stanley szilvát (befőtt minőség) 150-200-ért árulta min. 100 kg-tól.
Sokan próbálkoznak most interneten hirdetett házhozszállítással is. Ahogy nézem, bőszen hirdetik a termelői minőséget, mintha ők termelnék, miközben általában csak lefölözni szeretnék ("szatócsok").
Azután vannak a "termelői kosarak", ahol internetes felületen regisztrálnak a termelők 50 kilóméteres körzetből, felteszik pénteki/szombati ajánlataikat, szerdáig vevők online le tudják foglalni, majd adott helyen hétvégén az elkészített csomagot átvehetik.
Engem is be akartak szervezni, de amit nyújtottak volna az egy online felület meg egy ideiglenes átvételi pont, cserébe 15%-ra akartak megsarcolni. A 15% rendben lett volna, ha több szolgáltatást kaptam volna pl. raktározás, vevőim kiszolgálása, de ezek nem igazán működtek. Meg kikötötték, hogy az online ár nem lehet a normál árnál magasabb, tehát árképzésbe beleszóltak.
nem azzal a céllal teszik, hogy lenyomjanak bárkit, egyszerűen csak profitot akarnak, mert felmérték, hogy van ott piac és érdemes befektetni. Pont erről beszélek én is - a magyar termelő nem tud összefogni, exportálni ? Nem probléma, van mááásik...
"Ó, én szegedi vagyok (gondolta egy szegedi paradicsomtermelő) , ide aztán nem fognak onnan szállítani, én aztán be nem lépek a tész-be, nem fogok én közösködni senkivel.... "
aztán egy napon megjelenik az újsághír, hogy "A FAKT AG elindítja második üzemét is az országban, Szeged mellett vettek meg egy 230 hektáros területet, innen fogják ellátni Szerbiát és Romániát ... és mellesleg Délkelet-Magyarországot is."
"Gazdasági oldalról nézve mai napig nem tudja senki meg magyarázni hogy éri meg olaszból v spanyolból behozni gyümölcsöket"
Ez a kérdés még megér pár mondatot, mert ez a köztudatban valóban, sokakban így van.
Több tévhit is van.
1. Szállítási költség
Olaszország északi része (ahol gyönyörű kajszisok vannak) : kb 800km. Egy kamionra 24 tonna megy, egyet vegyünk le göngyölegre, csomagolásra, marad 23. Legyen hűtős kamion, legyen 500Ft/km a díja - akkor 1 kiló kajszira 18Ft szállítási költség jut (de ha valaki úgy gondolja, hogy oda-vissza kell fizetni a fuvart, akkor megszorozhatja kettővel, ha akarja).
Erre jön még az a költség, amikor a 'multi' a saját központjából a boltjaiba kiviszi (a saját gyűjtőfuvarjával, minden más áruvel együtt). Nagyon sokat mondok, ha ez lesz 10Ft, de legyen húsz.
Mi a vége ?
Van egy 600-900 Ft-os gyümölcsünk, amiből 50Ft elment szállításra. Nem tétel.
2. A külföldi termelő sokkal többet kap a termékért mint a magyar
Igen ám, de egy olasz termelőnél nem csoda hanem a normális az, ha 1 hektáron 35-40 tonnát termelnek - és őket nem sújtja évről a fagy, mint minket. Ha a nagyobb termésátlagot és a stabilitást együtt nézzük, akkor simán kijön 3szoros szorzó a magyarhoz képest - ennyivel "olcsóbb" (pontosabban gazdaságosabb) ott termelni, mint itt - ennyivel jobb a befektetett tőke megtérülése. Nagyobb termés, nagyobb bevétel, gyorsabban jön vissza a befektetett tőke, más szempontból érdemes több pénzt belefektetni - miközben még a jobb körülmények miatt a kockázat is kisebb.
Ott sem drágább egy traktor, facsemete, műtrágya vagy bármilyen anyag, eszköz ami költség (sőt, sokszor még olcsóbb is) - egyedül a munkaerő _lenne_ több, ha ezt nem külföldiekkel oldanák meg, bagóért. Amit meg lehet, azt gépesítenek.
Ennyi szerintem elég ahhoz, hogy "miért éri meg behozni" - azért, mert mindenkinek megéri, nincs ebben összeesküvés.
Ehhez vegyük hozzá azt is, hogy ha ott 'normális', bő termés van, az nem okoz gondot - de nálunk egyet jelent azzal, hogy dömping alakul ki, leesnek az árak (mint 2019-ben) ami a termelőnek megint csak nem jó - akkor őket ez nem (annyira) érinti, mert náluk nem a belföldi ár a meghatározó hanem az európai, mert ők tudnak az európai piacra termelni, ahol kiegyenlítődnek a különbségek az egyes országos egyéni szociális (időjárási) problémái között. Ha az olaszoknál elfagy, akkor Dánia vesz a franciától vagy spanyoltól - olyan még nem volt, hogy egész Európában (a törökökig bezárólag) minden elfagyott volna, úgyhogy európai szinten nincsenek akkora kilengések a kínálati oldalon, ami drasztikus változást okozna az árakban. Vannak azért persze, de messze nem olyan hektikusak mint nálunk.
Ez persze nem úgy működik, hogy Don Albicocca bepakolja a kis ládáit a furgonjába és átkel Európán, hanem áttotyog traktorral a 10-20km-en belüli TÉSZ-hez, ahol leadja a (félérett :-) termést, és a dolog a részéről le van tudva. A hűtőházban osztályozzák, kiválogatják, becsomagolják 1-3-5 kilós pakkokba, aztán már viszi is a kamion, ahová kell.
Én tök megértem azt is, aki megégette magát egy vagy több magyar tész-el, mert itt ez is jól el lett baszva, mint oly sok minden azokból az Eurómilliárdokból, amit fel lehetett volna használni értelmes célokra is, stadionépítések helyett.
Nem a lengyel krumpli- vagy a holland paradicsomtermelő termelő tehet arról, hogy nálunk csak látszatintézkedések voltak azok, amik a magyar kertészet korszerűsítését, piacra jutását szolgálták volna - de ehhez a fejlődéshez valójában semmilyen valós politikai (sőt : politikusi) érdek nem fűződött soha.
Egy kertészetet nem lehet 1000 (vagy 100*10) hektáron csinálni, túl nagy befektetés kell, túl kevés hasznot hozna, túl sok ember kell hozzá, túl nagy a kockázata - a szántóföld sokkal stabilabb, kevésbé kockázatos, csak jó sok kell belőle. Azt meg nem gond elintézni, ugyebár... a területalapú támogatás meg jön, ahogy kell, kéz kezet mos.
Ennek köszönhető az, hogy a tész-ek valóban csak az állami (illetve eu-s) látszat-támogatásról szóltak, de mivel ez a támogatási rendszer is alapjaiban volt elcseszve (mert nem a fenntarthatóságra helyezte a hangsúlyt hanem az egyszeri beruházások finanszírozására, ahogy az említett vajszlói piacnál és az összes többinél is ez van), ezt még tetéztük is azzal, hogy az Eu-s támogatásokért cserébe "megnyitottuk" a piacunkat, ami a magyar termelő lehetőségeinek hanyatlásával járt együtt, mert nem tud lépést tartani a nemzetközi piaccal, ahonnan a fent említett okok miatt egyszerűen olcsóbb és eladhatóbb termék tud jönni, mint házon belülről.
Amíg egy termelőnek versenyeznie kell az olcsó (nem a kajszira gondolok most) külföldi áruval, addig soha nem fog tudni annyi profitot termelni amiből fejleszteni is lehet, csak vegetálni fog. Nyilván lenne ebből kiút : tőkét kellene bevonni, de az meg nem annyira van, és nem szeret kockáztatni sem.
Ez nem pusztán egy szakmai szervezet hozzá nem értő vezetése által elkövetett hiba, itt a probléma rendszerszintű - egy látszólag az országot védő, valójában azt kiárusító, és a hasznot a saját zsebébe tömő politikai rendszer eredménye, amit az összefüggéseket át nem látó tömeg időről időre, nagy boldogan meg is szavaz. Ezt értse mindenki úgy, ahogy az általa preferált párt/oldal érdekei megkívánják, én nem egyik vagy másik oldalról beszélek hanem mindegyikről, mert semmilyen különbség vagy változás nincs a rendszerváltás óta ilyen szempontból (és távol álljon tőlem, hogy a Facebook szintjére süllyesszem ezt a fórumot, itt napi politikának nincs helye).
Én még nem adom fel, remélem, hogy megérem, amikor az emberek tudnak majd közösségekben gondolkodni és élni - tész-ekben is.
A cég leszögezte ,hogy nem a magyar zöldség és gyümölcstermelök lenyomásában kiszoritásában érdekelt ha kijelentik ezt akkor valószínüleg az ellenkezője igaz ,mert ugye fel se merült bennünk.A kigyó igy szól az áldozatához nem foglak megenni csak néz a szemembe.
2015-ös cikk, azért azóta volt változás, jó-rossz.
van egy mézes ügyfelem, akikknek címkéket nyomtatok, és így ki szoktam menni
(én is csak akkor...)
amit láttam: bővült az eladói létszám, de vegyes a kép, van akiknél nem nagyon tülekednek a vevők... de ez ilyen. a házi húsos az mindig tarol, sor áll, a többieknél változó, de lanyha a kereslet.
ami a fenti hangzatos főcímből nem derül ki, az az, hogy csak 2 hetente 1 napon, akkor is
csak déután 2-től 5-ig van a piac... ez elég sovány lehetőség... (bár legalább délután van...)
az árusoknak ingyenes (azt hiszem, még mindig) a placc, a város közepén, a Fő tér mellett.
miért nem lehet hetente? vagy még gyakrabban? lehet, az eladóknak nem érné meg jönni,
így is az egyik kofa már elmaradt (igaz, a covid is betett...),
beszélgettem sokat vele (ő is címkét rendelt, pl. pirospaprikára), van 60 ha almája az apósának,
meg 5 ha kajszi (magyar fajták) is, eddig egyszer termett... majd ha találkozok vele, kiváncsi leszek, mi most a helyzet...
úgyhogy szépek a termelői piacok, de jellemzően heti 1 félnapról van szó...
ez nem váltja meg a világot...
az is igaz, most újítják fel a nagypiacot, kiváncsi leszek...
Tökéletesen leírtad Bubi. Én is azt látom hogy finom gyümölcsöt már jó sok éve csak akkor kapok ha magamnak termelek, a bolti lehet hogy jobban néz ki de ízben össze sem hasonlítható azzal amit a fáról szedek le. Nyilván különösen igaz ez a nehezen szállíthatókra, azokra amelyek igazán éretten már jellemzően puhák, sérülékenyek, mint pl. a barackok...időnként azért a piacokon még lehet jót venni, de nekem úgy tűnik egyre ritkábban
Nem a menetek számán múlik, sokkal inkább az időn (hogy milyen érési fokban szeded le) és sok múlik a fajtán is (van olyan aminek elhúzódó az érése, van aminek kevésbé). A teljes (100%-os) érést termelői körülmények között nem lehet megvárni ha friss fogyasztás a cél, kb 90%-ot tartok ideálisnak.
Egyébként ha személyesen kérdezel, akkor igen, bizony, alapvetően nagyon is éretlenül szedem amikor sikerül exportra szállítani - magyar ember nem enné meg ilyenkor, de a külföldi sem ilyen állapotban veszi meg a boltban, legalább 3-4 nap mire a boltba ér, de két hét is lehet, mire megveszik. A boltnak nem lenne jó ha érettet kapna mert az pár nap alatt meg is romlik, sőt : eleve _át sem veszik_ az olyat amit az ujjaddal be tudsz nyomni. Visszaküldik a saját költségedre, aztán azt csinálsz vele amit akarsz (gondolhatod, mire jó).
Azt nem mondom, hogy a féléretten leszedett gyümölcsnek lesz valaha is olyan íze mintha a fán ért volna meg (sőt), de azokban az országokban ahol nincs kajszi (mint ahogy nálunk banán) fogalmuk sincs milyen az igazi (és nem is lehet megoldani, hogy éretten leszedve el tudjon jutni pl Norvégiába egy kajszi, mert már út közben lekvár lenne belőle).
Egyedül a külseje számít : ne legyen zöld, ne legyen se túl kicsi se túl nagy, ne legyen rajta egyetlen hiba sem.
Ez utóbbi az, amit viszont a boltok nem saját önös érdekből követelnek meg : ez bizony vásárlói igény, illetve így működnek az emberek : azt veszik meg ami szép, egyforma, piros.
Kicsit barnul egy alma (mert megnyomta valaki) azzal mi lesz ? Ottmarad a polcon.
Nem csak barackból van ez így, bármiből (krumpli ne legyen göcsörtös, bár a mai fiatalok eleve a fagyasztottat veszik, készen) - holott az ízének, vagy a beltartalmának semmi köze nincs a külsejéhez, sőt : paradicsomból én azt a fajtát szeretem a legjobban, aminek teljesen szabálytalan alakja van, a héján vannak repedések, és háromszor akkora mint az a fürtös (bóti) fajta ami szabályos gömb alakú. Paprika dettó : két tenyérnyi, pöffeszkedő kaliforniai paprika minden színben : íze semmi, bármelyik lecsópaprika kenterbe veri - mégis a szépet, nagyot lehet jól eladni.
Szóval a tudatosság a vásárlókból hiányzik (és akkor hol van még az, hogy támogasd a magyar termelőt azzal, hogy magyar terméket veszel.... pont leszarja kb mindenki).
Boldogtalanul rohan mindenki mindenhova, nincs ideje senkinek semmire és senkire - pedig zöldséget, gyümölcsöt a piacon kéne venni, egy héten egyszer, szombaton délelőtt, nekem is belefér, ezt is teszem - de fiatalokat _elvétve_ látni ott, pedig idejük nekik is lenne (én sem vagyok öreg, 47).
én 2 évig többször kimentem a szombathelyi piacra (sajnos pont messze van...)
megnézni, mi a felhozatal. hááát... sokszor a termelői kajszi biztos hogy kereskedői volt... és elég rossz, nehéz volt találni bármilyen jó gyümölcsöt.
nem mondom, egyszer pl. finom piros vilmos körtére sikerül szert tenni... de ez az összes pozitív emlékem... Tatabánya már jobb, szüleim régen (és még ritkábban most is, 81 évesen...) ott voltak törzseladók (Oroszlány, Kisbéren is...) gyerekkoromban (és később is, ma is néha) sokat árultam, belém ivődott... sokáig nem is hiányzott, sokat melóztunk, fél négykor keltünk (igaz csak nyáron és főleg csak szombaton) de pl. a péntek is durva volt, a hajtás a piacra készülődéssel...
nem beszélve a többi napról, öntözés, kapálás, gyomlálás, szedés, stb...
na mikor elkerültem, talán örültem is hogy vége a sok monyákolásnak (csak sűrű fillér ez...),
aztán egyszer vagy 10 éve amikor lett saját kert, beindult valami...
aztán később lett egy 3 hektáros kiskert is... :)
lényeg: sajnos a piacokban is csalódtam, de kisebb helyeken vagy máshol lehet jobbak.
most a szombathelyi Derkovits "piac"-ra van rálátásom, az közelebb van, akár heti 1x is látom, és figyelem. BRUTÁL árak. a kajszi tavaly 2000 ft is volt (persze korai, de a minőség...)
minden 20-50%-kal drágább, talán csak a mandarin nem... :) :(
persze ezek kereskedők, hárman vannak, megélnek, néha egész nagy forgalom van, ilyen árak mellett is... a kistermelőket néhány nénike képviseli, de el vannak távolítva az épületkomplexum
"sötét oldalára :) :( ahol fele akkora a mozgás... és a termékeik is sokszor inkább megmosolyogni valók, vagy inkább meghatódni való... kis, igen rusztikus virágcsokrok főleg...
de normális gyümölcs náluk is ritka...
lehet, hogy Ausztriába viszik a magyar gyümölcsöt innen?
(igen amúgy. pl. egyik barátom egy málnás embernek volt az üzletkötője, aki Bécsbe terítette a szajrét... nem tudom, megvan-e mág a málnás, tudjuk, nem nagyon él már meg itt...
de a srác már nem dolgozik ott, így valszeg nincs...)
korai kajszifajták sajnos nem ugyanolyan finomak, mint pl. a júliusiak,
azért a napsütés nem hazudik. plusz biztos még korán le is szedték, az új fajták hamar színesednek,
de akár 1 hónapig is lehet "tapogatni" mire jó lesz. (így jártam pl. a BigRed-del.)
"nem ettem finom kajszit" - hát ez is a gond, lenne kereslet (bár sokan nem is tudják, hogy van élet a szupermarketen túl...), csak sok tényező miatt nem jut el az emberekhez, azt meg nem várhatjuk el, hogy a nép vadássza (bár...)
én '19-ben ingyen kiszállítottam házhoz 20 kiló esetén (8.000 Ft), zabálták.
(jól megterveztem az útvonalat, hogy gazdaságos legyen).
hajj de sok szép siker volt akkor... nem tudom, idén fejlesztehetem-e az ellátási láncom...
a nép le volt döbbenve, egymásnak ajánlgatták... nyilván X tonna esetén már ez sem működne...