Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Amiből van feleslegem, abból lehet vásárolni vagy cserélni. Pl. fügéből kb. 50 fajta van nekem,melynek kb. fele csere révén került hozzám. Az előbbi LÓCITROM, VILLANYKÖRTE szójátékból kimaradt a GRÁNÁTALMA, pedig ez is több fajta van nekem. Írj e-mailben!
Jó a humorotok, remek szójáték, benne van a magyar nyelv szépsége, de a viccben a tragédia az, hogy a lócitrom és a villanykörte nem lesz, hanem szinte, már csak volt. Lecseréltük ezeket CO-ra és LED-re.
Én mindig a végét várom, hogy végigmehessek a kísérleti parcellán. Az igazgatót kérdeztem. Majd a Jani bácsi , vagy valamelyik fiú kivisz.
Mivel nem tudtam, hogy ki a Jani bá, hát vártam. Végül mutatták. A Dr. Apostol János professzor Úr volt. Nagyon kedves, közvetlen ember. Már korábbról is ismertem, de nem gondoltam, hogy ő a Jani bá, csak így.
Rengeteg információt mondott a különböző fákról. Diktafonnal kellett volna menni.
Most pl. keresztporzásokat végeznek. Sokkal jobb a termékenyülés. A különböző alanyok hatása is meghatározó. Gizella, vadcseresznye, stb.
A fejlesztési irány: Nagy szemű, / 27-29 mm / fekete husu, kemény állagú. Az érési időt a megcélozni kívánt piac határozza meg.
Na nekem az unokák a megrendelők.
Kiderült, hogy két Alexem van itthon. A vezető oltványmennyiség a Cármen. Egy Margitot még bezsúfolok itthonra.
Millió információ:
Terméskötés de 9-10 és du3 körül , 30 % páratartalomnál a legjobb. Fák között fűsorok, locsolás azon a pár napon száraz időben.
6/75-ös óriás fa. Sunburst gyorsan érik, puhul. Vera Giselle alanyon jó. Pált szereti a levéltetű. A nyári metszés visszafogja a növekedést, a téli pedig elágazóbb.
Nálam a Carmen most érik, kb egy héttel vagyunk lemaradva az időjárás miatt. A Burlat-nak vett valami pedig most kezd sárgulni, milyen (gyakori) faiskolai fajta lehet (tuti önmeddő és közepes gyümölcsméret) -mert biztos a címkézést szúrták el?
Igen, hurma= kakiszilva= datolyaszilva= sharon fruit= persimmon= Diospyros Khaki, szinonim kifejezések az ázsiai nagy méretű (10cm) gyümölcsről, amelyek -17C fagytűréssel rendelkeznek.
Diospyros Virginia, az amerikai változat -35C fagytűrés, de 3cm-es apró gyümölcs jellemzi.
A hibridek részben a két fajta tulajdonságait hordozzák, ha nő a fagytűrés, csökken a gyümölcsméret.
A Cherrycot az amerikai homoki cseresznye (fekete színű) és kajszi hibridje. Gyümölcsét csak fényképen láttam, narancsepret sem ettem még. A kérdésre remélhetőleg pár év múlva tudok majd válaszolni, mert 3 oltvány sikerült belőle.
A Carmen volt az első amit ültettem a telken 7 éve. Most tettem harmadszor. Talán jövőre én is tudom, hogy milyen.
Rita, Carmen, Alex, javasolta a prof. Igaza is van, csak ebből a Rita sikerűlt elsőre. Talán most az Alex Alex lesz. Lehet, hogy a Carmen is sikerűl, de más csak orsónak. Nincs több helyem nagy fának.
Két fajta meggyem is érni kezdett, az első egy nagyon erős növekedésű felfelé törő fajta, ami elég édes is, a másik kettő a családi génbankból, ezt jóideje ültetjük sarjról, elég kisnövésű, korán terem, kellemes meggy ízű. Édesanyám űgy emlékszik érdi bőtermőként vették valamikor a szülei, abban iz időszakban kisérletesztek is az érdi bőtermőt saját gyökéren nevelni, szerintem az lehet.
Volt egy cseresznyefám (5 éves) , amit ma vettem ki. Tavasszal szépen kihajtott, virágzott, termett, majd elkezdett száradni. Annyira száradt, hogy menthetetlennek minősítettem, így kivettem. Mikor kiástam akkor látom nincs ú. tuskó része, azt a képem látható módon valami megrágta. Amikor kivettem nem láttam ott semmi élősködőt, a maradék gyökérnyakat is megfaragtam hátha valamit találok, de nem. Nincsenek járatok, mint a nagy farontólepke lárváinál (avval is volt már szerencsém). Mi okozhatta ezt?
Ennek a cseresznye-kajszi hinridnek mekkora a termése? Ja és cseresznye méretű kajszi, vagy kajszi méretű cseresznye inkánn? Kóstoltad már? /Láttál már, kóstoltál már narancsepret? Én igen. :-(( /
Tavaly lemértem 18 gramm volt 1 szem Carmen cseresznye, pedig sokat termett, de az Alex azért verhetetlen mennyiségben. Tavasszal ilyen a koronája és az érés idejére szétterül, vízszitesek sőt lefelé csüngnek az ágak a bőséges termés terhe alatt.
Nem is emlékszem, hogy neked is küldtem Carment. Te küldtél-e nekem valamit, arra sem emlékszem, ha igen írd már meg mit küldtél! Én nagyon sok oltványt készítettem hogy nem tudom kivel és mit cseréltem.
A bejegyzésed alapján sikerült az oltásod. Én is készítettem tavasszal 200 oltványt, cseresznyét, meggyet, kajszit és őszibarackot kezdetben 98%-os siker volt, de mára kb. 45- 50 %-ra csökkent a statisztika, sok elhalt.
Oltottam különlegességeket is kb. 70 darabot pl.: Cherrycot= cseresznye x kajszi hibrid
Rosseyanka= ázsiai hurma x Virginiai hurma (fagytűrés -30C)
Nikita's Gift = Rosseyanka x ázsiai hurma (-24C fagytűrés)
Paw- paw (-30C fagytűrés)
Alex Nikita's Gift Prolific Paw paw Luigi Paw paw Cherrycot