Ugyanis tölem idéztél, nem a màsik kedves topictàrstol, akinek kûldted a vàlaszt !!!!!
Na most a "rinyàlàs" meg nem az én stilusom ! Augusztus 10.-én lesz pntosan 20. éve, hogy francia orszàgban élek. Kettôs àllampolgàr vagyok, gyermekeim itt születtek, etc.....
Ha lehet, akkor csak a francia papirjaimat hasznàlom (még otthon is), mert nem annyira vagyok bûszke arra, hogy magyar vagyok ! Amugy is ez a hülye ujdonsült nacionalizmus, meg a huszàr dolmàny, meg a magyar gàrda mostansàg elég uncsi.....
Amiota itt élek, volt dolgom lengyelekkel, arabokkal, feketékkel, sàrgàkkal, de egyetlen egy olyan nemzetet nem talàltam még, aki igy ki tudja csinàlni a sajàtjait, sajnos ez mi kis hazànk erôssége !
Remélem, nem sértettem meg senkit innen a topic-rol.... de szerintem vannak böven olyanok is, akik az én véleményemet osztjàk !
Billy
Ps : Ja, az emil cimem (nevem+keresztnevem) publikus, lehet esetleg ott folytatni ezt az eszmecserét, hogy ne romboljuk a topic hangulatàt ! Ajànlom magam tisztelt Mérnôk Ur !
Nem vagy egy mindennapi alak, szerinted azert mert nagy betukkel es a szivarvany minden szineben irsz valaki tobbet fog tenni erted? Nem tunt fel, hogy a topik teljes olvasotabora elmondta amit tudott? Amit most csinalsz annak legfeljebb az lesz a vege, hogy kimoderalnak...
Igen magyarokkal dolgozom, de mi még elég kevesen vagyunk (és elég jol ôssze vagyunk vàlogatva) ahhoz, hogy egymàs vérét szivjuk. Viszont rövid pàlyafutàsom alatt én is tapasztaltam, hogy a magyarok (föleg kûlfôldön) ott basznak ki a màsik magyarral, ahol lehet ....
En most "célibataire-ként" (egyedülàlloként) vagyok kint, kiccsalàd (mama + 2 tizenéves gyerköc) otthon. Ez egy hosszu történet, lehet, hogy màr itt is leirtam egyszer.... Több éves franciaorszàgi és afrikai csalàdi élet utàn ugy dôntöttünk, hogy hazamegyünk, letelepedünk... Nekem nem jött be, nekik igen.... Szoval én itthon ôk otthon...
Nem kônnyü, de màr megszoktuk.... Valamit - valamiért... Most a következö terv az, hogy kislànyom utànam jön pàr év mulva, és itt fog tovàbbtanulni.... A többit majd még meglàtjuk !
Magyarokkal dolgozol?mert a férjem igen és elmondhatom jobban kijön a Franciákkal mint a honfitársaival.
Sajnos mindenki helyezkedik akár azon az áron is hogy kiturja a másikat,pedig még fél éves munka van.
Hogyan tudod megoldani ezt a sok költözködést?Igaz oda kell menni ahol munka van!De családdal nem könnyű,szeptemberben mennek óvodába a fiuk és decemberben már másik után kell nézni,jó lenne hozzá szokni könnyen,igaz a gyerekeket nem viseli ugy meg a környezett változás,amikor kijöttünk Ők jobban alkalmazkodtak mint Én.
Voltunk 1 hónapja odahaza akkor volt egy kis durci,hogy nem jönnek vissza maradjunk odahaza aranyosak voltak,de megértették hogy menni kell,mert akkor az apa megy el.
Most tök jó mert lett egy kis extra segitség a forditásban az ügyek intézésében,regisztráltatom magam mint munkakereső jó lenne dolgozni már.
Jaaaaaaa! Igazad van teljesen mashogy ertettem, de ezek szerint akaratlanul valaszoltam is. Lehet, hogy van jegy erre az idopontra, de sajnos tul kis hal vagyok a cegnel ahhoz, hogy konkret valaszt tudjak adni. Az arkepzesi politika elvben igaz minden vonatra. Lehet, hogy en nem olvastam eleg figyelmesen, de nem tudom, hogy hova akarsz menni. Erdemes az IDTGV oldalan is megnezni, hatha megy oda ahova keszulsz. Egyreszt IDTGV-vel utazni legtobbszor olcsobb masreszt pedig 6 honappal korabban lehet ra jegyet venni. Amit esetleg meg megprobalhatsz barmilyen furcsan is hangzik megnezni, hogy mi a vegallomasa a vonatra amire felulsz es odaig venni jegyet. Neha egy Parizs Marseille olcsobb mint egy Parizs Avignon.
Most is azt csinàljuk, a St Nazaires-i korhàzat a volt fönôkôm babràlta el, pedig jo eséllyel indulhattunk volna ott !
Toulouse-ben dolgoztam egy csöszerelö cégnél, de ott is inkàbb a légtechnikai dolgokat irànyitottam ..... Ott is egy korhàzat csinàltunk (pontosabban Cnceropole-t = ràkkutato intézetet)
Még szerencse, hogy a franciàk belàttàk, hogy a technika és az orvostudomànynak kôszönhetôen az emberek egyre tovàbb élnek (igaz, itt senkinek nincs màsod, meg harmad àllàsa, mint otthon kishazànkban...) és feltesznek mindent a korhàzakra, ôregek otthonàra, balneo theràpiàra, fürdö és szorakoztatot kôzpontokra.....
Itt màr rég tudjàk, hogy csk munkahely teremtéssel, fejlesztéssel, és verseyképes munkabérekkel lehet csak a gazdasàgot elôrelenditeni !
Szerintem is Rufellanak igaza van abban , hogy tanulja meg elobb a nyelvet. Attol fuggetlenul, hogy meg nem dolgozott elmehet az ANPE-hoz, hogy beirjak a listajukra, hogy legyen egy dosszieja(ezt imadjak a franciak, neha az az erzesem a francia kozhivatalnokkal, mintha egy realista orosz irodalmi regenybol jonne ki-imadom!)S keszithetnek vele egy bilan de competence-mire kepes, milyen szinten van.
S lehet, hogy ok tudnak olyan iskolat ajanlani ami nem fizetos, a Caf-nal is tudnak segiteni ebben, vagy minden nagyvarosban van olyan, hogy Maison des Association ahol altalaban van ingyenes nyelvoktatas kulfoldieknek.
Ha mar beszel valamennyire franciaul, elkezdhet keresni, bizonyos stagokat, s ezert kell, hogy legyen egy nyitott dosszieja azANPE, mivel lehet , hogy jarulekot nem fizetnek neki(mivel nem dolgozott)viszont resztvehet tanfolyamokon, s nem ti , hanem az allam fizeti.
Vagy ami meg erdekes lehet, formation en alternance-amikor, pl egy sulit 2 ev helyett 3 ev alatt vegzed el, mivel mellette melozol .
Vagy pedig beiratkozhat az egyetemre barmilyen szakra, csak erettsegi kell hozza-de francia tudas nelkul nehez lesz.
A pek, cukrasz vegzetseg tenyleg erdekes lehet, s szerintem ha hazamentek, Magyarorszagon akarmelyik kisvarosban nyit egy francia pekseget, tuti uzlet. Viszont az idobeosztas nem konnyu , foleg, ha van gyerkoc.
Mint a 6121 hsz-emben írtam szoktam jegyet venni, nem ez a gond. Kizárólag a speciális időpont miatt érdekel, hogy egyáltalán fognak-e árulni olcsó jegyeket.
A legközelebbi reptértől 100 km-re van a cél. Egy átszállást szeretnék megúszni azzal, hogy párizsból egyből TGV-vel megyek.
Nem semmi!,Mi jövőre Nantes-ba megyünk kb 2-3 évre,kicsit tartok tőle,de ez van!Oda megyünk lakni ahol tejet kapni:-)
Nagyon jól érzem itt magam,jó lenne annyira tudni a Franciát hogy egy jót beszélgessek:-)Van sok Francia ismerösöm és csak csodáljuk egymást és kézzel-lábbal beszélünk,Murisak lehetünk:-)
egy baratnommel vagtunk neki, szerintem tini korban semmitol sem feltem, azota benott a fejem lagya, s most mar fellelosegteljes anyuka vagyok,..azt hiszem?
Nekunk is volt olyan eset, hogy egy egyetemi nemet tanar adott nekunk penz, megkoszonte, hogy a magyarok nyitottak meg az orszaghatart a kelet-nyugati nemeteknek,(utolag is koszi a mi kis Horn Gyuszinknak), mi is abbol eltunk egy hetig Parizsban. Tenyleg jo idok voltak, mi is bejartuk egesz Europat. Hetvegenkent a Csehekhez jartunk bulizni, mivel sokkal olcsobb volt a sor, termeszetesen stoppal.
A szuleim csak egyszer beszeltek le a stopolasrol, amikor '93 nekivagtunk Gorogorszagnak, anyukam arra kert, hogy legalabb Gorogorszagig busszal menjunk, ugyanis ugy velte autostoppal a jugokon keresztul talan egy kicsit veszelyes.-azt hiszem igaza volt.
Tenyleg jo kis idoszak volt, en alig latok stopost, a mai fiatalok nem igazan hasznaljak ezt a kozlekedesi modot.
Egyebkent valaki emlitette az Euroline buszt, en tobbszor vegigutaztam azt is, foleg Budapest-Montpellier kozott, az aztan nem semmi. Becsig meg eleg kulturalt, de amikor Becsben felszalsz a buszra ami eszak Lengyelorszagbol jon, illatok s stb. az a kaland, s Nizzaig be vagy zarva veluk. Tuti, hogy most mar nem valalkoznek ilyen utra foleg ket kicsi gyermekkel, de jo kis kaland volt, ki kell probalni.
Most jutottam a végére. Annak örülök, hogy a rosszul feltett kérdésem egy kellemes utazási élménycserét indukált. A buszozást 1200 kilométerig próbáltam. Háát, úgy gondolom nagyon nagy dolognak és nagyon alacsony áron kéne lenni, hogy megismételjem, esetleg még messzebbre menjek.
Természetesen Párizsig itthonról repülővel mennék, csak nem volt szerencsés a fogalmazás. :(( A három hónappal korábi vásárlást is ismerem. Legutóbb 0 óra néhány perckor vettem jegyet.
Valójában az érdekel, hogy december 23-án délelőttre/kora délutánra egyáltalán elképzelhető-e olcsó jegy Párizsból dél-Franciaországba. Nem vagyok koránfekvő, első nap 0 órától tudom nézni.