Keresés

Részletes keresés

Prigradica Creative Commons License 2012.10.21 0 0 1840

Igen, valóban klassz hely, gondoltam is, hogy ajánlom neked, mert miért aludnál Szarajevóban, ha nem tervezel most városnézést. Nincs jobb talán, mint felébredni fent a hegyen, kilépni a reggeli harmatos fűbe, a levegő még hűvös, de már forrón süt a nap, körülötted a hatalmas hegyek, a nyájak kolompolnak a domboldalakon... Isteni nyugalom.

Kanyontúrát (Rakitnica) szerintem nem szabad kihagyni, nekünk most nem volt időnk rá, de legközelebb, ha arra járok, kötelező program lesz.

Ha igazán szerencsés vagy, akkor teferic idején jársz arra.

A többi program is nagyszerű, de ha már az időpontot kinézted, akkor nézd meg, hogy milyen események lesznek akkoriban. Boszniában két dolog van érdekesebb a csodálatos tájnál: az emberek és a kultúrájuk.

Előzmény: oleandro (1839)
oleandro Creative Commons License 2012.10.20 0 0 1839

Én is megtaláltam ezt a sákánykunyhót , aztán olvastam itt, hogy te is jártál ott. fanasztikus helynek tűnik úgyhogy mi0nimum egy, de lehet, hogy két éjszakát mi is eltöltenénk ott.

Előzmény: The_Rible (660)
oleandro Creative Commons License 2012.10.20 0 0 1838

na itt is van az újabb kérdésem. összeállítottam egy ilyen utitervet. kérnék a szakértőktől véleményt.

Mit érdemesbmég beiktatni, estleg kihagyni?

(Szarajevót már Albániába menet bejártuk, arra most szándékosan nem hagynék sok időt).

1.nap:  Bp- Szarajevó, Doboj felé, útközben esetleg Visoko, Kraljevska sutjeska

Szállás: Szarajevó

2: túra: Lukomir, Rakitnica kanyon

Szállás: Szarajevó

3. Szarajevó,  Skakavac vízesés, majd  érkezés a Neretvához

Szállás: Etno Selo, Neretva part,

4.  Neretva rafting, érkezés Mostarba

Szállás: Mostar

5. Mostar, Buna

6: Medjugorje Kravica vízesés

7: Pocitelj,Radmilja, Trebinje, érkezés OFF Dubrovnik         

8.-10. nap:  OFF Dubrovnik  és környéke

11: Dubrovnik - Travnik -Jajce

Szállás: Jajce

12: Jajce , Pliva tó vizimalmok, haza Bp-re

Előzmény: oleandro (1836)
Szaganaki Creative Commons License 2012.10.20 0 0 1837

Én kóstoltam pár éve Törökországban marha kolbászt, de arra már nem emlékszem, hogy milyen névre hallgatott :) Háromszor ettem; elösszőr, utoljára és soha többet. Számomra borzasztó volt; persze mint tudjuk egyrészt az ilyesmi íze nem csak tájegységenként, de akár falunként is változik, másrészt izlések és pofonok... Viszont - ugyan ott - kóstoltam marha sonkát; na az csodás volt! Boszniában van ilyen???

Előzmény: Szajci (1835)
oleandro Creative Commons License 2012.10.20 0 0 1836

na majd én is gondoskodni fogok, hogy ne aludjon túl mélyen a fórum. Eleddig csak Albániába menet jártunk Boszniában, de ettől kedvet kaptunk, hogy jövőre alaposan becserkésszük. Úgyhogy majd elő-elő fogok itt fordulni a kérdéseimmel.

Első kérdés: mivel azért majd kikukkantanánk, Dubrovnikba is, kérdezném, hogy jól tudom-e, hogy  Mostarból Dubrovnikba menet, ha az ember  el akarja keerülni a Metkovic-Neum irányt (ami a horvát EU-tagság miatt még húzósabb lesz), akkor 2 lehetősége van : Trebinje vagy Zavala  felé.

Melyíik a jobb? és tényleg kb 3 óra mindkét út?

Előzmény: Szajci (1835)
Szajci Creative Commons License 2012.10.19 0 0 1835

Téli álomra szenderült a fórum, de azért megosztok egy történetet.

Nagynéném szeptember végén volt Međugorjéban zarándokúton. Mesélte, hogy jól kezdődött az utazás, mert Đakovónál lerobbant a busz, 3 órát váltak a mentesítőre, aztán tovább BiH-be. Mivel éjszaka mentek, nem kérték el az útlevelet, és megérkeztek Međugorjéba. Az egyik utas ekkor vette észre, hogy a személyije a lerobbant buszban maradt. (Gondolhatjátok mennyire ideges volt a hazaútig). Szerencsére a határon jegyzőkönyvet vettek fel a horvátok, és lazán hazajutottak :)

Kértem nagynénémtől, hogy hozzon egy bosnyák specialitást (vagy inkább török) a sudžuk-ot (törökül: sucuk), vagyis marhakolbászt. Nem rossz egyébként, ízlik nekem, csak kicsit olyan nyers. Nem egy száraz kolbász. Ti ettetek már sucuk-ot?

emojnarode Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1834

Azok számára, akik most mennek Mostarba adott egy szervezett csoportos kirándulás a Čabulja hegyre. A kirándulást a Hpd Prenj 1933 Mostar szervezi és vasárnap okt 14 lesz. Autóbuszos indulás a Mostarka épülete előtt reggel 9-kor. Bogodola helységig, onnan gyalog a Velika Bandurica-ra. Érkezés után ebédet biztosítanak, utána szórakoztató program. Az utikőltség 5 Km. Jó szórakozást, az esetleges indulóknak.

Prigradica Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1833

Az eset előtt volt egy bolgár-bosnyák futball meccs Bulgáriában, ahol a bolgár szurkolók a szerb csetnikeket éltették nagy transparenseken. Ez nem nagyon tetszett a bosnyákoknak. Valami olyasmi volt a transparenseken, ha jól emlékszem, hogy: Ratko Mladic és Arkan "fucked you", most pedig mi fogunk benneteket megb@szni. Utcai verekedések is voltak Szófiában.

Ezek után támadták meg a magyar katonákat Szarajevóban, mert bolgároknak nézték őket.

Előzmény: Szaganaki (1829)
mullera Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1832

Sziasztok! Nagyon köszönöm a jó tanácsokat, arik vagytok, sokat segítettetek:-)))

Szajci Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1831

egyébként érdemes visszaolvasnod itt a fórumban, sok hasznos dolgot kérdeztek még a nyáron.

Előzmény: mullera (1820)
Buhul Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1830

Érdemes ha nem túl drága elutaznod,pénzváltáson ne izgulj,Mostar utazási irodáiban jól váltanak,sokat nem érdemes,gondolom lesz ellátás,így apróságokra kellhet k.márka,de suvenirt euroért is vehetsz,én midenesetre a k.p.-t preferálom euroban.Jobban elfogadják mint nálunk,és rugalmasabbak .

Előzmény: mullera (1821)
Szaganaki Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1829

A történelem folyamán jártak arra bolgár katonák és viszonylag ritkán kedveskedtek csokrétákkal a helyi lányoknak...

Előzmény: BHJ-962 (1828)
BHJ-962 Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1828

Jó lesz az:-))

(mondjuk, az az első napi program kicsit húzósnak látszik,így első olvasatra)

Én augusztusban,nyomtam le hasonlót (Visokót kivéve),Szarajevóban  Bolgárnak nézték a buszunkat,már majdnem matek szintjén voltunk,amikor sikerült tisztázni a félreértést.

(nem tudom miért van a két nép közt feszültség,ez pár nappal azután volt,amikor magyar katonáknak ugrottak a helyi fanok)

Szaganaki Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1827

Ebben Neked - elvileg - igazad van, de ha valaki nem ismeri megfelelően a helyi szokásokat, uram bocsá' trükköket, nem vagy csak egy-két szó erejéig ismeri a nyelvet, nincs utazási rutinja akkor még mindig a legbiztosabb megoldás a bankomat! Ami pedig az 5 €-t illeti: ez van; ha valaki utazik, akkor vegye tudomásul, hogy az biza ktg-el jár, ha pedig egy utazásnál tétel 5-10 €, akkor itthon kell maradni.

Sajnálom, de én mindig azt írom le amit igaznak gondolok, a zenés-táncos változatokat meghagyom másnak :)

Előzmény: Prigradica (1826)
Prigradica Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1826

Automatából való pénzfelvétel általában nagyon drága, én nem javaslom (simán lehet 5 euró egyetlen pénzfelvétel költsége is). Van néhány bankkártya, amelyek használata készpénzfelvételre ingyenes külföldön is, de ezek ritkák. Mindenki kérdezze meg a bankját még itthon.

Kártyával való fizetés viszont a legolcsóbb megoldás.

Előzmény: Szaganaki (1824)
mullera Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1825

Köszönöm szépen, aranyos vagy, így teszek:-)

Előzmény: Szaganaki (1824)
Szaganaki Creative Commons License 2012.10.09 0 0 1824

Itthon szinte biztosan nem kapsz KM-et, de ott símán beválthatod az €-t.

Habár én inkább a bankomat használatát szoktam preferálni.

Sok helyen fizethetsz is vele egyébként, egyáltalán nem egy elmaradott országba mész!

Előzmény: mullera (1823)
mullera Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1823

köszönöm gyors és megnyugtató válaszod:-)Akkor ha jól értettem, kint tudom beváltani az EUR-ot, itt Magyarországon hiába keresem a pénzváltókban?

Előzmény: Szaganaki (1822)
Szaganaki Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1822

Ezek a programok szépek, valszeg nagy élmény lesz számodra, menj el nyugodtan.

Ami pedig a pénzt illeti: a legtöbb kis, magán üzletben, kávézóban fizethetsz €-val is, de egyszerűbb ha a helyi pénzt, az un. konvertibilis márkát használod. Az árfolyam kb 1€ 2 KM. Helyi pénzhez pedig akár pénváltónál, akár pedig bankomatnál hozzájuthatsz (én bankomatot használnék).

mullera Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1821

bocsánat, véletlenül lenyomtam:-) mielőtt befejeztem volna. Itt a pénzváltóban a hölgy nem tudott ebben segíteni, fogalma sincs, keressek nagyobb váltót, ezt javasolta. Érdemes erre az útra befizetni? Ki járt már itt?

Mostar-Szarajevo-Visokó piramisok

Várom véleményetek! ...és köszönöm előre is.

mullera Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1820

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni. Az Adutours utazási irodával mennék a hosszú hétvégén Bosznia-Hercegovinába 4 napra. Utaztatok már ezzel az irodával? A pénzbeváltást sem értem, kint tudok vásárolni EUR-val, vagy az ő pénzükre KM-re kell váltanom. Itt Mo-n is v

laca5 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 1819

Sziasztok!

Megtörtént a kirándulás, érdekes volt.

Köszönöm az eddig kapott segítséget, tök jó a radartérképetek. A megjelölt helyeken, vagy annak közvetlen közelében kb 70% hogy tényleg mértek.

A Crkvina nevű kis falucskában találkoztam 3 lábú vámszedővel, ami nem volt a térképen, ez a Bosnyák/Horvát határ (Slavonski Samac átkelő) első falucskája. Az országba beérkezőket mérték-sarcolták, az út jobb oldalán. Ha gondoljátok, felvehetitek a térképre.

Üdv.!

Szajci Creative Commons License 2012.09.30 0 0 1818

köszi :D

Előzmény: Szaganaki (1817)
Szaganaki Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1817

Bocs, hogy csak most válaszolok, de az említett helyen jártam és én is találtam egy jó kis utikalauzt a vesém - orvosilag minden tekintetben indokolt - átöblítéséhez :)

http://www.pragaisorozok.hu/index.php

Előzmény: Szajci (1775)
Szajci Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1816

Véglegesítik a bosnyák-horvát határt

A vitás kérdések jelentős részét lezárták. Tovább »

forrás: Index.hu

Kíváncsi leszek, milyen lesz majd a közlekedés Neum környékén. pont két Schengeni határ között lesz.

Szajci Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1815

igen, ott természetesen nem. :) 

Előzmény: laca5 (1814)
laca5 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1814

Viszek kártyát, hogyne. Ha lehet vele fizetni akkor fogom is használni. De pl. belépőfizetésnél vagy kocsmákban nem hiszem hogy örülnek neki :-)

Előzmény: Szajci (1813)
Szajci Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1813

nem tudom tervezel-e bankkártyát vinni, de korábban volt róla szó itt a fórumon, hogy jól váltják virtuálisan, ezért gondold meg, hogy azt is viszel magaddal :)

Előzmény: laca5 (1812)
laca5 Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1812

Köszönöm, ez lesz.

KM-et hol szokás beszerezni? tényleg előre, a határon, vagy jellemzően lehet váltani vásárláskor is? 

Előzmény: Prigradica (1810)
Szajci Creative Commons License 2012.09.27 0 0 1811

ezt én is alá tudom támasztani, múltkor kerestem pár falut a google térképen, erre tök máshova tette őket. Érdemesebb venni egy papír alapú térképet, vagy egy gps-t, aztán ott megnézni a településeket ill. útvonalakat.

Előzmény: Prigradica (1810)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!