Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szevasztok! Segítséget kérek az alakító metszéshez. Hűvös, világos helyen telelt ez a kb. 20 éves citromfa, a leveleit ledobta, csak az új hajtások zöldellnek. Eddig egyszer hozott termést, amikor sötét, fűtetlen helyen volt télen. Gondolom alaposan meg kellene metszenem, meddig javasoljátok visszavágni ?
Állítólag a Florimo citrustápja jó (vas is van benne), én azzal tápozom, ami éppen be van keverve a többi növénynek. Lágy(abb) vizet pedig úgy a legegyszerűbb előállítani, ha a csapvizet felforralod és lehűtöd. A keménységet okozó anyagok kicsapódnak és leülepednek, úgyhogy az alját ne használd fel.
Köszönöm, így fogok tenni. Veszek savas földet, átültetem, megmetszem és kikarózom :) Bármelyik citrus tápoldat jó, vagy van valami különösen ajánlott ami már bevált nektek?
Esetleg az esővizes öntözést valahogy nem lehetne kiváltani? Valami tápoldat a csapvízbe? (Városban elég körülményes lenne esővizet gyűjtenem...)
Gyilkosnak tűnök, de kb. alulról a 4. levél felett vágnám el. És az új hajtásokat is, minden évben mielőtt megindul a fejlődés (január vége-február) metszeném mindig 4-5 levél után az elágazástól számítva. Először én is féltem metszeni, aztán rájöttem, szép és termőképes növény csak így
nyerhető.
A megmaradt tövet jó lenne kiegyenesíteni (karózni)
A jelenlegi növény karózásának ötletét azért vetném el, mert jövőre megintcsak nem tudnád megmetszeni, mert ott lesz rajta a félig érett termés.
kb 18 eves Citromfamon amit mult evben vasaroltam, pajzstetu volt , sikerult megszabadulnom toluk , a tel folyaman sajnos lehulott osszes levele....csupan 5-6 level maradt meg... , a multheten atultettem citrusfoldbe es kitettem az udvarra, azt vettem eszre hogy elkezdtek sargulni az agak vegei...... mit tegyek?
Én visszavágnám, mert ez az ág úgysem tartaná meg a termés súlyát. Majd virágzik később, de ha lakásban tartod, a méhecskét is neked kell játszani. Ami az átültetést illeti, lásd kicsit lejjebb a savanyú(bb) földre ill. a vas-mg-adagolásra és az esővizes öntözésre vonatkozó hsz-t (kicsit sápadtka).
kb 1 éve kaptam egy pici citrom "fácskát", 4-5 levele lehetett. Télen a lakásba telelt, de minden probléma nélkül bírta a meleg telet. Most terveztem, hogy átültetem és visszametszem, de meglepetéssel láttam, hogy elkezdett virágozni. Mi tévő legyek?
Ha magonc akkor nemigen fog teremni, de ha nemes akkor sem várható, mivel nem szobanövényként kell tartani télen. A virágok kialakulásához általában szükséges a hűvös teleltetés, sőt a tönkremenetel megakadályozására is.
Ezzel és helyes tápozással ill. gondozással lehet a virágzást segíteni.
Nem tudom tiszta citromsav e, valszin igen. Abból jó lesz 10g elsőnek, pár hét múlva egy 6g körülivel még meg lehet locsolni. A régi levelek kissé visszanyerhetik színűket, de inkább az új hajtások lesznek szép sötétek már. Viszont az öntözést ha eddig keményebb vízzel próbáltad, meg kéne oldani, legjobb az esővíz lenne, mert azért mindig kezelgetni sem a legjobb. Bár a citromsavval lehet savanyítani a vizet állandó locsolásra is, de persze akkor kevesebb citromsavval kb pH 5,5-re beállítva.
Üdv 3 citromfám van 2 db 6 éves meg egy 20-on valahány. A nagy fát jól megmetszettem hogy gondozható legyen , és benn is szoktak telelni a lakásban déli ablaknál, 20 fok köröli hőmérsékletnél.
Van aki benn telelteti a citromait és rendesen virágzik is? Van összefüggés a kettő között, vagy nem kizáró ok? illetve mivel lehet a virágzást elősegíteni?
Kb. 100ml a 10%-ból ecetből 10l vízbe (kb. pH 4), ebből a koncentrációból max. 2 beöntözés ajánlott, de pár hét eltolással az is.
Hozzátenném hogy az ecetsav kevésbé ajánlott, tud problémát okozni, főleg ha többszöri savanyítást alkalmaz az ember. Inkább kénsav vagy ami a legajánlottabb kristályos citromsav.