Nincs benne kenyér, a tejsavas erjedés annélkül is beindul.Gondolj a káposzta savanyításra, abban sincs kenyér. De ecetet se teszek bele minek? Nekem elég savanyú így is.
Ropogós finom még most is.
Az ízét a kapor és maga az erjedés adja meg. A titka, hogy erjedés ne álljon le azért mert esetleg a levegő lehült éjszaka, mert akkor nappal hiába van meleg soká melegszik vissza az erjedési hőmérsékletre. Ezért használoma melegvizes palackal melegített hűtőtáskát. Persze nem akkor ha ilyen hőség van még éjjel is.
Valamiért csak most jutott el az agyamig, hogy kenyér nélkül csinálod a kovi ubit. Nekünk tavaly mutatott ilyet egy ismerős; ő hosszában bevágja az uborkát, meglepően kevés sót tesz rá, de tesz bele kevés ecetet is. Kóstoltuk, az is finom volt.
végre eljött az idő, hogy tudok a kertből főzni. A mai ebéd zöldborsóleves, és meggy leves volt / mind kettő maradék/
Utána volt vegyes boros párolt zöldség, és hirtelen sült csirke mell.
Tavalyi kovászos uborkával, és frissen készített céklával.
Párolt zöldség zacskóban
1db padlizsán, 1 db. cukkini. egy nagy fej lila hagyma, újburgonya jó sok fokhagyma gerezd.
A zöldségeket csinos kockákra vágtam, a hagymát karikára az aprókrumplit héjasan egészben hagytam, tálba tettem, megsóztam, borsot daráltam rá, megöntöztem olajjal, és megszórtam frissen vágott bazsalikom, majoranna, kakukfű összevágott keverékével. Sütő zacskóba tettem, öntöttem hozzá, kb. 1dl fehérbort. Bekötöm a zacsit és hústűvel megszurkálom.
180 fokon sütöm amí puha nem lesz, amit tapintással nézek meg, ekkor felvágom a zacsit és megpiritom.
Próbáljátok ki nem sok munka van vele, és finom.
A cukkini, és a padlizsán és a zöld fűszerek már saját termés voltak, sajnos a többi piaci árú, mert ebben a pici kertben nem lehet mindent megtermelni.
Korábban írtam, hogy én lényegében ugyanezt csinálom, de nem forralom meg a levét, hanem hidegen ráöntöm + tartósító és kész (de csak roppanós, nem túlérett ubiknál) - ha tartasz a fórró létől... Még soha nem lett semmi baja, a lényeg az erjedés megállítása, a helyzet stabilizálása. Imádom télen is... :)
nem bizony, most egy olyant bontottam ami tavaly VII.-hó másodikán készült.
A lényeg, hogy az erjedési folyamat ne álljon le míg el nem készül, azért teszem hűtőládába, mert ott tudom biztosítani a viszonylag 20-25 fokot éjjel is.
En ugy vettem az enyemet hogy mar termo volt, kicsike to, nekem is javitani kellene a talajon...Most van masodik eve a foldben, ugy egeszsegesnek nez ki.
Engem meg az az öröm ért, hogy idén először terem az áfonyám! Öt éves, minden ősszel kap egy kis tőzeget - már majdnem lemondtam a termésről. Mondjuk lekvár még nem lesz belőle, mert kábé egy maroknyi gyümölcs van rajta, de VAN!
Tegnap este ezzel vacakoltam. Azt írta a Horváth ööö na az, hogy csak zsenge cukorborsó jó az üvegbe (nem biztos hogy tényleg a cukorborsóra gondol), mert a lisztes nem áll el.
Igen, jó sokat tettülnk el üvegben mikor megelégeltem hogy nincs hely a fagyasztóba. Az utólsó üvegig felforrt úgyhogy ezt a receptet inkább megtartom magamnak. Az az érdekes hogy gyerekkoromba mindig sikerült anyámnak.
Az eleje u.o. mint a nyárinak csak nincs benne se kenyér se kovász semmi csak sós víz, és az egyéb ízesítők, megyfa levél, szőlőlevél, kapor ki mit kedvel.
Ilyen időjárásban amikor még nincs elég meleg és az éjszakák is hidegek én hütőládában készítem.
Még melegen bele teszem és mellé teszek 2db. 1 1/2 l-es krist. vizes üveg olan meleg vizet ami a boylerből kijön. 2x cserélem 1 nap.
Kb. 3 nap alatt kész az uborka. Ekkor leszüröm az uborkákat leöblítem, a szűrt levet felforralom, és teszek hozzá, egy mk. nátrium benzoátot és még forrón az addigra lecsöpögtetett üvegbe rakott uborkára vissza öntöm.
Mehet a kamrába. Ilyenkor már a kapor nincs benne csak aki szereti tormát tehet bele.
Egyébként a káposztát is így savanyitom az 5les edényem pont belefér a hűtőtáskánkba.
Nekem nagyon beváltak. Pontosan be kell tartani a leírást. Amiben én nem tartom be, az a mennyiség, több gyümölcsöt teszek egy zacskóhoz a leírtnál, mert a túl keményen zselés lekvárt nem szeretjük. Néha persze olyan is besikerül.
Nem túl nagy uborkákból szoktam csinálni néhány üveggel. Ha igazán jól sikerült a kovászos uborka, azaz nem érett túl, a leve is jó ízű, az uborka kellemesen roppanós, s lehetőleg nem üreges, akkor kiszedem az üvegből, leöblítem a csap alatt folyó-vizzel (nem áztatva mosom!), majd üvegbe rakom. A levét leszűröm, hagyom leülepedni, úgy öntöm hidegen az uborkára. Az üveg méretétől függően szórok rá nátriumbenzoátot annyit, mint bármi másra, s a csavaros üveget lezárom. Nem tudom, meddig állna így el; nálunk januárra elfogy...
A) esetben semmivel sem lett zselésebb a lekvár, mint rendesen
B) esetben pedig valamilyen kristályos anyag képződött a lekvárban, ami nagyon savanyú volt. -mondjuk, ez utóbbi nem biztos, hogy közvetlenül összefüggésbe hozható a zselésítővel.
Szóval én többet nem kísérletezem a zselésítőkkel.
a hozzávalókat jól összekeverem. Ezt a kamrában tartom amikor összejön 1 üvegre való paprikám, teszek az üveg aljára megyfalevelet, v. fekete ribizli levelet, v. szőlő levelet, szórok bele egész fekete borsot, koriandert babérlevelet a paprikák közé tormát. Felöntöm evvel a lével lezárom de másnap még megnézem és, ha kell töltök utána levet.
Addig használom az előre elkészített levet amíg még tart belőle.
Ha valakit még érdekel a télire való kovászos uborka akkor majd még azt is beírom.
Elkezdett szépen teremni az uborkám nem sokára már teszek el.
Még van a tavalyiból 2 üveggel egyenlőre még azt esszük olyan mint a friss.
próbálom törleszteni az adóságom. Akkor először a céklák:
Sült cékla
Apró céklákat jól megcsutakolom, kis tepsibe teszem aláöntök egy kevés vizet lefedem, és forró sütőben puhára sütőm.
Ezután meghámozom, feldarabolom, sütőtálba teszem, és leöntöm 1 kanál vörösborecet, 1 kanál méz és 1 kanál olivaolaj keverékével.
Forró sütőben rákaramellizálom az öntetet. Nem édes, finom pikáns, most köretnek ettük, de finom vacsora 1-2 szelet sovány sonkával.
Elöljáróban annyit, hogy én a céklát sdoha nem főzöm vízbe, a kukta párolórácsán gözben készitem el.
Márványsajtos cékla saláta
A majdnem puhára főzött feldarabolt céklát kevés olivaoljaon 2-3 percig piritom, úgy, hogy fakanállal forgatom, hogy mind két oldala megsüljön, só, bors, balzsam ecet. Kihülés után hűtőbe még tovább hül.
Száraz serpenyőben szezámmagot pirítok. A céklát megszórom elmorzsolt márványsajttal és megszórom piritott szezám maggal.
Sütőben sült cékla, feta sajttal
Ezt is előpuhított céklából készítem. A feldarabolt céklát tepsibe rakom, megszórom borssal oregánóval, citromillatú kakukkfűvel, közé rakok egész fokhagyma gerezdeket, cikkekre vágott lilahagymát, meglocsolom olajjal, megszórom balzsam ecettel.
40 percig sütm fóliával letakarava. Tálaláskor a tányéron teszek rá tejfölt, rámorzsolok fetesajtot, és megszórom egész mákkal.