Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 89

Nincs benne kenyér, a tejsavas erjedés annélkül is beindul.Gondolj a káposzta savanyításra, abban sincs kenyér.  De ecetet se teszek bele minek? Nekem elég savanyú így is.

Ropogós finom még most is.

 

Az ízét a kapor és maga az erjedés adja meg. A titka, hogy erjedés ne álljon le azért mert esetleg a levegő lehült éjszaka, mert akkor nappal hiába van meleg soká melegszik vissza az erjedési hőmérsékletre. Ezért használoma melegvizes palackal melegített hűtőtáskát. Persze nem akkor ha ilyen hőség van még éjjel is.

Előzmény: h.apci (88)
h.apci Creative Commons License 2012.06.19 0 0 88

Valamiért csak most jutott el az agyamig, hogy kenyér nélkül csinálod a kovi ubit. Nekünk tavaly mutatott ilyet egy ismerős; ő hosszában bevágja az uborkát, meglepően kevés sót tesz rá, de tesz bele kevés ecetet is. Kóstoltuk, az is finom volt.

Előzmény: zsebi41 (67)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.17 0 0 87

Köszi mindenkinek a koviubi tippeket.

Mérlegelem a lehetőségeket, aztán kipróbálom valamelyiket.

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.17 0 0 86

végre eljött az idő, hogy tudok a kertből főzni. A mai ebéd zöldborsóleves, és meggy leves volt / mind kettő maradék/

 

Utána volt vegyes boros párolt zöldség, és hirtelen sült csirke mell.

 

Tavalyi kovászos uborkával, és frissen készített céklával.

 

Párolt zöldség zacskóban

 

1db padlizsán, 1 db. cukkini. egy nagy fej lila hagyma, újburgonya jó sok fokhagyma gerezd.

 

A zöldségeket csinos kockákra vágtam, a hagymát karikára az aprókrumplit héjasan egészben hagytam, tálba tettem, megsóztam, borsot daráltam rá, megöntöztem olajjal, és megszórtam frissen vágott bazsalikom, majoranna, kakukfű összevágott keverékével. Sütő zacskóba tettem, öntöttem hozzá, kb. 1dl fehérbort. Bekötöm a zacsit és hústűvel megszurkálom.

 

180 fokon sütöm  amí puha nem lesz, amit tapintással nézek meg, ekkor felvágom a zacsit és megpiritom.

 

Próbáljátok ki nem sok munka van vele, és finom.

 

A cukkini, és a padlizsán és a zöld fűszerek már saját termés voltak, sajnos a többi piaci árú, mert ebben a pici kertben nem lehet mindent megtermelni.

h.apci Creative Commons License 2012.06.17 0 0 85

Korábban írtam, hogy én lényegében ugyanezt csinálom, de nem forralom meg a levét, hanem hidegen ráöntöm + tartósító és kész (de csak roppanós, nem túlérett ubiknál) - ha tartasz a fórró létől... Még soha nem lett semmi baja, a lényeg az erjedés megállítása, a helyzet stabilizálása. Imádom télen is... :)

Előzmény: Fázisceruza (83)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.17 0 0 84

nem bizony, most egy olyant bontottam ami tavaly VII.-hó másodikán készült.

 

A lényeg, hogy az erjedési folyamat ne álljon le míg el nem készül, azért teszem hűtőládába, mert ott tudom biztosítani a viszonylag 20-25 fokot éjjel is.

Előzmény: Fázisceruza (83)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.16 0 0 83

És a forróvíztől nem plöttyed meg az uborka?

Előzmény: zsebi41 (67)
islamorada Creative Commons License 2012.06.16 0 0 82

En ugy vettem az enyemet hogy mar termo volt, kicsike to, nekem is javitani kellene a talajon...Most van masodik eve a foldben, ugy egeszsegesnek nez ki.

Előzmény: Mariska néni (81)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 81

Nálad is ilyen soká kezdett teremni?

Előzmény: Mariska néni (79)
h.apci Creative Commons License 2012.06.16 0 0 80

A kis aranyos; gyerek az még... :)))))))))

Előzmény: Mariska néni (79)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 79

Kertészetben vettem, kis konténeres növény volt, olyan 25 centis (most kábé 50).

Előzmény: h.apci (77)
islamorada Creative Commons License 2012.06.16 0 0 78

Jovore megtobb lesz....Nekem is van egy to, nekem is csak egy maroknyi de en is remenykedek.

Előzmény: Mariska néni (76)
h.apci Creative Commons License 2012.06.16 0 0 77

Vetted valahol a tövet, vagy erdőből "mentetted"?

Előzmény: Mariska néni (76)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 76

Engem meg az az öröm ért, hogy idén először terem az áfonyám! Öt éves, minden ősszel kap egy kis tőzeget - már majdnem lemondtam a termésről. Mondjuk lekvár még nem lesz belőle, mert kábé egy maroknyi gyümölcs van rajta, de VAN!

Előzmény: Törölt nick (58)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 75

Köszi, majd jövőre kipróbálom. Az idei meggy már kész, a celofános trükkel.

Előzmény: tooommm0013 (55)
Deryan Creative Commons License 2012.06.16 0 0 74

A borsót mélyhűtve a legjobb tárolni. Sima, uzsonnazacskóban. Később aztán részletekben is fel lehet használni.

 

Jó ez a topic! Szuper ötlet volt!

A konyhakerti kertészkedés után a felhasználás, tartósítás szintén fontos teendő. 

krnemarika Creative Commons License 2012.06.15 0 0 73

Köszönöm a borsó-eltevéssel kapcsolatos tanácsokat, tapasztalatokat.

Lehet, hogy 1-2 üveggel azért kipróbálom, bár a mondás szerint, "az okos a más kárán tanul ..."

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 72

édesanyám nagy eltevő volt de a borsóval igen ráfázott.

 

Gyönyörű volt átlátszó de amikor felbontotta, azonnal átváltott zavarosba, és penetránsan büdös kénhidrogén szaga volt.

 

Soha többé nem próbálta. Én meg sem próbálom, a mélyhűtőben ez foglalja el legkevesebb helyet.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.15 0 0 71

Én is csak egyszer próbáltam, valami tuti biztos recept alapján, felforrt.

Előzmény: gergerg (68)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 70

Valakiknek ezek is biztos beváltak:

http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borso.html

Előzmény: krnemarika (66)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69

Tegnap este ezzel vacakoltam. Azt írta a Horváth ööö na az, hogy csak zsenge cukorborsó jó az üvegbe (nem biztos hogy tényleg a cukorborsóra gondol), mert a lisztes nem áll el.

Esetleg nem volt már egy-két vén szem az üvegben?

Előzmény: gergerg (68)
gergerg Creative Commons License 2012.06.15 0 0 68

Igen, jó sokat tettülnk el üvegben mikor megelégeltem hogy nincs hely a fagyasztóba. Az utólsó üvegig felforrt úgyhogy ezt a receptet inkább megtartom magamnak. Az az érdekes hogy gyerekkoromba mindig sikerült anyámnak.

Előzmény: krnemarika (66)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 67

Téli kovi ubi

 

 

Az eleje u.o. mint a nyárinak csak nincs benne se kenyér se kovász semmi csak sós víz, és az egyéb ízesítők, megyfa levél, szőlőlevél, kapor ki mit kedvel.

 

 

Ilyen időjárásban amikor még nincs elég meleg és az éjszakák is hidegek én hütőládában készítem.

Még melegen bele teszem és mellé teszek 2db. 1 1/2 l-es krist. vizes üveg olan  meleg vizet ami a boylerből kijön. 2x cserélem 1 nap.

 

Kb. 3 nap alatt kész az uborka. Ekkor leszüröm az uborkákat leöblítem, a szűrt levet felforralom, és teszek hozzá, egy mk. nátrium benzoátot és még forrón az addigra lecsöpögtetett üvegbe rakott uborkára vissza öntöm.

 

Mehet a kamrába. Ilyenkor már a kapor nincs benne csak aki szereti tormát tehet bele.

 

 

Egyébként a káposztát is így savanyitom az 5les edényem pont belefér a hűtőtáskánkba.

 

Az is kész ennyi idő alatt.

Előzmény: Fázisceruza (63)
krnemarika Creative Commons License 2012.06.15 0 0 66

 

Sziasztok!

Nagyon örülök ennek a topiknak, sok jó ötletet találtam már.

 

Valaki tett már el borsót üvegben? Bevált receptet szeretnék.

Köszönettel: Marika

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.15 0 0 65

Nekem nagyon beváltak. Pontosan be kell tartani a leírást. Amiben én nem tartom be, az a mennyiség, több gyümölcsöt teszek egy zacskóhoz a leírtnál, mert a túl keményen zselés lekvárt nem szeretjük. Néha persze olyan is besikerül.

Előzmény: Fázisceruza (62)
h.apci Creative Commons License 2012.06.15 0 0 64

Nem túl nagy uborkákból szoktam csinálni néhány üveggel. Ha igazán jól sikerült a kovászos uborka, azaz nem érett túl, a leve is jó ízű, az uborka kellemesen roppanós, s lehetőleg nem üreges, akkor kiszedem az üvegből, leöblítem a csap alatt folyó-vizzel (nem áztatva mosom!), majd üvegbe rakom. A levét leszűröm, hagyom leülepedni, úgy öntöm hidegen az uborkára. Az üveg méretétől függően szórok rá nátriumbenzoátot annyit, mint bármi másra, s a csavaros üveget lezárom. Nem tudom, meddig állna így el; nálunk januárra elfogy...

Előzmény: Fázisceruza (63)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.14 0 0 63

Engem érdekelne a téli koviubi.

 

És akkor rögtön mutátnám is a mai első koviubimat, ami most készült el.

Én tormalevéllel csinálom, úgy nagyon finom lesz.

 

Előzmény: zsebi41 (61)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.14 0 0 62

Hát nekem

A) esetben semmivel sem lett zselésebb a lekvár, mint rendesen

B) esetben pedig valamilyen kristályos anyag képződött a lekvárban, ami nagyon savanyú volt. -mondjuk, ez utóbbi nem biztos, hogy közvetlenül összefüggésbe hozható a zselésítővel.

 

Szóval én többet nem kísérletezem a zselésítőkkel.

Előzmény: tooommm0013 (56)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 61

Savanyú paprika

 

4 l víz

 

1/2l 10%-os ecet

 

30dkg cukor

 

15 dkg só

 

1és 1/2 mokkás kanál szalicil

 

1/2mk. kénpor

 

a hozzávalókat jól összekeverem. Ezt a kamrában tartom amikor összejön 1 üvegre való paprikám, teszek az üveg aljára megyfalevelet, v. fekete ribizli levelet, v. szőlő levelet, szórok bele egész fekete borsot, koriandert babérlevelet a paprikák közé tormát. Felöntöm evvel a lével  lezárom de másnap még megnézem és, ha kell töltök utána levet.

 

Addig használom az előre elkészített levet amíg még tart belőle.

 

Ha valakit még érdekel a télire való kovászos uborka akkor majd még azt is beírom.

 

Elkezdett szépen teremni az uborkám nem sokára már teszek el.

 

Még van a tavalyiból 2 üveggel egyenlőre még azt esszük olyan mint a friss.

 

 

                                                    

 

 

 

 

 

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 60

próbálom törleszteni az adóságom. Akkor először a céklák:

 

Sült cékla

Apró céklákat jól megcsutakolom, kis tepsibe teszem aláöntök egy kevés vizet lefedem, és forró sütőben puhára sütőm.

Ezután meghámozom, feldarabolom, sütőtálba teszem, és leöntöm 1 kanál vörösborecet, 1 kanál méz és 1 kanál olivaolaj keverékével.

Forró sütőben rákaramellizálom az öntetet. Nem édes, finom pikáns, most köretnek ettük, de finom vacsora 1-2 szelet sovány sonkával.

 

Elöljáróban annyit, hogy én a céklát sdoha nem főzöm vízbe, a kukta párolórácsán gözben készitem el.

 

Márványsajtos cékla saláta

 

A majdnem puhára főzött  feldarabolt céklát kevés olivaoljaon 2-3 percig piritom, úgy, hogy fakanállal forgatom, hogy mind két oldala megsüljön, só, bors, balzsam ecet. Kihülés után hűtőbe még tovább hül.

 

Száraz serpenyőben szezámmagot pirítok. A céklát megszórom elmorzsolt márványsajttal és megszórom piritott szezám maggal.

 

Sütőben sült cékla, feta sajttal

 

Ezt is előpuhított céklából készítem. A feldarabolt céklát tepsibe rakom, megszórom borssal oregánóval, citromillatú kakukkfűvel, közé rakok egész fokhagyma gerezdeket, cikkekre vágott lilahagymát, meglocsolom olajjal, megszórom balzsam ecettel.

 

40 percig sütm fóliával letakarava. Tálaláskor a tányéron teszek rá tejfölt, rámorzsolok fetesajtot, és megszórom egész mákkal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!