Keresés

Részletes keresés

tmari28 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 99

Szia Zsebi!
Nagyon jók a receptjeid, és az is, hogy létrehoztad ezt a topikot.  Sajnos, a tulipánpaprikát és a másik két képet nem tudtam megnyitani. 

Előzmény: zsebi41 (98)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 98

nem az én kitalálásom, elég régóta ismert és használt szer

 

 

Timsó

TIMSÓ

Kálim-alimínium-szulfát E522 (stabilizátor)

A timsó sejtszilárdító, keményítő hatású, ezért lágy husú gyümölcsök, valamint zöldségfélék (dinnye, uborka, paprika) tartosítására használható.

Felhasználás:
4 l hideg csapvíz, 1 l 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 16 dkg só, 1 evőkanál borkénpor, 1 csapott mokkáskanál timsó. Ez a lé előre elkészíthető és bármire (uborka, paprika) ráönthető.

Javaslat hordós uborkához: 30 l víz, 1,8 l 20%-os ecet, 1,5 kg só, 3 kg cukor, 9 dkg citromsó, 3 dkg borkén, 9 dkg timsó, 10 dkg tartósítószer.

 

 

De ha nincs bizalmad nem kell kipróbálni, de mint fentebb látod nem ördögtől való, mi már évek óta fogyasztjuk ezt a fajta savanyút, ha nem lenne ehető nem írtam volna be,

Előzmény: Fázisceruza (96)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 97

Igen! erre gondolok. A 80 fokos rummal jó lesz az tuti! A málnából csak az a jó benne ami még nem érett 100%ban,mert szétesik. Deminden más gyümölcs finom benne. (meggy, barack,körte,szilva,szőlő,füge..)

Előzmény: v2rider. (95)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.20 0 0 96

Timsó??

Ehető az egyáltalán?

Miért kell az bele?

Előzmény: zsebi41 (94)
v2rider. Creative Commons License 2012.06.20 0 0 95

erre Gondolsz?

 

 

Tavaly csináltam eloszor teszkós ,,rumból´´ nem sikerult,felforrt. Idén hozattam Ausztriából 80 fokos rumot,kiváncsi vagyok mi lesz belole.

Előzmény: Andrea555 (14)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 94

Csalamádé

 

 

ezt ősszel készítem, amikor összeszedem a kertben a maradékokat. A mennyiségek persze tettszés szerint változtathatók, de a hozzávalókat az össz súlyhoz arányítva tegyétek.

Ez nem nagyon édes, mert mi nem szeretjük úgy, de persze aki azt szereti tehet bele több cukrot is.

 

Amit leírok az a tavalyi pontos recept, muszáj volt leírni a lányomnak így aztán most meg van.

 

 

1,5 kg uborka

 

1,3  " paprika  volt benne erős is.

 

1,2  "   káposzta

 

o,7  "     hagyma

 

o,4   "    sárgarépa

 

ehhez a mennyiséghez

 

8dkg só, 4 evőkanál cukor, 3 mokás kanál nátrium benzoát, 3 mk. borkén, 1, 5 mk. timsó  ezt rászórom az összevágott zöldekre, jól összekeverem és öntök rá 2dl 10%-os ecetet.

 

Lefedve másnapig áll. Akkor üvegekbe töltöm és kész.

 

Aki szereti tehet bele zöld paradicsomot is.

Előzmény: Andrea555 (92)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 93

nagyon finom, minnél kisebb annál jobb, de mint látod az én üvegemben van nagy is, de az is gyenge, de olyan gyorsan nő, nem mindig veszem észre

 

 

 

 

 

  1. Elkészítettem a szokásos bedobálós levem. Amit a paprikánál már leírtam.

Ezt jól össze kel keverni, és forralás nélkül hidegen kell a savanyitani valóra ráönteni, vagy ebbe a lébe bedobálni.

 Ebben  szoktam eltenni, almapaprikát, és ebben   készítem a bedobálós savanyút amiben van uborka, paprika, csíkokra vágott karalábé, sárgarépa, karfiol, cukkini.

De a cukkinit ha magában teszem el ha a vegyesbe dobom akkor is előtte forában lévő vízbe dobom 2-3 percre. mikor kivettem a vízből egy papir törölközőre teszem hagyom kihülni és úgy teszem a lébe,

Ezt azért csinálom így mert, amikor egy alkalommal először készítettem megromlott a cukkini,  amióta így készítem nincs semmi baja.

Lehet az üveg aljára ízesítőket tenni, megyfa levelet, feketeribizli levelét, babérlevelet, tormát fekete bosot.

.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó képek:

ˇ tulipánpaprika
ˇ üvegben
ˇ tányéron

Előzmény: Andrea555 (92)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 92

Engem érdekel mindkét recept! Még nem is hallottam savanyított cukkiniről:)

Előzmény: zsebi41 (91)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 91

Cukkinit szoktatok savanyítani? Ha valakit érdekel beírom. És van olyan csalamádé receptetm amihez nem kell felöntőlevet készíteni.

 

 

sárga és zöld cukkini       

h.apci Creative Commons License 2012.06.19 0 0 90

Köszönöm, ki fogom próbálni!

Előzmény: zsebi41 (89)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 89

Nincs benne kenyér, a tejsavas erjedés annélkül is beindul.Gondolj a káposzta savanyításra, abban sincs kenyér.  De ecetet se teszek bele minek? Nekem elég savanyú így is.

Ropogós finom még most is.

 

Az ízét a kapor és maga az erjedés adja meg. A titka, hogy erjedés ne álljon le azért mert esetleg a levegő lehült éjszaka, mert akkor nappal hiába van meleg soká melegszik vissza az erjedési hőmérsékletre. Ezért használoma melegvizes palackal melegített hűtőtáskát. Persze nem akkor ha ilyen hőség van még éjjel is.

Előzmény: h.apci (88)
h.apci Creative Commons License 2012.06.19 0 0 88

Valamiért csak most jutott el az agyamig, hogy kenyér nélkül csinálod a kovi ubit. Nekünk tavaly mutatott ilyet egy ismerős; ő hosszában bevágja az uborkát, meglepően kevés sót tesz rá, de tesz bele kevés ecetet is. Kóstoltuk, az is finom volt.

Előzmény: zsebi41 (67)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.17 0 0 87

Köszi mindenkinek a koviubi tippeket.

Mérlegelem a lehetőségeket, aztán kipróbálom valamelyiket.

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.17 0 0 86

végre eljött az idő, hogy tudok a kertből főzni. A mai ebéd zöldborsóleves, és meggy leves volt / mind kettő maradék/

 

Utána volt vegyes boros párolt zöldség, és hirtelen sült csirke mell.

 

Tavalyi kovászos uborkával, és frissen készített céklával.

 

Párolt zöldség zacskóban

 

1db padlizsán, 1 db. cukkini. egy nagy fej lila hagyma, újburgonya jó sok fokhagyma gerezd.

 

A zöldségeket csinos kockákra vágtam, a hagymát karikára az aprókrumplit héjasan egészben hagytam, tálba tettem, megsóztam, borsot daráltam rá, megöntöztem olajjal, és megszórtam frissen vágott bazsalikom, majoranna, kakukfű összevágott keverékével. Sütő zacskóba tettem, öntöttem hozzá, kb. 1dl fehérbort. Bekötöm a zacsit és hústűvel megszurkálom.

 

180 fokon sütöm  amí puha nem lesz, amit tapintással nézek meg, ekkor felvágom a zacsit és megpiritom.

 

Próbáljátok ki nem sok munka van vele, és finom.

 

A cukkini, és a padlizsán és a zöld fűszerek már saját termés voltak, sajnos a többi piaci árú, mert ebben a pici kertben nem lehet mindent megtermelni.

h.apci Creative Commons License 2012.06.17 0 0 85

Korábban írtam, hogy én lényegében ugyanezt csinálom, de nem forralom meg a levét, hanem hidegen ráöntöm + tartósító és kész (de csak roppanós, nem túlérett ubiknál) - ha tartasz a fórró létől... Még soha nem lett semmi baja, a lényeg az erjedés megállítása, a helyzet stabilizálása. Imádom télen is... :)

Előzmény: Fázisceruza (83)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.17 0 0 84

nem bizony, most egy olyant bontottam ami tavaly VII.-hó másodikán készült.

 

A lényeg, hogy az erjedési folyamat ne álljon le míg el nem készül, azért teszem hűtőládába, mert ott tudom biztosítani a viszonylag 20-25 fokot éjjel is.

Előzmény: Fázisceruza (83)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.16 0 0 83

És a forróvíztől nem plöttyed meg az uborka?

Előzmény: zsebi41 (67)
islamorada Creative Commons License 2012.06.16 0 0 82

En ugy vettem az enyemet hogy mar termo volt, kicsike to, nekem is javitani kellene a talajon...Most van masodik eve a foldben, ugy egeszsegesnek nez ki.

Előzmény: Mariska néni (81)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 81

Nálad is ilyen soká kezdett teremni?

Előzmény: Mariska néni (79)
h.apci Creative Commons License 2012.06.16 0 0 80

A kis aranyos; gyerek az még... :)))))))))

Előzmény: Mariska néni (79)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 79

Kertészetben vettem, kis konténeres növény volt, olyan 25 centis (most kábé 50).

Előzmény: h.apci (77)
islamorada Creative Commons License 2012.06.16 0 0 78

Jovore megtobb lesz....Nekem is van egy to, nekem is csak egy maroknyi de en is remenykedek.

Előzmény: Mariska néni (76)
h.apci Creative Commons License 2012.06.16 0 0 77

Vetted valahol a tövet, vagy erdőből "mentetted"?

Előzmény: Mariska néni (76)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 76

Engem meg az az öröm ért, hogy idén először terem az áfonyám! Öt éves, minden ősszel kap egy kis tőzeget - már majdnem lemondtam a termésről. Mondjuk lekvár még nem lesz belőle, mert kábé egy maroknyi gyümölcs van rajta, de VAN!

Előzmény: Törölt nick (58)
Mariska néni Creative Commons License 2012.06.16 0 0 75

Köszi, majd jövőre kipróbálom. Az idei meggy már kész, a celofános trükkel.

Előzmény: tooommm0013 (55)
Deryan Creative Commons License 2012.06.16 0 0 74

A borsót mélyhűtve a legjobb tárolni. Sima, uzsonnazacskóban. Később aztán részletekben is fel lehet használni.

 

Jó ez a topic! Szuper ötlet volt!

A konyhakerti kertészkedés után a felhasználás, tartósítás szintén fontos teendő. 

krnemarika Creative Commons License 2012.06.15 0 0 73

Köszönöm a borsó-eltevéssel kapcsolatos tanácsokat, tapasztalatokat.

Lehet, hogy 1-2 üveggel azért kipróbálom, bár a mondás szerint, "az okos a más kárán tanul ..."

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 72

édesanyám nagy eltevő volt de a borsóval igen ráfázott.

 

Gyönyörű volt átlátszó de amikor felbontotta, azonnal átváltott zavarosba, és penetránsan büdös kénhidrogén szaga volt.

 

Soha többé nem próbálta. Én meg sem próbálom, a mélyhűtőben ez foglalja el legkevesebb helyet.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.15 0 0 71

Én is csak egyszer próbáltam, valami tuti biztos recept alapján, felforrt.

Előzmény: gergerg (68)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 70

Valakiknek ezek is biztos beváltak:

http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borso.html

Előzmény: krnemarika (66)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!