A timsó sejtszilárdító, keményítő hatású, ezért lágy husú gyümölcsök, valamint zöldségfélék (dinnye, uborka, paprika) tartosítására használható.
Felhasználás: 4 l hideg csapvíz, 1 l 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 16 dkg só, 1 evőkanál borkénpor, 1 csapott mokkáskanál timsó. Ez a lé előre elkészíthető és bármire (uborka, paprika) ráönthető.
Javaslat hordós uborkához: 30 l víz, 1,8 l 20%-os ecet, 1,5 kg só, 3 kg cukor, 9 dkg citromsó, 3 dkg borkén, 9 dkg timsó, 10 dkg tartósítószer.
De ha nincs bizalmad nem kell kipróbálni, de mint fentebb látod nem ördögtől való, mi már évek óta fogyasztjuk ezt a fajta savanyút, ha nem lenne ehető nem írtam volna be,
Igen! erre gondolok. A 80 fokos rummal jó lesz az tuti! A málnából csak az a jó benne ami még nem érett 100%ban,mert szétesik. Deminden más gyümölcs finom benne. (meggy, barack,körte,szilva,szőlő,füge..)
ezt ősszel készítem, amikor összeszedem a kertben a maradékokat. A mennyiségek persze tettszés szerint változtathatók, de a hozzávalókat az össz súlyhoz arányítva tegyétek.
Ez nem nagyon édes, mert mi nem szeretjük úgy, de persze aki azt szereti tehet bele több cukrot is.
Amit leírok az a tavalyi pontos recept, muszáj volt leírni a lányomnak így aztán most meg van.
1,5 kg uborka
1,3 " paprika volt benne erős is.
1,2 " káposzta
o,7 " hagyma
o,4 " sárgarépa
ehhez a mennyiséghez
8dkg só, 4 evőkanál cukor, 3 mokás kanál nátrium benzoát, 3 mk. borkén, 1, 5 mk. timsó ezt rászórom az összevágott zöldekre, jól összekeverem és öntök rá 2dl 10%-os ecetet.
Lefedve másnapig áll. Akkor üvegekbe töltöm és kész.
nagyon finom, minnél kisebb annál jobb, de mint látod az én üvegemben van nagy is, de az is gyenge, de olyan gyorsan nő, nem mindig veszem észre
Elkészítettem a szokásos bedobálós levem. Amit a paprikánál már leírtam.
Ezt jól össze kel keverni, és forralás nélkül hidegen kell a savanyitani valóra ráönteni, vagy ebbe a lébe bedobálni.
Ebben szoktam eltenni, almapaprikát, és ebben készítem a bedobálós savanyút amiben van uborka, paprika, csíkokra vágott karalábé, sárgarépa, karfiol, cukkini.
De a cukkinit ha magában teszem el ha a vegyesbe dobom akkor is előtte forában lévő vízbe dobom 2-3 percre. mikor kivettem a vízből egy papir törölközőre teszem hagyom kihülni és úgy teszem a lébe,
Ezt azért csinálom így mert, amikor egy alkalommal először készítettem megromlott a cukkini, amióta így készítem nincs semmi baja.
Lehet az üveg aljára ízesítőket tenni, megyfa levelet, feketeribizli levelét, babérlevelet, tormát fekete bosot.
Nincs benne kenyér, a tejsavas erjedés annélkül is beindul.Gondolj a káposzta savanyításra, abban sincs kenyér. De ecetet se teszek bele minek? Nekem elég savanyú így is.
Ropogós finom még most is.
Az ízét a kapor és maga az erjedés adja meg. A titka, hogy erjedés ne álljon le azért mert esetleg a levegő lehült éjszaka, mert akkor nappal hiába van meleg soká melegszik vissza az erjedési hőmérsékletre. Ezért használoma melegvizes palackal melegített hűtőtáskát. Persze nem akkor ha ilyen hőség van még éjjel is.
Valamiért csak most jutott el az agyamig, hogy kenyér nélkül csinálod a kovi ubit. Nekünk tavaly mutatott ilyet egy ismerős; ő hosszában bevágja az uborkát, meglepően kevés sót tesz rá, de tesz bele kevés ecetet is. Kóstoltuk, az is finom volt.
végre eljött az idő, hogy tudok a kertből főzni. A mai ebéd zöldborsóleves, és meggy leves volt / mind kettő maradék/
Utána volt vegyes boros párolt zöldség, és hirtelen sült csirke mell.
Tavalyi kovászos uborkával, és frissen készített céklával.
Párolt zöldség zacskóban
1db padlizsán, 1 db. cukkini. egy nagy fej lila hagyma, újburgonya jó sok fokhagyma gerezd.
A zöldségeket csinos kockákra vágtam, a hagymát karikára az aprókrumplit héjasan egészben hagytam, tálba tettem, megsóztam, borsot daráltam rá, megöntöztem olajjal, és megszórtam frissen vágott bazsalikom, majoranna, kakukfű összevágott keverékével. Sütő zacskóba tettem, öntöttem hozzá, kb. 1dl fehérbort. Bekötöm a zacsit és hústűvel megszurkálom.
180 fokon sütöm amí puha nem lesz, amit tapintással nézek meg, ekkor felvágom a zacsit és megpiritom.
Próbáljátok ki nem sok munka van vele, és finom.
A cukkini, és a padlizsán és a zöld fűszerek már saját termés voltak, sajnos a többi piaci árú, mert ebben a pici kertben nem lehet mindent megtermelni.
Korábban írtam, hogy én lényegében ugyanezt csinálom, de nem forralom meg a levét, hanem hidegen ráöntöm + tartósító és kész (de csak roppanós, nem túlérett ubiknál) - ha tartasz a fórró létől... Még soha nem lett semmi baja, a lényeg az erjedés megállítása, a helyzet stabilizálása. Imádom télen is... :)
nem bizony, most egy olyant bontottam ami tavaly VII.-hó másodikán készült.
A lényeg, hogy az erjedési folyamat ne álljon le míg el nem készül, azért teszem hűtőládába, mert ott tudom biztosítani a viszonylag 20-25 fokot éjjel is.
En ugy vettem az enyemet hogy mar termo volt, kicsike to, nekem is javitani kellene a talajon...Most van masodik eve a foldben, ugy egeszsegesnek nez ki.
Engem meg az az öröm ért, hogy idén először terem az áfonyám! Öt éves, minden ősszel kap egy kis tőzeget - már majdnem lemondtam a termésről. Mondjuk lekvár még nem lesz belőle, mert kábé egy maroknyi gyümölcs van rajta, de VAN!