Szuperek lettek a képek! Ha jól sejtem, veletek találkoztunk péntek reggel Pilán a parkolóban! Mi egy überrossz 9 éves gyerekkel indultunk hármasban a Velky Vodopadra. Ott is jeges, havas volt minden, de azért élvezetes.
Azt mondja meg valaki, hogy reggel 9 óra tájban hol lehet Káposztafalva-Hrabusice környékén kávéhoz jutni!!! (Podlesok rossz válasz.)
Láttuk, és ahol nem tudtuk merre keresztezzük a medret, ott a nyomok után mentünk :) Két magyar autó már állt a parkolóban, mikor mi nekivágtunk reggel. Nem Ti voltatok a tetőn, mikor mi felértünk?
Sajnos nálam nem jön be az oldal a képeiddel :( Pedig kíváncsi lennék a Sokolra egy másik fotós szemével is!
Nagyon szépek a képek. Ilyenkor sajnálom, hogy tériszonyom van! Sajnos ez azt jelenti, hogy nem csak félek, hanem teljesen váratlanul megállok, és nem vagyok képes megmozdulni. Egyszer elindultam egy láncos szakaszon, mondván, ha gyerekek is mennek, nekem is meg kell tudni tenni az utat. Végül két nagyon helyes turista fiú szedett le, szabályos lépcsőt csináltak a testükből. Utána olyan szörnyű fáradtságot éreztem, hogy le kellett az út mellé feküdnöm. És szörnyen szégyelltem, hogy ilyen vagyok.
A Domicai-barlangban péntek reggel csak mi voltunk 4-en !(vagy ez nem olyan nagy szám ?) Kilenc körül átmentünk a határon, és senki nem volt Domicán, semmi mozgás, mintha atomtámadás pusztított volna. Nézelődtünk befelé az ajtókon, mig végül megláttuk, hogy odabent mozog valaki, kérdeztük, hogy nyitva vannak-e, hát persze, válaszolták, és négyünket körbevezettett a nő a barlang rövid szakaszán, és szerintem ezerszer lenyűgözőbb, mint a Baradla, legalábbis amit abból láttunk. Amúgy a Paradicsom most nem jött össze, Magas-Tátra lett helyette, a Csorba-tóhoz mentünk, visszafele már sötétben jöttünk, el is tévedtünk, a Dobsinai jégbarlang előtti nagy kanyarban rossz felé fordultunk, így Besztercebánya felé vettük az irányt Rozsnyó helyett, térképünk nem volt. Megálltunk egy ház előtt, amiben láttunk életjeleket( nagyon kihaltak a szlovák falvak este, pedig csak 6-7 óra volt), égett a villany, láttuk hogy a koma nézi a tévét, csöngő nem volt a kapun, de nyitva volt, bementünk, tök sötét volt, kopogtunk, semmi, vissza kimentünk, visszamentem a kocsiba a zseblámpáért, bevilágítottam, meg ugráltunk, hogy észrevegyen, kinyitotta az ablakot, mondom neki "Rozsnyava, Magyarszka ", magyarázott valamit(szegyem kilometeru ez meg az stb.), végül kijött, kivette a kocsijából a térképet, megmutatta merre kéne menni. Aztán visszamentünk a kanyarhoz amit elrontottunk. Az út pedig tiszta kavics volt. Jövőre mindenképp elmegyünk a Paradicsomba. Sok hó volt most a Paradicsomban ? Sokan voltak ?
Pénteken megvolt a Velky Sokol. Elég veszélyes volt, mivel a létrák és a gerendák csúsztak a hó miatt. Azt mondták, hogy a Sucha Belat már lezárták. Podlesokon sok autó volt, de a Velky Sokolon nem sokan túráztak.
Igyekszem majd néhány képet feldobni. Az SP-ből gyönyörű volt a kilátás a MT-ra.
Csak azért, mert nem vagyok biztos benne, hogy mindenki átnéz a Tátrás topicra. Poprád valahol a kettő között van. Mi példul mára beérjük egy grillcsirkével, de átlagban olcsóbban beszerezhető minden, mint a kisebb boltokban.
Nem utolsó sorban kártyával is fizethetek, ami gazdaságosabb, mint a készpénz.
Poprádon lehet váltani, de ha van bankkártyád, akkor azt is megteheted, hogy úgy veszel fel pénzt.
Nem tudom hol fogsz lakni, de a nagyobb városokban a postán van automata.
Ja, és még az előző kérdésedhez, nem, nem voltak sokan, de várhatóan holnaptól nagyon sokan lesznek, hiszen a négynapos ünnepet sokan használják ki még egy utolsó túrázásra.
Zola, szívem szerint mindenkit lebeszélnék arról, hogy bárhová hegyre cipőben menjen, de ha nincs más, akkor úgy sem lehet mit tenni.
Ha viszont van bakancsod, akkor mindenképpen azt javaslom. A kevés víz, az nem azt jelenti,hogy nincs víz. A cipő biztos, hogy átázik nap végére, de túlélhető. Viszont a talpa miatt könnyen megcsúszik benne a lábad a síkos köveken, létrákon, és a bokádat sem tartja.
De nem akarok okoskodni, járható cípőben, óvatos légy és vigyázz magadra. :)
A parkolóban, ahol egyrészt a parkolást kell fizetni, másrészt a túrázást a bácsi csak a parkolási pénzt kérte el, 100 koronát. A túrázásért fizetendő pénzre azt mondta,hogy hagyjuk, érezzük jól magunkat. Egyébként tavasszal 20 korona/fő volt.
Jó utat!
Ez most jól jött, mert mi holnap indulunk( elvileg ), ezek szerint cipőben is neki lehet indulni ? Sokan voltak ? Mennyit kell fizetni a Paradicsomban, hogy túrázhass ?
Sziasztok!
Tegnap este érkeztem vissza a Szlovák Paradicsomból, valamint a Tátrából, ezért friss hírekkel tudok szolgálni a most indulóknak.
A paradicsom járható, elég kevés a víz, legalábbis a májusi helyzethez képest, sok helyen már kint vannak az új létrák.
A Tátra havas, jeges, a Zöld tavi túrát már nem ajánlom senkinek, eléggé veszélyes állapotok vannak, lehet, hogy már lezárják elseje előtt. Ha valaki még is vállalkozik rá, akkor számítson rá, hogy néhol csak négykézláb, csúszva, mászva lehet közlekedni a szakadékok felett. Csak téli felszereléssel induljatok neki!
A tóhoz, illetve a lomnici csúcsra közlekedő lanovka rendetlenkedik, állítólag sokszor rossz, számítsatok rá, hogy lehet, hogy lanovka helyett gyalog kell lejönni a hegyről.
Jó utat mindenkinek!
a lány
Úgy néz ki, mégiscsak megyünk, tök jó, Aggteleken szállunk meg csütörtökön, megnézzük a barlangot, másnap korán reggel pedig irány Szlovákia, Paradicsom vagy Magas-Tátra, késő délután pedig irány vissza Aggtelekre, szombaton pedig haza( Szeged ), remélem nem jön közbe semmi.
Sziasztok!
Nekem a Cingow Hotelban azt mondták amikor megszálltam, hogy 90 HUF/nap/fő, de amikor távoztam már nem számolták! Akkor most mi van?
Lehet, hogy lelképtem és megkárosítottam a hotelt?
Szégyelném magamat!