Elnézést kérek mindenkitől, de én is egy kicsit kidühöngöm magam:
1. Egy egyes dugaszolóaljzatot duplára cserélném lehetőleg 112.500 Ft alatt. (Nem kell vésni, nem kell vezetékezni, a tervre meg rá kell írni, hogy "2x", s pár forint árkülönbség a dugasznál.)
2. Gondolom, a tervező és a látványtervező együtt dolgozott. Így fordulhatott elő, hogy televízióaljzat nem a TV mögé, hanem az átellenes sarokba egy ajtóval szembe került. A hálószobában ugyanez az aljzat nem az ággyal szemben, hanem az ágy mellett található. Ez most extra?
Az, hogy a radiátor ne a fal közepére kerüljön az előszobában, hogy esetleg egy előszobafal odaférjen, vagy hogy a radiátor ne a két ablak alá kerüljön, ha egy alá is odafér (főleg a nem nyitható alá), akkor már tényleg extra dolgokról beszélünk. Tudom, kaptam két ajtót ajándékba...
Szóval esetleg érdemes lenne belenézni a Cézár ház, Kleopátra ház című topikba is. Akinek kérdése van az ottlakókhoz, az tegye fel. Hátha bírunk okosabbak is lenni.
Pontosan ugy van ahogy Nogyogyasz mondja.Az Ingatlan Adasveteli Szerzodes 3.3.2.2-es pontjaban pont ez van leirva,meg erdemes megemliteni a 8.1-es pontot is.
Nekem is azt mondtak hogy az osszegek (30 eFt/szakag [epitesz,gepesz,villany], 60 eFt muvez.) netto arak, tehat a 25% AFA-t meg ra kell szamolni. A 200 eFt-os hatar is netto amibe ezek beleszamitanak. Szoval nem olyan nehez elerni a hatart. Meg mi fizetunk ha nem kerunk pl. egy ajtot v. egy falat (30+60-[ajto v. fal ara]).
A muvez. dijat eleg erdekes dolognak tartom. A muvezeto gondolom kap egy tervet ami alapjan ellenoriznie kell a dolgokat. A tervet(a valtozatlant vagy a modositottat amiert kifizetjuk a tervezesi dijat) igyis ugyis le kell ellenoriznie - tok mindegy mi van rajta - vagy rosszul gondolom? Bar szakertonk biztos jobban tudja hogy megy ez.
Szerintem is egysegesen kellene fellepni es beszelni a beruhazoval.
Mint azt már én is említettem itt, beszéltem olyanokkal akik új építésű lakásban költöztek, de nem fizettek semmilyen tervezési és művezetési díjakat, az ajánlattételi díjról nem is beszélve. Csak a módosítás anyag- és munkadíját.
Az Épker-nek is említettem ezt, mire azt válaszolták, hogy a Cleopátra háznál is ők voltak a kivitelezők és ott is fizettették ezt. (Itt csak mellékesen jegyzem meg azt, hogy a fent említett házban sorra adják el a lakásokat, mert nem bírják fizetni a havi 30-40 eFt-os közös költséget. Ettől is be vagyok egy kissé parázva.)
Rövid számolgatás után: Kell ugye építészeti terv, mert egy falat át szeretnék tenni: 30.000 Ft +7.500Ft Áfa = 37.500 Ft. A konnektorokat átrakattuk, hogy használni is tudjuk: 30.000 Ft +7.500Ft Áfa = 37.500 Ft. Két radiátort átmozgattam, hogy az étkezőben az asztalhoz le is lehessen ülni: 30.000 Ft +7.500Ft Áfa = 37.500 Ft. Művezetési díj: 60.000 + 15.000 Ft Áfa és még az anyagköltség sehol.... Ahhoz hogy a villanysütő és kerámia lap működtethető legyen még 100.000 Ft az ELMŰ-nek. Itt tartok már, hogy 297.500 Ft és még nem választottam semmi extrát, hogy normálisan nézzen ki a lakás.
Úgy néz ki, hogy a kulcsrekész lakás átlagosan 1 millióval többe kerül, mint a vételár
Kezdem magam már nagyon palimadárnak érezni...
Én sem vagyok ügyvéd, de a szerződésben szerepel egy összeg, amit a lakásért fizetek, és szerepel az a passzus, amit már idéztem itt egyszer, miszerint a CP által megjelölt témakörökben egyszer kezdeményezhetek változásokat, és csak a megrendelt tételekért kell fizetni, külön megállapodás szerint. Ebből számomra az következik, hogy az ajánlatadásért semmiféle letéti díjat nem kérhetnek. Az más kérdés, hogy milyen díjakat vesznek bele az ajánlatba tervezés meg művezetés címén, de azt nem vagyok köteles megrendelni, ha sokallom, és akkor egyetlen fillérrel sem fizettem többet. Mondom én, a laikus. De ha így folytatják, akkor rászánom azt a 10 eFt-t az ügyvédi konzultációra ...
A módosítások díja miatt átolvastam a szerződést, nos erről nincs írva semmi, gondolom Nektek sincs. A műszaki leírás sem tartalmazz semmit e vonatkozásban, szerintem ami mérvadó lenne (de javítsatok ki ha nem így van, mert sajnos ügyvéd sem vagyok) az a beruházó és a kivitelező közötti szerződésben foglaltak.
Valóban ildomos lenne megszólalni a CP-nek is az ügyben, mert végtére is nem a kivitelezővel vagyunk szerződéses kapcsolatban!
Tényleg egységesen kellene fellépni az érdekeinkben (tervezési díjak, klíma, fix ablakok stb.), mert ha már egy valaki enged, akkor mindenkinek le fogják nyomni a torkán a békát és fizethetünk, mint a katonatiszt.
nos megnézte vki a www.emi.hu oldalt? szerintem nem ügyvéd kéne ide, hanem egy független szakértő az ÉMI-től. Az még ért is hozzá és nem csak a pénzt viszi, mint az ügyvéd.....
Amikor bezzeg szidtuk a CP-t, és lázadáshangulat volt, akkor bele tudtak szólni a fórumba, ost meg hallgatnak, mint a süketek.
Én sem hallottam sehol ilyet, hogy ennyibe kerülne egy kis változtatás. Kár, hogy engedi a CP, hogy az Épker minden bőrt lenyúzzon rólunk. KI VÉDI MEG AZ ÉRDEKEINK?
Vagy fogadjunk fel egy jó ügyvédet közösen?
A klímáról meg írhatna valami illetékes valami értelmeset, mert már nagyon idegesít!
Megint kezd lincshangulatom lenni!
Sziasztok ismét!Most jöttem meg és olvasgatok! A képeket is megnéztem.... hogy lesz ez tető szerkezetkész október végére?....:( Meg még ezt az ablak cuccot is rágcsálom magamban...nem igazán értem. Ha bemegyek az Épkerhez és csak megkérdezem az enyém milyen és kérdezek még egy két dolgot az konzultációnak számít??? Már nem értek semmit.... meg a klíma ügy is..mi az hogy leszereltetik? Mindenhol VANNAK klímák!!!
Jajj....
Mondjon már valaki valami jót is..:(
Szóval még 25%, azaz 12.500 Ft. Még többet spórolhatok. :-((( Hát én tutira vettem, hogy ez bruttó...
OFF
Most hallottam egy szép példát a változtatásokra egy másik lakóparknál:
Ha kérek valami extrát, akkor annak ára + 5% projektvezetési díjat fizetek. Ha elhagyok valamit, visszakapom az árat - 5% projektvezetési díj (95%).
ON
Én azt várom, hogy a derült égből villámcsapásként érkező hírek között mikor lesz már végre egy olyan, ami számunkra előnyös, és nem újabb fizetnivalóról szól. Esetleg példát vehetnének az Autóker Holding (szintén izraeli érdekeltség, mint a CP beruházója) módszereiről: a Római kert leendő lakóinak hűtőgépet, a Kleopátra ház lakóinak mosogatógépet és parkettát adnak ingyen, a szerződésben vállaltakon felül.
ez szuper. mit tudnak még kitalálni?
eddig plusz áfáról szó sem volt, vagy csak nekem nem tűnt fel? iszonyat kreatívok.....
de ha nem szerepel a hivatalos levélben a mit a cp küldött..?
vagy ma is várjuk a postást?
Tegnapelőtt este lemondták a másnap reggeli megbeszélést (igen örültem, mivel még szabadságot is vettem ki arra a napra, na mindegy), mert csúsztak az árajánlatok elkészítésével. Jövő hét hétfő reggelre kaptam új időpontot, ezért nem írtam.
Rákérdeztem ezekre a tervezési és művezetési díjakra azok élnek + 25% ÁFA-t is számítsatok hozzá. De igen érdekes, hogy ezekről nem szól a fáma...
a most érkezett levéllel kapcsolatban:
szerepel benne a 50,000 letéti és a 5,000/óránkénti konzultációs díj. viszont nem tesz említés a 30,000/szakágankénti, valamint a 60,000-es művezetői díjról. akkor ezek nem is lesznek vajon?
Sziasztok,
Pedro
Nos, beszéltem fix ablak ügyben az Épker-rel elmondták hogy 2 db fix ablak van a lakáson, egy a szobában a francia erkély a másik meg a konyhában ahol van mellette egy 120-as bukó/nyíló a másik oldalról pedig egy 60-as bukó / nyíló. Még így is kételyeim vannak hogy hogyan fogom azt lemosni az ötödiken.
Egyébként egy építésszel is beszéltem. Két dolog igen megragadott:
1. azt mondat, hogy fix ablakot tenni egy lakóépületre, főleg a felsőbb emeletekre nem éppen az építész szakértelmét dicséri...
2. azt, hogy milyen egy ablak sajnos az alaprajzon nem tűnik fel (én csak ilyet kaptam és láttam), hanem csak a homlokzati rajzon, amit ugyebár nem nagyon mutogattak, mivel a D épület, akkor még áttervezés alatt volt,továbbá nem is kértem mert egyrészt nem vagyok építész (sajnos), másrészt ekkora balgaságot nem feltételeztem.
A légkondival kapcsolatban erősítsetek meg: ha jól emlékszem hajdanában még a honlapon az extrák között szerepelt a légkondi csővezetékének beépítésre. Ugye így volt?
Nőgyógyász: Nem én voltam ilyen ügyes, csak visszamondták a D-6/11-et, ezért tehettem rá a mancsom.
Smaddy: a légifelvétel tuti. Ezek szerint te sokkal többet tudsz az építkezésről, mint mi…
én mosta hétvégén megnéztem egy épülő házat, de oylat, amiben bent vannak az ablakok
a 60 cm-es ablakok ott sme voltak nyithatóak, de nem is láttam ebben problémát
megnéztem a rajzokat, miután ezt említettétek és láttam, a 60-as ablak mindenhol kombinálva van egy másikkal, vagy kettő másik között van, és így elérhető egy-vagy kt oldalról
valóban csak fényt, de nem levegőt szolgáltat
minden esetre most el tudom már képzelni, milyen is ez
A Gömb utca túloldalán lakom, TUDOK az építkezésről. Hallom, érzem, látom, kerülgetem, stb. Tudnék képet felrakni (hova is?) "légifelvételeket" a negyedik emeletről látható stádiumról.
Másik topikban is olyasmit írtak, hogy csak akkor lehet látogatni, ha már helyükön vannak a falak, és levoultak a gépekkel, daruval a területről. Bár én csak laikus vagyok, Te vagy a szakember :)
Akartam megnézni az építkezést belülről, nem csak a kerítésen kívülről, mert úgy emlékeztem, hogy szerződés szerint jogom van előre egyeztetett időpontban megnézni, hogyan is áll az, amiért fizetek. (Valaki, akinél kéznél van a szerződés, légyszi erősítsen meg, tényleg jól emlékezem-e?)
Telefonon kérdeztem az értékesítőktől, vajon kit zaklassak ezügyben, a projekt managert vagy tán egyből az épkert. Mondá az ügyfélszolgálat, hogy jobb, ha senkit, mert ilyen nincs. Mert ők is ki vannak zárva, mert tilos, mert életveszélyes.
Én meg mondám: Hmm. De hát a szerződés... Mire válasz: lesz nyílt nap, de majd csak jövőre, nagyjából, mikor bárki. Hmm, morogtam újfent, majd elbúcsúztam. Szakmai ártalom, de szeretném látni, hogy dolgoznak a szerkezetépítők, hogy szerelik a vasat, hogy betonoznak, milyen az elkészült betonfelület, fészkes-e, hogy tömörítik, ilyen apróságokat.
A kifogást nyilván nem az ügyfélszolgálat találta ki, meg megértem a kivitelező céget is (ne lófráljanak itt mindenféle kóbor vevők), de az indoklás (merthogy életveszélyes) kissé vicces. Ezek szerint az építőmunkások folyamatos életveszélyben dolgoznak - igaz, nekik kötelező a kobak viselése (megjegyzem: vinném a sajátomat én is - jobb helyeken a vendégekre külön kobakok várnak -, és máris megszűnne az életveszélyem).
Úgyhogy egyenlőre nincs látogatás. Legalábbis jelen állapot szerint.
Azért ebbe a légkondi dologba nem nyugszom bele. A nyarat már nem lehet kibírni nélküle.
JÓ LENNE, HA AZ ILLETÉKESEK OLVASNÁK, ÉS GYORSAN KITALÁLNÁNAK VALAMIT!!!!