Egy a földrajzhoz kapcsolódó szót kell körülírni, abból pedig kitalálni, mi is az. Lehet: ország, város, folyó, hegy, tó, terület, kontinens, geológiával, földtudománnyal kapcsolatos kifejezések, kőzetek, stb...
Az 1950-es évekig Batman egy kis, nagyrészt kurd lakosságú falu volt. Történetéről csak legendák maradtak fenn. Amikor az olajfinomítót megalapították, Batman területileg és népesség tekintetében is növekedni kezdett, török nemzetiségű munkások és hivatalnokok betelepedésével. Jelenleg a város munkanélküliséggel küszködik.
A tartomány fontos olajlelőhely, a városban található legrégibb olajfinomítója, melyet 1955-ben alapítottak. 494 km hosszú olajvezeték vezet a városból Iskenderunba.
A II. vh. előtt német gyarmat volt. Patkó alakú szigetcsoport a Csendes-óceánban.
Megint egy területi érdekesség. Nem muszáj elhinni! (A kriptozoológiából ollóztam)
2004-ben látták először a .......... sziget titokzatos lakóját. Christien Samei helyi lakos épp Kokopo város közelébe járt, amikor szembetalálkozott egy három méter magas, krokodilszerű farokkal és tehénszerű fejjel rendelkező, szürke bőrű, két lábon járó hüllővel, ami nagyon kövérnek tűnt.
A helyi hatóságok M-16-os gépfegyverekkel, a falvak lakosai pedig bozótvágó késekkel elindultak, hogy felkutassák a dinoszauruszt.
De nem találtak semmit...
De viszont mi elgondolkodhatunk azon, hogy mi lehetett a titokzatos lény.
Annyi biztos, hogy nem ragadozó, és nem lehet azonos a Murray bestiával, mivel ha az szembetalálkozott volna egy nővel, akkor a nőnek már annyi lenne.
Valószínűleg egy növényevő, és talán egy iguanodon lehet, vagy az iguanodonok egy nagyon közeli rokona. Egykor az iguanodon a kora kréta időszakban az egész földön elterjedtek. Kb olyanok voltak mint a mai antilopok.
Az egyik fajuk a muttaburrasaurus pedig eljutott Ausztráliába, és talán ezek lettek a ........... dinoszauruszok ősei...
Egy érdekessé, amit én sem tudtam idáig(vagy csak én nem tudtam idáig) erről a területről
A norvég kormány egy magbankot kíván létrehozni Svalbardon, amely a világ élelmiszernövényeinek magvait tárolja majd, esetleges globális katasztrófák esetére. A bunker építését 2007 márciusában kezdték el, és 2008-ban fejezték be. A 3 millió mag befogadására is alkalmas létesítmény gyűjteményét a Global Crop Diversity Trust gondozza. A magokat -18 °C hőmérsékleten tárolják, többek között a permafrosztnak köszönhetően.[3][4][5]
Ezt nem egyedül a norvég kormány finanszírozza, hanem több alapítvány, szervezet és magánszemély hozzájárulása is segíti a munkálatokat, mint pl. Bill Gates és felesége alapítványa, amely mintegy 30 millió dollárral járult hozzá a létesítmény megépítéséhez.
Az egyezményt aláíró államok polgárai a norvég állampolgárokkal azonos jogokkal rendelkeznek, ha el akarnak helyezkedni valamelyik iparágban, mint például a bányászat, a halászat és a vadászat, vagy más tengeri és kereskedelmi tevékenységet kívánnak folytatni.
Félig jó a válasz, ui. az stimmel, hogy egy japán szigetről van szó, de én nem erre gondoltam (és a képek sem itt készültek), hanem egy ennél több mint nyolcszor kisebbre, ami ennél jóval délebbre van. Az már más kérdés, hogy mint utánanéztem, ezen a szigeten is a macskák vannak többségben az emberekkel szemben, sőt időrendben ez híresült el először erről. :)
Az én szigetem nem a fősziget mellett van, hanem Japán 3. legnagyobb szigete mellett.
Esetleg fuss neki még egyszer, de ha végképp nem jársz sikerrel, akkor ezt is elfogadom.
Van egy aprócska sziget a Távol-Keleten, aminek a területe nem éri el az 1 km2-t, de az utóbbi időkben szívesen látogatják a turisták, mégpedig azért, mert a szigetecskén a macskák vették át az uralmat jóformán. Eredetileg azért vittek oda macskákat, hogy a halászhajókon irtsák az egereket, de aztán a kelleténél jobban elszaporodtak. A szigettel szemben lévő parton, mely 891000-szer nagyobb, található egy Szubtrópusi Botanikus Kert. A szigetecske lakossága az 1945. évi több mint 900 főről mára csak a halászhajók maroknyi legénységére korlátozódott.
A sziget egyik oldali Légi felvétel a szigetről. A "lakosság" zömének
Az Ír-tengerben fekvő Man-szigetről van szó, ahol egymást váltották a történelem során a britonok, a vikingek, az írek, a walesiek, az angolok, meg még jó néhányan, a két világháborúban pedig internáló tábor volt a területén. Jelenleg a brit korona függősége, de nem része az Egyesült Királyságnak, így az EU-nak sem, viszont belügyekben önálló kormányzata van.
A sziget történetének ez a korszaka a misztikumok homályába vész. Nincsen erről az időszakról megbízható, kézzel fogható bizonyíték arról, mi történt az északiak érkezése előtt.
A KilimandzsárórétegvulkánTanzániában, az ország és egyben Afrika legmagasabb hegycsúcsa.Az egyenlítőtől 320 km-re, délre található.Harmadidőszakivulkanizmus során keletkezett. Túlnyomórészt bazalt alkotja, amely kőzet a mállás miatt erősen omlékony, sziklamászásra ezért nem alkalmas. Magasságára vonatkozóan az adatok eltérnek. Vannak források, melyek 6000 m-t meghaladó hegyként említik, de az utolsó hivatalos mérés szerint 5895 m-rel a Kibo-csúcs a legmagasabb pontja, mely a délnyugati peremen helyezkedik el.
A kráterperem legmagasabb része sokáig a Vilmos császár-csúcs(Kaiser Wilhelm Spitze) nevet viselte, az ország függetlenségének elnyerése ótaUhuru (Győzelem)-csúcs a neve.
Egy közel 6000 m magas hegy, melynek csúcsa ma még az örök hó és jég hazája, de kutatók szerint ez legkésőbb 2020-ra teljesen eltűnik a hegyről. Melyik hegycsúcs lehet ez?
Ez nem más, mint az Indiai-óceánban található Mauritius egyik félszigetének, a Le Morne-nak a lábánál lerakódott üledék, mely egy "víz alatti vízesés" látszatát kelti.
A természet egyik legnagyobb illúziója. A sziget délnyugati csücskénél a magasból egy különös illúziót keltő látvány fogad. A leginkább műholdas felvételeken kirajzolódó képződmény igazából csak homok és iszap lerakodás, mely ezt a különleges hatást kelti.
Most egy tó nevét kell keresni! Ez a tó két ország határán fekszik és az egyik kontinens legnagyobb állóvize, melybe több mint 25 folyó ömlik és 41 szigettel rendelkezik. Van benne egy szoros, mely két részre osztja a tavat, így a helyiek különbözőképpen is nevezik a tó ezen két részét. Két évvel ez előtt az év veszélyeztetett tavának választották a nagy fokú környezetszennyezés miatt.