A városhatárig érdemes elmenni kocsival, remélem, találtok is parkolóhelyet (én ott egyszer sem vezettem, mert egyrészt nem mertem - az olaszok NEM NORMÁLISAK, ha vezetésről van szó!!, másrészt éppen a házunk előtt volt a villamosmegálló, a metró meg kb 3 perc sétára.) Milanoban annyira jó és szerteágazó a tömegközlekedés, hogy minden mással összehasonlítva azt a legérdemesebb használni!!! Én mindig 48 órás jegyet vettem, de ha nem töltetek annyi időt a városban, akkor elég a 24 órás is. Ami mondjuk sokkal okosabb, mint a pesti rendszer, mert EZ tényleg 24/48 órán keresztül érvényes, nem pedig az adott napon éjfélig! Egyszer, legelőször kell érvényesíteni, aztán meg legfeljebb megmutatni, ha kérik. Járművön még nem láttam ellenőrt, de a metróállomásokon elég gyakoriak. A metrójáratokról térképet minden megállóban találtok, és asszem, talán a jegyárusoknál is van. Jegyet egyébként lehet a metróban venni automatából, de az újságosoknál is van. Egyszeri jegyet nem érdemes venni, mert a vonaljegy 1 euró, a 24 órás meg 3 (volt nyáron még), és azt korlátlan számú utazásra használhatod fel, bármelyik tömegközlekedési eszközön! Ha esetleg telefonálni akartok, szinte lépten-nyomon vannak pici kis központocskák, ahol international telefonokat lehet bonyolítani. (Több fülke van, előre fizetsz, amennyit akarsz, és beszélsz, amíg le nem fogy. Nyáron pl 2 euróért kb 40 percet tudtam magyar vezetékes számmal beszélni. Ha telefonkártyát akartok, javaslom a Sisal Edicard-ot, annak a legjobbak a percdíjai.) Éttermet csak azért nem tudok javasolni, mert minden sarkon van egy, ahonnan meg mi a pizzát szoktuk hozni, annak nem emlékszem a nevére!! :)))) De minden sarkon van pizzeria, trattoria, bar stb. 10méteren minimum 2-t biztosan találsz! :))) De mielőtt bementek, olvassátok el a kinti árjegyzéket, mert nagyon be lehet csókolni a különböző árakkal!!! Amit viszont ki ne hagyjatok, az a Dóm téren, éppen a Dómmal szemben a Gelateria. A világ legfinomabb fagyija van ott!! És akkora adag, hogy én, a nagy fagyievő alig tudtam megenni a 2 gombócost. Bár, az árát meg is kérik rendesen!!! A Dóm tetejére lifttel és gyalog is fel lehet menni. mindkettőért fizetni kell, de nem tudom, hogy most mennyi. Talán 4 gyalog, 6 lifttel. Nem tom. Én mindkétszer gyalog mentem fel. Utáltam, hogy a lépcsők soha nem fogynak el, már olyan a végére az embert, mint egy búgócsiga, de megéri!! Imádom azt a látványt!!! Szép időben látszik az Alpok vonulata!!! :))) Hát, ennyi, ha van még kérdésed, megpróbálok segíteni!
nálunk a következő a szituáció: 5-en vagyunk, a szállásunk Comóban, és a fő célpontunk a Salone a Rho-Fierán áprilisban. Kocsival vagyunk, esténként a kiállítási nap után bemennénk a centróba. Szerinted érdemesebb metróval bemenni vagy lehet kocsival is közlekedni? Firenzében pl. már többször voltunk és könnyen találtunk ingyenes parkolót, Milánóban mi a helyzet ilyen szempontból? Ha a metrót ajánlod, akkor milyen jegyet érdemes vennünk? (Néztem az ATM honlapját, de sajnos nincs időm kibogozgatni a különböző zónákat, jegy- és bérletvariációkat, ráadásul Rho-Fiera kint van a városból, mintha oda supplemento is kéne... hátha te jobban kiismered magad a tarifák között. Ja, írtam az ATM-nek, de eddig még nem válaszoltak :-(
A dóm tetejére hogyan lehet felmenni? (mettől meddig, mennyiért...)
Milyen vacsorázóhelyeket ajánlanál Milánóban vagy akár Comóban? Vmi egyszerű családias és olcsó trattoriára gondoltam.
Bocs, hogy így "letámadtalak" a kérdésekkel, és köszi előre is a segítséget!
Ja, Milanoban nem lehet eltévedni! :)) Minden út a Dóm térre vezet! :))))))) Bárhol is vagytok, csak keressétek meg az első villamosmegállót, kb 80%, hogy a Dóm téren is van megállója! :))))
Bergamoban mindössze a reptéren voltam párszor, a városkát nem ismerem. De a busz Bergamo reptér-Milano Centrale FS (Központi Pályaudvar)-Bergamo reptér útvonalon közlekedik, úgyhogy nem kell vonattal utazni! Nagyon jó a reptér-járat, mert a reptér előtt tesz le, ahonnan a csarnok kb 5 méterre van! :)) Csomagmegörző a Centrale-n biztosan van, Bergamoban nem tom.
Szia, Még ha tudnál segiteni néhány dologban nagyon megköszönném. Tényleg sokat segitettél. Most azon problémázom , hogy velünk jönnek a barátaink is, és szeretnék egy kicsit felkészültebb lenni. Általában kettesben utazunk a férjemmel és akoor lehet bénázni, meg keresgélni és ha tévedünk az sem baj. De most igyekszem megszervezni az utat, elég vacak a repülő indulása mert szerdán este későn érünk ki, szombaton viszont délután már indulunk haza. Milánóból a Központi pu.-ról indulnak vonatok Bergamóba? Bergamóból pedig van buszjárat a repülőtérre, és ha igen mi a neve és könnyű megtalálni? Szerinted Bergamóban a pu.-on van csomagmegőrző? Nem szeretnénk egész délelőtt huzigálni magunk után. köszönöm vera
Bergamoból rendszeres buszjárat van Milanoba, a Központi Pályaudvarra. A busz a reptérről indul, el sem lehet téveszteni!!! :))))) Piac, ha ruhavásárlós, mindenes, akkor a keddi és pénteki nagy piacot ajánlom a zöld vonal San Agostino megállója környékén. (Asszem, ott van, majd utánanézek pontosan) De piacokba amúgy is megbízható valószínűséggel beleszalad az ember. Pl péntek sárga vonal Porta Romana környéke. :))
Szia! Ha aktuális még... A San Siro a 16-os villamos végállomásánál van. Ki is van írva a villamosra, hogy San Siro! :)) Jó kis járat, mert megáll a Santa Maria delle Grazie-nál, ott ugye, az Utolsó vacsora van, megáll a Dóm-nál, meg a ugye, a végállomás a San Siro. Érdemes elmenni még a Cimitero Monumentale-ba, plusz Dóm teteje kihagyhatatlan!!!!, a Vittorio Emanuelle sétány meg ott van a Dóm mellett. A Scala pedig a VE sétány végén. Dóm térről kb 10 perc séta a Castello Sforzesco, a múzeumok csodaszépek, és ha még tovább megyünk, ott van a Parco Sempione és a Béke emlékmű. A legnehezebb szupermarketet találni! :(( Én ugyan tudok, mert a házunk mellett pont volt egy, de amúgy.... :((( És én annak ellenére, hogy majdnem 5 hónapig a városban éltem (elég jól ismerem a villamosjáratokat - legfeljebb nem emlékszem:)))), mindig csak 48 vagy 24 órás jegyeket vettem, azok érik meg a legjobban! Szállást tényleg neten keresztül érdemes foglalni, de én nem ajánlom a Központi Pályaudvar környékét!! A hotel, ahol még legelőször, nem ott lakóként voltam, nagyon korrekt kis hotel, érdemes lenne azt megérdeklődnötök! Hotel Losanna a neve (éljenek a reklámok). Viszont, ha az Utolsó vacsorát is meg szeretnétek nézni, a jegyet már MOST le kell foglalni!!! Hónapos csúszással lehet csak kapni!!!
Ha esetleg valamiben segíteni tudtam, örülök. Ha pedig kérdésed van, kérdezz nyugodtan! :)))
Augusztusban tervezünk É-olaszországo utat. Lenne valakinek tippje esetleg egyházi szálláshelyről? Mint pl. Rómában a Szent István-ház, vagy ilyenek. Szóval esetleg magyar vonatkozású szerzetesrend ad-e szállást Milanoban vagy a tó-vidéken...
lécci, lécci, ha tudtok, segítsetek. előre is köszi.
Sziasztok! Kiegészítés Milánóhoz. Tavaly ősszel kaptam egy hírlevelet a SkyEuropatol, amiben olyan ajánlat volt, amit nem lehetett kihagyni. Lehetett volna több város közül is választani, a feleségem Milánóra szavazott (szerintem Ő sem tudta miért, én inkább Rómába mentem volna vissza). Miután lefoglaltam az utat, kezdtem el gondolkodni, mit is fogunk ott egy hétig csinálni. Lehet, hogy megérte volna venni egy utikönyvet 3 eFt-ért, de én nem vettem. Úgy gondoltam, ami abban benne van, azt a Neten is megtalálom. Előszőr szállást kerestem. Hamar rátaláltam a www.hellomilano.it , és a www.traveleurope.it honlapokra. Nem vet fel a pénz, ezért a ***-nál nagyobb szállodák eleve kiestek. Követelmény volt még, hogy a szobának saját fűrdőszobája legyen, és a szállodának legyen étterme. Mivel a menetrend szerint este 22 körül érkeztünk Milánóba, olyan szállodát kerestem, ami közel van a Központi pályaudvarhoz (Olaszországban sötétedés után két embernek csomagokkal bolyongani a városban nem életbiztosítás). Az internetes honlapon minden szálloda térképen jelzi, hogy hol található, és hogyan lehet megközelíteni. Ezek alapján választottam szállást, és foglaltam le, szintén a Neten keresztül. A hellomilánó honlapon megkerestem mit szeretnénk megnézni, és merre vannak. A honlapról elérhető térképet hatalmasra ki lehet nagyítani, s minden jól olvasható rajta. Ugyanakkor utcajegyzék is van, ami alapján is lehet keresgélni. Én ki is nyomtattam a térképet (64 db A4 oldal). Ezen a villamosvonalak nincsenek ugyan rajta, de nem is igen villamosoztunk, csak nosztalgiából. A metrókkal mindent nagyon gyorsan el lehetett érni, pár perc séta pedig nem zavart. Eleve úgy állítottam össze a megnézendőket, hogy egy-egy körzetben legyenek, így egy metrojeggyel reggel odamentünk, és este egy jeggyel vissza a szállodához (a jegy 75 percig érvényes, és akármerre, akárhányszor lehet utazni vele, de metroval csak egyszer). Így naponta 2 jegyet használtunk (fejenként). Ez pedig majdnem fele annyiba került, mint ha bérletet vettünk volna. A zöldségpiac a via Benedetto Marcello-n van a központi pályaudvartól 5 percre (a térképen tőle jobbra függőlegesen), a bolhapiac a viale Pepiniano-n van (a térképen balra lent a zöld metro vonalára merőlegesen (a térképen vizszintesen)). Vásárolni nem vásároltunk, mert nem a mi keresetünkhöz mérték az áraikat, kivéve a kínaiak, és a négerek, de azoktól itthon is tudunk vásárolni. Üdv: Gyula
Nagyon érdekesek voltak, és nagyon sokat segítettek azok az információk, amiket a topicban Milánóról írtál! A párom és én májusban készülünk oda, három napra. Már ősz óta tervezgetjük, de még mindig van pár kérdőjel a dologgal kapcsolatban, ezért szeretném a segítségedet kérni! Fontos lenne, és érdekelne, hogy hol és hogyan foglaltál szállást, mert eddig, -bár több honlapot ajánlottak már itt is-, nem igazán sikerült elfogadható áron szállást találnunk (főiskolai ösztöndíjból nem igazán lehet nyújtózkodni! :/ ), de 65 €-ért reggelivel, azt hiszem nagyon megérné!
Irtad, hogy a "Hello Milano" újságban belvárostérkép + a látványosságok is benne vannak, gondolom ennek segítségével könnyű volt megtalálni a dolgokat! Az utazással kapcsolatban mondtad, hogy nektek a tömbjegy vált be. Fogalmam sincs, hogy mi mennyit fogunk utazgatni (persze beterveztük az összes nevezetességet), szóval szerinted a 2 x 48 órás bérlet nem érné meg jobban nekünk? Persze ez relatív, de azért kíváncsi lennék a véleményedre! A párom nagy foci-, na meg Inter rajongó, ezért mindenképpen megnézzük a San Siro stadiont, és ha szerencsénk van, talán egy meccset is! Ezzel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy tudod e, hogy kell odamenni, jártatok e arrafelé, illetve, hogy tudsz e arról valamit, hogy hogyan lehetne jegyet foglalni és érdemes e, vagy csak menjünk oda, aztán próba-szerencse....?
Milyen jol beindult a topik, amiota nem jartam itt. De most mar inkabb csak szomorit a dolog nagyon, mert mult heten sikerult kitornom a bokam - ugyhogy a februar kozepere tervezett milanoi utnak lottek. Pedig mar nagyon keszultem. Talan majd aprilisban leghamarabb...
Viszont:
Ha valakinek lenne kedve 2006. februar 19-22-ig kimenni Milanoba, arra szivesen atruhaznam a REPULOJEGYEIMET (2 db, SkyEurope). A gep 19-en 12:30-kor indul a Ferihegy 1-rol, es 22-en 20:10-kor szall fel Bergamobol visszafele. Nagggyon' olcson vettem decemberben (illetek nelkul adtak akkor, darabjat 11-ert), ugyhogy most ugy, hogy az atirasi dijat is atvallalnam (ami amugy 6000 korul van), 15.000-ert oda tudnam adni darabjat (oda-vissza). Erdekelne valakit? Ha igen, kerem, irjatok! :-) kosziii!!
Szai Romulusz, igazán érdekes volt a baszámolód. Megköszönném ha nekem is tudnál segíteni. A férjemmel és egy másik házaspárral márciusban utazunk Milánóba. A szállást interneten foglaltunk igazából nem is tudom hová esik ,még vennem kell majd egy részletes térképet. A Skyeuroppal megyünk és este 20-óra körül érünk Bergamóba. Melyik megoldást javasolod a bejutáshoz Milánóba? Mi már foglaltunk időpontot az " Utolsó vacsorára" , bár elég szoros volt már ekkorra is. Kérlek ird le a pontos címét a piacnak ahol voltál így könnyebben megtalálom. Ha netán még tudsz jó helyet ahol vásárolni lehet azt megköszönném. Vasárnap jövünk vissza, és arra gondoltunk , bemegyünk Bergamóba már ahogy a hotelből kikültözünk és a délelőttöt rászánjuk egészen a repülő indulásáig. Végűl is szoros az időnk de vannnak látnivalók amit feltétlenül meg kell nézni. A fiúk a San Sirót , én pedig a barátnőmmel szeretnénk bejutni a Ramazzotti koncertre, mert pont akkor lesz Milánóban. Most azon fáradozok hogyan tudnék itthonról jegyet szerezni. Sajnos nem vagyok gyakorlott internetező, még csak próbálkozom . Októberben voltunk már ilyen hosszú hétvégén Rómában, előtte pedig Párizsban. Ha tudok én is szívesen segítek. Ha szabad, akkor még rendezem a gondolataim és , még kérek majd segítséget. Igazán hasznos infókat lehet igy összegyűjteni, he elolvasom mások élményeit. Üdvözlettel Vera
Nincs mit. a lényeg, hogy van helyijáratú busz, ami összeköti a repteret a belvárossal, meg van olyan járat is, amelyik fölvisz a várba, szóval meg tudjátok járni Bergamo óvárosaát egy délelőtt - de korán reggel induljatok be. jobb a vonat (kb. 1 órí), mert biztonságosabb, az autópályán sokszor olyan dugó van, hogy 2 óra sem elég. volt ismerősöm, aki emiatt késte le a repülőt és 25 eu-ért vehetett másik jegyet. azért ilyen olcsón, mert hogy bizonyíthatóan a reptéri buszon ült. különben teljesen új jegyet kellett volna vennie. szóval korán indulni, sietni, 1 óra alatt végigrohanhatjátok az óvárost. Érdemes.
Hátha valakit érdekel.... Január 11-16-ig voltam a feleségemmel Milánóban. Az Orio al Serio (Bergamo) reptérről 2 busszal is be lehet menni Milánóba (~ 50 perc). Az egyik a reptéri transzfer-busz 6 €, a másik az Autostradale busza 6,70 volt, de most 2-t fizet, 3-t kap akcióban olcsóbban lehetett megvenni. Én returt vettem - biztos ami biztos alapon. Előre foglaltam szállást, nem messze a pályaudvartól, **-os ,2 ágyas, fűrdőszobás szoba reggelivel 65 € volt. A reggeli saját éttermében volt, 1 db friss zsemlét és 1 db croasson-t adtak, az asztalra ki volt téve csomagolt piritott-kenyér, vaj, lekvár, sajt, csokoládé. Inni lehetett választani kávét vagy kapuccsinót, és kérésre narancslevet is adtak. A nejem piritott kenyereket evett, és így nekem 2 zsemle jutott. Elég volt. Az idegenforgalmi helyeken (reptér, szálloda, pályaudvar) ki volt téve ingyenes "Hello Milano" újság (angol) amiben részletes bel-várostérkép volt metro vonalakkal, feltüntetve a nevezetesebb látnivalókat, egy másik oldalon pedig villamos, és busz térkép volt található, és egyéb turisztikai információk. Lehet vásárolni egyedi jegyeket 1 €, 10 db-os tömbjegyet (5 db jegy mindkét oldala használható!) 9,70-ért, valamint 24 és 48 órás bérletet 3és 5,50 €. A tömbjegyet nem szabad szétszedni, így fejenként kell venni 1-1 tömböt. Nekünk ez vált be. Villamossal utazni csak érdekességként érdemes, mert úgy keringenek a háztömbök körül, hogy gyalog gyorsabban odaér az ember ahova akar. A metro megállók is nagyon rövidek, és legalább egyenesen haladnak. A piacra 4 megállót kellett menni a metróval, visszafelé ugyanez villamossal 21 megálló volt. Fontos, hogy ha kevesen állnak a villamosmegállóban integetni kell a közeledő villamosnak, mert különben lassítás nélkül elszáguld. 3 féle villamos van: pici fapados (anno 1950), csuklós nagykőrúti, valamint ultramodern légkondícionált. Mi nosztalgiázni felültünk a fapadosra. Látni nem sokat lehet a villamosokból, mert az utcák nagyon szűkek, és mire meglátsz valamit, már el is tünt. "Utolsó vacsora". Itthon próbáltam előre foglalni helyet, de már csak márciusra lehetett volna. Azért nyitásra (8 ó) odamentünk a kolostorhoz, és válogathattunk, hogy de.11-re kérünk-e jegyet 9,70 €-ért (olasz idegenvezetéssel), vagy du. 14-re 6 €-ért (az utóbbit választottuk). Én csalódtam a képben, szerintem a 20 év restaurálás csak ártott neki. Sokkal jobban tetszett a szemközti falon lévő freskó, jobb állapotban is van, igaz az nem Leonardo alkotása. De legalább meggyőződtem róla, hogy Jézus jobbjára valóban nőt festett a mester. (a San Lorenzo bazilikában -kisebb méretben- szintén megtalálható ez a freskó) "Dóm". Kívülröl csodálatos, annak ellenére, hogy az eleje le van takarva, és kőrben felvonulási barakkok veszik körül (sőt belül is vannak felállványozott részek). A tér jobb oldalán van egy bezárt emeletes épűlet, amelynek első emeleti teraszára kívülről fel lehet menni, és onnan még csodálatosabb a Dóm (és szemben a Victor Emanuel -fedett- utca). Mérges voltam, mert a Dómot belül teleaggatták hatalmas festményekkel (Carlo e Federico 1595-1631), amik nem voltak ugyan csúnyák, csak épen eltakarták a Dómot. Én pedig azt szerettem volna csodálni. Mellesleg megnéztük ennek a művésznek a kiállítását a Diocesano múzeumban (8,50 €). Ez a kiállítás május 7.-ig van, érdemes megnézni. A Dómban le lehet menni a kriptába (2 €) ahol valamelyik pápa bebalzsamozott holtteste látható, illetve fel lehet menni a Dóm tetejére (lift 6 €). A kilátástól nem voltam elájulva, annál csodálatosabb a tető millió faragása, tornyocskái, szobrai. "Sforzesco kastély". Középkori vár Milánó belvárosában. Parkja gyönyörű, a végében található a Béke (Napoleon) diadalív. Múzeumában látható Michelangelo "Pieta Ronaldini" szobra. Figyelem: a múzeum utolsó termének a végében egy szürke téglafal takarja el, amelyet pár lépcsőn lemenve és megkerülve látható a szobor. Itt pihenőpadok is vannak. Figyelem! A múzeumokban igen zavaró, hogy egymással párhuzamosan több terem is van, amelyekbe több átjáró is át lehet menni. Ráadásul tele vannak zöld "exit" táblákkal. Sok idő telt el, mire rájöttem, hogy kicsi szürke nyilat ábrázoló táblák után kell menni, de azok csak a termek végeiben vannak. Ameddig nem találkozunk ezekkel a táblákkal, egyenesen kell haladni. Ha valaki magaslatra vágyik a kastély parkja mellett található egy vasszerkezetű kilátó. Én először antennatoronynak néztem, de nincsenek rajta antennák. Ha valaki elég bátor 3 €-ért felmászhat ezen az állványon (lógó csigalépcsőn) 108 méter (nem elírás! 108 méter!) magasra. Ha kibirta, fenn van egy kaliba, ahol leülhet kicsit kifujni magát, mert lefelé még sokkal roszabb jönni, mint felfelé (volt turista, akit bekötött szemmel hoztak le). Csak délután 15 ó-tól van nyitva 20 (22) óráig. Ha valakit érdekelnek a műemlékek van néhány bazilika amit érdemes megnézni. Mi megkerestük az amfiteátrumot is, de abból nem sokat lehet látni. "Vasútállomás" (központi pályaudvar). Én először egy hatalmas római arénának néztem kívülről, hatalmas szárnyas oroszlán szobraival, vízköpőivel. Belül mozgólépcsőkön lehet felmenni az emeletre, ahol a sinek (és üzletek) vannak. Lent csak a pénztárak és a jegyautomaták találhatók. Szombatonként két piac is van. Az egyik a kínai piacokhoz hasonló, nem nagyon érdekelt (vásárolni nem akartam). A másik (közel az állomáshoz) zöldség, gyümölcs és halpiac. Ez annál érdekesebb volt, sok olyan gyümölccsel, amit még sohasem láttam, valamint olyan tengeri állatokkal, ami szintén inkább érdekelt (legalább 10 féle polip ill. tintahal). Kávézni "bar"-okba ültünk be, a pressokávé (80 cent) finom, de szemtelenül kevés, a kapuccinó (1,10 €) finom és gusztusos. Étkezni önkiszolgáló éttermekben voltunk, ahol nem kell magyarázni annak az ételnek a nevét, amiről fogalmunk sem volt, hogy mi is lehet, valamint McDonalds is nagyon sok van (menü 5 ~ 6 €). Ha valakit egyéb dolgok érdekelnének, amire tudok válaszolok. Üdv: Gyula
Egy kis infora lenne szükségem: április közepén utaznánk Milánó és környékére... Milyen idő van általában akkortájt arrafelé? Zöldek-e már a fák? Nagykabát kell, vagy rövidnadrág? :)
bergamoi reptérről a helyijáratos sima busz bevisz bergamo központjáig (ahol a látnivalók vannak), azt hiszem 1,5 eur a jegy (kb). reptéren egyből a kijáratnál van a buszmegálló.
bergamobol tovabb milánóba lehet busszal v. vonattal menni (vonat nagyon gyakran megy)
Az Orio al Serio Bergamo szélén található,de nincs olyan messze a belváros, csak sajnos autópálya választja el őket....viszont én még csak kocsival mentem arra, és sajnos nem nagyon láttam buszjáratokat amik közvetlenül csak Bergamoba mennek. Gyalog szerintem nem lehet eljutni, hiba nincs messze. Viszont van a reptérnél egy nagy bevásárlóközpont, az Orio Center, ha nincs túl sok időd, az is egy program, bár nem túl érdekes...
De ha Milanóba megy reptérjárat, az lehet megáll Bergamo központjában is, vagy akár külön buszt is mehet oda. Ha addig nem kapsz választ, mikor megérkezel, érdeklődd meg a reptéren. Pici reptér, megtalálod a buszokat! :)
Sziasztok!
Pályaudvar környéki, pozitív tapasztalatokkal elhagyott szállás-tippre lennék kíváncsi.Hála a topicnak, tudom, hogy milyen oldalakon tudnék keresgélni, de nincs nagyon rá időm és a jövő hétvégét ott töltöm...
OK, közben utánaérdeklődtem a dolgoknak, és először tényleg félretájékoztattak: valóban Bergamoba fogunk érkezni. Ennek fényében módosítom a kérdésem: Hol van a bergamoi repülőtér Bergamohoz képest. Létezik-e Milánó-Bergamo-repülőtér útvonal? Nagyon kívül esik a várostól, vagy kivitelezhető a reptérre menet történő városnézés Bergamoban?
A Malpensa-Bergamo kérdésben azért zavarodtam össze, mert mindenhonnan azt hallottam (olvastam) - ahogy Te is írtad -, hogy a fapadosok Bergamoba mennek, és én is ilyennel (SkyEurope) utazom. Náluk viszont a honlapon, foglalásnál, mindenhol a Malpensat jelölik meg. Ezért azonosítottam a kettőt egymással.
Március 16-19. között megyek.
Tulajdonképpen azért érdekelt volna a dolog, mert 19-én du. 2-kor indul a gép vissza, és gondoltam aznapra már nem csinálok milánói programot, inkább megnéztem volna Bergamot. De ha teljesen más irányba esik, akkor tárgytalan a dolog.