én nem tennék bele semmit. Valamikor anyukámé, is olyan lett a celofán alatt, az azért van, mert a celofán egy bizonyos mértékig lélegzik, így jut be oxigén azért szárad az a lekvár jobban ki, míg a csavarosban folyós marad.
Az csak egy kis szépség hiba, alatta, marad az eredeti szép szin.
A barack lekvár igen kényes jószág csoda szép barack színű lekvárt csak 2kg-ból estleg 3- ból szabad főzni egyszerre. A barack a leggyosabban oxidálódó gyümölcs gyorsan kell vele dolgozni, rövid iedeig főzni ami ugye nagy mennyiségnél lehetetlen mert amíg az felmelgszik addigra 2 kg már kész is.
Be kell valljam Neked, hogy azóta amióta néhány éve megláttam a kertedről készült képeket a konyhakertesben egészen megváltozott a konyhakertről a felfogásom.
Falusi gyerekként kiskorom óta kellett a kertben dolgoznom és amikor saját családot alapítottunk akkor is természetes volt, hogy ne csak fű legyen a kertben.
Ma már nagy örömmel csinálom, nem csak muszájból :-))) Különösen szeretek a paradicsomokkal bíbelődni :-) Február végén már viszteknek az ujjbegyeim, hogy valamit ültetni kéne:-))
Légyszi néha rakj fel képeket a kerttedről is, mert gyönyörű!
Kipróbáltam tavaly a csemege uborka receptedet, de sajnos valamit eltolhattam, mert az uborkák a meleg vizes fürdőtől elveszítették a szép zöld színűket és ráncosak lettek:-((
Szeretném kérdezni, hogy Ti a szalicil helyett a nátrium-bezoátot vagy inkább a timsót fogjátok használni?
Abban a csemi ubi receptben, amit eddig használtam kellett tenni szalicilt, szóda-bikarbónát és borként is. Most egy kicsit tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy melyik is lenne jobb és nem szeretnék úgy járni, hogy elrakom a sok uborkát, aztán esetleg télen mégsem lesz mit enni, mert tönkremennek.
Szia Zsebi. A timsó nekem is új. Kérdésem van, ha nem bánod. A celofánnal lekötött lekvárjaim remekül működnek mindenféle gyümölcsből, de tény, hogy a felső 1 centis réteg elszineződik. Az íze ettől még nagyon jó, de szebb lenne, ha színét is megtartaná. Erre is jó lenne a timsó?
Kopp - kopp Sziasztok. Jó a topik, asszem gyakran fogok erre járni. :))
Áfonya:
Megmarad. A nemesített fajták gyümölcse nagyobb, de megmarad az erdélyből "áttelepült" is, csak földet kell neki csinálni. Az áfonya kifejezetten mészkerülő, és mivel kis hazánkban kevés kivétellel a talaj meszes, sajna értelmetlen kiültetni a kertbe. Vagy venni kell neki rhododendron földet, vagy egyszerűen keverni savanyú tőzegből, marhatrágyából, és kellően mészmentesített jófajta kerti talajból. Vagy ládába ültetni, vagy a kertben ásott gödörbe ami kellően el van szigetelve a környező talajtól. Locsolni szinte kizárólag esővízzel szoktam, de azt nagy rendszerességgel, ugyanis a pangó vizet is inkább elviseli, mint a száraz talajt. Nálam rengeteget teremnek évek óta. Persze még méteres bokrok sincsenek, tehát a rengeteget relatíve kell érteni... most tavasszal már sikerült tősarjakat leválasztani.
Idén készítettem először egy kevés lekvárt belőle, mert a család szereti nasizni, így sajnálom leszedni előlük. Most is csaltam, feketeribizlivel együtt turmixoltam le, így is nagyon finom lett.
Ha már itt tartunk....lekvár:
NEM FŐZÖM a lekvárokat, kivéve a szilvát. A többit nyersen rakom üvegekbe, tartósítóval, és celofánnal zárom az üveget. Ennyi.... A C vitamin pl. 60 fokon elbomlik.......nem főzöm ki semmiből a vitaminokat, hiszen épp arra van a legnagyobb szükség a téli hónapokban.
Ki nem állhatom a zselésítő izéket, és általában hideglelést kapok a "műkajáktól", és egyéb bolti vackoktól. Ki tudja mit etetnek meg velünk?
A celofános módszerhez persze idő kell, sajna ki kell várni míg megsűrűsödik.
Ami nekem új még, az a rebarbara. Szívesen veszem a recepteket, egy krémlevest már olvastam itt, ki is fogom próbálni.
Apropo: Szerintetek mi baja lehet amikor piros foltok jelennek meg a levelén, és ezek után az egyik növényem összefonnyadt? A másik is kezd foltosodni. Tudja valaki mi ez?
Hogy milyen gyonyoruek ezek a paprikak! En is orulok a topiknak, mihelyt hazakerulok a nyaralasbol en is nekilatok savanyitani! Es jovore ultetek cserepbe ilyen paprikat en is, alig hiszem hogy barmi allat le merne legelni!
Mulattam rajta hogy meghokkentel a timsotol! Egyebkent en is de en mar megszoktam hogy elhiggyem amit Zsebi mond mert o vegyesz vegzettsegu, tudja mirol beszel!
Ez érdekes... Így egészen más! Egyszer kaptam egyet, de mondták, vigyázzak vele, mert méregerős. Belefőztük valamibe, nem kóstoltam külön. Próbáltam a neten utánanézni, s egy helyen tényleg azt írták, hogy közepesen csípős, másutt nem. Nekem csak a pici díszpaprika van, az viszont húzós.
A kertben még nagyobb, azért szoktam cserépbe is ültetni, hogy ha korán jön a fagy akkor bevisszük, aztán ha elmegy a fagy újra kitesszük, így volt, hogy még karácsonykor is volt az előszobába. Kb. szept elején megnyírom a tetejét, hogy ne legyen rajta már több virág, és olyan pici paprika amit már úgy sem tudna felnevelni.
Marha trágyát úgy két maroknyit teszünk 10l-es vödörbe, 24 órát ázik, néha megkeverjük és a levéből és 1 héten 1x azt kap.
Én csináltam már tecsós "minőségű" rummal rumtopfot sikeresen, de csak indulásnak tettem bele egy kis rumot ízesítésnek, utána 52 fokos hp volt az alkohol.
A timsó sejtszilárdító, keményítő hatású, ezért lágy husú gyümölcsök, valamint zöldségfélék (dinnye, uborka, paprika) tartosítására használható.
Felhasználás: 4 l hideg csapvíz, 1 l 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 16 dkg só, 1 evőkanál borkénpor, 1 csapott mokkáskanál timsó. Ez a lé előre elkészíthető és bármire (uborka, paprika) ráönthető.
Javaslat hordós uborkához: 30 l víz, 1,8 l 20%-os ecet, 1,5 kg só, 3 kg cukor, 9 dkg citromsó, 3 dkg borkén, 9 dkg timsó, 10 dkg tartósítószer.
De ha nincs bizalmad nem kell kipróbálni, de mint fentebb látod nem ördögtől való, mi már évek óta fogyasztjuk ezt a fajta savanyút, ha nem lenne ehető nem írtam volna be,
Igen! erre gondolok. A 80 fokos rummal jó lesz az tuti! A málnából csak az a jó benne ami még nem érett 100%ban,mert szétesik. Deminden más gyümölcs finom benne. (meggy, barack,körte,szilva,szőlő,füge..)
ezt ősszel készítem, amikor összeszedem a kertben a maradékokat. A mennyiségek persze tettszés szerint változtathatók, de a hozzávalókat az össz súlyhoz arányítva tegyétek.
Ez nem nagyon édes, mert mi nem szeretjük úgy, de persze aki azt szereti tehet bele több cukrot is.
Amit leírok az a tavalyi pontos recept, muszáj volt leírni a lányomnak így aztán most meg van.
1,5 kg uborka
1,3 " paprika volt benne erős is.
1,2 " káposzta
o,7 " hagyma
o,4 " sárgarépa
ehhez a mennyiséghez
8dkg só, 4 evőkanál cukor, 3 mokás kanál nátrium benzoát, 3 mk. borkén, 1, 5 mk. timsó ezt rászórom az összevágott zöldekre, jól összekeverem és öntök rá 2dl 10%-os ecetet.
Lefedve másnapig áll. Akkor üvegekbe töltöm és kész.
nagyon finom, minnél kisebb annál jobb, de mint látod az én üvegemben van nagy is, de az is gyenge, de olyan gyorsan nő, nem mindig veszem észre
Elkészítettem a szokásos bedobálós levem. Amit a paprikánál már leírtam.
Ezt jól össze kel keverni, és forralás nélkül hidegen kell a savanyitani valóra ráönteni, vagy ebbe a lébe bedobálni.
Ebben szoktam eltenni, almapaprikát, és ebben készítem a bedobálós savanyút amiben van uborka, paprika, csíkokra vágott karalábé, sárgarépa, karfiol, cukkini.
De a cukkinit ha magában teszem el ha a vegyesbe dobom akkor is előtte forában lévő vízbe dobom 2-3 percre. mikor kivettem a vízből egy papir törölközőre teszem hagyom kihülni és úgy teszem a lébe,
Ezt azért csinálom így mert, amikor egy alkalommal először készítettem megromlott a cukkini, amióta így készítem nincs semmi baja.
Lehet az üveg aljára ízesítőket tenni, megyfa levelet, feketeribizli levelét, babérlevelet, tormát fekete bosot.