Keresés

Részletes keresés

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 119

kössz a bizalmat, de be nem írnék olyasmit amit már sokszor ne próbáltam volna ki.

Előzmény: islamorada (112)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 118

én nem tennék bele semmit. Valamikor anyukámé, is olyan lett a celofán alatt, az azért van, mert a celofán egy bizonyos mértékig lélegzik, így jut be oxigén azért szárad az a lekvár jobban ki, míg a csavarosban folyós marad.

 

Az csak egy kis szépség hiba, alatta, marad az eredeti szép szin.

 

A barack lekvár igen kényes jószág csoda szép barack színű lekvárt csak 2kg-ból estleg 3- ból szabad főzni egyszerre. A barack a leggyosabban oxidálódó gyümölcs gyorsan kell vele dolgozni, rövid iedeig főzni ami ugye nagy mennyiségnél lehetetlen mert amíg az felmelgszik addigra 2 kg már kész is.

 

Aki nagyon kényes a színre az így csinálja.

Előzmény: gomba2008 (115)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 117

Bólogató smajli! :) Én is szeretném Zsebi fotóit nézegetni,mert nekem is az Ó kertje a minta...(igaz az enyém nem is hasonlít :( ) 

Kedves Zsebi,akár valami tárhelyet is nézhetnél esetleg,hogy legyen hol csorgatni a nyálunkat,ilyen kis amatőr,kezdő kertészeknek. :)

De hogy ne legyek teljesen off, linkelek egy finom cukkinis kenős krémet.

http://ottisfoz.szhblog.ro/2009/07/23/kennivalo-cukkinikrem/  nagyon fini

Előzmény: Kisveréb:) (116)
Kisveréb:) Creative Commons License 2012.06.22 0 0 116

Sziasztok! Szép jó reggelt Mindenkinek!

 

Nagyon jó ez a topik!

 

Kedves Zsebi!

 

Be kell valljam Neked, hogy azóta amióta néhány éve megláttam a kertedről készült képeket a konyhakertesben egészen megváltozott a konyhakertről a felfogásom.

Falusi gyerekként kiskorom óta kellett a kertben dolgoznom és amikor saját családot alapítottunk akkor is természetes volt, hogy ne csak fű legyen a kertben.

Ma már nagy örömmel csinálom, nem csak muszájból :-))) Különösen szeretek a paradicsomokkal bíbelődni :-) Február végén már viszteknek az ujjbegyeim, hogy valamit ültetni kéne:-))

 

Légyszi néha rakj fel képeket a kerttedről is, mert gyönyörű!

 

Kipróbáltam tavaly a csemege uborka receptedet, de sajnos valamit eltolhattam, mert az uborkák a meleg vizes fürdőtől elveszítették a szép zöld színűket és ráncosak lettek:-((

 

Szeretném kérdezni, hogy Ti a szalicil helyett a nátrium-bezoátot vagy inkább a timsót fogjátok használni?

 

Abban a csemi ubi receptben, amit eddig használtam kellett tenni szalicilt, szóda-bikarbónát és borként is. Most egy kicsit tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy melyik is lenne jobb és nem szeretnék úgy járni, hogy elrakom a sok uborkát, aztán esetleg télen mégsem lesz mit enni, mert tönkremennek.

 

gomba2008 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 115

Szia Zsebi. A timsó nekem is új. Kérdésem van, ha nem bánod. A celofánnal lekötött lekvárjaim remekül működnek mindenféle gyümölcsből, de tény, hogy a felső 1 centis réteg elszineződik. Az íze ettől még nagyon jó, de szebb lenne, ha színét is megtartaná. Erre is jó lenne a timsó? 

Citromsav kipróbálva, nem ér semmit....

Előzmény: zsebi41 (98)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 114

 Kopp - kopp Sziasztok. Jó a topik, asszem gyakran fogok erre járni. :))

 

Áfonya:

 Megmarad. A nemesített fajták gyümölcse nagyobb, de megmarad az erdélyből "áttelepült" is, csak földet kell neki csinálni. Az áfonya kifejezetten mészkerülő, és mivel kis hazánkban kevés kivétellel a talaj meszes, sajna értelmetlen kiültetni a kertbe. Vagy venni kell neki rhododendron földet, vagy egyszerűen keverni savanyú tőzegből, marhatrágyából, és kellően mészmentesített jófajta kerti talajból. Vagy ládába ültetni, vagy a kertben ásott gödörbe ami kellően el van szigetelve a környező talajtól. Locsolni szinte kizárólag esővízzel szoktam, de azt nagy rendszerességgel, ugyanis a pangó vizet is inkább elviseli, mint a száraz talajt. Nálam rengeteget teremnek évek óta. Persze még méteres bokrok sincsenek, tehát a rengeteget relatíve kell érteni... most tavasszal már sikerült tősarjakat leválasztani.  

Idén készítettem először egy kevés lekvárt belőle, mert a család szereti nasizni, így sajnálom leszedni előlük. Most is csaltam, feketeribizlivel együtt turmixoltam le, így is nagyon finom lett.

Ha már itt tartunk....lekvár:

NEM FŐZÖM a lekvárokat, kivéve a szilvát. A többit nyersen rakom üvegekbe, tartósítóval, és celofánnal zárom az üveget. Ennyi.... A C vitamin pl. 60 fokon elbomlik.......nem főzöm ki semmiből a vitaminokat, hiszen épp arra van a legnagyobb szükség a téli hónapokban.

Ki nem állhatom a zselésítő izéket, és általában hideglelést kapok a "műkajáktól", és egyéb bolti vackoktól. Ki tudja mit etetnek meg velünk?

A celofános módszerhez persze idő kell, sajna ki kell várni míg megsűrűsödik. 

 

Ami nekem új még, az a rebarbara. Szívesen veszem a recepteket, egy krémlevest már olvastam itt, ki is fogom próbálni. 

Apropo: Szerintetek mi baja lehet amikor piros foltok jelennek meg a levelén, és ezek után az egyik növényem összefonnyadt? A másik is kezd foltosodni. Tudja valaki mi ez?

Előzmény: Mariska néni (76)
islamorada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 113

Hogy milyen gyonyoruek ezek a paprikak! En is orulok a topiknak, mihelyt hazakerulok a nyaralasbol en is nekilatok savanyitani! Es jovore ultetek cserepbe ilyen paprikat en is, alig hiszem hogy barmi allat le merne legelni!

Előzmény: zsebi41 (103)
islamorada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 112

Mulattam rajta hogy meghokkentel a timsotol! Egyebkent en is de en mar megszoktam hogy elhiggyem amit Zsebi mond mert o vegyesz vegzettsegu, tudja mirol beszel!

Előzmény: Fázisceruza (96)
h.apci Creative Commons License 2012.06.21 0 0 111

Ez érdekes... Így egészen más!  Egyszer kaptam egyet, de mondták, vigyázzak vele, mert méregerős. Belefőztük valamibe, nem kóstoltam külön. Próbáltam a neten utánanézni, s egy helyen tényleg azt írták, hogy közepesen csípős, másutt nem. Nekem csak a pici díszpaprika van, az viszont húzós.

Előzmény: zsebi41 (109)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 110

A kertben még nagyobb, azért szoktam cserépbe is ültetni, hogy ha korán jön a fagy akkor bevisszük, aztán ha elmegy a fagy újra kitesszük, így volt, hogy még karácsonykor is volt az előszobába. Kb. szept elején megnyírom a tetejét, hogy ne legyen rajta már több virág, és olyan pici paprika amit már úgy sem tudna felnevelni.

 

Marha trágyát úgy két maroknyit teszünk 10l-es vödörbe, 24 órát ázik, néha megkeverjük és a levéből és 1 héten 1x azt kap.

 

Abból a szárítottból amit üzletben árusítanak.

Előzmény: h.apci (107)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 109

ez meg se közelíti a seresznye paprika erősségét, nekem kellemesen erős, a húsa viszont édes, és szeretem a két íz közötti kontrasztot.

Előzmény: h.apci (107)
v2rider. Creative Commons License 2012.06.21 0 0 108

Ez nagyon jól néz ki,én is akarok ilyet! Nálunk ez a fajta ismeretlen.

Előzmény: zsebi41 (103)
h.apci Creative Commons License 2012.06.21 0 0 107

Tényleg jól néz ki, de nem túl erős? Én cseresznyepaprikát szoktam eltenni, az sem semmi, de ez talán még erősebb, ha jól tudom.

Előzmény: zsebi41 (105)
tmari28 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 106

Köszi, hogy felraktad a képeket. Nagyon guszta az üvegben a paprika, biztos olyan jó is, amilyen szép. 

Cserépben nőtt ilyen nagyra a tulipán paprika? Mivel "eteted"?

Előzmény: zsebi41 (103)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 105

Így néz ki üvegben

 

  

Előzmény: tmari28 (99)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 104

Inkább a ropogósságát, a színe a kéntől marad szép.

Előzmény: Törölt nick (101)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 103

Örülök, hogy olvasod a topicot, és, hogy tettszik is.

 

 

   

 

 

 

 

Előzmény: tmari28 (99)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 102

Ezt a hordós savanyúságot mi is évek óta készítjük és nagyon finom. Sok jó dolog van ebben a topikban. Gratulálok én is a kitalálásáért.

Előzmény: zsebi41 (98)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 101

Ettől tarja meg a színét (állítólag)

Előzmény: Fázisceruza (96)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 100

Én csináltam már tecsós "minőségű" rummal rumtopfot sikeresen, de csak indulásnak tettem bele egy kis rumot ízesítésnek, utána 52 fokos hp volt az alkohol.

Előzmény: v2rider. (95)
tmari28 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 99

Szia Zsebi!
Nagyon jók a receptjeid, és az is, hogy létrehoztad ezt a topikot.  Sajnos, a tulipánpaprikát és a másik két képet nem tudtam megnyitani. 

Előzmény: zsebi41 (98)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 98

nem az én kitalálásom, elég régóta ismert és használt szer

 

 

Timsó

TIMSÓ

Kálim-alimínium-szulfát E522 (stabilizátor)

A timsó sejtszilárdító, keményítő hatású, ezért lágy husú gyümölcsök, valamint zöldségfélék (dinnye, uborka, paprika) tartosítására használható.

Felhasználás:
4 l hideg csapvíz, 1 l 10%-os ecet, 25 dkg cukor, 16 dkg só, 1 evőkanál borkénpor, 1 csapott mokkáskanál timsó. Ez a lé előre elkészíthető és bármire (uborka, paprika) ráönthető.

Javaslat hordós uborkához: 30 l víz, 1,8 l 20%-os ecet, 1,5 kg só, 3 kg cukor, 9 dkg citromsó, 3 dkg borkén, 9 dkg timsó, 10 dkg tartósítószer.

 

 

De ha nincs bizalmad nem kell kipróbálni, de mint fentebb látod nem ördögtől való, mi már évek óta fogyasztjuk ezt a fajta savanyút, ha nem lenne ehető nem írtam volna be,

Előzmény: Fázisceruza (96)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 97

Igen! erre gondolok. A 80 fokos rummal jó lesz az tuti! A málnából csak az a jó benne ami még nem érett 100%ban,mert szétesik. Deminden más gyümölcs finom benne. (meggy, barack,körte,szilva,szőlő,füge..)

Előzmény: v2rider. (95)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.20 0 0 96

Timsó??

Ehető az egyáltalán?

Miért kell az bele?

Előzmény: zsebi41 (94)
v2rider. Creative Commons License 2012.06.20 0 0 95

erre Gondolsz?

 

 

Tavaly csináltam eloszor teszkós ,,rumból´´ nem sikerult,felforrt. Idén hozattam Ausztriából 80 fokos rumot,kiváncsi vagyok mi lesz belole.

Előzmény: Andrea555 (14)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 94

Csalamádé

 

 

ezt ősszel készítem, amikor összeszedem a kertben a maradékokat. A mennyiségek persze tettszés szerint változtathatók, de a hozzávalókat az össz súlyhoz arányítva tegyétek.

Ez nem nagyon édes, mert mi nem szeretjük úgy, de persze aki azt szereti tehet bele több cukrot is.

 

Amit leírok az a tavalyi pontos recept, muszáj volt leírni a lányomnak így aztán most meg van.

 

 

1,5 kg uborka

 

1,3  " paprika  volt benne erős is.

 

1,2  "   káposzta

 

o,7  "     hagyma

 

o,4   "    sárgarépa

 

ehhez a mennyiséghez

 

8dkg só, 4 evőkanál cukor, 3 mokás kanál nátrium benzoát, 3 mk. borkén, 1, 5 mk. timsó  ezt rászórom az összevágott zöldekre, jól összekeverem és öntök rá 2dl 10%-os ecetet.

 

Lefedve másnapig áll. Akkor üvegekbe töltöm és kész.

 

Aki szereti tehet bele zöld paradicsomot is.

Előzmény: Andrea555 (92)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 93

nagyon finom, minnél kisebb annál jobb, de mint látod az én üvegemben van nagy is, de az is gyenge, de olyan gyorsan nő, nem mindig veszem észre

 

 

 

 

 

  1. Elkészítettem a szokásos bedobálós levem. Amit a paprikánál már leírtam.

Ezt jól össze kel keverni, és forralás nélkül hidegen kell a savanyitani valóra ráönteni, vagy ebbe a lébe bedobálni.

 Ebben  szoktam eltenni, almapaprikát, és ebben   készítem a bedobálós savanyút amiben van uborka, paprika, csíkokra vágott karalábé, sárgarépa, karfiol, cukkini.

De a cukkinit ha magában teszem el ha a vegyesbe dobom akkor is előtte forában lévő vízbe dobom 2-3 percre. mikor kivettem a vízből egy papir törölközőre teszem hagyom kihülni és úgy teszem a lébe,

Ezt azért csinálom így mert, amikor egy alkalommal először készítettem megromlott a cukkini,  amióta így készítem nincs semmi baja.

Lehet az üveg aljára ízesítőket tenni, megyfa levelet, feketeribizli levelét, babérlevelet, tormát fekete bosot.

.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó képek:

ˇ tulipánpaprika
ˇ üvegben
ˇ tányéron

Előzmény: Andrea555 (92)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.20 0 0 92

Engem érdekel mindkét recept! Még nem is hallottam savanyított cukkiniről:)

Előzmény: zsebi41 (91)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 91

Cukkinit szoktatok savanyítani? Ha valakit érdekel beírom. És van olyan csalamádé receptetm amihez nem kell felöntőlevet készíteni.

 

 

sárga és zöld cukkini       

h.apci Creative Commons License 2012.06.19 0 0 90

Köszönöm, ki fogom próbálni!

Előzmény: zsebi41 (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!