se szörpöt se befőttet nem teszek el, mert nem szeretjük az édességet.
Fagyasztott gyümölcsöt szívesen megesszük. A lekvárok azért kellenek, mert sokat sütök, nem magunknak, de a család szereti. Most vettem ki a sütőből 6 rud rétest, a vejem névnapját ma tartjuk és arra sütöttem.
Rétes lap üzleti!!!!!!!!!!!!
Viszont nemsokára elkezdem készíteni a bazsalikom olajat, akik szeretik a salátákat annak igazi finomság. Készen nem kapható. Így néz ki:
Persze, hogy én ültettem, még januárban. Aki már ültetett petúniát, tudja, hogy a magja kisebb mint a mák szem. Ebből nem lehet k2-3 szemet ültetni. Persze, hogy 1-1 fajtát hiába ültettem pici cserépbe, legalább 10 15 db. lett egy fajtából, persze ennyi nekem nem kellett, kapott a lányom, menyem, a fogorvos nőm, utána meg a szomszédok.
A hab a tortán, hogy mindenkinek átküldtem neten a képeket, hogy tudják melyikből mi lesz, hogy annak alapján tudják izlésesen elrendezni.
Aztán ezt még megcsináltam a 27 fajta paradicsommal magamnak, mert ha nem csinálok nyívántartást nyáron már nem tudom mi- micsoda.
én nem tennék bele semmit. Valamikor anyukámé, is olyan lett a celofán alatt, az azért van, mert a celofán egy bizonyos mértékig lélegzik, így jut be oxigén azért szárad az a lekvár jobban ki, míg a csavarosban folyós marad.
Az csak egy kis szépség hiba, alatta, marad az eredeti szép szin.
A barack lekvár igen kényes jószág csoda szép barack színű lekvárt csak 2kg-ból estleg 3- ból szabad főzni egyszerre. A barack a leggyosabban oxidálódó gyümölcs gyorsan kell vele dolgozni, rövid iedeig főzni ami ugye nagy mennyiségnél lehetetlen mert amíg az felmelgszik addigra 2 kg már kész is.
Be kell valljam Neked, hogy azóta amióta néhány éve megláttam a kertedről készült képeket a konyhakertesben egészen megváltozott a konyhakertről a felfogásom.
Falusi gyerekként kiskorom óta kellett a kertben dolgoznom és amikor saját családot alapítottunk akkor is természetes volt, hogy ne csak fű legyen a kertben.
Ma már nagy örömmel csinálom, nem csak muszájból :-))) Különösen szeretek a paradicsomokkal bíbelődni :-) Február végén már viszteknek az ujjbegyeim, hogy valamit ültetni kéne:-))
Légyszi néha rakj fel képeket a kerttedről is, mert gyönyörű!
Kipróbáltam tavaly a csemege uborka receptedet, de sajnos valamit eltolhattam, mert az uborkák a meleg vizes fürdőtől elveszítették a szép zöld színűket és ráncosak lettek:-((
Szeretném kérdezni, hogy Ti a szalicil helyett a nátrium-bezoátot vagy inkább a timsót fogjátok használni?
Abban a csemi ubi receptben, amit eddig használtam kellett tenni szalicilt, szóda-bikarbónát és borként is. Most egy kicsit tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy melyik is lenne jobb és nem szeretnék úgy járni, hogy elrakom a sok uborkát, aztán esetleg télen mégsem lesz mit enni, mert tönkremennek.
Szia Zsebi. A timsó nekem is új. Kérdésem van, ha nem bánod. A celofánnal lekötött lekvárjaim remekül működnek mindenféle gyümölcsből, de tény, hogy a felső 1 centis réteg elszineződik. Az íze ettől még nagyon jó, de szebb lenne, ha színét is megtartaná. Erre is jó lenne a timsó?
Kopp - kopp Sziasztok. Jó a topik, asszem gyakran fogok erre járni. :))
Áfonya:
Megmarad. A nemesített fajták gyümölcse nagyobb, de megmarad az erdélyből "áttelepült" is, csak földet kell neki csinálni. Az áfonya kifejezetten mészkerülő, és mivel kis hazánkban kevés kivétellel a talaj meszes, sajna értelmetlen kiültetni a kertbe. Vagy venni kell neki rhododendron földet, vagy egyszerűen keverni savanyú tőzegből, marhatrágyából, és kellően mészmentesített jófajta kerti talajból. Vagy ládába ültetni, vagy a kertben ásott gödörbe ami kellően el van szigetelve a környező talajtól. Locsolni szinte kizárólag esővízzel szoktam, de azt nagy rendszerességgel, ugyanis a pangó vizet is inkább elviseli, mint a száraz talajt. Nálam rengeteget teremnek évek óta. Persze még méteres bokrok sincsenek, tehát a rengeteget relatíve kell érteni... most tavasszal már sikerült tősarjakat leválasztani.
Idén készítettem először egy kevés lekvárt belőle, mert a család szereti nasizni, így sajnálom leszedni előlük. Most is csaltam, feketeribizlivel együtt turmixoltam le, így is nagyon finom lett.
Ha már itt tartunk....lekvár:
NEM FŐZÖM a lekvárokat, kivéve a szilvát. A többit nyersen rakom üvegekbe, tartósítóval, és celofánnal zárom az üveget. Ennyi.... A C vitamin pl. 60 fokon elbomlik.......nem főzöm ki semmiből a vitaminokat, hiszen épp arra van a legnagyobb szükség a téli hónapokban.
Ki nem állhatom a zselésítő izéket, és általában hideglelést kapok a "műkajáktól", és egyéb bolti vackoktól. Ki tudja mit etetnek meg velünk?
A celofános módszerhez persze idő kell, sajna ki kell várni míg megsűrűsödik.
Ami nekem új még, az a rebarbara. Szívesen veszem a recepteket, egy krémlevest már olvastam itt, ki is fogom próbálni.
Apropo: Szerintetek mi baja lehet amikor piros foltok jelennek meg a levelén, és ezek után az egyik növényem összefonnyadt? A másik is kezd foltosodni. Tudja valaki mi ez?
Hogy milyen gyonyoruek ezek a paprikak! En is orulok a topiknak, mihelyt hazakerulok a nyaralasbol en is nekilatok savanyitani! Es jovore ultetek cserepbe ilyen paprikat en is, alig hiszem hogy barmi allat le merne legelni!
Mulattam rajta hogy meghokkentel a timsotol! Egyebkent en is de en mar megszoktam hogy elhiggyem amit Zsebi mond mert o vegyesz vegzettsegu, tudja mirol beszel!
Ez érdekes... Így egészen más! Egyszer kaptam egyet, de mondták, vigyázzak vele, mert méregerős. Belefőztük valamibe, nem kóstoltam külön. Próbáltam a neten utánanézni, s egy helyen tényleg azt írták, hogy közepesen csípős, másutt nem. Nekem csak a pici díszpaprika van, az viszont húzós.
A kertben még nagyobb, azért szoktam cserépbe is ültetni, hogy ha korán jön a fagy akkor bevisszük, aztán ha elmegy a fagy újra kitesszük, így volt, hogy még karácsonykor is volt az előszobába. Kb. szept elején megnyírom a tetejét, hogy ne legyen rajta már több virág, és olyan pici paprika amit már úgy sem tudna felnevelni.
Marha trágyát úgy két maroknyit teszünk 10l-es vödörbe, 24 órát ázik, néha megkeverjük és a levéből és 1 héten 1x azt kap.
Én csináltam már tecsós "minőségű" rummal rumtopfot sikeresen, de csak indulásnak tettem bele egy kis rumot ízesítésnek, utána 52 fokos hp volt az alkohol.