Keresés

Részletes keresés

Mariska néni Creative Commons License 2012.06.23 0 0 129

Ezt a hidegen készült lekvárt egyszerűen darálod és üvegbe teszed? Vagy ez az, amit sokáig kell kavargatni? Kifejtenéd kicsit bővebben?

Előzmény: gomba2008 (114)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 128

se szörpöt se befőttet nem teszek el, mert nem szeretjük az édességet.

 

Fagyasztott gyümölcsöt szívesen megesszük. A lekvárok azért kellenek, mert sokat sütök, nem magunknak, de a család szereti. Most vettem ki a sütőből 6 rud rétest, a vejem névnapját ma tartjuk és arra sütöttem.

 

Rétes lap üzleti!!!!!!!!!!!!

 

Viszont nemsokára elkezdem készíteni a bazsalikom olajat, akik szeretik a salátákat annak igazi finomság. Készen nem kapható. Így néz ki:

 

 

                               

Előzmény: Fázisceruza (124)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 127

Persze, hogy én ültettem, még januárban. Aki már ültetett petúniát, tudja, hogy a magja kisebb mint a mák szem. Ebből nem lehet k2-3 szemet ültetni. Persze, hogy 1-1 fajtát hiába ültettem pici cserépbe, legalább 10 15 db. lett egy fajtából, persze ennyi nekem nem kellett, kapott a lányom, menyem, a fogorvos nőm, utána meg a szomszédok.

 

 

 

   

 

A hab a tortán, hogy mindenkinek átküldtem neten a képeket, hogy tudják melyikből mi lesz, hogy annak alapján tudják izlésesen elrendezni.

 

Aztán ezt még megcsináltam a 27 fajta paradicsommal magamnak, mert ha nem csinálok nyívántartást nyáron már nem tudom mi- micsoda.

Előzmény: Andrea555 (125)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 126

OK! Kösz, akkor minden marad a régiben, nem teszek bele semmit. ÉS nem főzöm. Egy percig sem. :))

Előzmény: zsebi41 (118)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 125

De rendi vagy hogy még képeket is raktál fel! :)  Köszönöm Ezek is nagyon szépek. De nehogy azt mond, hogy a petúniát is magról nevelted.

 

Előzmény: zsebi41 (122)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.22 0 0 124

Na akkor megint tanultam valamit.

Kipróbálom. Remélem jó lesz.

 

 

Meggyszörp recepted nincs véletlenül?

Előzmény: zsebi41 (98)
Deryan Creative Commons License 2012.06.22 0 0 123

Ma pontosan azon gondolkodtam, hogy olyan jó ropogós uborkát hogyan tudnék télire majd berakni. :)

 

A timsót régen a férfiak borotválkozás után használták pólus összehúzásra, fertőtlenítésre.

Előzmény: zsebi41 (98)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 122

ez avirágos kertem egy kicsi része

 

 

Előzmény: Andrea555 (117)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 121

ez lemaradt

 

                       

Előzmény: zsebi41 (120)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 120

a magja sok helyen a virág magok között van és az van ráírva "Bohóc sapka"

Előzmény: v2rider. (108)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 119

kössz a bizalmat, de be nem írnék olyasmit amit már sokszor ne próbáltam volna ki.

Előzmény: islamorada (112)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 118

én nem tennék bele semmit. Valamikor anyukámé, is olyan lett a celofán alatt, az azért van, mert a celofán egy bizonyos mértékig lélegzik, így jut be oxigén azért szárad az a lekvár jobban ki, míg a csavarosban folyós marad.

 

Az csak egy kis szépség hiba, alatta, marad az eredeti szép szin.

 

A barack lekvár igen kényes jószág csoda szép barack színű lekvárt csak 2kg-ból estleg 3- ból szabad főzni egyszerre. A barack a leggyosabban oxidálódó gyümölcs gyorsan kell vele dolgozni, rövid iedeig főzni ami ugye nagy mennyiségnél lehetetlen mert amíg az felmelgszik addigra 2 kg már kész is.

 

Aki nagyon kényes a színre az így csinálja.

Előzmény: gomba2008 (115)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 117

Bólogató smajli! :) Én is szeretném Zsebi fotóit nézegetni,mert nekem is az Ó kertje a minta...(igaz az enyém nem is hasonlít :( ) 

Kedves Zsebi,akár valami tárhelyet is nézhetnél esetleg,hogy legyen hol csorgatni a nyálunkat,ilyen kis amatőr,kezdő kertészeknek. :)

De hogy ne legyek teljesen off, linkelek egy finom cukkinis kenős krémet.

http://ottisfoz.szhblog.ro/2009/07/23/kennivalo-cukkinikrem/  nagyon fini

Előzmény: Kisveréb:) (116)
Kisveréb:) Creative Commons License 2012.06.22 0 0 116

Sziasztok! Szép jó reggelt Mindenkinek!

 

Nagyon jó ez a topik!

 

Kedves Zsebi!

 

Be kell valljam Neked, hogy azóta amióta néhány éve megláttam a kertedről készült képeket a konyhakertesben egészen megváltozott a konyhakertről a felfogásom.

Falusi gyerekként kiskorom óta kellett a kertben dolgoznom és amikor saját családot alapítottunk akkor is természetes volt, hogy ne csak fű legyen a kertben.

Ma már nagy örömmel csinálom, nem csak muszájból :-))) Különösen szeretek a paradicsomokkal bíbelődni :-) Február végén már viszteknek az ujjbegyeim, hogy valamit ültetni kéne:-))

 

Légyszi néha rakj fel képeket a kerttedről is, mert gyönyörű!

 

Kipróbáltam tavaly a csemege uborka receptedet, de sajnos valamit eltolhattam, mert az uborkák a meleg vizes fürdőtől elveszítették a szép zöld színűket és ráncosak lettek:-((

 

Szeretném kérdezni, hogy Ti a szalicil helyett a nátrium-bezoátot vagy inkább a timsót fogjátok használni?

 

Abban a csemi ubi receptben, amit eddig használtam kellett tenni szalicilt, szóda-bikarbónát és borként is. Most egy kicsit tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy melyik is lenne jobb és nem szeretnék úgy járni, hogy elrakom a sok uborkát, aztán esetleg télen mégsem lesz mit enni, mert tönkremennek.

 

gomba2008 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 115

Szia Zsebi. A timsó nekem is új. Kérdésem van, ha nem bánod. A celofánnal lekötött lekvárjaim remekül működnek mindenféle gyümölcsből, de tény, hogy a felső 1 centis réteg elszineződik. Az íze ettől még nagyon jó, de szebb lenne, ha színét is megtartaná. Erre is jó lenne a timsó? 

Citromsav kipróbálva, nem ér semmit....

Előzmény: zsebi41 (98)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 114

 Kopp - kopp Sziasztok. Jó a topik, asszem gyakran fogok erre járni. :))

 

Áfonya:

 Megmarad. A nemesített fajták gyümölcse nagyobb, de megmarad az erdélyből "áttelepült" is, csak földet kell neki csinálni. Az áfonya kifejezetten mészkerülő, és mivel kis hazánkban kevés kivétellel a talaj meszes, sajna értelmetlen kiültetni a kertbe. Vagy venni kell neki rhododendron földet, vagy egyszerűen keverni savanyú tőzegből, marhatrágyából, és kellően mészmentesített jófajta kerti talajból. Vagy ládába ültetni, vagy a kertben ásott gödörbe ami kellően el van szigetelve a környező talajtól. Locsolni szinte kizárólag esővízzel szoktam, de azt nagy rendszerességgel, ugyanis a pangó vizet is inkább elviseli, mint a száraz talajt. Nálam rengeteget teremnek évek óta. Persze még méteres bokrok sincsenek, tehát a rengeteget relatíve kell érteni... most tavasszal már sikerült tősarjakat leválasztani.  

Idén készítettem először egy kevés lekvárt belőle, mert a család szereti nasizni, így sajnálom leszedni előlük. Most is csaltam, feketeribizlivel együtt turmixoltam le, így is nagyon finom lett.

Ha már itt tartunk....lekvár:

NEM FŐZÖM a lekvárokat, kivéve a szilvát. A többit nyersen rakom üvegekbe, tartósítóval, és celofánnal zárom az üveget. Ennyi.... A C vitamin pl. 60 fokon elbomlik.......nem főzöm ki semmiből a vitaminokat, hiszen épp arra van a legnagyobb szükség a téli hónapokban.

Ki nem állhatom a zselésítő izéket, és általában hideglelést kapok a "műkajáktól", és egyéb bolti vackoktól. Ki tudja mit etetnek meg velünk?

A celofános módszerhez persze idő kell, sajna ki kell várni míg megsűrűsödik. 

 

Ami nekem új még, az a rebarbara. Szívesen veszem a recepteket, egy krémlevest már olvastam itt, ki is fogom próbálni. 

Apropo: Szerintetek mi baja lehet amikor piros foltok jelennek meg a levelén, és ezek után az egyik növényem összefonnyadt? A másik is kezd foltosodni. Tudja valaki mi ez?

Előzmény: Mariska néni (76)
islamorada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 113

Hogy milyen gyonyoruek ezek a paprikak! En is orulok a topiknak, mihelyt hazakerulok a nyaralasbol en is nekilatok savanyitani! Es jovore ultetek cserepbe ilyen paprikat en is, alig hiszem hogy barmi allat le merne legelni!

Előzmény: zsebi41 (103)
islamorada Creative Commons License 2012.06.22 0 0 112

Mulattam rajta hogy meghokkentel a timsotol! Egyebkent en is de en mar megszoktam hogy elhiggyem amit Zsebi mond mert o vegyesz vegzettsegu, tudja mirol beszel!

Előzmény: Fázisceruza (96)
h.apci Creative Commons License 2012.06.21 0 0 111

Ez érdekes... Így egészen más!  Egyszer kaptam egyet, de mondták, vigyázzak vele, mert méregerős. Belefőztük valamibe, nem kóstoltam külön. Próbáltam a neten utánanézni, s egy helyen tényleg azt írták, hogy közepesen csípős, másutt nem. Nekem csak a pici díszpaprika van, az viszont húzós.

Előzmény: zsebi41 (109)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 110

A kertben még nagyobb, azért szoktam cserépbe is ültetni, hogy ha korán jön a fagy akkor bevisszük, aztán ha elmegy a fagy újra kitesszük, így volt, hogy még karácsonykor is volt az előszobába. Kb. szept elején megnyírom a tetejét, hogy ne legyen rajta már több virág, és olyan pici paprika amit már úgy sem tudna felnevelni.

 

Marha trágyát úgy két maroknyit teszünk 10l-es vödörbe, 24 órát ázik, néha megkeverjük és a levéből és 1 héten 1x azt kap.

 

Abból a szárítottból amit üzletben árusítanak.

Előzmény: h.apci (107)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 109

ez meg se közelíti a seresznye paprika erősségét, nekem kellemesen erős, a húsa viszont édes, és szeretem a két íz közötti kontrasztot.

Előzmény: h.apci (107)
v2rider. Creative Commons License 2012.06.21 0 0 108

Ez nagyon jól néz ki,én is akarok ilyet! Nálunk ez a fajta ismeretlen.

Előzmény: zsebi41 (103)
h.apci Creative Commons License 2012.06.21 0 0 107

Tényleg jól néz ki, de nem túl erős? Én cseresznyepaprikát szoktam eltenni, az sem semmi, de ez talán még erősebb, ha jól tudom.

Előzmény: zsebi41 (105)
tmari28 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 106

Köszi, hogy felraktad a képeket. Nagyon guszta az üvegben a paprika, biztos olyan jó is, amilyen szép. 

Cserépben nőtt ilyen nagyra a tulipán paprika? Mivel "eteted"?

Előzmény: zsebi41 (103)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 105

Így néz ki üvegben

 

  

Előzmény: tmari28 (99)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 104

Inkább a ropogósságát, a színe a kéntől marad szép.

Előzmény: Törölt nick (101)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.21 0 0 103

Örülök, hogy olvasod a topicot, és, hogy tettszik is.

 

 

   

 

 

 

 

Előzmény: tmari28 (99)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 102

Ezt a hordós savanyúságot mi is évek óta készítjük és nagyon finom. Sok jó dolog van ebben a topikban. Gratulálok én is a kitalálásáért.

Előzmény: zsebi41 (98)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 101

Ettől tarja meg a színét (állítólag)

Előzmény: Fázisceruza (96)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.21 0 0 100

Én csináltam már tecsós "minőségű" rummal rumtopfot sikeresen, de csak indulásnak tettem bele egy kis rumot ízesítésnek, utána 52 fokos hp volt az alkohol.

Előzmény: v2rider. (95)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!