A cefrére mennyi ként raktál, ill. nyálkáztad a mustot? Másért nem lehet kénbüdös... Amúgy 100 l-re 1,5 dkg borkén kell ilyenkor. Ha túlságosan kénbüdös, akkor meg kristályos rézgálic, de a hogyanról olvass utána, mielött bármit csinálnál, ha a szellöztetés nem segít. A söprüröl minél eöbb fejtsd le.
Én a helyedben a következőt tenném ami lehet első hallásra furcsa lesz: gyorsan lefejteni, kénezni. a 60 literedhez 1,5 dcl. törzsoldat. A szellőztetés jelen esetben nem sokat segít. Tudom nem vagyok a helyedben. Szerintem másnak is lesz javaslata.
Sajnos egy héttel korábban volt a szüret, mint optimális, mivel a nyár végi jég jég elverte, és elkezdett a sérült részeknél rohadni illetve a madarak rájártak, így előre kellett hozni a szüretet...
Egyébként most este megnéztem a tetejét, elmúlt a habzás. Újból rákóstoltam, majd a meghallgattam a pattogást, mindezek arra utaltak, hogy végéhez közeledik a forrás.
Rátettem egy kis dózis(15g/100l) ként, majd ezt naponként fogom növelni az optimális szintre, hogy ne egyszerre sokkoljam a nedűt...
Ha elkezd barnulni a teteje, akkor azonnal kénezd le, függetlenül az édességétöl. Legkésöbb jövö tavasszal-nyárelön száraz lesz. Sokkal fontosabb, hogy ne legyen barnatörött, mert aznon segíteni elég macerás.
Nem tudom, nálad milyen a pince mikroklímája és milyen élesztök vannak a pincéd levegöjében, de a három hét soknak tünik. Nálam a 22-én szedett szölö (pátria) mustja mára szárazra kiforrott, pedig 20-as mustfoka volt, a 23-án szedett olaszrizling (19,2-es) még mocorog egy picit, de egy-két nap múlva az is le lesz kénezve.
A maradékcukor mérhetö, bár nem a legegyszerübb és legolcsóbb. A 8-as sav mellé pici maradékcukor nem biztos, hogy árt. viszont: nem lehet, hogy elsietted azt a szüretet? Picit alacsony cukor, picit magas sav az idei évjárat alapján...
Sziasztok! kb 4hete szüreteltem a királyleányka szőlőmet, 18-as cukorfokkal, 8-as savszinttel. Az erjedés kb 3 hete acéltartályban tart, még picit pattog viszont a habzás megállt. Az ízén érzeni, hogy már közel az erjedés vége, viszont még édeskés a murci. A cél hogy száraz bort kapjak belőle.
Hogyan állapítható meg, hogy véget ért az erjedés? Empirikusan...? Vagy esetleg mérhető valahogy a maradekcukorszint ezen állapotában?
Deleware ha már egyet tudok szerezni az már bőven jó.Majd lesz belőle több is.Nálam izabella a kerítés, szóval ha nem fúj a szél akkor mindent bejár az illata.Én pálinkát csinálok belőle ami finom és illatos, na meg mustot.
Gyerekkoromban - meg azóta is - ettem direkttermőt. Nem rosszak íz szempontjából és Izabella még illatos is - már méterekről. Az elmúlt pár évben volt szerencsém megkóstolni sok-sok régi-új v.vinifera és interspecifikus hibridet. Sokkal jobbak, mint a direkttermők, ízre és állagra is. Persze ízlésről nem lehet vitatkozni, mindenkinek más jön be, ha te ezt találtad ki magadnak, akkor hajrá. Ha nem lesz elég Fehér delaware-od, megpróbálok neked keresni, csak nem biztos, hogy idén is lesz még időm beazonosítani a szomszédok szőlőjében.
Az, hogy a sógorék mit és mennyiért adnak el, az meg csak marketing kérdése - mint minden másé.
A régi ízek miatt szeretnék, nagyanyámnak volt fél hektárja de kipusztult.Nekem pár éve jött a fejlövés és most próbálom ezeket egy csokorra szedni és mindegyikből egy-egy sort telepíteni.Jövő hónapban megyek uhudler fesztiválra és megpróbálom megszerezni a pontos receptet az uhudler borhoz és össze akarom szedni a hozzá valókat.
Izabellám már van egy pár sor, othelló is de a többől még híja van."Finom" direkt termőnek meg készül az Aletta meg pölöskei muskotály.
Szerintem meg kinek a pap, kinek a papné.Én direkt termő párti vagyok(természetesen nem csak!)nekem az ízviláguk, lehet a gyermekkori emlékek miatt is de bejönnek!
Mustba nálam a prímet az izabella viszi, pálinkában(szőlő) mind illatra mind zamatra szintén az izabella a nyerő.Itt egy link a buta sógorokról is:
Támad az mindig, ha lehetösége van rá. A peronoszpórához kell meleg dunszt, a lisztharmathoz nem annyira, de imádja, ha befülled a szölö. Víz minden gombához kell.
Ezek szerint tévedtem. Ugy tudtam, hogy a lisztharmat száraz melegben támad, a párás melegben a pernoszpora.
Viszont igy duplán "veszélyben" van. Alul széles betonjárda, ami megábaszivja az esőt és melegben csak ugy "nyomja" a párát s erre segit rá az ablakról visszaverődő fény.
Egy kis "érdekesség". Merlot egy tőke a D-falhoz közel, és felfuttatva a falra. Széles betonjárda van alatta. Permetezés nélkül egészséges, kivéve középtályon ahol mögötte nagy ablak van... ott lisztharnatos nagyon is a fürt. Nem tudom másra vélni, mint az ablakból visszaverődő fény még inkább kedvezett a lisztharmatnak. Egyébként a beton a fő ok, mert K-i oldalon a fal tövében szintén Merlot egészséges (fürt is levél is, igaz még "sanyau"). üdv PJ
A borrajongó blogra kb 2 hónapja találtam rá és azóta érdeklődéssel olvasom.
Fantasztikus mennyiségű irodalom gyűlt ott össze és nagyon izgalmas.
A minap a nagybátyám születés napjára megkértem a páromat, hogy hozzon a Lidl-ből valamilyen bort.
Milyent hozzon, kérdezte.
Hát, mondom neki a telefonban, legyen vörös, száraz valami külföldi és nézzen jól ki az üveg dizájnja, hogy az íze milyen az úgyis csak utólag fog kiderülni, ha felbontásra kerül.
Hazaállított egy spanyol borral ami le volt akciózva 2200Ft-ról 1800 Ft-ra.
És lelkesen újságolja nekem, hogy miért azt választotta (versenyben volt még egy olasz). Volt rajta egy címke és azon olvasta, hogy a tőketerhelésre és a művelésre nagyon odafigyelt a gazda ezért megtetszett neki. Ez most volt az elmúlt hetekben, tehát a tőketerhelés fontosságáról tőlem halott, én meg ugye tőletek.-.)
A borra rákerestem a neten és a borrajongó már kóstolta, ízlett neki és 6 pontosra értékelte.
Jók ezek a leírások.A borkóstolás egyre jobban érdekel.Ahol dolgozom (név nem publikus),egy nagy nevű pince,a jobb borokat látatlanban is sikerült kiszúrni. Jó néhány éve Dr Tóth Sándor 2003-as Áldozói Zöld és Aranyveltelinijére csaptam rá(900ft dolgozói áron 10 üveggel azonnal bespájzoltam).
Dr Tóth Sándorra ezután olvastam rá,mint az egyik legjobb borászt ismertem meg.