Majd ügyesen megfogalmazzák az ügyvédek, hogy a CP megbízásából, vagy meghatalmazottjaként jár el a kivitelező, vagy valami ilyesmi. Legalábbis ezt az infót kaptam ma.
A prontos projektvezetőjének az elérhetősége nekem megvan. A projektvezető úr segítőkésznek és készségesnek tűnt (sőt, nem csak tűnt: az volt) a múltkori találkozónkkor, szerintem is érdemes lenne egyeztetni vele, mert sokkal inkább képben van, mint az értékesítők, ráadásul kitűnően ismeri a szerződést a kivitelezővel (hiszen ő kötötte). Anno azt mondta, bármi gond-baj van, hívjam nyugodtan. Lehet, szaván kell fogni...
- öt perccel ez előtt azt az infót kaptam a kivitelezőtől, hogy lehet kérni split klímát és előkészítést is;
Eleg erdekes hogy naponta valtozik a dolog.Dontsek mar el vegre hogy most akkor lehet vagy nem.
- az 50 ezres letéti díj a teljes összegből vonódik le, tehát fedezet lehet a 60 ezerre, a 30 ezerre meg arra az egyre is, amibe a kapcsoló kerül;
En is ezt irtam tegnap az egyik hozzaszolasomban.
- az értékesítés szerint minden építkezésnél az a a helyzet, hogy a beruházóval a "konfekció méret" lakásra, a kivitelezővel meg az egyéni módosításokra szerződnek a vevők, tehát ezen a téren ne várjunk változást.
Akkor miert van az Ingatlan Adasveteli szerzodesben hogy idezem:
"3.3.2.2 Az Eladó a Vevő részére jelen Ingatlan Adásvételi Szerződés aláírását követően megjelöli az Ingatlan kivitelezésének azon tárgyköreit, amelyek esetében a Vevő a kivitelezéssel vagy az anyagfelhasználással kapcsolatos eltérő igényeit módosítási javaslatok útján érvényesítheti. Az adott tárgykör esetében a Vevő egy alkalommal kezdeményezhet módosításokat. A módosítások megvalósításának előfeltétele, hogy az Eladó és a Vevő a módosítások tekintetében - jelen Ingatlan Adásvételi Szerződés mellékletét képező - szerződést kössenek, mely a szerződésben a Vevő és az Eladó a Vevő által viselendő költségekről megegyeznek, és a Vevő kijelenti, hogy az általa kért módosításokért felelősséget vállal. Megegyezés hiányában a módosítások teljesítésére nem kerülhet sor."
"8.1 Felek egyéb jognyilatkozatai
Az Eladó és a Vevő kijelentik, hogy jelen Ingatlan Adásvételi Szerződés csak közöttük, mint eladó és vevő között hoz létre szerződéses jogviszonyt, erre figyelemmel Vevő tudomásul veszi, hogy nem jogosult sem a saját nevében, sem pedig más neve alatt az Eladó alkalmazottainak és/vagy alvállalkozóinak utasítást adni, vagy tőlük többlet vagy pótmunkát megrendelni, továbbá jelen Ingatlan Adásvételi Szerződés műszaki tartalmát bármilyen körben és mértékben egyoldalúan megváltoztatni."
Szerintem a hónap közepe felé lenne jó egy topic találka, mert arra már sok minden eddig tisztázatlanabb dolog is kiderül.
Ki mit szól a 16 vagy 17-e délutánhoz?
Sziasztok,
Szívesen csatlakozunk az együttes fellépéshez (lett légyen az sztrájk vagy tűntetés:)), mert csak így tudunk valamit is elérni. Tényleg össze kellene hozni egy topic találkát: megosztani az ötleteket és a tapasztalatokat.
Azonkívül lenne máris pár jó ötletünk, mert már beszéltünk egy ÉMI szakértővel.
Részleteket majd a levlistán írok.
Megszervezhetjük, hogy egyszerre zúduljunk oda vagy 20-an, és kezdjünk el kemény hangon fellépni az érdekeink mellett. Kíváncsi lennék, mit szólnának hozzá!
Viszont már nagyon közel vagyok a kitörési ponthoz, amikor nincs visszaút!
Ha pedig egy szaros dugasz 100 ezer, akkor nem kérek semmit, csak a csupasz lakást. Vissza a konyhapénzt és a padlópénzt is!!!
Halló, egy apró félreértést szeretnék eloszlatni... (Nembeszólok, csak viccelek. :) )
A sztrájk jó ötlet, bár a főnököm vélhetőleg bután nézne rám, aztán gyorsan kirúgna, ha nekikezdenék sztrájkolni: makszimum (ksz-szel) tünteni tudunk így együtt.
sztrájk = munkabeszüntetés, ami jelen kontextusban (lakásvásárlóként), nyomásgyakorlási módszerként viszonylag nehezen értelmezhető és alacsony hatékonyságú... :)
Jól látod, csaboc szomszéd: a művezető kap egy tervet, ami alapján meg kell építtetnie a dolgozóival azt, amit a terven lát. Őt nagy ívben nem érdekli, hogy az egyik lakás olyan-e, mint a másik: neki egyedül az számít, hogy a terv szerint kell megépíttetnie mondjuk az adott falat, különben ordibál vele a főnöke, és akkor megretten és gyomorperforációt kap, és időnek előtte eltávozik az élők libasorából, hacsak nem szaladnak át a Nyírő Gyula kórházból egy hordággyal a portások, és mentik meg hirtelen szívmasszázzsal meg szájonátlégzéssel.
Nade lényegre. Vagyis semmit sem tud arról, hogy mi lett volna ott eredetileg, hiszen ő csak a végeredményt kapja kézhez. Ezért tartom álszentnek a "művezetési díjat" - hiszen ő ígyis-úgyis ott lett volna és dirigálta volna a jómunkásembereket.
Azt meg nehéz elhinni, hogy a művezetőket kilóra veszik egy nagykerben, és a nagy tétel miatt (=sok egyforma lakás) olcsóbbak. :)
Nem hergelésből mondom, egyszerű tényközlés: kolleganőm az opusnál vesz lakást (kb. 60 nm), gyakorlatilag átrajzolta az alaprajzot, egy válaszfalat sem hagyott a helyén (vagyis elektromos és gépész dolgok is módosultak) - és mindezekért fizet írd és mondd 36.000,- (harminchatezer) forintot. Összesen. Anyag, tervezés, minden benne van.
Adtak erről olyan papírt, amin szépen le van vezetve, hogy milyen tételekből áll össze, vagy csak a végösszeget közölték veled?
Ennyiért inkább szétverem a falat beköltözés után ...
Interaktivitás magyar módra, avagy kiegészítések és pontosítások:
- nem a beruházó, hanem az értékesítő cég döntött úgy, hogy jobb, ha kimaradnak az itteni történésekből;
- a szóban közölt árakkal kapcsolatban nem érdemes idegeskedni, a helyzet valószínűleg változni fog, kb. jövő hét elejére várható végleges infó ez ügyben, miután a levélben közölt határidőre már aláírt szerződésnek kell lennie ... ha valakivel a szerződést akarnák aláíratni ilyen horribilis összegekről, akkor viszont menjen asztalt borogatni;
- létezik egy (ha jól értettem nem publikus, nem végleges) lista arról, hogy mi mennyibe kerül, ha pluszban kéred, vagy ha lemondasz róla ... a kivitelező szerint ugyanolyan árakat alkalmaznak, mint a Római Kert esetén.
- az értékesítés a 30 ezres tervezési díjat is a hivatalosan (még) nem létező kategóriába sorolta;
- öt perccel ez előtt azt az infót kaptam a kivitelezőtől, hogy lehet kérni split klímát és előkészítést is;
- sarokkád ügyben goto www.sil.hu és az Andrássy úti bemutatóterem
- az 50 ezres letéti díj a teljes összegből vonódik le, tehát fedezet lehet a 60 ezerre, a 30 ezerre meg arra az egyre is, amibe a kapcsoló kerül;
- az értékesítés szerint minden építkezésnél az a a helyzet, hogy a beruházóval a "konfekció méret" lakásra, a kivitelezővel meg az egyéni módosításokra szerződnek a vevők, tehát ezen a téren ne várjunk változást.
Megerősítem: itt valami nem jól van kitalálva.
Tudtommal én a CP-vel vagyok szerződésben. Miért kössek én szerződést a kivitelezővel? Semmi közös hozzá. Azzal építteti fel a lakásomat, akivel akarja. Viselje a CP a kivitelezővel kapcsolatos dolgokat. Megváltozik a kivitelező stb. én fussak utána a pénzemnek? Hogy van ez?
A TV mögé nem terveztek TV-aljzatot? Fizessek érte több mint 100e Ft-ot?
Itt valami nagyon nem stimmel. Azt hiszem elolvasom újra a szerződést.
Most voltam az Epker-nel, sajnos! Meghidaltam egy kisse mikor bejelentettek, hogy 1!! db plusz TV csati full felszerelese, nem hazudok, 126.000 HUF!!! Mennyibe kerul vajon mondjuk egy kisebb atrendezes, milliokba?? Itt valami nem jol van kitalalva gyerekek.
Köszönöm az információkat.
Elnézést, ha egy kicsit dühös vagyok, de már túl sok a jóból ez lakás dolog... és még nincs vége!
Egyébként igen kíváncsi vagyok azokra az árajánlatokra, de félek tőle hogy hanyatt csapom magam meglátva a rajta szereplő árakat...
- Művezetési díj: remélem, nem is lesz. A 30e fix, hogy lesz? Arról nem írtál semmit sem.
- Ajánlatadási / letéti díj: Ebbe bele lehet számítani a 60e-t és a 30e-t, vagy az mindenképp ezen felül jön? Az 50e csak a beépített dolgokra vonatkozik?
- Konzultációs díj: ha tényleg így lesz, akkor korrekt.
- Nem kért tételek: ha le is lesz írva, akkor :-)
"Az Épker bemutatóterme csempék, egyebek vonatkozásában kb. szept. 20. körül lesz kész.": szegény edkat... :-(
Ha már zgy belendültél, a légkondit is megkérdezhetted volna!
És majd mesélj, mert a sarokkád nálunk sincs teljesen elvetve! (neked is kell mozgatni fűtőtestet a sarokkád miatt?)
Azt hiszem ma kivertem a biztosítékot egy-két helyen, és még nincs vége a napnak :)
- Művezetési díj
A kivitelező szerint az egyéni módosítások esetén több munkájuk van, mintha mindenhova ugyanazt és ugyanúgy raknák be, ennek a fedezete a művezetési díj. Az értékesítés szerint viszont ilyen tételről hivatalosan nem esett szó, tehát valszeg fenn fog akadni a beruházó és/vagy a projektvezető cég szűrőjén.
- Ajánlatadási / letéti díj
Ehhez a bizonyos 50 ezerhez a kivitelező ragaszkodott, a beruházó nagy nehezen annyit elért, hogy legalább beszámítsák a fizetendő összegbe, mert eredetileg ez is egy plusz költség lett volna, nem pusztán előleg.
- Konzultációs díj
Az első alkalommal átadják a terveket, az nem számít megbeszélésnek, tehát ingyenes. A második alkalommal előadod a módosítási igényeidet, az mint első megbeszélés ingyenes. A harmadik alkalommal átveszed az árajánlatot, csendben, szótlanul, 50 ezerért. Konzultációs díjat akkor számolnak fel, ha az egy megbeszélés nem elég, és újabbat akarsz, vagy egynél többször adsz le módosítási igényeket. Kérdés, hogy mit ér ez a telefonon előadott pontosítás, ha a kiküldött hivatalos levélben ez így nem szerepel?
- Internetes kapcsolattartás
Olvasnak bennünket rendszeresen, az én előbbi hozzászólásomat is ismerték már, mikor odatelefonáltam. Válaszolni viszont itt a fórumon nem fognak, mert a beruházó megtiltotta ... ezért hozták létre ama bizonyos levelezési listát, ami a jelek szerint inkább egyirányú csatornaként működik, annak is ritkán.
- Nem kért tételek
Pénzt vissza nem fizetnek, csak a műszaki leírásban is megjelölt két tételnél, úgymint laminált padló és komplett konyhabútor. Viszont levonják a nem kért dolog árát (- x%) az egyéb módosításokért fizetendő összegből. Ha csak egy ajtót nem kérsz, az gáz ...
- Kivitelező extra ötletei
Ezek akkor lépnek életbe, ha a beruházó és a Prontos is jóváhagyja. Volt rá példa, hogy a Prontos visszadobott árajánlatot, mert indokolatlanul magasnak találta. A jelek szerint viszont ez nem tuti védelem, mert az ajánlatadási díjat csak finomítaniuk sikerült, teljesen elvetni nem.
- Szerződéses kapcsolat
A módosításokról az Épkerrel szerződünk, tehát igazából a kivitelezővel szemben kellene egységesen fellépnünk. A beruházó csak azt tudja (akarja?) ellenőrizni, hogy az általunk ismeretlen CP-Épker szerződésbe ütköző dolgot találnak-e ki.
Délután megkapom a kádakat szállító cég elérhetőségét, és mehetek a bemutatótermükbe választani a sarokkádak közül. Az Épker bemutatóterme csempék, egyebek vonatkozásában kb. szept. 20. körül lesz kész.