Rendőrből mindenhol van hülye. Engem 1x Miskolcon azért büntettek meg, mert tiszta volt az autóm lámpája. Tudom ez off, de úgyis úgy lesz, ahogy lesz. Kár emiatt már 2 hónappal utazás előtt rettegnünk.
Meg arrafele más a közlekedési morál, nálunk sokkal balkánibb.
Ezt én közlekedési nélkül mondanám: arrafelé más a morál, nálunk sokkal balkánibb. A rendőr az isten, neki van motorja, meg hatalma, ha van hatalma, akkor visszaél vele.
Tanulság: nem lépjük át a záróvonalat, vagy ha igen, akkor van nálunk büntetésre pénz. Ilyen egyszerű. Meg aztán nagyon sok múlik azon, milyen hangot ütsz meg elsőre. Ha kicseng a gyarmatosító felhang, hogy "ebben a te balkáni országodban meg akarsz büntetni, büdös paraszt?", akkor biztos hogy szétszopat. Meg arrafele más a közlekedési morál, nálunk sokkal balkánibb.
A rendőrnek elsiruk, hogy hazafelé tartunk, a pénzünket elnyaraltuk, itt a két pici gyerek stb, ő is mondta, hogy muszáj megbüntetnie mert a kollegája figyeli stb. 10 Euró, vállveregetés, viszlát. Sose találkoztunk semilyen rémrörténettel
Hááááát, mi hasonló helyzetben nagyon pórul jártunk :-((( Ugyan mi még kifelé mentünk, de megbüntetett a rendőr. Sötét éjszakában, némileg kómában a sok vezetéstől tűztünk Görögországba. A macedón rendőr kiszúrta, hogy tökegyedül haladva, nem előzve tényleg átléptük azt a kurva záróvonalat. Megyeget az ember a nagy sötét éjszakában, sehol senki, tehát levágtam a kanyarokat annak a folyónak völgyében (nem tudom a nevét ....). Szóval a rendőr megállított, hogy átléptük a záróvonalat. Begyűjtötte az egész család útlevelét, bezárta a motorja csomagtartójába.
Közölte, hogy x dínár a büntetés, az x elég sok volt :-((( Mondtuk, hogy nincs nálunk annyi, csak eurónk van. Hajthatatlan volt, se megvesztegetni nem lehetett, se az eurót nem fogadta el, ragaszkodott a mittudomén milyen dínárjához. Mondta, hogy mintegy 30 km-re (!!!!) van egy pénzváltó, ott lehet váltani pénzt éjjel is.
És itt jött a horror !!!!
A feleségemet és a két félálomban lévő gyerekemet kiszállította, hogy addig ők ott maradnak, ameddig én elmegyek pénzt váltani. Azt hittem, hogy viccel, de a faszfej ragaszkodott hozzá, hogy hajnali két órakor a család ott dekkoljon az út szélén, hogy le ne lépjünk. Mondtuk neki, hogy ott vannak az útlevelek nála, mit akar még.
Ezután megfenyegetett, hogy börtönbe csukat, szóval nem volt mit tenni, szépen elautóztam a pénzváltóhoz, váltottam neki szaros dínárokat és szó nélkül voltam kénytelen nézni az önelégült pofáját, amikor átadta a büntetésről a hivatalos papírt.
A családom azóta hallani se akar arról, hogy az életben mégegyszer arra menjünk, mondhat bárki bármit arról, hogy mennyit változtak, nekem egy fasiszta banda marad életem végéig az egész bagázs :-(((
Nos. Nekem semmi problémám nincs azzal, ha nem értesz egyet. Mint már alább le is írtam :-)
A másik. Azért akármennyire nem válaszol Neked senki az általános "Mit érdemes megnézni?" kérdésedre, én nem követelőznék Helyedben. Ettől függetlenül az teljesen érthető, hogy nem olvasod vissza a topicot, mert egy csomó kérdésről többször is esik szó, ráadásul már annyi a hozzászólás, hogy rengeteg időt elvenne. De ettől még annak, aki idejár, nem "kötelessége" Neked válaszolni, ha tud, akkor sem. Főként azért, mert a kérdés általános, és nem öt perc, mire "megszüli" az ember a választ rá. Ha konkrét kérdést teszel fel, akkor mindig több válaszra számíthatsz, mint így :o
A véleményem az, hogy mindenképp érdemes körülnézni a Sarti.lap.hu oldalon, aztán azokon, ahova az vezet. Ott egy csomó olyan hasznos információt megtalálsz, amit senki nem fog ide begépelni Neked. Másnak se :-)
Egyéb ajánlataim: Mindkét oldalán a félszigetnek érdemes akár 50-60km-t is menni fölfelé. A keleti oldalon nyugodtan menj el egészen Vourvourouig és ne restellj egy-egy kis útnál, ami lefelé vezet, lemenni valóban a tengerig, mert több ilyen helyen csodaszép öblöket fogsz látni, ahol szinte mindig fürödni is lehet. Van, ahol kemping van, van, ahol strandszerű vendéglátós hely .. szóval tényleg nagyon szépek. A nyugati oldalon szintén ez a helyzet, ott ha lejutsz a tengerpartra, akkor van egy szakasz, ahol vagy 20-30km-t tudsz keskeny, kacskaringós utakon menni a part mentén, itt is nagyon gyönyörű helyek vannak. Kristálytiszta vizek, fürdési lehetőség. Javaslom, hogy az ilyen túrát akár robogóval tedd meg, mert könnyebben tudsz vele forgolódni a kis utakon, meg könnyű megállni és fürödni vagy csak nézelődni, ha épp olyan kanyarba érsz :-) Neos Marmarosig menj el mindenképp.
Robogót bérelni Sartin több helyen is lehet, ne légy "lekvár", alkudni is lehet, egyáltalán nem vészes a bérleti díj.
Feltétlenül menj el egy hajókirándulásra (pl Blue Lagon), de akár többre is, nagyon hangulatos napi programban lesz részed. A Sarti központjában lévő utazási irodában tudsz befizetni programokra, szinte mindenki beszél magyarul (mivel magyar fiatalok dolgoznak ott), a Leó különösen normális fickó szerintem :-)
Ha kis gyereked van, akkor érdemes elmenni egy napra Szaloniki mellé az Waterlandba, a gyerekek nagyon fogják élvezni, az biztos :-)
Nagyjából ennyi jutott eszembe, majd mondanak esetleg a többiek is mást :-)
Bizony nekem is az a tapasztalatom, hogy akit megállít a yard, nagyon kicsi kivételtől eltekintve, az sáros is. Aztán ki-ki vérmérséklete szerint éli meg a történteket és mondja el másoknak. Ha semmi rosszindulatot nem feltételezek, akkor is sokszor nagyon ferde történeteket hallok, amik az életem során megtapasztalt dolgokkal szöges ellentétben állnak. Ez természetesen nem jelenti, hogy tuti, hogy nekem van igazam, de én nem tudok azonosulni az ilyen hozzászólásokkal. Ez van :-)
Ahogy itt kérdezősködsz, kiderül, hogy kurvára sohasem voltál arrafele. Akkor milyen alapon nem értesz egyet Teo papával? Egyrészt. Másrészt meg senki sem fogja megcsinálni helyetted a házi feladatot, olvasd végig a topikot, főleg az elejét.
Én valahol olvastam, hogy van búváriskola, talán a félsziget végében levő valamelyik kempingben és valamelyik helyi görög utazási iroda oldalán is rémlik, hogy volt rá utalás. Most túl sok a munkám ahhoz, hogy elkezdjem előkeresni, de biztos megtalálod, ha különböző Halkidiki-s oldalakon rákeresel.
Ami pedig a biztonságos utazást illeti. Mi a 70- es évek óta (akkor még gyerek voltam) járunk kisebb nagyobb rendszerességgel Görögországba, Törökországba. Az útvonalat mindig is az aktuális politikai helyzet határozta meg, tehát évekig jártunk Románián és Bulgárián is keresztül. Eddig kétszer álllitott meg rendőr, legutóbb 3 éve, de mindig jogos volt, ugyanis a férjem szeret hajtani, na meg ilyen autóval különben is nehéz 60-nal döcögni. A rendőrnek elsiruk, hogy hazafelé tartunk, a pénzünket elnyaraltuk, itt a két pici gyerek stb, ő is mondta, hogy muszáj megbüntetnie mert a kollegája figyeli stb. 10 Euró, vállveregetés, viszlát. Sose találkoztunk semilyen rémrörténettel és sose volt semmiylen gondunk a határokon való sorbanállást leszámitva. Normálisan kell hozzájuk viszonyulni, elővenni a kedves mosolygós jóindulatúan együttműködő naiv turista ábrázatunkat, és semmi baj nem lehet.
Szerinted, ha máshol leírtam, hogy jól éreztem magam itt, meg ott, akkor miért találnék ki történeteket, arról, hogy más helyen miért nem volt jó ?!?!
Ha valami jó volt azt leírom (szépítés nélkül), ha valahol valami szar, azt is leírom (túlzások nélkül).
Vagy szerinted akkor is hazudtam, amikor azt írtam, hogy a Tátrában ez meg az milyen jó volt? Vagy amikor azt írtam, hogy Tunéziából visszafelé 10 órát késett a repülőnk, akkor sem mondtam igazat, mert el akarom venni az emberek kedvét a repüléstől? (Ez volt a harmadik eset, amikor pórul jártam az utazás során)
De ha a történet igaz is (túlzások nélkül), akkor azért azt látom, hogy Te magad is sokmindent megtettél, hogy lehúzzanak. Ettől kezdve meg másokra ez nem érvényes nagyrészt.
Csak pár példa: 1. körültekintő ember kicsit informálódik és Dénárt vesz. Annyit, amennyire szüksége van. Itthon és olyan címletben, amilyenre szüksége van. 2. Szeretném látni azt a (nem nevesincs) kutat, ahol engem (vagy bárki mást) fizikai erőszakkal levesznek ablakmosással. 3. Csak kifejezetten szamaraskordék szoktak közlekedni az utakon. Jaa, hogy egyet kifogtál és nem bírtad kivárni a záróvonalat? Ez nem a Makedón rendőr problémája. 4. 80/75/70-es sztorit úgy ahogy van, nem hiszem el. 5. Szerb rendőr? Meg sem állít, ha nem követtél el valamit. Ja, hogy elkövettél, csak szépíteni akarod? Az megint nem a rendőr baja. Ha gyorshajtásért megállít, akkor is inkább udvarias és "aprópénzre" vág meg, aztán nemegyszer közli, hogy hol a következő "csapat". Ha nem kérsz "számlát", még alkudhatsz is.
Szerencsére elég sok helyen jártam már nyaralni, általában tőlem csak jót hallani. Háromszor jártam meg a nyaralásra való utazáskor, ebből 2 alkalom Szerbia/Macedonia területén történt.
Valószínűleg én vagyok az überszerencsétlen ezekben az országokban, mert pl. Szlovákiában (minden erről szóló hírrel ellentétben) abszolút semmi problémám sem volt. A Szlovákiában szerzett jó tapasztalataimat természetesen közzétettem a fórumokon.
Miért kellene akkor elhallgatnom a rossz tapasztalatokat?
Szerinted 15 éve lehetett euróval fizetni ?!?! A szélvédőmosók nem Belgrádban tarolnak, mert ott csak a lámpánál állsz meg, de a benzinkútnál hosszab időt töltesz.
Egyszer 3 kocsival mentünk, 2 évre rá pedig 2 kocsival, mindkét alkalommal éjszaka mentünk lefelé Szerbiában, mindkét alkalommal szép tiszta lett a szélvédőnk a benzinkútnál, persze jó sok euróba került :-(
A Macedon autópálya díjakat tényleg meg tudod nézni az interneten, de sokszor a pénzváltóknál (szándékosan?) nem adnak kisebb címletű macedon dínár bankjegyeket, tehát szinte mindegy, hogy miből nem adnak visza a fizetőkapunál.
Az tény, hogy ez éjszaka fordul elő, amikor visszafelé fényes nappal jössz át, akkor ez nem fordul elő.
Nappal viszont van más. Macedoniában a nem autópálya szakaszon, ha megy előtted az albán szamár vonta kordé, akkor a magyar nem mer előzni, mert záróvonal van. A helyiek viszont dudálnak és előznek. Ha nem bírod és előzöl a záróvonalon, akkor biztos, hogy a motoros rendőr már le is kapcsol (nyilván, hiszen azért megy a sor végén, hogy a külföldieket figyelje).
Itt vita nincs, fizetsz,mert szabálytalan voltál. Az már más kérdés, hogy a helyieket miért nem büntetik meg ?!?!
Persze én is futottam bele Bulgáriában kitett 60as, hordozható táblába, kapott a jard 5 eurót, összevigyorogtunk, még a vállamat is megveregette, mágyár bárát, aztán szevasz. Az autópálya-fizetés dolgot pedig az ember egy kis tájékozottsággal át tudja ugrani, ugyanis pontosan kiszámolt dínárral közeledik a kapuhoz. Nem euróval, mert az eleve drágább, legalább 2x. A tájékozatlanság és lúzerség ellen egyáltalán nincs orvosság ...
A további történetek pedig egészen egyszerűen nem igazak, különösen a benzinkutas sztori, vagy ezelőtt 15 évvel történtek, de inkább nem igazak.Az ablakmosó cigánygyerekek Belgrádnál izgalmasak, de a tuti trükk az, hogy megpróbálsz 2 centesekből egy marékkal adni. Ezt legtöbbször visszadobják :-)
Ezt az ilyesztegetáshalmazt egyébként próbáld meg elmesélni stevie wondernek, aki átlag havonta utazik Bulgáriába, hangosan fog röhögni, vagy habzó szájjal cáfolni, hangulattól függően. Nevetséges.
Ki van táblázva Macedóniában az úton a 80-as sebességkorlátozás. Magyarok 70-el mennek (mint javasoltad, betartjuk a szabályokat). Macedón rendőr megállít és mutatja a szaros kézi sebességmérőjén a 75 km-es "mért" sebességet. Magyarok magyarázzák, hogy nem jött be a lenyúlás, mert 80 km a megengedett sebesség.
Macedón rendőr válasza: az csak a Macedón állampolgárokra vonatkozik, a külföldiek csak 60-al mehetnek. Az útleveleket előre elvette így nem volt más választás, mint leperkálni neki a 10 Eurós jattot (mert büntetésnek nem lehet nevezni).
Ezen kívül az autópálya-fizetőkapunál éjszaka egyszerűen nem voltak hajlandók a 10 eurósból visszaadni, a felgyülemlő sor miatt egy idő után kénytelen vagy továbbmenni és otthagyni a visszajárót.
Ezen kívül Szerbiában a benzinkúton ha megállsz, meglepnek a "szélvédőmosók" és fizikai erőszakot alkalmazva húzzák ki belőled az 5-10 eurót.
Ezen kívül a szerb rendőr megállít, kiszállít a kocsiból elkéri a papírjaidat. Hosszas tanulmányozás után elkezdi veled kerestetni a tűzoltó palackot. Nem jön be neki, mert van nálad, de hosszasan tanulmányozza rajta a jelzéseket. Azután kéri a láthatósági mellényt, nyilván van nálad, de ő hosszasan tanulmányozza. Azután kéri a biztosítási zöld kártyát, nyilván ez is van nálad. Aztán kéri a nemzetközi jogosítványt, amiről a magyarok többsége azt sem tudja, hogy micsoda. Pechje volt, mert nekem az is volt. Aztán kérte az elakadásjelző háromszöget, persze volt az is. Ezután kérte a pótizzókat. Na itt döntöttem úgy, hogy akkor adom a 10 eurót, amit 5 másodpercig sem tanulmányozott, hanem rögtön mehettünk. Ha a szabályokat betartom, akkor még most is ott állok és a rendőr az olajszintet ellenőrzi.
Szóval ott nem műeurópai rettegés van, hanem vérbalkán valóság :-(((
Senkit sem akarok lebeszélni az út kocsival való megtételéről, de ha valakinek nincs szerencséje, akkor az út (az autópálya díjakon felül) 100 eurójába is kerülhet :-(
Még mindíg érdekellne a Panorama appartmann, oda megyünk júli.27.-én indulunk, az Apollonnal, buszos lesz a dolog hallottam a túlélésre nem sok az esély 21 óóóra, ...............busszal. Írjatok már légy szi, mit érdemes megnézni, hova érdemes elmenni stb. BÚVÁRKODÁS??? Köszi előre is.
Ez rettenetes nagy hülyeség, mind a szerbek, mind a makedónok teljesen biztonságosak, én eddig 8x mentem keresztül ezeken az országokon, odavissza. Nem kell gyorsan hajtani, és főleg nem kell azt hinni, hogy beszarnak majd még két autónyi magyar turistától, inkább örülnek a több jattnak. Ráadásul ha fenyegetően lépsz fel, garantálod magadnak a többórányi szopást. Okos ember felkészül pár öteuróssal, bár szerintem az a legjobb, ha beállsz a sebességhatárra, és halál nyugodtan letolod 12 óra alatt Sartiba. Akkor senki sem piszkál.
Kéretik ezt a műeurópai rettegést nem terjeszteni.
Nem értek egyet, én egyedül sosem mennék keresztül Szerbián, Macedónián. Ha többen mentek, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagy, ha valakit megállít a rendőr egy kis baksisért és megáll 3-4 autó, akkor mindjárt visszavesz.
Lenyúl akkor is, de gyorsabban elenged és kisebb a fejpénz.
Ha a viamichelinbe símán beírod, hogy Bp -> Sarti, akkor Szaloniki környékén kicsit megvezet.
Nem kell elmenni az ajánlat szerint keletre, hanem a Szalinikit elkerülő autóúton Szalonikit először északról azután keletről el kell kerülni és úgy kell menni.
Ha beírod a viamihcelin tervezőjébe, hogy Gerakini-n keresztül mutassa az utat, akkor kapod a helyes útvonalat.
Első kép: Viamichelin magától.
Második kép: Viamichelin okos magyarok által pontosítva :-))