1./ Azzal tökéletesen tisztában vagyok, hogy hajdan (50-es, 60-as évek) azért használták, hogy szép piros maradjon a kolbász-szalámi tölteléke.
De ennek ellenére én kiérzek egy olyan ízt is, ami nincs meg a salétromsó nélküliben. És nekem arra az ici-pici mellékíz érzésére van ingerem!
Én már csak ilyen vagyok! És van lehetőségem, hogy magamnak olyan kolbászt töltsek, amilyet én akarok, és a család többi tagjának meg olyat, ami nem olyan, mint az enyém.
2./ Az biztos, hogy az a salétromsó hajdan a patikából származott, és nem volt azonos azzal a "nitrites pácsóval", ami most is használatos a hentesüzemeknél, manufaktúráknál.
Simán mutogatta az arcát, félelem és a megtalálástól való legkisebb aggodalom nélkül.
Sokba kerülő, profi, megtévesztően valódinak látszó gumimaszk, vagy "csak" profin "sminkel"? Egyik sem az egy(első)balhés szombat esti amatőr hülyegyerekek sajátja.
Pontosan tudja, merre ne nézzen és cseppet sem ideges a kameráktól, sőt pont annyira hajtja le a horgászkalapot, hogy a szeme mindenhol árnyékban legyen a kamerákon, egy jobb felbontású kamera se tudjon felismerésre alkalmas képet készíteni (ahhoz ugyanis tiszta kép kell a szemekről), ugyanakkor aki szemből néz, semmi különöset, gyanusat, csak egy felejthető férfiarcot lásson.
Szemben a minden közismert rendőrségi videón látható baseball sapkás pitinerekkel, akik a szembe hajtott, orrig lehúzott sild miatt halál gyanusak mindenkinek, viszont aggódva szinte hátrahajtott fejjel belenéznek a legtöbb kamerába...
Ő ezt a hibát nem követte el, és még mi mindent nem,... ami elsőre _mind_ logikusnak tűnik a kényelmes fotelből, de egy piti bűnöző vagy rémült terrorista a stressz hatása alatt általában nem képes 100.00% teljesen hibátlanul hideg fejjel cselekedni.
Régi böllér receptekben ha salétromsó szerepel, az szerintem kálium, esetleg nátriumnitrát lehet, nitrit nem hinném. Nitrites pácsót ( konyhasó+valami minimális nátriumnitrit ) lehet kapni nagyobb üzletekben, pár éve még legalábbis lehetett, kifejezetten sonka házi pácolásához. A nátriumnitrit amúgy mérgező ( persze bizonyos mennyiség fölött ), csecsemőknél különösen, ezért jobb lenne elfelejteni - de rengeteg hústermékben van... :-(
ne gondold, hogy robbantás előtt bemegy a CBA -ba , a kamera elé áll és közli én leszek a robbantó :-)))) Na és most vásárol be hétvégére, hogy utána hurcolja órákon át magával :-)))
A nitrát veszélytelen. Egészségügyi kockázatot a nitrit és a nitróz-amin jelent, amelyek magukban az élelmiszerekben illetve az emberi szervezetben képződnek a nitrátokból.
A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak. Megváltoztatják a vörös színű hemoglobint, amely így nem képes oxigén szállítására. Kb. 0,5 g feletti mennyiségben a nitrit akut mérgezést okoz. A felnőtt emberek rendelkeznek olyan anyagcserét segítő anyaggal (enzim), amely a hemoglobin oxigénszállító képességét hamar vissza tudja állítani. A csecsemők vérében levő hemoglobint a nitrit különösen könnyen át tudja alakítani, a segítő enzim pedig a hat hónaposnál kisebb gyermekek vérében még nincs jelen. A nitrit ezért náluk – mindenekelőtt a nitrátos vízből vagy zöldségből a szervezetbe kerülve – akár fulladást is okozhat.
A nitritből fehérjék (aminok) közreműködésével keletkeznek a nitróz-aminok, amelyek az erős rákkeltő anyagok közé tartoznak, az állatkísérletek pedig a májat és az örökítő anyagot károsító hatását is kimutatták. A nitrát nitritté, majd nitróz-aminná való kémiai átalakulása például pácolt termékek sütése vagy grillezése alkalmával történhet meg, ezért ez nem javasolt.
A pácolt hústermékek fogyasztása és a gyomor vagy az agy rákos megbetegedései között mindezidáig nem sikerült összefüggést megállapítani.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI) 3.7 mg/kg nitrát-ionban kifejezveFigyelem!
BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel................................
OFF: az inkább az Na-nitrit (pácsó) nem? Voltaképp ez a zavaró a régi böllér-receptekben, hogy az ember totózza ki, hogy Na-nitrátra (E252), Na-nitritre (E250) vagy a kettő keverékére gondol, amikor salétromsót ír... ugyanis az ilyen receptek mindkét eltérő anyagra alkalmazzák a "salétromsó" nevet...
Egész hivatalosan pedig Propan-1,2,3-triyltrinitrat.
De több neve van, mint Ságvári Endrének. Tavaly ettől kaptam hülyét. A gyerek kémiakönyve a nevezéktannal volt tele. Az, hogy honnan jön és hová megy, már teljesen lényegtelen volt.
A gyanúsított május elején hat tonna ammónium-nitrátot vásárolt. Az oslói robbantást ammónium-nitrát és gázolaj keverékéből előállított robbanószerrel követte el.