Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Az nagyon sok..!! Viszont nem törékenyek, inkább a nyúl kártétele lehet!
Nálam már levele is volt, amikor az egyiket leharapta valami. Ami megmaradt belőle az a rügyeivel együtt most is középzöld. A felső rügy olyan normál gombostűfej nagyságú, már kb. 1 hónapja várom, hogy mozduljon.
Jó ötlet a koktél, hajtásra bírhatja őket! Most az öntözéssel rásegít az időjárás is.
Egyetértek veled! Látod mindenre van vevő, még erre is! Örültem, hogy nem találtam Magyarországot a kísérleti terephelyek listáján.
Ők is tudhatják, hogy ezt a génmanipulált szilvát a lakosság ellenállása miatt nincs esélyük piacra juttatni, ezért igyekeznek ezt a génsebészeti eljárást egy vészhelyzet lehetséges megoldásaként is feltűntetni, miszerint ilyen módon a Sharka vírustól való kipusztulásuk előtt átmenthetők lennének egyes népszerű csonthéjas fajták, arra az időre, amíg megtalálják a vírus elleni megfelelő megoldást. - Azonban adja magát a kérdés: Vajon a transzgénnel való átalakítás után még visszahozható-e az eredeti állapot? Mivel erről nincs tudósítás, ezért ezzel sincs alátámasztva a folyamat minden szempontból való kézbentartása.
Nálam a 3000 db Weiwából kb. 400 db nem hajtott ki mert a csúcs rügye letört, vagy a nyúl leharapta. Viszont még most is ha elvágom haragos zöld, a rügyei is zöldek. Nem tudom mi lehet az oka, hogy nem hajtanak ki, de készül már nekik a koktél.
Egyrészt optimista vagyok, másrészt egy kicsit pesszimista is. Optimista annyiban, hogy az Ember és a Természet mindenre talál megoldást. A pesszimizmusom csak annyi, hogy az Ember nagyon gyakran rövíd távon gondolkodva a közelebbi, gyors sikerrel kecsegtető megoldást választja. (A Természetet nem féltem, az kiizzadja magából - gyakran nagyon hosszú idő alatt - a lehető legjobb választ minden kihívásra. Itt van pl. a műanyag. Az ember alaposan bele kontárkodott vele a természet addigi rendjébe. Sok természetvédő kétségbe van esve a szemétlerakókba kerülő rengeteg műanyag miatt. Hogy sohasem bomlik el, ... Én más oldalról nézem. Hosszabb távon - lehet az 10-100 ezer év - majd jön egy baktérium, vagy valami más szerzet, ami él-hal majd a műanyagokért és hálás lesz, hogy összehordták neki egy kupacba.)
A génsebészet és a klónozás nehéz ügy. Azt hiszem nehezebb kordában tartani a vele való visszaélést, mint az atombombával.
Semmi sem kizárt! Addig talán rendben van, amíg természetes módon hagyják a hyperszenzibilis rezisztenciáért felelős, a szilvákban normális körülmények között is előforduló géneket az egyes fajták DNS-ébe jutni és így egy természetes biodiverzítást továbbvinni.
Azonban a génsebészeti technológiával létrehozott "Honey Sweet" szilva már több, mint 10 éves PPV rezisztenciájából aligha kérünk, mégha "igazolta" is magát a szabadföldi kísérletekben a spanyoloknál, lengyeleknél, cseheknél, románoknál..stb A legszívesebben ezekre az "újdonságokra" már nem lenne kívácsi az ember:
Oldalhajtás tavaly csak kevésen volt, a többség szálvesszős lett. Ennek miértjéről nem tudok, de számomra semmi gond, legfeljebb a törzset oltom be 60-70 cm magasan a vázágak helyett.
A másodéves kajsziorsósor Weiwa alanyai 2 m tőtávon:
Az se baj ha a vonat jön - a párhuzamos sínpáron -, csak legyen rajta a megoldás.
A szervezést azt én is megtapasztaltam. Júniustól-márciusig tartott a megszervezése néhány Farold 87 Daytor körtealany idejutásának, végig tele ígérettel és bizonytalansággal, mire valahogy lett. Mindez nem hasonlítható össze azzal a kényelemmel, amikor csak egy szavába kerül az embernek és átadják neki a kért dolgokat a megbeszélt helyen. Veled együtt azon dolgozik a fórum, hogy ami kell eljusson hozzánk a házikertekbe.. :)
Lehet de mostanában csak ilyen bonyolult dolgokkal találkozom. Felén a gazdaboltok és a faárudák nem a választékukról híressek. Ezt a szilvafát is Debrecenben találtam egy árudában mivel postán nem küldték el és a távolság gépkocsival számomra túl messze volt nem volt egyszerü találni valakit aki megvásárolta becsomagolta föladta. Nem volt olyan szerencsém mint a talajfertőtlenitővel.
Na igen! Lehet az én kertemben már nem fog teremni muskotályos besztercei zamatú PPV-nek ellenálló szilva, de az unokám még megérheti. (Bár amilyen léptekben halad a tudomány! Hopp, betesznek egy vírusellenálló gént a Beszterceibe és kész. Ja, ahogy azt Móricka elképzeli? Én olyan sok csodát megéltem már, hogy ezt is el tudom képzelni.)
Biztató dolgokat irtál csak most már egy baj van mikor fog ez eljutni hozzánk a házikertekbe?
Az a probláma pl a Jojo már jó pár éve van és most is elégé nehéz beszerezni. Tavaly őszel egy TopendPlus csemete beszerzése számomra majdnem akkora szervezést igényelt mint egy 500 fős lakodalom. Én egyelőre az alagut végén látható fényben egyenlőre egy szembejövő vonatot sejtek.
Sajnálom és nyomaszt mindaz, ami a Sharka vírus kapcsán a fórumon elhangzott.
A PPV-vel kapcsolatban a helyzet nehéz, de van "gyógyír", már látszanak fények az alagút végén:
1999 óta ismert, hogy megállítja a PPV terjedését a Jojo szilva, valamint a többi természetes hyperszenzitív rezisztenciával rendelkező kereskedelmi forgalomba várható társa.
Átvihető ez a hyperszenzitív rezisztencia, természetes úton más Prunus félékre is. Kajszival, őszibarackkal, japán szilvával keresztezve a Jojo-t, a Docera-szériát és egyéb hyperszenzibilis klónokat, sikerült belőlük hyperszenzibilis hybrideket létrehozni. Más szavakkal: megvannak a hyperszenzibilisen PPV-re rezisztens bayor 'Pluot' kreációk. Másrészt, már dolgoznak rajta és jó esélyt látnak rá, hogy a hyperszenzibilis rezisztenciáért felelős géneket természetes úton visszajuttassák a kiindulási csonthéjasokra. lsd.:
Addig is, a növényeink esetleges PPV fertőzése felismerhető a Jojo indikátoron kívűl, egy egyszerű diagnosztikai segédlettel, a "Kék lámpás vizsgálat"-tal . Időtartalma 2 óra. Ajánlott a faiskolásoknak, a termelőknek..stb. /..utánna kellene nézni a beszerzési lehetőségeknek /
Előreláthatólag 1-2 éven belül piacra kerülnek a hyperszenzibilis Docera alanyok. Ezeken az alanyokon a fertőzött csemeték a pénztárig már nem tudnak eljutni, mert előbb szárad le róluk a nemes rész. "Nem lesz több latens Sharkafertőzött fa a faiskolákból. Vírusmentesen tudnak létrejönni az új ültetvények. A Docerák használhatóak szilvához, sárgabarackhoz, japán szilvához és őszibarackhoz. " lsd.:
Köszönöm . Sajna edig a kis fákon a rossz irányba növő vizhajtásokat levagdaltam de ezután nem teszem. Az összes szilvám majdnem mind önporzó egyedül a Hagantára irják azt hogy részben önporzó lehet hogy annak tudható be a gyenge beporzás. A szilváim Jojo, Tegera, TopendPlus, Haganta, Tuleu grass, Debreceni muskotályos (ez utóbi virusgyanus) és egy Sermina.
Az én általam ültetett 1-2 -4 éves szilvák elég sok uj hajtást vizhajtást hoznak. A metszésel lehetne korábi termésre kényszeríteni a fákat? Szeretnék minél előbb önellátó leni szilvából miután egyetlen szépen termő Stanley fámat virus miatt ki kellett vágnom azóta sajnos nics szilvám a piacon meg a boltokban csak félig érett és virusos gyümölcsöket lehet venni.
A haganta nagyon későn fordul termőre az enyém 6 éves korában volt először gyümölcs. Hogy ez általános dolog e vagy csak mi ketten szúrtunk el valamit azt nem tudom?
Nekem meg kezd elegem lenni a szilvákból...A két 5 éves cacakim valszeg vírusos/mivel ezek voltak az első szilvák nálam nagy valószínűséggel alapból így vettem/...sajnos a bele oltottak is...ezeket jobban sajnálom,mint a cacakiakat,amik nekem sehogy se jöttek be.Főleg a rana,ami alig virágzott és még kevesebbet kötött.De nálam vhogy a németekkel sincs szerencsém,a 4 éves Tophit szintén alig virágzott ,csak nő...és ez mondható a hasonló korú Hagantáról is,csak az jobban nő és 1-2 szemet köt is/aminek felét ledobja/.Jó lenne tudni mi a gáz.Mert van jó néhány fiatalom/Elena,Presenta,Jojo,Kirke,Tegera /...nem tudom érdemes lesz-e még ültetnem.
Nem szoktam gyümölcsöt venni, de tavaly többször vettem nektaint, több helyről. Nem akartam elhinni, hogy tényleg olyan szar. Próbálkoztam több helyen, több félét.
Ha egy kockát adtak volna számba csukott szemmel, nem tudtam volna megmondani miféle gyümölcs.
Ezeknek az új fajtáknál csak egy a rizikó milyen az ize. Több alkalomal úgy jártam hogy vásároltam piacon áruházban valami külemre nagyon szép tetszetős gyümölcsöt és mikor beleharaptam sokszor dobtam az egészet a kukába. Ez csak 200-300 ft veszteség. De ha vásárolsz egy csemetét és elülteted 3 évig gondozod és amikor leszeded az első szemet hát etől félek én. Külföldön általában az ilyen szép külemű gyümölcsök még elmennek de mi nagyon finyásak vagyunk. Azt mondják a görög dinyéről a németeknél az a fontos hogy szép piros legyen a görögöknél meg hogy édes nálun édes és piros különben nem jó.
Örülök, ezek szerint tényleg nem hiábavalóan dobálózok itt a képekkel.
Remélem, minél több szilvakedvelő betéved, és bukkannak fel régi, de még egészséges fajták. Sajnos az a tapasztalatom, hogy manapság nagyon nehéz egészséges oltványt találni (régi fajtából).
Jól értelek, hogy meg vannak még ezek a felsorolt fajtáid? Ha igen, lenne e esetleg arra módod, hogy a Duránci leveleiről közeli képeket készítsél és feltöltsél?
Azért kérdem, mert 5 féle régi fajtát szereztem Zalából, ebből amiket a 1289-es hsz-ben beraktam, azokat a mellékelt képek miatt el kellett távolítanom már. Viszont maradt 1, a „Nagy Duránci”, amibe mai napig még nem tudtam belekötni. Miután ezekről a régi fajtákról nem igazán érhető el vírussal kapcsolatos információ a neten, nem tudom eldönteni, hogy reménykedjek e az egészségében, vagy ennyire zseniálisan maszkolja a tüneteket? (pont ebbe indikátort sem raktam még…)
Nagy segítség volna, ha láthatnám a leveleit más fáján is közelről, erre eddig itt lehetőség nem kínálkozott.
Egyébként egészségesnek, vagy fertőzöttnek találod szemrevételezés alapján? Milyen a gyümölcse? Kóstoltad már? Véleményed róla?
És egyetértek az utolsó bekezdéseddel, sajnos ilyen a törpök élete...
Töltsél fel képeket ha időd és energiád engedi a fajtáidról, közelről-távolról, hadd lássuk minél többen őket!
Itt van Durkó (nem ő volt a fókuszban a kattintáskor..)
jelenleg negyedik éves és kb 60 szem szilva kötött és fejlődik rajta. Nem olyan bőtermő mint a csacsanszka rodna volt, de összehasonlíthatatlanul kevesebb probléma van vele, és bizttonságosabban fogyaszthatóvá érik. A fája ritkás növésű.
Az íze azonban más, kevésbé édes mint a csacsaki, ezért inkább frissitő, mint laktató.
Szilvásgombócnak, kompótnak kiváló, lekvárnak nem annyira.
De a Top sorozatnak több, ízben és érési időben (meg egyebekben) eltérő tulajdonságú tagja van. Én például a top taste változatot üldözöm, amelyik méretében kisebb gyümölcsű, de későbbi érésű és aszalásra is ajánlott.
Elgondolkoztattál engem is. Vettem egy régi kertet egy hegyen, kitakarítottam több évig. Többnyire öreg szilvafák. Vegyesen Veres szilva, Duránci, Bódi, Bertencei, Ageni...az egyik sarokban a Veres szilvákon vettem most észre a himlőfoltokat. Öreg fákon. Meg fiatalokon is.
Két évre visszanéztem a fórumot. Tényleg eléggé különböző mindenkinek a stratégiája: láncfűrész azonnal! vagy éljünk vele együtt, szép óvatosan és lassítsuk a terjedést és telepítsünk minél toleránsabb fajtákat. Most ott tartok, hogy a tüneteket mutató sarjakat azonnal ki, az öreg és különben prímán termő fákkal megvárom az őszt és akkor fűrész.
A bajom az, hogy a sarka lappangása elég hosszú, és a vírus körbemegy a derék levéltetvekkel, anélkül, hogy időben észrevehetném. A szakirodalom javasolja még záróerdősávok és sövények telepítését, de az is idő, idő, idő...