Keresés

Részletes keresés

Prigradica Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1930

A videót két éve készítettem, úgy tudom másoktól, hogy azóta kijavították a hidat, már nem hiányoznak deszkák.

Szerintem nézd meg mégegyszer ezt a biciklis videót, mert pl 9:30-nál jól látható, hogy le van szakadva az út (csak földdel van pótolva), ahogy írtam is. Ilyen volt több helyen ezen a szakaszon. Lehet, hogy a nyári szezonon kívül ennyire kihalt az út, de nyáron nem. Akkor tele van buszokkal, autókkal.

Megijjedni nem kell egyébként tőle, ha nem friss alföldi jogosítványod van, és nem fogsz lakókocsit húzni, akkor nyugodtan mehetsz erre. Most legalább tudod, hogy mi vár. Egyébként csak ez a viszonylag rövid szakasz ilyen durva, a többi már jól járható mindkét oldalon (azért a videón a biciklis jó sötét egy alak lehet, legalább is a bosnyákokról alkotott véleménye alapján. Montenegrót még csak szét sem lőtték, mégis Zabljak teljesen úgy néz ki, mintha szétbombázták volna. Meg lehet nézni a valóban háboró sújtotta bosnyák megfelelőjét, a Bjelasnicát. Ez utóbbi bizony szépen rendben van tartva és tele van új szállodával, apartmanházzal. Ennyit arról, melyik a balkán.)

Előzmény: Törölt nick (1929)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.07 0 0 1929

Köszönöm a sok hasznos infromációt!

Az útvonal Boszniáig így már rendben, viszont továbbra sem tudom merjek-e elindulni a Piva kanyon felé? Az az egysávos híd elég borzasztó volt a videón. Mikor volt ez az átkelés?

Mint írtam Cobranco tavaly járta végig biciklivel és akkor már egészen jó útnak tűnt:

Sőtt, a gyerekeknek meséltem a Tara szurokról és mostmár mind a kettőt látni akarják. Ezt pedig szerintem egy úttal nem lehet lezavarni. Akár oda-akár visszafelé nem hiszem, hogy egyszerre beleéfér.

Előzmény: Prigradica (1927)
oleandro Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1928

Bocs, tényleg, kevertem, a Komarnica kanyonján mentünk akkor, az is nagyon szép, végigt ök kihalt, a vége felé már egysávos egysávos út vezet át Montenegróba, és  Scepan Polje volt a határátkelő.

(amúgy az is a legegyszerűbb  út a kotori öböl felöl is Boszniába. Ráadásul tök jó új út van Kotortól fel akár egészen Zabljakig!)

A Piva kanyon az egy másik út volt

Előzmény: Prigradica (1926)
Prigradica Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1927

Pécelről szerintem M0-M6-M60-Barcs-Verőce-Daruvár-Pakrac- Okucani-Gradiska-Banja Luka.

Szerintem a Szarajevót érintő útvonal gyorsabb, de Banja Luka (Lukácsbánya) felé szebb. Van aki máshogy gondolja, tapasztalta.

Ha Szarajevó felé mész, akkor M6 végig, Udvar-Eszék, onnan A5 autópálya az A3 autópályáig, ott nem Zágráb felé, hanem Belgrád (Zupanja) felé kell felhajtani. Én az A3-ról Babina Gredánál szoktam lejönni, mert talán onnan közelebb a samaci harátkelő. Samacról meg egyenesen Szarejevó stb.

Azt hiszem még mindig ezek az érvényes útdíjak, a Zenica-Kakanj közötti szakaszon még nem szedtek díjat most decemberben. Nyárra viszont már biztos azért is kérnek majd pénzt, így emelkedni fog a díj szerintem.

A Banja Luka -Gradiska szakaszon is van autópálya, de még ott sem szednek pénzt. Nyáron már szerintem ott is fognak.

Előzmény: Törölt nick (1924)
Prigradica Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1926

Szerencsétek volt, mert Hum az egyik legforgalmasabb nemzetközi átkelő, nagyon sok a busz, kamion. Azért képzeld el, hogy azon az úton félpercenként jön veled szembe egy busz. A legtöbb helyen nincs  hova kitérni, vissza kell tolatni. Némely helyen teljesen le volt szakadva az út, csak murvával pótolták.

A Piván pedig ilyen híd vezet át, és ez a legfontosabb harátkelő Montenegró felé:

Előzmény: oleandro (1925)
oleandro Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1925

Piva Az albán/ny-balkán utunkon Szarajevó után a Durmitor volt a kövertkező etap, tök üres keskeny erdei út vezet arra, nncs vele semmi gond. csodaszép!

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1924

Köszönöm Pidgarica.

Egyébként Pécelről indulnánk. Visszaolvasva tényleg horror szakaszokról adnak hírt a

Srebinje-Brod és a Gacko szakaszokon. Viszont ha megnézem a Cobranco videokat, ő éppen ezt a szakaszt járta végig biciklivel tavaly június elején, akkor nem látom ilyen veszélyesnek.

Azért nem szeretnék a szakadékban landolni :)

Az autópálya díj kb mennyi és mennyivel gyorsabb?

Előzmény: Prigradica (1923)
Prigradica Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1923

Odafelé jól járható az út, nincs gond kis teljesítményű autóval sem. Visszafellé a Piva kanyon már más kérdés. Ott a Montenegro-BiH határ környékén érdekesek az útviszonyok. Ennek ellenére azt mondom, hogy ne hagyd ki.

Azt nem árultad el, hogy honnan indulsz, ezért nem nagyon tudok segíteni, hogy Gradiskához merre a legcélszerűbb eljutni (Zalaegerszegről indulsz, vagy Szegerről?). A legtöbb embernek talán a Barcs, Verőce, Daruvár, Pakrac, Okucani útvonal a legmegfelelőbb. Ha autópályázni szeretsz, akkor az Eszék A5 majd az A3 Zágráb felé.

A Banja Luka - Jajca között ilyen az út

Előzmény: Törölt nick (1922)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.04 0 0 1922

Sziasztok!

Nyáron tervezek egy utat Montenegróba Bosznián keresztül. Boszniában szeretném megnézni a Mostar-t, Medjugorje-t. Itt tervezek egy transit szállást, majd irány Tivat.

Milyen útvonalat ajánlanátok, ami látványos, időben nem belefér és kisteljesítményű autóval (1.4 HDI) járható? Én a Gradiska, Jajce útvonalat néztem, de az sem világos, hogy Gradiskáig hogyan célszerű eljutni. Mennyire jó az út Mostar és Medjugorje között?

Ha esetleg visszafelé a Piva kanyon felől érkeznék, akkor milyen útvonalat javasoltok?

Előre is köszönöm.

margo12 Creative Commons License 2013.01.03 0 0 1921

Boldog Ujévet kivánok minden fórumos olvasónak !

Segitsetek lécci : nyáron szeretnén Bosznián keresztül Dubrovnikba menni. Mit ajánlotok a legrövidebb,  útvonalnak ?

Mennyi lehet a pályadij, ill. milyen üanyag árak vannak ? Mennyire biztonságos egy nyugdijas házaspárnak ?

Köszönöm előre is.

zpusenje Creative Commons License 2013.01.03 0 0 1920

Boldog új évet:-)

Prigradica Creative Commons License 2013.01.01 0 0 1919

Banja Luka - Doboj autópálya

Kormi 2. Creative Commons License 2013.01.01 0 0 1918

Zeli Vam Sretna Nova Godina!!!

Prigradica Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1917

Umoljaniban laktunk mi is, onnan mászkáltunk erre-arra.

Előzmény: oleandro (1916)
oleandro Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1916

itt van néhány túra, nulla vagy egy csillagnyi aknakockázattal. Ezek érdekelnének lukomiri főhadiszállásról. Ezejkez túravezető nem, jobb térkép azért nem ártana) http://www.trekkingbosnia.com/en/index.php?link=2

Előzmény: Prigradica (1914)
oleandro Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1915

én is óvatos duhaj vagyok, nem mennénk le járt utakról. nyilván csak a viszonylag "sűrün" járt  ösvényen maradnánk.

(amúgy az aknmentesítés a háború óta szuisztematikusan zajlik, elvben 2009-re kellett volna végezni vele, de ehhez képest: http://bigstory.ap.org/article/bosnian-boys-death-puts-focus-mine-fields

(a Rakitnicán végigmenni az komoly canyoning túra lenne, aarra nm vállalkoznánk. legfeljebb belelesni felülről)

Előzmény: Szaganaki (1912)
Prigradica Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1914

Még annyit, hogy nem tudom mit értesz kockázatmentes vidéknek, ugyanis a Bjelasnicán húzodott a front (nem Lukomirban, az tény).

Előzmény: oleandro (1911)
Prigradica Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1913

Két éve jártam Lukomirban és a Rakitnica kanyonban. Lukomir környékén valóban nem jelölnek elaknásított területeket, de lent a völgyben már igen. A térképek csak ott jelölnek aknát, ahol 1. már felrobbant egy, 2. ahol találtak aknát és körülkerítették (ha látsz kőből kirakott köröket, azok általában aknás helyet jelölnek). Nem sűrűn lakott vidék, biztos van olyan hegy, ahol a háború óta csak állatok jártak, ezért nem gondolnám, hogy minden aknáról tudnak.

Lukomirba vezető úthoz nem kell túravezető, jól járható autóval is. Írtam ide beszámolót még The Rible néven. A Rakitnica már más eset. Ott csak a kanyon szájáig jutottam el és ugyan tervezem, hogy végig kanyonozom rajta, valószínűleg túravezetővel fogom megtenni. Korábban beszúrtam ide egy ilyen túráról készült videót. Ha megnézed, érteni fogod, hogy miért nem nagyon lehet ezt a saját szakálladra megszervezni.

Szaganaki Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1912

Előre bocsájtom nem értek hozzá, de a józan paraszti eszem azt súgja, hogy ha egy hadsereg elaknásít egy területet, akkor az ezt jelölő térképek is titkosak. Ha pedig a "tettes" pl. a szerb hadsereg, akkor az pláne nem köti senki orrára a történetet, utólag pedig bebizonyíthatatlan, hogy ki "kertészkedett" :)

Én bizony aranyért sem mennék ott le a járt utakról!

oleandro Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1911

Evidens. Különben azt állítják, mára már nincsenek feltáratlan jelzetlen elaknásított területek, de ez niylván nincs teljesen így. De térképek azért vannak az aknás területekről. Mi a Bjelasnicán szeretnénk túrázni Lukomir  és a Rakitnica kanyon könryékén, elkerülve a veszélyeztetett terülteket, és persze lehetőleg vezető nélkül. Ahogy utánaolvasgattam, abból is az jött le, miont amit a térkép is mutat, h. ebből a szempontból kockázatmentesnek tekinthető  az a vidék

Előzmény: Prigradica (1909)
emojnarode Creative Commons License 2012.12.31 0 0 1910

Próbáld meg ezen az oldalon keresni : www. virtualtourist.com travel guide-bosnia and herzegovina.html

Előzmény: oleandro (1908)
Prigradica Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1909

nem tudok ilyenről.

De ha találsz is ilyet, óva intenélek, hogy csak úgy magad elindulj turistáskodni. Jobb az ilyet egy helyi túravezetővel leszervezni (elég olcsók egyébként). Egy rossz lépés valahol, és nagy baj lehet belőle. (tudom sokan nem ilyen óvatosak mint én, de én ezt tudom tanácsolni).

Előzmény: oleandro (1908)
oleandro Creative Commons License 2012.12.30 0 0 1908

Sziasztok, lehet, h. naív a kérdés, de létezik valmi online turistatérkép elérhetőségi lehetőség Boszniáról, esetleg valalmi outdoor gps-re letölthető valami, mintpld a tuistautak.hu?

(csak nyáron lenne rá szükség, csak most kezdett a dolog érdekelni, mert kaptam a jesszustól egy ilyen kütyüt...:))

emojnarode Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1907

Egy kedvező hír a sielők számára.  A mai naptól autóbuszjárat indúlt Sarajevo- Jahorina-Sarajevo viszonylatban. A busz minden nap megy reggel 8.30 és 11 órakor. A visszaút a Jahorináról a Hotel Termag előtt indúl 10 és 16 órakor. A buszjegy egy útra 7 KM oda-vissza viszonylatban 10 KM. Indulás a Coca cola Sarajevo Holiday market előtt a Zelenih beretki utcában a Doma armije előtt.  - Aki esetleg nem ismerős Sarajevóban annak tájékoztatásúl megkönnyítem a dolgát. A Székesegyház előtti úton kell lemenni a Miljacka felé és rögtön az első utca.Jó sielést az estleg arra járóknak. Ez az akcio jan 20-ig tart.

kiscsumi Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1906

Nagyon köszönöm!

Előzmény: emojnarode (1905)
emojnarode Creative Commons License 2012.12.26 0 0 1905

Az általad említett helyen, Badovinci-nél van határátkelő, csak egy kissé távolabb a helységtől. Innen nyugodtan mehetsz tovább Bijeljina felé. Jó utat.

Előzmény: kiscsumi (1903)
Szajci Creative Commons License 2012.12.25 0 0 1904

a falamon lógó térkép szerint igen, a határról pont oda visz az út

Előzmény: kiscsumi (1903)
kiscsumi Creative Commons License 2012.12.22 0 0 1903

Sziasztok!

Kerékpártúrára készülök Boszniába. Az országba való belépést szerbiából tervezem BADOVINCI felől. A googlemap szerint van is ott határátkelő. Kérdés, hogy Bijeljina városába vezet-e út?!

Tudna valaki segíteni ebben a kérdésben?

emojnarode Creative Commons License 2012.12.08 0 0 1902

Kinéztem az ablakon, nincs annyi, de a Bjelašnicán is csak 53 cm.

Előzmény: lborli (1901)
lborli Creative Commons License 2012.12.08 0 0 1901

2 m-es?

Előzmény: emojnarode (1900)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!