Utoljara 77-ben volt olyan ozeki, aki az elotte levo basho egyiken se szerzett 12 vagy tobb gyozelmet (Wakamisugi, 3x(11-4)). 9-11-11 az szep eredmeny, meg minden, de nem erdemel ozeki rangot.
Úgy néz ki, hogy lassan Ama is versenyben lehet az ozeki címért. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy holnap mit tud majd Barutoval kezdeni. Ha most meglesz neki a 11 gxőzelem, akkor szeptemberben 12 győzelemre biztosan megadnák neki, de talán még 11-re is.
Hakuho hetedik tornagyozelme. Ugyanennyi idos koraban Asashoryu kettovel kevesebbnel tartott.
Ha Masutoo nyerne utolso merkozesen, akar a makushita osztalyba is felkerulhetne a kovetkezo banzuken (tavaly Sd54w-bol Sd3w-be jott elore 6-1 utan, most Sd46w a rangja).
Masutoo, látszik, hogy tanul és fejlődik a fiú! :) Néztem a kimaritéjét, kakenage... először nem is értettem, mit csinál? Kulcsol és emel, meg kivezet? Mindenesetre érdekes egy technika és gondolom, hogy ezt keményen be kellett gyakorolni. 2008 Haru Bashon volt egy kimedashi győzelme. Az se nagyon megszokott technika. Én úgy vagyok ezekkel a technikákkal, hogy az ember gyereke kezdi alkalmazni, (én csak a go táblán), aztán sokszor ráfarag, mert nem tudja tökéletesen. Aztán egyre többször ismételgeti és egy idő múlva az ellen csak csodálkozni tud, hogy honnan tud ez ennyit? Emlékszem, mikor Attila kiment Japánba, volt egy nyilatkozata, miszerint 4-5 év kemény munka vár rá, hogy előbbre juthasson a ranglétrán (2005 feb. 15.- újságcikk vége felé). Csak így tovább!
"Asat nem azért nem szeretik mert mongol.. a banzuke fele mongol... az a baj hogy a ringen kivül szarja le magas ivben a hagyományokat. a japók szerint nem ugy viselkedik mint egy yokozuna. ha esélyt látnak rá fix hogy visszavonultatják."
Szerintem nem elsősorban a mongolsága a baj, hanem az, hogy többnyire tojik a hagyományokra, ahogy írtad.
Asat nem azért nem szeretik mert mongol.. a banzuke fele mongol... az a baj hogy a ringen kivül szarja le magas ivben a hagyományokat. a japók szerint nem ugy viselkedik mint egy yokozuna. ha esélyt látnak rá fix hogy visszavonultatják.
Nah... ketten hajtottak Hakuho-ra 7-1-es mérleggel, Ama és Kotomotsuki erre a kilencedik napon Ama kikap Wakanoho-tól, aki 0-8-nál tartott, Koto meg Futenotól (1-7)...
Chio áll még 7-2-vel, de ő ,eddig csak Ama-n és Kaio-n van túl, szóval nincs sok esélye...
"Akebono MMA-s szereplése szomorú, és szánalmas....
(én tuti nem járatnám le a nevem semennyi pénzért - bár állítólag többszörös milliomos ..)"
Én nem vagyok bennfentes, de több helyen azt írják, hogy Akebono azért vállalta a K1-et, mert pl. csődbe ment az étterme, és további hitelei is voltak, és a K1 nagy pénzt ígért neki. Más kérdés, hogy szánalmas szereplései után Makebono lett a beceneve.