Keresés

Részletes keresés

Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.15 -1 1 333

Ugye, számodra elképzelhetetlen lehetetlenség, hogy más emberek többet tudjanak nálad valamiről?

Na, emiatt állsz ott, ahol állsz: vakhitű tudatlanságban.

Az okos emberek képesek felismerni a maguknál nagyobb tudásúakat, és képesek elfogadni a mások által megismert igazságokat. "Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam." mondta Newton. És milyen igaza volt!

Te láthatóan nem vagy egy Newton kvalitású szellem...

Előzmény: fhrfl (327)
llang-ilang Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 332

A ránkmaradt görög filozófia meg  Zeusz és a többi istenek intrikái éppen hogy nem számitanak e kérdésben. Amugy sem igazán volt sikeres a hellenizmus palesztinában, ezt a makkabeusok mesélték.

E kédésben éppen hogy nem köll kutakodni, nem köll ismernia skandináv mondákat, hamem éppen csak a tórát ,ami most is ugyanaz. És legfőképp nem jelenlegi frakciók huzakodása dönt el multbeli feltételezéseket ténnyé.

Előzmény: Elminster Aumar (313)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 1 331

"Vagy kell utánajárni, és akkor kell elfogadni, ha az utánajáró is igaznak találja, amit neki valamiről mondanak?"

Ha valaki televiziót vesz, pontosan érteni kell az áramköri elemek működését (induktivitás, kapacitancia stb.) hogy elfogadhassa hogy működik, ne csak vakhittel fogadja el a mérnöktől. Irány az egyetem, fhrfl.

mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 330

Melyik mondatodban maradt le?

Előzmény: fhrfl (329)
fhrfl Creative Commons License 2023.01.15 0 0 329

Bocsánat! 

A hiszékenység mellől lemaradt a hit. 

mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 328

Troll!

De nem okostroll.

fhrfl Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 327

Neked sokkal könnyebb dolgod van, mivel a történelemtudomány kutatói kikaparták neked a gesztenyét. Neked csak el kell fogadnod azokat a megállapításokat, amiket a tanult és hozzáértő régészek-történészek az ókori emberek világképéről és hiedelemvilágáról évtizedek kutatómunkájával megállapítottak a ránk maradt tárgyi és a szöveges bizonyítékok alapján. "

Igen, pont ebben látom a hiszékenységet. 

Nem kell utánajárni semminek, csak el kell fogadni, amit tudósok hol így, hol úgy mondanak? 

Vagy kell utánajárni, és aztán el kell fogadni, amit mondanak? 

Vagy kell utánajárni, és akkor kell elfogadni, ha az utánajáró is igaznak találja, amit neki valamiről mondanak?

Vagy stop a tudománynak; tudósok meg se próbáljanak vitatni semmit, amit egyszer más tudósok már kimondtak. szerintük igaznak?

Az ember alkalmas lehet arra, hogy ússzon.

Neked meg olyan könnyű dolgod van, hogy elolvasod az idevágót, aztán kész is. Nem kell neked kapargatnod a vizet ahhoz, hogy tudjad. 

Előzmény: Elminster Aumar (313)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 326

"a porból gyurmázós teremtésmese vagy az özönvizenyő viszont a második. Akik ezt igaznak hiszik, azoknál már fel van véve a kabát és kulcs a zsebben lépnek ki az ajtón, hogy elmenjenek otthonról."

Ilyen emberből itt tíz is van.

Mit tíz, húsz!

Előzmény: Elminster Aumar (306)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 325

Nem biza.

De az nem baj, ha valaki minimálisan megérti a Biblia egyszerű mondatait, nem csak a benne levő hangokat tudja visszamondani

Előzmény: max val bircaman szeredőc (324)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 324

Így igaz. Nem kell teológiai képesítés a hithez.

Előzmény: mókusmiklós (317)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 1 323

"bizonyítatlan vagy bizonyíthatatlan dologban hihetsz nyugodtan, ettől még épeszű ember vagy, viszont ha BIZONYÍTOTTAN HAMIS dolgokat hiszel, akkor már varrják neked a kényszerzubbonyt."

Akkor nekem mar megvarrták a kényszerzubbonyt,

de szerencsére utána felbontották a varrás mentén.

Előzmény: Elminster Aumar (306)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 322

Igen, az már gáz. Az már az elmebaj kategóriája.

És én ezzel a két fülemmel hallgattam egy ilyen

embert.  Még láttam is őt.  Nagyszakállú ember.

Előzmény: Elminster Aumar (307)
fhrfl Creative Commons License 2023.01.15 0 0 321

Nem olvastam tőled, hogy mit akarsz ezzel a topikkal. 

Előzmény: mókusmiklós (297)
robottá vált Creative Commons License 2023.01.15 0 0 320

"Ezt UD úgy fogalmazta meg, hogy egy barátját idézte aki még gyermekként azt mondta: a hívők azok, akik azt hiszik el amiről tudják hogy nem úgy van, de hinni akarják a valótlanságot."

sajnos elferdítette a bibliai igét, ugyanis ott az van, hogy a LÁTHATATLANBAN hiszünk, bár nem látjuk. magyarul ez az ige azoknak a buta és felületes embereknek szól, akik azt hiszik hogy csak az van, amit látnak. sajnos a keresztények erre az igére alapozva költöttek mindenféle hülye misztikus izét...

amúgy ezt még anno Cserfa is elferdítette... (nem így, de hasonlóan, most pontosan nem jut eszembe).

persze hogy minek írtam le ezt neked, aki leszarod, azt nem, tudom...

Előzmény: mókusmiklós (283)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 319

"Jézus - ha élt, akkor - eléggé okos ember volt."

De vajon ismerte-e, - ha ugyan élt - a korabeli írásokat, amelyek azt valószínűsítették, hogy a Föld gömb, vagy legalábbis gömbsüveg formájú?

Előzmény: Elminster Aumar (309)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.15 -1 1 318

Akkoriban a gazdagok kiváltsága volt az olvasás.

Könyvtár kevés volt, egyébként másolatokat kellett vásárolni könyvekből. A másolók üzletemberek voltak, akik ebből éltek: iratmásolásból. Az ókori Görögországban egy tekercs kézirat lemásolása kb. 1 drahma volt, ami egyezett egy mezőgazdasági bérmunkás napi bérével. Egy tekercs nagyjából 4-5 darab mai A4-es oldalnak felelt meg.

Szóval az átlagember nem olvasott semmit. 

Nem véletlen, hogy Platón, Arisztotelész, Zénon, Aristipposz, Antiszthenész nevezetes iskoláiban a szóbeli oktatás volt az eszköz, a diákok meg jegyzeteltek, s nem tankönyveket osztogattak, ez utóbbi túl drága lett volna. Közismert: Arisztotelész több műve valójában hallgatói jegyzet, sose lett leírva a szerző által.

Előzmény: Elminster Aumar (309)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 317

Bizony valóban nem kötelező eleme.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (308)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 316

Nem bizony!

Előzmény: max val bircaman szeredőc (308)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 315

"A tömeg oszoljon senki sem hülye senki se troll."

Legalább egy troll van itt, még ha nem is hülye

Éspedig te vagy az a csodatroll

Előzmény: polária (311)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 314

Ezt már kitűnően megválaszolta egy másik fórumozó aki nem én vagyok

Előzmény: llang-ilang (310)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.15 -1 1 313

"Egyáltalán honnan lehet tudni a mindenki meggyőződését?"

Macerás. El kell olvasni minden ránkmaradt korabeli szöveget és tanulmányozni kell az összes ábrázolást, majd pedig tudományosan elemezni kell a teljes anyagot, hogy képet alkothassunk a korabeli emberek gondolkodásmódjáról és világképéről. Ezt csinálják a történészek. Kell hozzá vagy száz év kutatás, meg többtucatnyi kutató, akik egymással ütköztetve a megállapításaikat végül egy konszenzusra jutnak.

Neked sokkal könnyebb dolgod van, mivel a történelemtudomány kutatói kikaparták neked a gesztenyét. Neked csak el kell fogadnod azokat a megállapításokat, amiket a tanult és hozzáértő régészek-történészek az ókori emberek világképéről és hiedelemvilágáról évtizedek kutatómunkájával megállapítottak a ránk maradt tárgyi és a szöveges bizonyítékok alapján.

Előzmény: llang-ilang (310)
11_11 Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 312

Máté evangéliuma   24. fejezet:

42 Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok, melyik órában jön el Uratok. 43 Gondoljatok erre: Ha a ház ura tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, bizonyára virrasztana, és nem engedné, hogy házába betörjön. 44 Legyetek hát készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amelyikben nem is gondoljátok!

polária Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 311

Jézus nem kérdezte és nem is arra válaszolt hogy lapos-e a gyuródeszka hanem

HOGYAN ÉLJEK HOGY ÜDVÖZÜLJEK ?

A tömeg oszoljon senki sem hülye senki se troll.

llang-ilang Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 310

"Jézus természetesen laposföldes volt, mint akkor szinte mindenki"

Jézus laposföldessége hogy vezethető le a "mindenki" hitéböl?

Egyáltalán honnan lehet tudni a mindenki meggyőződését?

Vonatkozik ez másra is? Ha pl a közvélekedés szerint a váll fölött átdobott pókháló elűzi a rontást akkor Jezus is ezt hitte?

Előzmény: mókusmiklós (295)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.15 0 0 309

"mert abban a korban az volt a "divat""

Azért az okos és tájékozott emberek akkoriban is tudhatták, hogy a Föld gömb alakú!

A probléma a nem-túl-okos és tájékozatlan emberekkel van. Jézus - ha élt, akkor - eléggé okos ember volt. A korakeresztény gyülekezetekben a követői viszont megtestesíthették a tökéletes korabeli "középszert": általánosságban nem voltak se túl okosak, se túl tanultak, ezért is függtek rá a Christos-hitű tanításokra, mivel azok válaszokat meg reményt adtak nekik, miközben ha a görög filozófusokat olvastak volna, akkor abból nem sokat értettek volna meg.

Előzmény: mókusmiklós (303)
max val bircaman szeredőc Creative Commons License 2023.01.15 -1 1 308

A kereszténységnek nem kötelező eleme az okosság és a műveltség.

Előzmény: mókusmiklós (304)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.15 -1 0 307

"Hanem úgy, hogy hívő az, aki elhiszi azt, amiről tudja hogy nem igaz"

Igen, az már gáz. Az már az elmebaj kategóriája.

Előzmény: mókusmiklós (301)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.01.15 -1 1 306

"Hívő az, aki hisz abban, ami nem bizonyítható."

Egész pontos megfogalmazás!

Pontosabban definiálva: a hívő az, aki bizonyítékok nélkül és/vagy bizonyítékok ellenére igaznak hisz egy állítást vagy állítás-rendszert.

A probléma a második kitétellel van, amikor is valaki úgy hisz dolgokat, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy a dolog hamis. Többször leírtam, de itt is megismétlem: bizonyítatlan vagy bizonyíthatatlan dologban hihetsz nyugodtan, ettől még épeszű ember vagy, viszont ha BIZONYÍTOTTAN HAMIS dolgokat hiszel, akkor már varrják neked a kényszerzubbonyt. Isten vagy Jézus feltámadása az első kategória, a porból gyurmázós teremtésmese vagy az özönvizenyő viszont a második. Akik ezt igaznak hiszik, azoknál már fel van véve a kabát és kulcs a zsebben lépnek ki az ajtón, hogy elmenjenek otthonról.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (296)
elterito Creative Commons License 2023.01.15 0 0 305

"Ellenben egyszer Eltérítőnek volt elszólása, hogy Jézus maga is laposföldes volt."

Ki az az Eltérítő? Ismerhetem?

Előzmény: Kútásóóó (293)
mókusmiklós Creative Commons License 2023.01.15 0 0 304

"Akkor U marhaságokat beszél. "

Ezt mondjuk eddig is tudtam.

Ám nem hülye. Viszont valóban műveletlen és tudatlan, ez sajnos nyilvánvaló az érveléséből.

Ja, és tényleg keresztény.

Előzmény: max val bircaman szeredőc (302)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!