Miután a Skalár-e az egydimenziós vektor?-ral már úgyis jól lejárattam magam, így bátorkodom előhozni egy másik gyermekkori nümükémet.
Például itt az a csoda, amit a nemrég fellelt Archimédeszi Palimpszesztben is megtaláltak, miszerint a(z azonos magasságú és átmérőjű) henger=gömb+kúp
Mindigis zavart, hogy milyen szépek lennének a képletek, ha az a fránya Pi pontosan három lenne, és
nem 3,14...
Elhülyéskedtem a kérdéssel, de a legtöbb, amit a fagyos közönyön kívül ki tudtam váltani vele, az a fagyos elutasítás volt.
Talán mert belekevertem a Jóistent is.
Oly módon, hogy a Jóisten nem a térdén hajlította meg a teret (Pi<3 lett volna), nem is az ujjával csettintve (Pi=3 maradt volna) hanem ajkaival pontosan kiszámítva cuppantott (Pi=3,14... lett), mikor teret teremtette.
(Az Élet Értelme: http://zorroaszter.nolblog.hu/archives/2012/06/03/Az_Elet_Ertelme/)
De talán itt az indexen vannak érzőbb szívű olvtársak is.
Tehát a végső kérdés (The Ultimate Question):
Létezhet-e olyan speciálisan horpadt nemeuklideszi tér, ahol a pi pont három?
És ha létezik, ez lenne minden geometria ősanyja?
Jó hogy rákérdeztem. Így már világos még nekem is.
A kérdés, hogy miért hinnénk valójában görbe euklideszi világunkat egyenesnek, másokat - pl. a valódi egyenes Pi=3 világot meg horpadtnak? Másokat meg dagadtnak.
Nem azért, mert ha merőlegeseket állítunk egy egyenesünkre a párhuzamosra, akkor azok a szakaszok egyenlőnek tűnnek? Holott csak akkor válnak egyenlővé, ha egymásra húzzuk őket?
Mikor a lányok/asszonyok rosszalló tekintetétől kisérve beledöfjük az asztalba a körzőnk hegyét, és kihúzzuk, akkor a nyom, amit hagyunk, síkok végtelenjét metszi végig sorban.
De lehet, hogy Pi=3 világban is ezt tesszük? Csak rendre az általatok említett tulajdonságú, rendre növekvő (Euklidesz-világból) gömbcikknek látszó síkokal?
Egy adott gömbfelületre lehet akkora kört rajzolni, amely esetében a kerület/főkördarab = 3
Mindegy hová rajzolsz pont ekkora kört, 3 lesz. Ha azonban kisebb vagy nagyobb kört rajzolsz ugyanarra a gömbfelületre, akkor már nem 3 lesz.
Megfelelő nyílásszögű kúpfelület esetében a csúcs koré rajzolt kör esetében lehet szintén 3 a kerület/alkotódarabok arány. Ez igaz lesz mindenféle átmérőre, de itt meg az a megkötés, hogy a csúcspont köré kell rajzolni a kört, különben elromlik az arány.
Megjegyzem, hogy nem kell a felületeket 3d térbe beágyazni, azt csak az egyszerű elképzelhetőség érdekében adtam így meg.
Bár ha nem akarjuk, hogy újjal mutogassanak ránk mint laptop/szobaáltudósokra, akkor kérjünk meg egy Jeruzsálemben élő olvtársat, menjen fel a Sziklamecsethez, és mérje meg centivel, mi most a helyzet ottan.
Persze csak ha bátor mint az oroszlán, és nem fél, hogy alefet* kap a hátába.
Köszi a pontos forrásmegjelölést is. De mi itt nem azt akarjuk bizonyítani, hogy Salamon Temploma tényleg Az Úr Háza volt, vagy hogy mit gondolt Bölcs Salamon erről, hanem azt, hogy mit gondolhatott maga az Úr.
Úgyhogy mégse azt bizonyítottad, amit mi akartunk, csak azt, amit te akartál.
Ha Jóistent is belekevered, akkor a pi értéke pontosan három, és ez le van írva a Bibliában.
Ószövetség, Királyok Könyve,
1Kir 7.23
Aztán öntött egy medencét is, 10 könyököt tett ki az egyik peremétől a másikig, kerek volt, a magassága 5 könyök, és egy 30 könyöknyi zsinór érte körül.
ha egy gömb felszínén rajzolsz egy akkora kört, aminek átmérője a gömb sugara, akkor a kör kerülete és a gömb felszínén mért görbült átmérője pont 3, innen kiindulhatsz
Lehet, hogy megint kiröhögtetem magam azzal, hogy önellentmondásban vagyok, se ennyi idő után már nem érdekes: nékem nemcsak az ógörögök, de ösküdt ellenségük, a perzsák is tetszenek.
Különösen az a nemcsak absztrakt matematikai, hanem szélesebb ismeretelméleti körben is alkalmazott módszerük, hogy csak azt az ötletet tartották csillogóan kitűnőnek, amely ugyanolyan pompázatosnak tűnt seggrészegen mint színjózanon.
Amivel lényegesen meghaladták az ógörög filozófiát és tudományt.
És hát hunvannak ettől a mai muzulmán perzsák.
De bevallom, eme ötletemet nem vetettem alá az óperzsa logika vasszigorának.
Azt hogy mérettől, eltolástól függetlenül mindig 3 legyen, nehezen tudom elképzelni. Simán görbülettel, minden axiómát megtartva szerintem nem lehetséges - de csak tipp. Ha teljesen más axiómákkal van felépítve az egész geometria, akkor meg fogalmam sincs.
Miután a Skalár-e az egydimenziós vektor?-ral már úgyis jól lejárattam magam, így bátorkodom előhozni egy másik gyermekkori nümükémet.
Például itt az a csoda, amit a nemrég fellelt Archimédeszi Palimpszesztben is megtaláltak, miszerint a(z azonos magasságú és átmérőjű) henger=gömb+kúp
Mindigis zavart, hogy milyen szépek lennének a képletek, ha az a fránya Pi pontosan három lenne, és nem 3,14...
Elhülyéskedtem a kérdéssel, de a legtöbb, amit a fagyos közönyön kívül ki tudtam váltani vele, az a fagyos elutasítás volt.
Talán mert belekevertem a Jóistent is.
Oly módon, hogy a Jóisten nem a térdén hajlította meg a teret (Pi<3 lett volna), nem is az ujjával csettintve (Pi=3 maradt volna) hanem ajkaival pontosan kiszámítva cuppantott (Pi=3,14... lett), mikor teret teremtette.