"Egy nemzet nincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha aláírt - késsel a torkán - egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás…"
(Théophile Delcassé, egykori francia külügyminiszter)
Károlyi Mihálynak hívják akkor a magyar miniszterelnököt.
Az ő bűne, hogy nem szereli fel a hadsereget?
Szakály: Aligha. Az ország korábbi vezetői is úgy gondolkodtak: miért legyen Erdélyben katonai erő, ha egyszer az osztrák–magyar csapatok megszállva tartják Romániát?
Ez lehet rokoni jellegű (pl. egy örökség), vagy megegyezéses jellegű, ami bármire vonatkozhat (pl. vagyon, nyeremény, értéktárgyak, használati tárgyak stb.).
A magyaroknak terészetesen lehet(ne) jussa az ezer éves határokra, ha a világban a jog és az igazság uralkodna...
"Mégegyszer mondom: Trianon igazságtalan volt, mert színmagyar és magyartöbbségű területeket csatolt más országokhoz, amivel újabb igazságtalanságot hozott létre. De az a gond, hogy a vérmagyar idióták sosem ezzel érvelnek, hanem az ezeréves határokkal."
Miért, kinek van jussa az ezeréves határokra, ha nem a magyaroknak...?
Bajcsy-Zsilinszky mit mondott: lépjünk be a németek oldalán a háborúba, mert Nagy-Britannia az egyetlen ország, amelyik szemben áll még Németországgal, és nem úgy néz ki, hogy Európa sorsának alakulásában bárki másnak lesz beleszólása a németeken kívül, tovább az Amerikai Egyesült Államok semleges, a Szovjetunió a legnagyobb barátja a németeknek, a britek küzdenek azért, hogy talpon maradjanak...?
Nem Horthy vitte Magyarországot a háborúba, hanem Trianon.
A románok már a Szovjetunió elleni támadáskor azonnal két hadsereggel álltak a németek mellé, a szlovákok is azonnal felajánlották csekély haderejüket.
Akkor úgy számolt a magyar katonai és politikai vezetés, hogy lesz egy gyors és sikeres német háború a Szovjetunió ellen, és a német győzelem után Európát újra osztják. A magyar vezetés tudta, hogy a Németország mellett vérző Antonescu azonnal benyújtja az igényét Észak-Erdélyre, Tiso pedig szintén azonnal területeket fog kérni. Ez volt a meghatározó, amiért a magyar politika úgy döntött, belép a háborúba. 1943-ban a magyar vezetés teszi meg az első lépést, hogy kilépjen a háborúból, de Teheránban már eldőlt Európa sorsa, mindegy, hogy Horthy helyett ki ült volna a kormányzói székben.
Mégis úgy tűnik, hogy Teleki tudta, amit Horthy nem.
Teleki sem tudott volna a dolgok menetén változtatni.
1941 áprilisában Nagy-Britannia az egyetlen ország, amelyik szemben áll még Németországgal. Nem úgy nézett ki, hogy Európa sorsának alakulásában bárki másnak lesz beleszólása a németeken kívül. Az Amerikai Egyesült Államok semleges, a Szovjetunió a legnagyobb barátja a németeknek, a britek küzdenek azért, hogy talpon maradjanak. Ebben a helyzetben, legfeljebb szeptemberig vagy októberig lehetett volna halogatni a hadba lépésünket, tovább nem, ebben a velem vitában álló kollégák is egyetértenek, kényszerpályán mozgott Magyarország. A románok is akkor váltak ki a német szövetségből, amikor a szovjetek már Románia területére léptek. Amikor egyetemistaként elkezdtem foglalkozni a témával, akkor még élt számos magas rangú egykori katonatiszt, tábornokok is, akikkel tudtam beszélni. Szinte kivétel nélkül az volt a véleményük: ha az amerikaiak és a britek jönnek, azonnal megadják magunkat, de azok alapján, amit Oroszországban (ahogy ők a Szovjetuniót nevezték) tapasztaltak, illetve a Katynban történtek tudatában, nem adhatták meg magukat.
Magyarország feldarabolását – bizonyítható módon – jóval az I. világháború kitörését megelőzően eltervezték. E szándék és annak megvalósítása nem a háború kimenetelének függvénye volt, ezért nem kellett volna a háborút lezáró béke tárgyát képeznie.
Ezt az állítást az alábbi tények támasztják alá:
Az 1914. június 23-án, tehát a szarajevói gyilkos merényletet megelőzően az Oroszország, Szerbia és Románia között létrejött katonai egyezmény Szerbiának ígért olyan magyar területeket, amelyeken szerbek sohasem éltek. Ezt az ígéretet az 1918. november13-i belgrádi szerződéssel az antant hatalmak teljesítették is annak ellenére, hogy ekkor Oroszország már nem is létezett, a területén létrejövő Szovjetunió pedig nem volt tagja az antantnak.
Az 1918. november 3-án Páduában teljes felhatalmazással aláírt és az Osztrák-Magyar Monarchia és a Szövetségesek között mindennemű fegyveres konfliktusnak véget vető fegyverszüneti egyezmény érintetlenül hagyta Magyarország területét.
Ennek ellenére – vagy éppenséggel ezért – tíz nap múltán, a hatalmat 1918. október 31-én, gróf Tisza István miniszterelnök meggyilkolásának napján magához ragadó hazaáruló gróf Károlyi Mihály kormánya Belgrádban katonai egyezményt köthetett a francia hadsereg képviselőjével, amely megengedi az ellenséges erőknek, hogy mélyen Magyarország belsejében húzódó, akkor csapataik által még el nem ért demarkációs vonalakra fejlődjenek fel. Mindezekre anélkül került sor, hogy időközben Magyarország bármely fegyveres konfliktusba keveredett volna.
A Kádár-korszak kommunista szellemisége nemzedékek tudatát mosta át, így nem csodálkozhatunk azon, ha Konok Petike is az agymosottak között foglal helyet. Ezt az ártó szellemiséget egy olyan óriási tömegű hengerhez lehet hasonlítani, amit ha egyszer mozgásba hoznak, akkor nagyon nehéz megállítani. Így az ilyen Konok-félék, sajnos még sokáig köztünk lesznek... :(
„A birodalom korabeli és mai jelentése alapján bizony a Nagy-Mo. birodalmi berendezkedés volt és ebből a szempontből lényegtelen, hogy a nem-magyar népek mikor települtek be.”
Nem nekem szólt a hsz-ed trollocska, de kénytelen vagyok némi pontosításokat elvégezni az „okosságaidon”.
Nem lenne egy hátrány számodra, ha végre felfognád, hogy a birodalmakra – mint pl. a római, a mongol, a török, a Habsburg stb. – a hódítás a jellemző, aminek következtében idegen népeket és államokat hódítanak meg, és ezáltal természetesen többnemzetiségűvé is válnak.
Már korábban megpróbáltatlak felhomályosítani – ezek szerint nem sok sikerrel -, hogy hazánknak a török hódítás és pusztítások előtt 85-90%-ban magyar nemzetiségű népesség volt, azaz nem a biridalmakra jellemző soknemzetiségű népesség lakta. Hazánkat a török kiűzése után – a már szintén elmagyarázott okok miatt - a Habsburgok tették egy többnemzetiségű állammá, az idokoltnál nagyobb létszámú idegen népesség betelepítésével, majd tartománnyá leminősítve a birodalmukhoz csatolták.
„Valószínűleg te is tudod - maximum nem akarod bevallani magadnak sem -, hogy a kiegyezéstől 1918-ig az erőszakos magyarosítástól volt hangos európa.”
Ez persze ismét egy olyan kijelentés, ami minden tényszerűséget nélkülöz, de kíváncsian várom, hogy erről az „erőszakos” magyarosításról szóló állításodat majd részletesebben is kifejted, mert egy kijelentés érvnek kevés, de kis jóindulattal egy rossz mesének még elmegy...
Az meg, hogy Európa-, és benne az angolok véleményét a magyarellenes pánszláv propaganda hatása és befolyása alaltt álló, keleteurópai nemzetiségi „szakértő” Seton-Watson írásai alakították ki rólunk, csak annyit bizonyít, hogy a propagandával bárkit meg lehet hülyíteni. Ezt az is fényesen igazolja – ha már elnyomásról van szó -, hogy az a tény egyáltalán nem zavarta az európai- és angol nagyérdeműt, hogy egyes nyugateurópai államokban (pl. Franciaország, Spanyolország, stb.), a kisebbségek sokkal jogfosztottabb állapotban éltek, mint hazánkban.
Ezzel kapcsolatban ismét feltenném a kérdést, ha szerinted létezett „erőszakos” magyarosítás – amit gondolom majd részletesebben kifejtesz nekünk -, akkor minek nevezed szomszédaink napjainkban folytatott nemzetiségi politikáját, hangsúlyosan az uralmuk alá került magyarokat illetően?
„A szlovákok ekkor tömbben élő nép voltak és a nacionalizmus elterjedésének, a nemzetállamok kialakulásának korában teljesen mindegy volt, hogy anno 900-ban a szlovákok voltak itt előbb vagy a magyarok. A 19. század második felére a tömbben élő népek mentén kezdték kialakítani az országokat, nemzetállamokat.”
Ha már a tótokról hadoválsz, annyit azért illő lenne tudnod róluk, hogy meglehetősen későn (XVII-XVIII.szd.) fejlődtek néppé, és eszük ágában sem volt önálló államot alapítaniuk. A nemzeti öntudatukat is a csehek „felvilágosító” tevékenysége hatására kezdték felfedezni, de még ekkor sem érdekelte őket különösebben egy saját állam megteremtése, ami természetes is, hiszen már egy régóta meglévő állam, azaz hazánk területén éltek.
De saját államuk még az I.Vh. után sem lett, mivel hazánk erőszakos és igazságtalan feldarabolásával az általuk is lakott Felvidéket a csehekhez csatolták. Erre egészen 1939-ig kellett várniuk, amikor is Hitler segítségével létrejött az első, fasiszta rendszerű szlovák bábállam.
"Nem vitatod el Németország, Olaszország, Spanyolország vagy Lengyelország létjogosultságát, ami birodalmak, kisebb államok területén alakult ki a nemzeti összetartozás mentén a 19. szd. második felében."
A hasonlatod természetesen teljesen hamis, így nem is egészen értem, hogy mit akarsz vele mondani?
Az ún. német és az olasz modern nemzetállamok valóban egy soknemzetiségű birodalom (Német-Római Birodalom) területén jöttek létre a saját népeik lakta területken, tehát nem vettek el más néptől vagy népektől területeket, mint ahogy az az I.Vh. után hazánkkal történt. A középkori lengyel állam a magyar állammal szinte egy időben alakult meg, így hazánkkal együtt szintén Európa legrégibb államai közé tartozik, Spanyolország pedig dinasztikus úton a 15-szd-ban jött létre.
„...ma már egészen más az országok rendezőelve, mint előbb írtam.”
Hátnaja!
Pl. erőszakos, naqgyhatalmi eszközök bevetése, esztelen, gyűlölettől vezérelt országdarabolások, népek, állatokhoz hasonló ide-oda terelése, csapdosása, stb. Az újkori Európa roppant modern és haladószellemű „rendezőelve”. Ilyenekre gondoltál?...
„Sőt a nők nem is szavazhattak, sőt 150 éve még szavazás se volt mo-on.”
Demagóg hülyeségeket beszélsz!
Meséld már el hol, melyik államban szavazhattak a nők 150 évvel ezelőtt? A nagyon liberális és haladószellemű Angliában pl. csak az I.Vh. után választhattak a nők, hasonlóan mint hazánkban. De pl. Svájcban csak 1971 óta...
"Mégis mit mondjak ennek a lánynak Mert én tanult emberként egyetlen érvet sem tudok felhozni arra, hogy ennek a területnek miért kellene mo-hoz tartoznia."
Pl. próbáld meg neki elmagyarázni azt a tényt, hogy Csehszlovákiát nagyhatalmi erőszakkal, teljesen igazságtalanul és jogtalanul, hazánk gyűlölettől vezérelt, teljesen ésszerűtlen feldarbolásával hozták létre a győztesek, aminek következtében még 1.1 millió magyar is az uralmuk alá került, akiket szinte azonnal elnyomásba részesített az új „demokratikus” állam. Az erőszakosságot bizonyítja, hogy ez az állam napjainkban már nem létezik. Az „utódállama” Szlovákia viszont folytatja ezt a „nemes” örökséget, és a legkülönbözőbb módszerekkel próbálja a még megmaradt magyarságot felszámolni és eltüntetni. Elmondhatnád neki, hogy ez nem szép dolog, és ideje lenne, ha az őshonos magyarságnak végre megadnák azokat a jogokat, amelyek már rég megillette volna őket, hogy ezek által biztosítva legyen a megmaradásuk és fejlődésük...
"A másik gond, hogy a mai trianonozós önjelölt történészek szintén nem mondják - bár nagyobb valószínűséggel nem is tudják -, hogy a trianoni tárgyalásokon a magyar küldöttség és diplomácia egy percig sem állt ki az ezeréves határok mellett."
Ne magyarázkodj, mert teljesen fölösleges!
Te azt állítottad, hogy a magyar küldöttség egy percig sem állt ki az ország egységéért, tehát ez egy teljesen egyértelmű és félreérthetetlen kijelentés. Erre írtanm azt, hogy ez nem igaz, mivel a magyar küldöttség kérte az elcsatolandó területeken történő népszavazás megtartásának lehetőségét, amit a kis területrabló szomszédaink heves tiltakozásai miatt nem engedélyeztek. Azaz, ha még mindig nem lenne világos számodra, a magya küldöttségnek ez volt az utolsó lehetősége és reménye is, amivel hazánk területi épségét megtarthatta volna...
Amúgy hány nicken terjeszted még a hülyeségeidet?... :)
"...nem érveket hozol vagy olyan információkat, amit esetleg én nem is ismerek és ezáltál másképp látnám a dolgokat, hanem csak annyit mondasz, hogy sunyi troll vagyok vagy nagyon hülye.
Állításoddal ellentétben, a 9256-os és a 9257-es hsz-eimben kimerítő érveket hoztam fel a kádárista kliséid cáfolatára a témával kapcsolatban. És igen, ez a hsz-ed csak erősíti bennem azt a meggyőződést, hogy vagy egy sunyi kis troll lehetsz, a másik lehetőség pedig - finomabb fogalmazásban -, hogy teljesen tájékozatlan vagy a témában, de azért van véleményed arról, amiről fogalmad sincs... :)
Pont ugyanezt mondtam, csak ezek szerint nem ment át: az, hogy a magyar küldöttség egy percig sem állt ki az ezeréves határok mellett az azt jelentette, hogy már a legelején a színmagyar és magyartöbbségű területekért álltak ki. Apponyi írja is az emlékirataiban, hogy még a trianoni tárgyalások előtt jóval az egész magyar politikai elit elköszönt az ezeréves határoktól és a habsburg uralkodóktól - jó értelemben, vagyis nem siratták, hogy meg fog szűnni ez a birodalom. Azt azonban akkor ők még nem tudták, hogy színmagyar területeket is el fognak csatolni.
Pont erről beszéltem, mikor 16 évesen voltam egy fideszes tüntetésen és megjelentek ellenzékiek. Normális hangnemben kérdéseket tettek fel nekünk, tulajdonképpen vitatkozni akartak kulturált hangnemben. Erre közülünk néhány elvakult orbán-imádó elkezdett sipítozni, hogy "én nem alacsonyodom le a maga szintjére" "én nem állok le ilyen emberrel vitatkozni" "kritikán alulinak érzem, hogy egyáltalán válaszra méltassam magát" "maga egy troll" "maga egy hülye" stb. Meg kell mondjam, hogy akkor 16 évesen Orbánnal szimpatizáltam, de ott először életemben azt éreztem, hogy ezeknek a fideszeseknek körülöttem talán egyetlen épkézláb érvük nincs vagy tudásuk a témáról, amiket az ellenzékiek felvetettek. Azt éreztem, hogy így akarják megúszni a vitát, így akarnak megmenekülni a lelepleződéstől.
Na ugyanezt írod te is: nem érveket hozol vagy olyan információkat, amit esetleg én nem is ismerek és ezáltál másképp látnám a dolgokat, hanem csak annyit mondasz, hogy sunyi troll vagyok vagy nagyon hülye.
Hogy mi birodalom lettünk volna? Jól hangzik, de ez nem igaz - és még csak nem is negatívum, hiszen a többi nép betelepülő/betelepített volt ide a törökök kiűzése után, mi pedig megtűrtük őket és még csak nem is voltak ide bezárva, hiszen bármikor elmehettek volna a Kárpátokon túli anyaországaikba, vagy ahová akarnak, a határaink ugyanis nem voltak úgy lezárva, mint pl. a "testvéri" szocializmus idején.
És birodalom vagy sem, de a Kárpát-medencének egy természetes egységet kell újra képeznie, hiszen az is.
A birodalom korabeli és mai jelentése alapján bizony a Nagy-Mo. birodalmi berendezkedés volt és ebből a szempontből lényegtelen, hogy a nem-magyar népek mikor települtek be. Valószínűleg te is tudod - maximum nem akarod bevallani magadnak sem -, hogy a kiegyezéstől 1918-ig az erőszakos magyarosítástól volt hangos európa. Az angolban meg is született a Magyarization kifejezés (keress rá wikipedián). Ezt persze a történelemkönyveink és tanáraink elfelejtik megemlíteni (sokan talán nem is tudnak róla), mert erről a hivatalos történetírás diszkréten hallgat. És érdekes módon nem a monarchiát vagy az osztrákokat marasztalták el emiatt akkoriban, hanem a magyarokra vonatkozott ez a botrány.
És itt nem területeket kellett volna adni a kisebbségeknek az 1860-as évektől, csak szimplán jogokat, némi önrendelkezést, anyanyelv-használatot, iskolákat.
Trianon megítélésénél ezt mai napig elfelejtik megemlíteni a történészek, hogy bizony volt egy 50 éves előzmény, amikor finoman szólva sem bizonyított az ország túl jó dolgokat.
"szlovákianak volt és van létjogosultsága"
"Az Antarktiszon vagy a Marson. Ott még van hely új államoknak. De a Kárpát-medence már foglalt."
Na ez az igazán irredenta érvelés. A 18. század végétől megjelenik a nacionalizmus, mint rendezőelv és a birodalmak kora szépen lassan lejárt. A szlovákok ekkor tömbben élő nép voltak és a nacionalizmus elterjedésének, a nemzetállamok kialakulásának korában teljesen mindegy volt, hogy anno 900-ban a szlovákok voltak itt előbb vagy a magyarok. A 19. század második felére a tömbben élő népek mentén kezdték kialakítani az országokat, nemzetállamokat.
Én viszont igazi hazafiként azt mondom, hogy mivel a Magas-Tátra és a többi, Trianonban elszakított országrész államalapításunk, sőt, honfoglalásunk óta hozzánk tartozik, ezért ezután is hozzánk kell tartoznia. Talán valami bajod volna azzal, hogy lenne magashegyvidéki tájegységünk és természetes határaink szegélyeznék újra országunkat?
Értem én ezt, csak akkor legyél következetes az érvelésben. Nem vitatod el Németország, Olaszország, Spanyolország vagy Lengyelország létjogosultságát, ami birodalmak, kisebb államok területén alakult ki a nemzeti összetartozás mentén a 19. szd. második felében. De amikor Magyarországról van szó, akkor önkényesen választasz egy ezer évvel ezelőtti állapotot és azt akarod visszaállíttatni. Namost a történelem és a politika nem így működik.
Másrészt én rendszeresen járok a Tátrába és nekem nem okozna nagyobb komfortérzetet, ha ez a terület magyarországhoz tartozna. Ha neked igen, akkor az egy egós sovinizmus.
Az, hogy ezer évig hová tartozott a tátra az nem érv a politikai rendezéshez, mert ma már egészen más az országok rendezőelve, mint előbb írtam. Ugyanúgy 1000 évig apostoli, meg Istentől eredeztetett király uralkodott mo-on, de attól még ma már az egy elavult államforma. Sőt a nők nem is szavazhattak, sőt 150 éve még szavazás se volt mo-on. Akkor az egy érv, hogy ma se legyen??
Van egy szlovák kolléganőm, aki itt dolgozik Pesten. Rózsahegyről jött és nagyon sokszor jártam nála, illetve azon a vidéken. Rengeteget túráztam a Zsolna-Poprád közötti vidédeken. Namost ezen a kb. 200 kilométeren nincsenek magyarok és 100 évvel ezelőtt is maximum az ispáni hivatalokban beszéltek magyarul. De hogy jobban értsétek: ezen a 200 kilométeren előbb találkozol transzvesztita lakossal, mint magyarral. Őszintén kíváncsi vagyok az érvedre, mert ezt szeretném elmondani ennek a lánynak. Te azt állítod, hogy ez a terület magyarországot illette trianonban és illeti mai is. Mégis mit mondjak ennek a lánynak Mert én tanult emberként egyetlen érvet sem tudok felhozni arra, hogy ennek a területnek miért kellene mo-hoz tartoznia.
Mégegyszer mondom: Trianon igazságtalan volt, mert színmagyar és magyartöbbségű területeket csatolt más országokhoz, amivel újabb igazságtalanságot hozott létre. De az a gond, hogy a vérmagyar idióták sosem ezzel érvelnek, hanem az ezeréves határokkal.
A nyugat-magyarországi fegyveres felkelés harcai két hónapon keresztül tartottak. Az ősi magyar területet védő harcosok elszántsága és leleményessége világos magyar harci fölényhez vezetett. A Rongyos Gárda alakulatai szeptember 5-én elfoglalták Kirchschlag osztrák várost, hogy jelezzék: nem lehet félvállról venni a fegyveres nemzeti ellenállást, amely bármikor támadásba mehet át.
A magyar harci leleményesség számos esetben megmutatkozott. Október vége felé Bruck és Királyhida többször cserélt gazdát, napokon belül. Már az antant katonai bizottságot is odavitte a kíváncsiság. A magaslat épp osztrák kézen volt. Ekkor egy magyar vasúti szerelvény átrobogott a frontvonalon (a vasút az osztrákok háta mögött kanyarodott). Ahányszor a szerelvény lassított, egy-egy tucat magyar fegyveres leugrott, és azonnal támadott. A két tűz közé szorult osztrákok feladták a harcot...
Mai szemmel nézve akár humorosnak is tűnhet a „bosnyák tüzérség” bevetése. Az agyafúrt magyar felkelők ugyanis a parasztudvarok vizes hordóit kiborították, a belsejükben pisztolyt sütöttek el. A hangot az ellenség ágyúdörgésnek vélte, és annyira megriadt, hogy a magyarok tüzérségi fölényéről még az osztrák sajtó is beszámolt.
A nyugat-magyarországi harcoknak mintegy 50 osztrák halálos áldozata volt, és feleannyi magyar. Ausztria takarodót fújt. A felkelőket végül az antant nyomására a Horthy Miklós kormányzó főparancsnoksága alatt álló m. kir. honvédség bírta rá a harcok feladására és a terület kiürítésére. A felkelés azonban annyit elért, hogy a Velencében zajló tárgyalásokon a felek megállapodtak arról, hogy Sopron és környéke sorsáról népszavazás döntsön.
Az 1921. december 14-16. között lezajlott népszavazáson 89,52%-os részvétel mellett a 65,1 %-os többség úgy döntött, hogy a Saint-Germain-i elszakíttatásból visszatér a Szent Korona Országához. Ekképp Sopron (beleértve Brennbergbányát), Ágfalva, Harka, Fertőboz, Kópháza, Fertőrákos, Sopronbánfalva, Balf és Nagycenk ismét magyar földdé vált, és máig az maradt.
1921. augusztus 28-án a Sopron irányába menetelő csendőralakulatokat Ágfalvánál feltartóztatta a Francia Kis Mihály parancsnoksága alatt álló kecskeméti „Rongyos Gárda” egységének Kaszala százados vezette csapata. Fogságba ejtették Robert Davyt, a későbbi Burgenland kinevezett osztrák kormánybiztosát. Ugyanitt esett el első hősi halottunk, Baracsi László, a kecskeméti Rongyos Gárda harcosa. Síremlékét, Sopron vármegye emlékoszlopát szülővárosa állíttatta, s itt hangzott el: „Hősi halálával Trianon rabláncából kitörött az első láncszem.”
A többi bevonuló egység mintegy felét szintén megtámadták, megállították vagy hátrálásra kényszerítették.
A második ágfalvi csatára 1921. szeptember 8-án került sor. Ebben a csatában a magyar főerőt a bányász-erdész főiskolások, az Ostenburg zászlóalj 5. százada adta. A számos osztrák kém miatt a fiatalok fegyvertelenül, de lőszerrel – kézigránáttal – megrakodva, feltűnés nélkül, kis csoportokban közelítették meg Ágfalvát. 7-én este, sötétedés után egy csendőrszázad vonult ki fegyveresen, és tért vissza anélkül. 8-án néhány órás kemény csatában kiverték a faluból a háromszoros túlerővel rendelkező csendőrzászlóaljat. Olyan jelentőségű győzelem volt ez (természetesen a három nappal korábbi, Kirchschlag osztrák város elleni Rongyos Gárda, magyaróvári gazdászhallgatók, fővárosi mérnökhallgatók és persze mások által is végrehajtott támadással együtt), hogy Ausztria egyelőre teljesen kiürítette a megszállt területeket, hogy rendezze sorait...
Rövid összeállítás az 1921-es nyugat-magyarországi fegyveres felkelésről, amelynek eredményeként később visszatérhetett a Szent Korona Országához a már elcsatolt Sopron és környéke, 1921 decemberében, majd 1923-ban további tíz Pinka-völgyi falu.
I. rész
A Saint-Germain-i békével (1919. szeptember 10.) Ausztriához csatolt Nyugat-Magyarország – beleértve Sopront és környékét – felségjogának átadását az antant 1921. augusztus 28-ra tűzte ki. Ausztria a terület elfoglalására 11 oszlopban indított csendőralakulatokat, ebből kettőt Sopron irányába...
Az antant és főleg Ausztria magatartása általános felháborodást váltott ki Magyarországon, és kirobbant a nyugat-magyarországi fegyveres felkelés.
A magyar fegyveres erők két csendőruniformisba öltöztetett elit vadászzászlóaljból, mint karhatalom és a felkelő szabadcsapatokból álltak, amelyek a történelmi Magyarország teljes területéről verbuválódtak, főleg világháborús veteránokból, 2-3000 fős létszámban.
A karhatalmat biztosító két zászlóalj Kismartonban, majd Sopronban – parancsnok: Ostenburg Gyula őrnagy, létszám: 1500 fő körül –, illetve Felsőőrön – parancsnok: Ransenberger, korábban Prónay Pál alezredes.
Parancsnokok: Héjjas Iván (rep. szds.), Budaházy, Tischner, Förster, Füvessy, Molnár, Taby, Gerley és mások. Szinte valamennyien háborút viselt tart. tisztek.
A harcoló csapatok parancsnokai felkérésére főparancsnok báró Prónay Pál alezredes.
Augusztus 28-án már Sopron közelében, Ágfalvánál dörögtek a fegyverek…
9250: "Csehszlovákia és Jugoszlávia főleg szintén birodalmi jellegű állam volt: ott is volt egy domináns nép, amely irányította a többit."
Hogy mi birodalom lettünk volna? Jól hangzik, de ez nem igaz - és még csak nem is negatívum, hiszen a többi nép betelepülő/betelepített volt ide a törökök kiűzése után, mi pedig megtűrtük őket és még csak nem is voltak ide bezárva, hiszen bármikor elmehettek volna a Kárpátokon túli anyaországaikba, vagy ahová akarnak, a határaink ugyanis nem voltak úgy lezárva, mint pl. a "testvéri" szocializmus idején.
És birodalom vagy sem, de a Kárpát-medencének egy természetes egységet kell újra képeznie, hiszen az is.
"a mai trianonozós önjelölt történészek"
Nemcsak önjelölt történészek tartják igazságtalannak Trianont, hanem valódi történészek is és minden jóérzésű, becsületes magyar.
"a trianoni tárgyalásokon a magyar küldöttség és diplomácia egy percig sem állt ki az ezeréves határok mellett"
Mivel a tárgyalásokra meg sem hívták a magyar küldöttséget, hanem csak a rablódiktátum aláírására.
"szlovákianak volt és van létjogosultsága"
Az Antarktiszon vagy a Marson. Ott még van hely új államoknak. De a Kárpát-medence már foglalt.
"trianonnál a csallóközt és egy 30-40 kilométeres sávot a mai magyar határ fölött magyarországhoz kellett volna csatolni."
És akkor miért nem csatolták?
"az egy igazi ostoba ember, aki azt mondja, hogy magas-tátrának is magyarországhoz kellene tartoznia"
Én viszont igazi hazafiként azt mondom, hogy mivel a Magas-Tátra és a többi, Trianonban elszakított országrész államalapításunk, sőt, honfoglalásunk óta hozzánk tartozik, ezért ezután is hozzánk kell tartoznia. Talán valami bajod volna azzal, hogy lenne magashegyvidéki tájegységünk és természetes határaink szegélyeznék újra országunkat?
"Egész egyszerűen az az ember birodalomban gondolkodik: abban, hogy egy felsőbbrendűnek kikiáltott nép ural egy másik népet."
Nem. arról van szó, hogy államunk töltse is ki természetes életterét: a Kárpát-medencét, úgy, ahogy bő 1000 éven át volt is. A másik népeknek meg el lehet innen tűnni, ha nem tetszik; nem kötelező itt lenni és játszani a sértettet és elnyomottat.
9254: "Emlékszem 16 évesen elmentünk cimboráimmal egy fidesz tüntetésre kíváncsiságból, ahová bejöttek ellenzékiek is. Néhány ellenzéki tüntető szóba akart elegyedni a fideszesekkel, de teljesen normálisan és kulturáltan. Kérdéseket tettek fel és tök logikus érveket hoztak fel és várták, hogy az a néhány fideszes milyen érvekkel reagál. Ehelyett a buta, tahó fideszes nyuggerek ezt ismételgették, hogy "Én nem süllyedek le a maga szintjére!", "Nem fogok egy ilyen alja emberrel vitatkozni, mint maga!" Folyamatosan ezt ismételgették. És akkor 16 éves hülyegyerekként is éreztük, hogy ezeknek semmi, de semmi érvük nincsen csak egy betanult mantrát óbégatnak."
Itt viszont szerintem elég kimerítő válaszokat kaptál a kérdéseidre; van még esetleg valami, amiben segíthetünk? U.I.: én egyébként meg nem vagyok fideszes; azokról el is hiszem, hogy valóban nem sok tudásuk van e témát illetően, mert inkább csak vezérük éltetésével vannak elfoglalva.
"A másik gond, hogy a mai trianonozós önjelölt történészek szintén nem mondják - bár nagyobb valószínűséggel nem is tudják -, hogy a trianoni tárgyalásokon a magyar küldöttség és diplomácia egy percig sem állt ki az ezeréves határok mellett."
Rosszul tudod ezt is.
A trianoni tárgyalásokon Apponyiék azt javasolták a nagyhatalmak képviselőinek, arra kérték őket, hogy engedjék meg az elcsatolandó területeken népszavazások megtartását, és Magyarország feltétel nélkül elfogadja a népszavazások eredményeit. A heves román-, cseh- és szerb tiltakozások miatt azonban elutasították a magyar kérést.
Ez egyébként azt is bizonyítja, hogy a kis területrablóink fostak a népszavazások eredményeitől...