Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Kedves hozzáértők! Mitől lehet olyan tünet, hogy a teljes virágzásban lévő magyar kajszi egy nap alatt eldobja a virágai nagy részét? A fa alatt találtam ma szinte mindent. Nem elvirágzott, egyértelműen még aktív virágok voltak. Komolyan, mintha valami leverte volna ezeket. Szél nem volt, eső nem erős.
Permetezve ugyanúgy volt, mint a többi, de a mellette levő orange red, meg a másik magyar kajszi virágainak semmi gondja...
Tegnap a kajsziban sétálva meglepődve tapasztaltam ,hogy minden fajtánál a kezdeti induló virágzás ami mostanra fővirágzásba ment át a tardif de valence fajtánál megállt az idő ez a fajta most még csak a szirombontás fázisában sincs itt ott látni nyíló félben lévő virágot de az semmi óvatosan saccolom kb 7 -10 nap eltérés lehet a többihez képest ha ilyen hűvös marad az idő.Az indulás az egyértelmű volt az összes fajtánál ,de ez a fajta fajta valamilyen oknál fogva késlelteti a virágzást .
"A Hedera helix növény (borostyán) leveleinek borostyánkősav tartalma általában 3-10% között van. A pontos mennyiség változhat a növényfajtától, a termőhelytől és a termesztési körülményektől függően."
Kár hogy mérgező és bőrkiütést okoz.
Pedig ingyenes és jó kis fagyvédelmi kivonatot lehetne belőle készíteni.
A borostyán:
erős allergiás reakciót válthat ki azon személyeknél, akik érzékenyek a falkarionolra.
Bár a két anyag elkülöníthető lenne, mert
lúgos közegben a borostyánkősav kikristályosodik
, és apró, átlátszó, sárgásbarna kristályokká alakul át,
míg a farkalionol oldatban marad... no mindegy, ez csak egy gondolatkísérlet volt.
De a virágok fagyállóságát annyi minden befolyásolhatja, nem csak a fagyvédelem, a Kálium-és nirtát ellátottságon keresztül még az is hogy rendesen beértek -e a virágrügyek
(metszés ok volt-e, esetleg + volt -e zöldmetszés- még állítólag ez is!!)
Simán előfordulhat hogy eggyik kertben elfagy, a másikban nem.
Erre mondják hogy a fagy sávokban jött...
Pedig nem biztos.
Minél többet olvastam utána, annál jobban meggyőződésemmé vált, hogy
más tényezők is számítanak.
Egyszer csokorba szedem, és majd írjátok meg mi ok és mi nem belőle.
Persze ha bejön egy -7°C, akkor teljesen mindegy mit csináltál vagy mit nem, az mindent visz.
És a virágok belsejében nézd meg a terméskezdeményt! A szirom hatodrangú. Tavaly a bergeron volt az egyik fajta, amin termés volt nálam. Ezt a hideget simán megkapta. Asszem nem is egyszer.
Ezt ne kapkodd el! Még a szirmok is jók a videódon. Persze, ha kiolvadnak, lehet,hogy nem lesznek ilyen szépek. De! A bimbók biztosan megmaradtak. A fák még kicsik. Ha nagyobban lesznek, valóban jobban védik majd magukat is. Szóval ez türelemjáték, ahogyan a gyümölcstermesztés általában.
Nem ilyenkor kell gondolkodni. Én február elején megrendeltem a paraffingyertyát, Damisol BB pedig megvan már több, mint egy éve. De egyébként azt mondják sokat nem ér, ha csak fagy előtt van kifújva. Többször kellene, már ősztől kezdve.
Felénk most (Dél-Dunántúl) +3, 0, +3 fokot mutatnak péntek-szombat-vasárnap hajnalra. Talán megússzuk. Kívánok mindenkinek fagymentes hajnalokat!