Major Lajos képei Európa különböző tájairól valók. Gyanítom, hogy az elmúlt több, mint száz évben a képei egy része megsemmisült, elkallódott, vagy más módon megszűrve került aztán a Fortepanhoz. Mert az kizárt, hogy valaki elment Milánóba, és ezt az egy képet csinálta.
merem remélni, hogy nem Óbuda, mert a környezö képek mind Spanyolországban (Sevilla és Granada) készültek.
Az elsö lúkalájk a sevillai székesegyház, de mégsem, legalábbis én nem találtam egyezést, a második akárhol (Spanyolországban) lehet egy kolostor, vagy akár Plaza Mayor)
2ly, ezt a két képet esetleg meg lehetne kérdezni a FŐMTERV-től? Tű a szénakazalban meg valószínűleg azóta teljesen átépült mint minden a budai oldalon, de nagyon fúrják az oldalam: 252717, 252716. köszi
Középen (az ikrekkel) Nagy Emil volt igazságügyi miniszter.
+++
esetleg ? Kis Svábhegyi-út 21. sz
---------------
inkább itt folytatnám a témát. Ez a kép is a Kis-Svábhegyről néz a Vár felé, de teljesen más a házak formája és stílusa a Várban: 95424. Meg azért a távolság is teljesen más.
Én tegnap unalmamban megnéztem a Köztérkép berlini változatát is de semmi... sajnos az adatbázis feléhez nincs kép, meg a korszak legtöbb ilyen alkotása a fotók alapján egy graffitis utcai szemetesként végezte és lelkiismeret furdalás nélkül bontották el őket.
A Reichstag közelében volt egy Népligethez hasonló hangulatú Skulpturenpark ilyen elvont szobrokkal a 60-as 70-es évekből, ott simán járhatott a fotós hiszen közel van az előző fotójához is (fehér keresztek).
Bennem két dolog miatt volt kétely, de egyik se perdöntő: az évszám, ami ezek szerint téves, ill. az, hogy onnét esetleg látszania kéne a budai hegyeknek, de mivel sosem jártam ott, ezért ezt a kérdést semmilyen irányba eldönteni nem tudom.
Mindenesetre nem gondoltam volna, hogy amikor egy kis segítséget kértem itt, gyak. az egész fórum megmozdult és ment napokig a brainstorming, hogy hol is lehet. Le a kalappal előttetek!
(Ezért jobb szerintem az ötleteléseket ide hozni, a Megfejtéseket meg meghagyni a konkrét megfejtéseknek, mert így könnyebben átlátható ez is, az is.)
Olajoshordók. Nekem még van egy ilyen. (Volt vagy 10, de a többi ment az Alcuferhez) Olyan kemény anyagból van, hogy amikor leflexelte az alját, egy korong nem volt elég hozzá. Nem tudom, az olvtárs alant pontosan mit is írt, de valami olyasmit, hogy itt nem csak sima benzinkút volt.
Váci út 208. volt a pontos cím, 1939-ben még Royal kútként üzemelt. A szomszéd kikötő és telep a 206., itt élt egy Hubál Rezső nevű úr, de neki már '36-ban özvegye volt. A benzinárat nem értem.
2ly listája alapján, az amúgy elég precíz rendőrségi zsebkönybekből kiindulva, a kép feltehető 1942-ben készült, már háborús időkben (de ha a 210304 figyelebe vesszük még a szigorú elsötétítési szabályok előtt), ez magyarázhat némi rendetlenséget a kikötő körül.
az oszlop talán annak a gyalogos feljáróról készült, ami megszűnt az újjáépítés után, ez magyarázhatja a magasságot