Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2020.09.28 0 0 5296

Hááát. Tegnap rendeztem át az úgynevezett spájzot, ami egy garázs.. .elborzadtam mármint pozitív értelembem.....szóval hiába bizsereg a tenyerem  em kell már ide semmi😂 80 üveg ubi, 140 üveg sárgabarack lekvár, 150 üveg ketchup,, a meggyet meg se számoltam, ha 3 évig nem csinálnánk semmit akkor is elég lenne, ipari mennyiségű ez némi túlzással😂tegnap is még csináltunk olaszos szószt cukkinivel....

 

Előzmény: Mariska néni (5294)
CBNora Creative Commons License 2020.09.28 0 0 5295

Zseniális! Kár, hogy nincs itthon annyi szőlőnk, hogy kipróbáljam, elfogy mind nyersen. De a férjem éppen az Őrségben van, és telken van Izabellának mondott szőlő, ami nagyon aromás, de csupa mag és héj. Kérdés, hogy van-e rajta, és érett-e már, elég késői.

Meg is kérdezem, mi a helyzet.

Előzmény: Mariska néni (5294)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.28 0 0 5294

Ha bizsereg a tenyered még, készíts szőlőlekvárt. Én most végeztem az Othellóval.

Kinyomtam a bogyók belsejét, így főztem fel:

 

Passzírozás után került bele a héja.

 

És kész.

Előzmény: kentaur01 (5272)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.28 0 0 5293

Én sem azt mondtam hogy így főzzük. Ez egy alaprecept.

Előzmény: CBNora (5292)
CBNora Creative Commons License 2020.09.28 0 0 5292

Valószínűleg másmilyen lesz anélkül, de nekem lehet, hogy pont úgy fog ízleni.

Nem szeretem se a leveskockát, se az ételízesítőt, semmilyen alaplevet nem használok. Van egy jellegzetes egyenízük, ami erősen érződik az ételekben. Lehet, hogy azért is feltűnik, mert a családban soha nem használtunk ilyet, se anyám, se a nagyszüleim. Éttermi ételeknél is nagyon zavar, ha pl a krumplikrokettnek ételízesítő íze/szaga van (ez elég gyakori), vagy egy bármilyen zöldséget ízesített vízben főztek.

A recept így is hasznos, például nem jutott volna eszembe almát főzni a levesbe, de az ötlet tetszik.

Előzmény: kentaur01 (5291)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.28 0 0 5291

Valami alaplé nem árt bele. Az biztos.....

Előzmény: CBNora (5290)
CBNora Creative Commons License 2020.09.27 0 1 5290

Az alapötlet a lényeg, aztán az ember úgyis az ízlése és az éppen kéznél levő hozzávalók függvényében variál. Én leveskockát nem fogok használni, de helyette nyilván jó, ha teszek még bele valami más zöldséget. Mondjuk csak répa és pasztinák áll rendelkezésemre, fehérrépa, zeller nem, de ezeket nem is szeretem, illetve a zellert kimondottan utálom.

Előzmény: kentaur01 (5289)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5289

Ki kell próbálni. Amikor először megcsináltuk azt mondtam hogy én megeszem de soha többet ne csináljunk.....vagy találjuk ki hogyan lesz ennek jó íze.....megtaláltuk

Előzmény: CBNora (5288)
CBNora Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5288

Köszi!

Előzmény: kentaur01 (5286)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5287

Ez egy alap recept... nyilván mindenki módosítja ízlés szerint...mi ne póréval csináljuk ...jó ide a sima vörös hagyma is...és az ízesítés tényleg egyedileg

kentaur01 Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5286

Nóra kérte, én teljesítem😂 nagyon finom ez a cékla leves...

kentaur01 Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5285

Céklaleves
4 főre
Hozzávalók:

4 db közepes cékla (kb 600 g)
1/3 póréhagyma
1 db kicsi alma
1 db kicsi krumpli
50 g vaj
3- 4 babérlevél

bors
1 l zöldségalaplé (kapható jó minőségű bio zöldségleves kocka, az is megfelel)
Elkészítés:

Az alaposan megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát kockázzuk fel. Egy mély fazékban olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá, és dinszteljük meg a póréhagymát, keverjük hozzá a kockára vágott zöldséget és az almát.

Fűszerezzük meg, majd pároljuk őket együtt néhány percig, míg össze nem érnek kicsit az ízek. Öntsük fel az alaplével és közepes hőfokon, lefedve főzzük addig, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Botmixerrel turmixoljuk össze a levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét vagy ecetet, cukrot, ez ugyanis kiemeli az ízeket. Tejföllel kínáljuk.

kentaur01 Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5284

Hellyel közzel☺️

Előzmény: Mariska néni (5283)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5283

Igen, azt gondoltam, hogy Te tisztában vagy ezzel:)

Előzmény: kentaur01 (5278)
55judit Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5282

A meggyes füge mennyei. Idén sokat terveztem elrakni, de miért jönne össze? Bár sok fügém termett, de a nagy hőségben érő szemek nagy része cefrés lett mire beérett. A többit is nagyon meg kell vizsgálni mert erős a pettyes szárnyú muslica kártétele. Gyakorlatilag minden szemet mikor ketté nyitok, legalább 15 másodpercig nézem, mozog-e benne a kukac. Némelyik fajánál nem könnyű felfedezni a nyűveket, mert egyes fajták belsejében fehér szálak vannak(bibeszárak?). Ezek akkorák pont mint a kifejlett méretű kukacok. Szóval borzaszó, kezd elmenni a kedvem. E mellett  a félig sem érett szemeket is kikezdik a rigók, ezért minden érő szemre tasakot kell rakni. Felrakom, leszedem, átrakom, unalmas. Van hogy nem győzöm, ilyenkor hagyom az egészet. Aztán mégis újra kezdem, mert nagyon kellene a füge. :)

Előzmény: CBNora (5281)
CBNora Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5281

Finom lehet az a meggyes füge. Ha én főznék, fűszert nem raknék hozzá, ha megkívánom, utólag is bele lehet tenni (és akkor a kupak nem veszi be a szagot), de ez az ízkombináció nagyon jónak tűnik.

A szagos kupak most azért is jutott eszembe, mert múltkor zománcos fazékban főztem szegfűszeges almakompótot. A vége lassan fogyott el, a maradékban sokáig ázott a szegfűszeg. Utána azt hittem, jól elmostam a fazekat. Pár nappal később kevertem benne piskótát, és a nyers tésztába belenyalva erősen érződött rajta a szegfűszeg. Szerencsére megsülve már nem.

 

Előzmény: 55judit (5280)
55judit Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5280

Lehet hogy Mariska ezt csak gondolja. És távol áll tőlem hogy megbántsam ezzel, de én mást gondolok. A fügében pl. semmi savasság nincsen. Tavaly próbálgattam több féle ízesítéssel lekvárt készíteni, de volt natúr is. Se hozzá adott citrom, se más gyümölcs, se cukor, se tartósító. Egyik sem romlott meg, 1 üveg natúr még mindig van. Pont azért ez maradt utoljára, mert semmi savassága, ezért ez ízlett a legkevésbé. A füge nagyon édes. Hogy pici savassága is legyen a lekvárnak, meggyel ízesítem. Ez a legfinomabb.

 

Réges régen mikor kezdtem a befőzést és tököt is tettem el, nekem az ecetet azért javasolták bele, hogy ne máljon szét. Az ecet nem hagyja szétfőni.

Előzmény: CBNora (5279)
CBNora Creative Commons License 2020.09.27 0 0 5279

Azt gondolnám, hogy ha steril, akkor már mindegy.

Remélem, a sárgarépához nem kell. Valószínűleg idén kipróbálom, a pincében tavaszra mindig elrohad a répa. Majdnem mindegyik kukacos, így bárhogy tárolom, nem áll el. Ecettel viszont nem enném meg. Az összeset úgysem fogom feldolgozni, így vesztenivalóm nem lesz.

Előzmény: Mariska néni (5277)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.26 0 0 5278

Igen. Mi is tettünk ecetet a babhoz és a cukkini esetében is. 

Előzmény: Mariska néni (5277)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.26 0 0 5277

Nem baj, sőt jó, és ha frissen főzzük vagy fagyasztjuk nem kell. De a konzerválásnál az elálláshoz kell némi savasság. Ezért teszünk kis ecetet a tökfélékhez, zöldbabhoz, zellerhez, én pl. az üvegben eltett padlizsánkrémhez ezért teszek paradicsomot, vagy pl. a töklekvárba citromot stb.

Előzmény: CBNora (5276)
CBNora Creative Commons License 2020.09.26 0 0 5276

Miért baj, ha a cukkini lúgos?

Előzmény: Mariska néni (5275)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.26 0 0 5275

Cukkinit szezon végén szoktam eltenni főzeléknek, amikor már minden másra meguntuk. Egy tálba gyalulom, csak finoman sózom, kilónként úgy 1 kk ecetet teszek rá, és ha már levet eresztett, akkor a saját levével üvegekbe tömködöm, lehet közé tenni kaprot is. Én automatázni szoktam, de dunsztolni is lehet. A lényeg, hogy ecet legyen rajta, mert az ellensúlyozza a cukkini lúgosságát. Télen főzeléknek finom, de pl. leszűrve lehet belőle tócsnit készíteni. Nálam idén nem készül, mert nem sok cukkini volt.

Előzmény: kentaur01 (5272)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.26 0 0 5274

Nálam a szezon végén készül a sült paprika, na az egy ízbomba. Amikor már közeleg a fagy, összeszedem az összes kint lévő paprikát, a körömnyi zöldtől az érett pirosig az összes fajtát, felkarikázva forró olajban kicsit összefonnyasztom, csak sót kap. Ez megy eldobhatós dobozokban a fagyasztóba. A sokféle paprikától fantasztikus íze van, télen csak serpenyőben átmelegítve, tojással vagy anélkül finom, de pl. kifőtt tésztán, reszelt sajttal is isteni finom, gyorsan bevethető készétel.

Előzmény: kentaur01 (5272)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.26 0 0 5273

Nem szoktam mérni sem a paprikát, sem a sót. Amennyi paprika elfér a lábasomba, ahhoz viszonyítom a sót, a háziasszonyi rutinra hagyatkozva, inkább kevesebbet, mint amennyit mondjuk  a lecsóhoz tennék, annyit, hogy engedjen egy kis levet, pont annyit, amiben puhára párolható. Amikor már le van turmixolva, akkor látszik a kb. végleges mennyiség, akkor érdemes kóstolni, és esetleg utánasózni óvatosan, mert ugye még ezután sűrítem kevergetve, mint a lekvárt, amennyire sűrűre szeretném.  A végeredmény tömény natur paprikakrém, a kápia saját cukor- és olajtartalma miatt selymes.

Én is készítek fűszeresebb változatot cukor, ecet és fűszerek hozzáadásával, de az már nem natur paprikakrém, hanem kecsap szerűség inkább, azt már nem teszem pl. pörkölt alá.

Előzmény: tibib520 (5271)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 5272

Teljesen jogos. Bár némi mag maradhat is....csináltam már így is...ahogy írtam kísérletezek....van mivel bár nyilván nekem nem sok termésem van...de belefér a koncepcióba...csináltam már nyersen csak sóval....volt amikor rommá főztem....és most így...nincs sok jelentősége....van mindenből bőven már nem férünk a spájzban...ami egy garázs😂lassan véget ér a szezon cukkini még van.... abból kellene vmit alkotni...meg a fene tudja😄 bizsereg a tenyerem még😄

Előzmény: Mariska néni (5270)
tibib520 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 5271

Nagyon szépen köszönöm a Te, és Kentaur segítségét is!
Meg kérdezhetem, hogy a te egyszerű verziódban mennyi sót használsz a paprika kilónkénti mennyiségéhez?

 

Előzmény: Mariska néni (5270)
Mariska néni Creative Commons License 2020.09.25 0 1 5270

:) Dehogyis gondolom, hogy a biztos megoldást írtam le, nem keresztrejtvény ez:) Csak tibi520 kételyeit látva gondoltam, leírok egy egyszerűbb verziót. A paprikát lesózva párolom, ereszt annyi saját levet, hogy teljesen péppé fő, nem marad abban egy darabka héj sem mixelés után, mag pedig azért nem, mert eleve kimagozva darabolom (a kápiánál ez nagyon könnyű, a csilihez pedig kesztyűt veszek). Mint ahogy a csili zselé is tükörsima, pedig azt sem passzírozom.

 

Előzmény: kentaur01 (5266)
kentaur01 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 5269

Csinálj ilyet is és a Mariska verzióját is... aztán jövőre majd eldöntöd....

Előzmény: tibib520 (5268)
tibib520 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 5268

Köszönöm válaszod!
Kifogom próbálni ezt a verziót.
Termésben (érésben) van pár kiló Kápia, és Kaliforniai paprika.

Előzmény: kentaur01 (5265)
tibib520 Creative Commons License 2020.09.25 0 0 5267

Köszönöm a hozzászólásodat!
Nagyon szép a színe a fotódon!

Előzmény: Mariska néni (5264)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!