Köszönöm a tanácsot. Valami megoldást kell találnom, mert a jelenlegi ideiglenes papírzsebkendő - diffúzoros, hagyományos nagyfejű asztali lámpa nem működőképes. :) Jó lenne valami dupla gégecsöves megoldás. Barkácsolni sajnos nincsen lehetőségem.
A G12-vel jelenleg itt tartok, és ezzel el is értem a határt:
Több külhoni topicban leírták már az ezzel kapcsolatos problémákat: relatív kevés fény (a vakuhoz viszonyítva) és lapos árnyékok, úgyhogy ezzel számolj
Ismerek pár rovarászt, akik tágítják a fejemet, és ellátnak tanáccsal, hogy hogyan preparáljam ki az állatokat, de néha holtan találom meg őket. Tehát azok a képek, amik nem szabadban készültek, azokon ált. halott állat látható. Persze van pár kivétel, de egy 65 képes stacket máshogy nem lehetne megoldani.
Hát először készíts sorozat képeket, aztán engedd rá a progit. Ez az alap.
Kicsit elméletben ismerned kéne a technikát, hogyan működik az összerakás szoftveresen, mik a paraméterek, minek a megváltoztatása milyen hatással jár. Erről nem tudom van-e magyar leírás. Ha nincs, akkor marad a próbálkozás útján történő megismerés !
2 napja kerestem a neten makró sínt, és végül itt kötöttem ki!
Még nem próbáltam ki ezt a technikát, de rajta vagyok
Letöltöttem a CombineZM progit, de Angol nyelvtudásom = 0,
ezáltal fingom sincs hogy kell használni a programot, ebben kérnék segítséget!
A pénztárcámra hivatkozva, Szalkó néztem a „sufnis makró sínt” amit csináltál, nagyon jó! a szán alatt lévő kis fekete, az a rögzített megvezető, az pontosan mi?
Sajnálom, ezzel a kijelentéseddel nem tudok és nem is akarok mit kezdeni. Viszont várom a fotókat, hogy érdemben beszélhessünk a dologról. Akár egy másik topicban, mert itt kezd erősen off lenni.
"Semmiféle eltérést nem véltem. Tudom, hogy eltérés van az általad leírt és a valós fókusz között."
Nyilván tapasztalatból ismered az általam leírt és az általad valósnak vélt fókusz különbségét. Fotókkal is alá tudnád ezt támasztani? Természetesen G12 és Raynox dcr250 kombinációra gondolok.
"De ki beszél itt kisfilmről?"
Kisfilmről senki. Rendszer-ekvivalenciáról pedig a fotóelmélet.
Az általad vélt eltérés abból adódik, hogy a G12 objektívjének fizikai gyújtótávolsága ugyan valóban 6,1 - 30,5 mm, de ez a kisfilmes rendszerben 28-140 mm-nek feleltethető meg. A 32mm-es lefedett terület az előtétlencse nélkül, nagylátószögnél, 1 cm-es munkatávolságnál valós érték. Teljes tele állásban (ami a 140 mm-rel ekvivalens) a lefedett terület előtétlencse nélkül 91 mm, de ekkor tartanunk kellene a 30 cm-es munkatávolságot. Az előtétlencsével ez a munkatávolság 12,5 cm-re csökken, ezzel együtt a lefedett terület 28,5 mm-re változik.
Egy egyszerű, olcsó, egyutas fogasléces makrosínt használok, 2mm-es osztásokkal. Mivel kompakt gépem van, a Raynoxszal olyan a mélységélesség, hogy elég a kb. 0,5mm-es léptetés. Az pedig szemre is megy, egy kis odafigyeléssel.
Ennek is van középoszlopa, de nem kellett levágni, mert ki lehetett csavarni. Ezt az állványt 20.000 forintért vettem fejjel együtt, a fejjel nem vagyok kibékülve, jobb lenne egy gömbfej, de hát na. :-)