Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.17 0 0 108

kiverni is naponta érdemes

a kaszát naponta kétszer is érdemes kikalapálni, ha dolgozol vele

ha rászánod magad, akkor belejössz és megtanulod, tíz perc alatt végigrohansz rajta és fenni sem kell

Előzmény: ubalika76 (107)
ubalika76 Creative Commons License 2014.12.16 0 0 107

Van benne valami, amit írtok(bár pl. a "hülyeségeket írsz" rész talán finomabban fogalmazva is érthető - sőt), a jobb csuklóm is kivan ha sokat kaszálok, akkorát kap az elakadásoknál. Mikor az öreggel Hideghegyen az É-i sípályát vágtuk, úgy haladt, mint én, pedig a kondink ég és föld. Viszont ő tud kalapálni, bár bevallása szerint nem túl jól (hargitán tanulta a 60-as években).

Viszont én nem tudok, ezért kérdeztem, hogy érdemes-e valami nagyonkomoly acélból venni kaszát, amit mondjuk csak időnként kellene elvinnem hozzá? Mert nekem addig -ameddig nem tudom kiverni- marad az erő és a flex.

Előzmény: selgir (105)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.30 0 0 106

a kalapalas lenyege, hogy a viszonylag vastag lemez elejere teszel egy vekony keskeny elt

nem kell, hogy eles legyen, majd a fenes elesit

a flex csinal egy eles elt, ami nehany vagason at eles, utana vege, vege a pengenek is, mert elvekonyodik, nincs ami tartsa az elt

selgir Creative Commons License 2014.09.30 0 0 105

"Most egy 90cm orosz van, de az ma megint elrepedt a tövénél"

hát persze, mert izomból nyomod :D oszt ha fogsz egy kis fődet, reccsen a kasza! na ezért nem izomból kaszálunk. egy rendesen kalapált kaszával épp csak legyintgetni kell, a vakondtúrásba legfeljebb beleér a penge, de szeli át, mint a te esetedben.

mondjuk én még csak 25 éve, hogy először kaszát fogtam a kezembe... de eddig mindegyik hozzám volt igazítva, kalapálva voltak, és soha egy sem tört még el! 

Előzmény: ubalika76 (101)
selgir Creative Commons License 2014.09.30 0 0 104

életlennel csalánt meg lucernát lehet "kaszálni" :D nem pillanatnyi él kell a kaszáláshoz, hanem fenés az elvékonyított pengének! azt meg flex-szel nem tudsz... sztem volt öt év gyötrelem, próbálj ki egy rendes kaszát, meg fogsz lepődni, hogy a fenéssel nem az idődet baszod el, hanem normálisan tudsz haladni

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 103

bar arc van hozza, de hulyeseg minden, amit irsz, de ez is egy velemeny

nem tudod mirol es mit beszelsz

a kaszat kalapalni kell, ugy, mint a kapat is, csak mindenki lusta

a funyiro vagolapjat is kalapalni kellene

a flexeles nem er semmit, 

studiod1 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 102

Nagyon nem mindegy mit kaszálsz,próbálj meg 10cm-es "selyem füvet" kaszálni, na itt jön a régi ósdi kalapálás, ráadásul itt valóban szükséges a "lefelé" kalapálás.

ubalika76 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 101

Sziasztok!

5éve kaszálok, elég sokat, és rendszeresen, kb 6000m2-t tartok tisztán, ami ráadásul pincesor a hegyoldalban. Mostanra azt gondolom, hogy a kaszálás már lehet hogy megyeget. Itt az ideje talán, hogy optimalizálni kezdjem az élezés kérdéskört.

Most egy 90cm orosz van, de az ma megint elrepedt a tövénél. Egyszer már lett hegesztve, most  mellette repedt el. Érdemes nekem berendelni egy drága osztrák kaszát? Az oroszt állandóan fenem (ha fűben haladok, kb. 30m2-ként), verni nem is próbáltam, szerintem az csak azért jó, mert úgy gyakorlatilag a fű koptatja el a kaszát, nem a fenőkő. Szerintem ha valaki rendesen tud suhogtatni vele, akkor flexel-verve-fenve is jó. Szerintem életlennel is lehet nyomni (az enyém soha meg sem közelített egy konyhai kés élességét), csak izommunkában több, és nagyon nem mindegy a technika.

Mivel nekem elég sokat kell dolgoznom vele, nem szeretnék veregetéssel szórakozni, meg az sem érdekel, hogy elkopik pár év alatt.

selgir Creative Commons License 2014.09.26 0 0 100

a kalapált kaszának nem kell flex!!! nekem egy kovács olyan cakkosra kalapálta, hogy rossz volt ránézni. de csak 120 suhintás után kellett fenni!!! szinte a moha tetejét is leszedte a földről...

javaslom, hogy tanulj meg kaszát kalapálni (az öreg valami böszme nagy kalapáccsal kalapálta, kb 2 perc alatt végzett vele) és utána menni fog a kaszálás:)

Előzmény: '99A4 (95)
Baines kapitány Creative Commons License 2014.09.25 0 0 99

Nehezebb kalapáccsal kéne megpróbálnod, bár a kemény anyagot nagyon nehéz lesz kiverned. Én az osztrák kaszához 800-ast használok, az vékony élt csinál neki.

Előzmény: zerger88 (91)
Baines kapitány Creative Commons License 2014.09.25 0 0 98

Ha a kasza 30 centis füvet elhajt, akkor azzal a kaszával baj van. Főleg úgy, hogy azt írod, borotvaéles. Látni kellene. Egy jó kasza vékonyra kalapálva és megfenve, a földön nem nagy erővel húzva is elvágja a füvet, bármekkora is.

A régi öregek fűkaszáláshoz az élt lefelé, gabonához, lucernához pedig felfelé kalapálták. Ma már ezzel senki nem foglalkozik, ha párhuzamosra kalapálod, akkor is vágni kell neki.

A 3. hozzászólásban tettem fel két videót. Az elsőn a fickó olyan kaszával dolgozik, amilyet én is használok. A technikát is leírja, lehet belőle tanulni. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.25 0 0 97

reset van otthon?

sikito melyen elzar, bacsitol bocsanat es legyen szives

nezi, megtanulja

kaszal

zerger88 Creative Commons License 2014.09.25 0 0 96

Ha már kikalapálta valaki akkor miért lett megflexelve?

Lehet hogy nincs jól beállítva a penge és emiatt "nagyot fogsz". Próbáld minél közelebb tartani a földhöz a pengét (persze ha adottak a körülmények hozzá) És még egy fontos a kaszával "forogni" kel.

Egy jól kikalapált kaszával 10 centis füvet is tudsz kaszálni

'99A4 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 95

Sziasztok!

Én is belekezdtem a kaszálásba. Örököltem nagyapámtól egy kb 50éves kaszát, de már annyira el volt fogyva a penge, hogy maximum 1 centi széles volt (kb mint a képen az aranyszínű sáv) , így lecseréltem egy újra. 

Ilyet vettem rá.

Egy idősebb bácsi kalapálta nekem vagy 3/4 óráig űllőn de kicsit sorjás volt így otthon áthúztam flexel. Az eredmény egy borotvaéles penge lett, de sajnos ugyan abba a cipőben járok mint a topikot elindító lány. A vastagabb derékig érő gazt simán vágja, de a kb 30-40 centis füvet csak elhajtja, pedig már minden irányból próbálkoztam vele. Ha kaszáló állásba fogom a kaszát akkor a pengének teljesen párhuzamosnak kell lennie a földdel vagy valamelyik irányba dőlnie kell egy kicsit? Vagy esetleg tudnátok segíteni így írásba, hogy mit csinálhatok rosszul, miért nem vágja a füvet? Már rengeteg videót néztem és próbálgattam de nem megy.

Köszi előre is a válaszokat!

Pillanatragasz Creative Commons License 2014.09.10 0 0 94

Gondban vagyok  vettem egy 2 rinder sense osztrák  kézi fűkaszát  szépen meg is kalapáltam ahogy illik csak sajnos sehogy se talál rá a székely kaszanyélre . :-(  most néztem kéne nyelet is venni amit kb úgy kell fogni ahogy a talicskát tolják  ... aztán néztem nem  is kalapáccsal vékonyítsák a pengét hanem speciális sajtoló gépben .. szóval totális csőd . Van e valakinek hasonló kaszája  ha van mik a tapasztalatok  ?

ZFerenc Creative Commons License 2014.09.07 0 0 93

Sziasztok. 

Olvastam volt szó a kaszanyelekről, Itt egy nem mindennapi darab.. http://www.kerteszkucko.hu/termek/kaszanyel-horganyzott-festett-bilincsel

kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2014.09.03 0 0 92

Tavaly ősszel kaptam egy 60-s és egy 70--s kaszát. Kínai gyártmány. Nem lehet velük kaszálni, mert a harmadik húzás után elhajlik vagy 30 fokot. Mivel ingyen kaptam nincs jogom reklamálni, de ha pénzért vásároltam volna, most enne a méreg. Senkinek se ajánlom a kínai kaszák megvételét!

Azonkívül a szerszámkészítő haverom készített egy kalapáló szerkezetet egy meglévő minta alapján. Béla bátyám a kedvenc főmérnököm megígérte segít a tesztelésben, használható-e a készülék?

Amúgy meg jó kaszálós évünk volt a sok eső miatt. Régen volt ilyenben részünk.

zerger88 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 91

Sziasztok kaszások.

Mostanság a sok esőtől sok munkánk van :)

Szeretném a segítségeteket kérni.

Az mitől lehet hogy  kasza kiveréséhez sok idő kell nekem? Múlt héten csináltam egy cserjéző kaszát de azt hittem h sose végzek vele. 1,5 órán át tartott mire kiütöttem.(pedig csak 40cm) Mondjuk anyagában kemény nagyon

Kaszaülőt használok ahogy kell. 300 grammos kalapácsot használtam és a kalapácsot is megköszörültem hogy ne "fogjon" nagyot. De így is erősen kell ütnöm és alíg látszik hogy ütöm.

Sajnos 10 kasza van a munkahelyemen és napi használatban van. Ezért is kérdezem mert így nagyon sok idő mire kikalapálom őket

Már gondoltam a 2 kalapácsos "fordított" kasza kiütésre is hogy haladós legyen

mm22 Creative Commons License 2014.06.16 0 0 90

Megkésve bár, de töretlenül köszönjük a segítő infót. Üdv mindenkinek és további jó kaszálást.

Előzmény: transzmoha (86)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.28 0 0 89

Hidd el a 60-as erősített, hőkezelt kaszával a legjobb az árkokat a gazt, ami már megnőtt kaszálni,  a 80-as túl sokat fog, mivel nagyobb ívet írsz le vele, könnyebben beakad, és gyorsan elfáradsz vele.

A bilincsnél a nyakrész befogatásánál be tudod állítani, hogy a penge kissé befelé íveljen, így kisebb ívet fog, viszont jobban fog vágni, és hatékonyabban halad a munka.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (78)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.28 0 0 88

Én  a sárga festésű, ismeretlen helyről behozott, vaslemezből préselt, 60-as kaszapengét törtem el, 2xr, hegesztés után is, csak akkor a varrat mellet tört, a nyaknál természetesen.

Mert olyan xar anyagból vannak, a mostanság boltban kapható pengék, hogy nyújtani sem lehet, puha és törik ki az anyag, mikor kalapáljuk.

Igaz mi nem fű hanem nádkaszálásra kb. 1-1,5cm vastag nádra, és bürök vágásra használjuk, a vízügynél.

Sajnos ilyen fajtát hoznak a cégtől, és minden héten eltörik 2-3db, aztán napokig nincs, nem tudunk haladni.

Régen pár éve a török Gunast kaptuk, aranyszínű festékkel volt bevonva, na ennek a nyakrészéhez hegesztettem 6-os gömbvasból, egy erősítést, és bírta féléven át, még az akáccserjét is vitte, vágta, 1,5-2cm, vastagot is.

Mikor leadtuk akkor még egyben volt, nem repedt el.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (80)
Baines kapitány Creative Commons License 2014.05.04 0 0 87

Csontra ugyanaz, mint amelynek a linkjét transzmoha felrakta. A pirossal, amelynek a letörése meredekebb, előkészíted, a sárgával pedig finiseled. Akinek nem megy a hagyományos üllő-kalapács módszerrel, kis gyakorlással ezzel a készülékkel nagyon szép élt tud csinálni. Ezzel együtt lesz egy jó kaszája, amivel öröm a munka. Persze nem biliacél kínai anyagból, hanem normális termék. Érdemes beruházni, mert hosszú időre szól. Egy finom fenőkő hozzá és hajrá.

Előzmény: bab1 (84)
transzmoha Creative Commons License 2014.05.03 0 0 86
Előzmény: mm22 (85)
mm22 Creative Commons License 2014.05.01 0 0 85

Peening jig nevezetű kaszaélezőt hogyan honnan lehet megszerezni, s mennyire hatékony a kalapálás? Előre is köszi a segítséget.

Előzmény: Redbull... (21)
bab1 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 84

Üdv kapitány ! Írj már a kalpárló készülékről ! Közben lett egy 90 es kaszám , nagyon jó , fú nagyon tetszik ! 

Előzmény: Baines kapitány (83)
Baines kapitány Creative Commons License 2014.04.26 0 0 83

Ha valaki szeretne megtanulni rendesen kaszálni és jó kaszát is venni, akkor itt a remek alkalom.

http://www.sensenverein.at/sv/de/kurse-veranstaltungen/heu-mahd-in-ungarn

Én tavaly elmentem, beruháztam két nagyon jó kaszára, egy minőségi fenőkőre és egy kalapáló készülékre is. Azóta öröm a munka.

bab1 Creative Commons License 2013.11.19 0 0 82

Kedvescimbi ! a 70es kasza, amit 700 milisnek mondasz, avval könnyebb megtanulni jól a kaszálást. Ha megy , akkor érdemes a 80-asra váltani. 70-es alatt meg nem lehet normálisa haladni.  El azért kopik, mert nem nyújtod a kalapálással újra és újra, hanem újra és újra elflexelsz belőle . : ) 

studiod1 Creative Commons License 2013.11.15 0 0 81

Így igaz,csak sajnos sokszor a boltban olyan kaszákat árulnak amelyeknél még a nyak sem az igazi,kell egy öreg szaki aki tudja hogy kell állnia és beállítja a nyakat.

Előzmény: a rebondo (79)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2013.11.15 0 0 80

Többet net tud eltörni, mert egy 6mm-s átmérőjű acéltüskével lett megerősítve. Azon a részén ahol a legnagyobb hajlítóigénybevétel éri a nyakat.

Rendeltem a boltostól egy 600, és egy 700 mm-est 2 db nyéllel együtt. Ez egy darabig elég lesz. Így már rendben lesz talán az ügy.

Időközben érdeklődtem a kaszakalapáló szerkezet ügyében. Kedvenc főmérnököm Béla Bátyám remdelkezik ilyennel, megmutatja hogyan működik. Azt mondja, nem bonyolult szerkezet. Azt javasolta, ha nem tudok hozzájutni, akkor csináljak egyet. Az idén már csak annyit kaszálok, amennyi a téli talajtakaráshoz kell. A jövő évi szezonig lesz rá időm foglalkozni vele. Ettól függetlenül, ha valaki ismeri a beszerzési helyet, kérem értesítsen róla.

Előzmény: a rebondo (79)
a rebondo Creative Commons License 2013.11.15 0 0 79

Kaszálni forgó mozgással kell, a kasza a körön halad, a körre nem merőleges! Mégis, a kasza hossza adja meg, hogy mennyit fogsz. Füvet kaszálni nehéz, ezért előnyösebb a rövidebb, a 800mm az már hosszú.

A törött nyak nem sokáig húzza.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!