Minden ami Action cam. A topic célja megbeszélni a kamerákról a technikai dolgokat, bemutatni kiegészítőket (legfőképp a házilag barkácsoltakat), felvételi módokat, stb.
Legismertebb típusok:
GoPro HD HERO SD 960 1080
DRIFT HD X 170
Contour HD GPS
Oregon Scientific ACT
VIO POV
Figyelem! Ez a topic nem az elkészült videok bemutatására szolgál!
Köszi srácok, közben megoldódott, csak mivel nem jött válasz, így nem írtam ide.
Új kártya i került a kütyübe a fw telepítés után, és az volt a probléma. Hiába class 10-est tettem bele, a full HD 60 fps szétcsúszott visszajátszáskor. (Próbáltam BSPlayer-rel, Windows Media Player-rel, telefonomon, és még ki tudja hány helyen, telepítettem újra fw-t, codec-et, mindent, de a hiba nem szűnt meg.) Aztán megpróbáltam 30 fps-sel és így működik. Szóval egyértelműen a kártya a hibás, gyorsabb kell bele.
Én sem szeretem a Windows Media Player-t, ezt is azon az angol oldalon találtam, mint tipp. Nekem azzal egyből működött. Amúgy nekem is a VLC a favorit, esetleg még a KM Player a szép felülete miatt. Tudásban mindenképp a VLC a nyerő.
Magát a kamerát tekintve én is náluk vettem. Még szeptemberben és valóban, magasan ők adták a legjobb ajánlatot Hero 3 Black-re nézve (kaptam hozzá ajándékba egy Class10-es 32Gb-os kártyát). Ugyanakkor arról nem tudtam, hogy forgalmaznak utángyártott kiegészítőket is a GoPro-hoz. Keresgéltem már a neten ez irányban és találtam is egy oldalt (http://kamera.ewk.hu/), ahol egész nagy a választék és egész olcsón lehet hozzájutni bizonyos dolgokhoz GoPro-hoz, csak azt nem tudom, merjek-e tőlük vásárolni?! Ismered esetleg az oldalt, van tapasztalatod velük?
Ebay nekem is eszembe jutott, de arról is megoszlanak a vélemények. Vettem már step-in típusú snowboard cipőt, ami tökéletes áron, tökéletesen korrektul lett hirdetve és eladva. De mindig félek ilyen helyekről látatlanban rendelni.
Akksi mindenképpen kellene legalább egy pluszban. Az a másfél, két óra nem annyira egetrengetően sok!:)
A codec-ot tekintve onnan tudom én is, hogy utánanéztem, mikor megvettem, ugyanis nálam is jelentkezett a probléma. FB-on próbáltam segítséget kérni, mivel tudtam, hogy több ismerősömnek is van, hátha valaki találkozott ilyen jellegű problémáva, de a válaszok egyből, egytől-egyig arra irányultak, hogy gyenge a gépem...Én nem akartam elhinni...igaz, hogy már 3éves Asus Laptop, de Corei5 proci, 4Gb RAM, 1Gb videókártya nehogy már kevés legyen neki????!! Szerencse, hogy nem törődtem bele...neten simán megtaláltam a hiba okát (igaz csak angolul:) ).
Általában kijelenthetem, hogyha valami gyári kiegészítő kell, vagy gyorsan kell valami, akkor a myactioncam boltjában szerzem be, a RealPower akku és akkutöltő is onnan van. Szerintem korrekt áron dolgoznak, ráadásul valóban értenek is hozzá, ha esetleg kérdésed is lenne.
Meg persze az ebay, hiszen ott nagyon sok olyan, szinte egyedi kiegészítő található, ami sosem fog bekerülni a hazai boltok kínálatába.
És persze, sokszor a leleményesség a legfőbb segítőtárs, ha valami spec rögzítésre van szükség. Szerencsém, hogy másik hobbim a fotózás és nagyon sok fotós kiegészítőt tudok alkalomadtán a gopronál is használni.
Az akku egyébként tökéletes, ugyanazt tudja, mint a gyári. És a töltőt is javaslom, ha több akkud van. Megy akár szivargyújtóról is és így tudod tölteni, miközben használod a másikat.
A codec nekem eszembe sem jutott, de nagy igazság vagyon benne. Nekem windowson a legjobb lejátszó még mindig a mediaplayer classicaminek szinte semmi köze a win beépített mediaplayer-éhez. Kicsi, lejátszik mindent és csupán az ffcodecpack szükséges hozzá, abban benne van minden, ami általában kellhet. Vagy a VLC, ami szintén elég univerzálisan használható. Én a windows mediaplayer-ét nem nagyon szeretem, hacsak lehet nem is használom, inkább VLC.
Még annyival egészíteném ki, hogy létezik egy bizonyos codec hiánya okozta probléma...ez nem más, mint a H.264-es codec esetleges hiánya a lejátszóprogram(od)ban. Magyarra lefordítva, ez a mai, bevett, modern tömörítési eljárás. Sok lejátszó alapból nem rendelkezik ezzel a Codec-kel (mint például a VLC sem tudtommal). Azonban ez a probléma kiküszöbölhető, ha fogod és letöltöd hozzá a Google segítségével. Illetve próbáld meg (ha windows-os vagy) Windows Media Player-rel lejátszani. Az ok egyszerű: az rendelkezik H.264-es codec-kel!
A HD videózás nem gyerekjáték. Gyors kártya, gyors szgép (gyors és sok memóriával, HDD-vel), stabil op.rendszer. Sokszor a vágóprogi futása mellett más nem is futhat a gépen, mert az is beterheli nagyon, főleg windows alatt.
Szóval nem egyszerű történet.
Másrészt biztos-ami-biztos alapon telepítsd fel újra a FW-t, elsőre nekem sem lett tökéletes, igaz, nekem az állandóan kikapcsoló hibával jelentkezett.
És ugye kérdés, milyen kártyád van a kamerába? Meg hogy honnan akartad lejátszani? Átmásoltad vinyóra, vagy csak USB-n rádugtad és mint külső meghajtóról?
Tapasztalatom szerint macbook-on még a QuickTimePro is akadozik vele, de a VLC simán viszi. Szóval ez sem mindegy.
És kérdés, hogy 1080 mellett milyen fps van beállítva? Az is okozhat problémát talán.
Szóval ez egy soktényezős dolog, nagyon sok és nagyon apró baki is okozhat lejátszási problémát.
Nekem például a gopro saját szoftvere nem hajlandó elindulni win7/64-en. Fel tudom telepíteni, majd indítás után az egyetlen reakciója egy hibaüzenet, hogy a program leállt. De hogy miért, vagy hogy, arról semmi. És szedtem le már több verziót is belőle, egyik sem. Ha letörlöm a régebbit, akkor se. És ugye enélkül elég macerás a nagy fps-es felvételek lassítása, még jó, hogy mac-en működik, különben húzhatnám újra a win7-et, ahhoz meg semmi kedvem, bár lassan időszerű lesz...
A kérdésed megválaszolásához először pontosítsuk a problémád! Először is TV-n visszajátszva, avagy PC-n, esetleg LapTop-on jelentkezik? Ha PC-n/LapTop-on....milyen tudású géped van? (proci, memória leginkább...)
Ugyanis azt tudni kell a GoPro-s felvételekről (nyilván 720, illetve full HD-ről van szó), hogy rendkívül nagy "gépigényűek". Ahogy már előttem "badmad" is írta, ennek leginkább a felvételek visszajátszásánál van jelentősége. Pláne, ha mondjuk utómunkázol is a felvételeiddel. Ahhoz már tényleg elég komoly konfig kell! Saját tapasztalat...én Sony Vegas-sal dolgozom, azzal vágom/szerkesztem a felvételeim. Nincs gyenge gépem, de néha az enyém is "meginog"! :)
Dehát gondoljunk csak bele...HD minőségű felvételeket készít nyers formátumban, nagy méretben. Persze minden függ attól, hogy milyen beállításokat használsz a különböző felvételekhez...
GoPro 3 Black-re felraktam a legújabb fw-t, amit a hivatalos helyről töltöttem le. A probléma az, hogy a videók szaggatnak, csúszik a hang FullHD-nál. Ez mi a fene? Valaki találkozott már ilyen problémával? Marha idegeítő!
Hogy pontosak legyünk, inkább csak via ferrata az a sziklázás. :))))
Pár éve kezdtem, nem sok helyen voltam, akkor is inkább csak vezetett csoporttal (utazom.com), de megtetszett. Sajna az idei mászásokról a lábam miatt le kellett mondanom, 1 hete operáltak porcleválással, remélem jövőre már mehetek.
Ezidáig kizárólag Ausztriában másztam, a HoheWandon, Raxon, meg a Pittentalersteig-en, Naturfreunde-en.
A cél a Dolomitok, meg a Garda, majd tavasszal meglátjuk, mi jön össze belőle. :)
Valóban van olyan kihajtható lcd modul rá, asstem 30e, de van karra rögzithető vezérlő/lcd képernyő is(a reklám videójában látható) ami elégé ormótlan szerintem(asszem szintén 30ezerért).
De én telfonnal fogom megoldani a rögzités utánni kép csekkolását.
Egyenlőre egyedüli kiegészitő amit venni akarok, aza vízáló tok frontja, mert a gyárit nem akarom szétfűrészelni, viszont egy másik ha lenne kivágnám a mikrofonoknál a műanyagot és vmi "akusztikus szivaccsal" kibélelném a mikrofon előtti részt.
Ami tetszik még hogy a hosszukás formát majd tudom házi rögzitésekkel rögziteni szerintem viszonylag remegés mentesre, ha 2ponton hozzáerőssiten a sisakra, idomra....
Majd csinálok youtube channelt, próbálok majd igényes videókat összehozni, majd linkelek...
No eldőlt , A SONY HDR-AS30 úton van:) Remélem továbbra sem fogok csalódni a SONY-ban mint márkában. Nehéz döntés volt lemondani a Goprorol, de most 3 napig 15%os(valós) akció van rengeteg SONY termékre a márkakereskedésekben, így most 76400ért jön az AS30, de az AS15 is csak 59400.
Aki akciókamera várárlás előtt áll mképpen vegye számitásba ezeket a termékeket is, míg tart az akció mképp megéri sztem.
Ok, te tudod, mire van pontosan szükséged. Én bevallom őszintén, csak azért váltottam a gopro HD960-ról a Hero3black-re, mert túl sok kiegészítőm maradt utána. De nagyon komolyan gondolkodtam, hogy Ghostra váltok.
Én 99%-ban valami sportolás (sí-snowboard-wakeboard-sziklamászás-bringa-motor) közben használom, illetve timelapse felvételekhez. Nem bántam meg a Hero3-at, de ha nulláról vettem volna, tuti Ghost-ot veszek, meg egy búvártokot hozzá.
Voltak egyéb versenyzők is. De kiszűrtem őket, mert fontos hogy legyen fizikailag védve a lencséje.
A DRIFT Ghosttal nagyonis számoltam, nagy előnynek tartom a hurok felvételt, a kiválló távvezérlőt, a kijelzőt, és az erős akksit. De nem védett a lencséje, valamint nem fogott meg a vele készitett videók minősége.(összehasonlitó/felhasználói videókat tekintve, nem a reklám/marketing videókat alapulvéve)
JVC Adixxion GC-XA2 hasonló okok miatt, pozitiv a képstab.
A sony hdr-as30 készüléke is nagyon csábitó az akár 3év garanciával.
De végülis a tok és a képminőség miatt a Hero3+ ami befutó lehet nálam, viszont a Black igy hogy nemigazán használnám a távvezérlőt, így csak a SuperView és a vmivel jobb képminőség szól melette. Kihasználni semmiképpen nem használnám az 1080 feletti felbontást , nincs itthon semmi olyan eszközöm ami fullHD-tol nagyobb felbontást képse megjeleniteni, de nekem elég ha a 720 és 1080 minnél jobb minőségben megjelenitem.
Az erőmű nem a kamerához kell. A kamera leginkább nem is igényel semmit, hiszen max mobileszközként fogod látni a benne lévő memóriakártyát. A géped sebessége max a kártyáról való letöltést fogja befolyásolni, de nagyon azt sem, az USB2 sebességét fogja hozni mindenképpen.
Az már más kérdés, hogy egy sima lejátszáshoz viszont már kell proci és memória is bőséggel.
Meg ha utómunkázni akarsz, ahhoz már valóban nem árt egy erőmű, de erre vonatkozó igényeket leginkább az adott szoftver leírásában fogod megtalálni.
A legelterjedtebb windows alatt futó vágóprogramok:
-movie maker (csak ez ingyenes)
-adobe premier
-sony vegas
-edius
-AVID
A vágáshoz gyors processzor, sok és gyors memória, gyors, nagy és stabil HDD (lehetőleg kerülendő az a disk, amin az oprendszered is van, ajánlott egy külön, csak erre a célra fenntartott disk) kell, ezek komoly összegek.
És a kamerába a kártya sem mindegy!
A gopro WIFI-je állandóan megy, ezáltal zabálja az akkut. Vagy nem megy, ha kikapcsolod, de akkor nincs távvezérlés.
Viszont más kérdés, hogyha csak 720ban szeretnéd használni, akkor minek a Hero3+??? Egyáltalán miért gopro-ban gondolkozol, ha nem tervezed kihasználni?
Sokkal gazdaságosabban járnál a DRIFT Ghost kamerával, beépített LCD-vel, nem wifis távvezérlővel. Képminőségben sem rosszabb jelentősen, viszont vagy 30-40ezerrel olcsóbb, mint a H3+.
Nézz körbe a www.myactioncam.hu oldalon, vagy menj be hozzájuk, segítenek a választásban, meg is tudod nézni az összes kamerájukat, elmondják pro és kontra a véleményüket.
Sziasztok, Gopro H3+ silver vagy black-ban gondolkodom.
Volna pár kérdésem:
- sokfelé olvastam hogy egy erőmű kell a készitett videók "feldolgozáságoz", olvastam olyat is fórumokon hogy minimum i5ös processzor... Az én gépem: AMD 3mag, 2gb ram, 1gb GeForce 9800GT (dx9c), namármost a hivatalos honlapon található manualban a rendszerigény egy kb fele ilyen erős gépet követel meg. Kérdésem lenne hogy mik a tapasztalatok ilyen téren. (Az 1080 feletti felbontásokat nem használnám, de laginkább a 720ban vennék fel.)
- valamint az operációs rendszer követelménye sem tiszta nekem, a hivatalos kézikönyvben XP sp2 feltti rendszert ir, mig a boltok termékismertetőiben vista/Windows7 minimum. -utolsó: a wifi távvezérlő álladó wifi kapcsolatban van a készülékkel, ezálltal hamarabb merül?(mert feltételezem hogy a kamerában folyamatosan aktivank kell lennie a wifinek) Vagy esetleg kikapcsolható a távirányitórol vmiképpen a készülék wifije és csak ujabb utasitásra kapcsol be?
Uhh, biztos nehezen értelmezhetőek, de megköszönném válaszotokat. Üdv Norbi
Az üzemidőd nagyjából rendben is van, kb nekem is hasonló, gyárival és utángyártott akkuval egyaránt. Persze, nyári melegben, kíváncsi leszek a téli teljesítményére. Asszem kellene szerezni egy szilikontokot hozzá, a HD960-on sokat segített.
Nézd már majd meg kérlek, hogy mit mutat az akku! A verzió már egyszer frissítve volt. Asszem 2.39 a verzió jelenleg. Van újjabb is csak eddig nem akartam frissíteni mert azt mondták úgy gyengébb a hang!
Még egy érdekesség, hogy amúgy az akku élettartama nagyából jónak tűnk használat közben. Kb 2óra hossza folyamatos 1080p 60fps videó. Van másik utángyártott akkum is,