Csak arra gondoltam, h mivel a D610/Df fókuszrendszere butább, mint a D800/D3s/D4 fókuszrendszere, előfordulhat, hogy este/alkonyatban egy feléd szélsebesen közeledő őzet/nyulat/sast/... nehezebben/pontatlanabbul fog lekövetni, mint egy D3s/D4. Mondjuk 10-ből 4x téveszt és nem 1x.
Én nem fotózom ilyet, de szerintem ez az a helyzet, ahol számít a jó fókuszrendszer. A templomban szinte akármi elboldogul.
Bizony - az amatőr világ sokkal kényeskedőbb, mint a "profi". (mindkét oldalon van persze kivétel)
Persze haladni kell, meg ők is cserélik időnként a technikát, de nem központi kérdés nekik. Pólya Zolit is hiába faggattam régebben technikai kérdésben kb annyit mondott, hogy ja, ja a Nikon az jó. Inkább az érdekelte, hogy van a család...
Pár éve valahogy betértem egy Eifert János workshopra. Jó volt, lehetett tanulni. Nekem akkor asszem D300 volt meg 8 optika, ő meg jött vmi Canon 350D + kitobi párossal. Érdekes, tudott vele fotózni.
Volt szerencsém a vasárnapot kiváló mesteremmel, Szipál Petivel tölteni. Minden szavát élmény hallgatni mindig, különösen azokat, amiket te is említettél, kiváltképp a lényeg kiemelését illetően. Nem mellesleg csodálatra méltóan szerény is. Akkor szoktam picit mosolyogni, mikor a fórumokon a képpont mélységű szőrözés viszi a prímet, és ilyenkor beugrik, hogy Péternek a D200 és a filmes korból megőrzött optikák is megfelelnek...
Szvsz a mai DSLR-ek mindegyike képes nagyon jó képminőségre. A belépő szintűek is.
Tegnap próbálgattam egy ismerősöm D3100 gépét. Teljesen jól használható kis szerkentyű.
Elszaladt velünk a ló. A nagy felbontás, a gyors képfrekvencia, a gyors képírás, a magas ISO (és édes tesója a zajszűrés), a kép élessége, általában a pixelkukkolás elvonja a figyelmet a lényegről.
Tudom: technikai fórum. De akkor is...
Abszolút nem mindegy, hogy kinek a kezében landol egy mai fényképező gép.
A fotográfiai alapismereteken és a beállítási lehetőségek okos kihasználásán túl van-e valami plusz? Jó szem a látásra, vizuális érzékenység, absztrakciós képesség (a lényeg kiemeléséhez), jó ízlés, igényesség .... valamint kellő szintű önkritika.
:-) Ha nekem is lenne D800-am, már nem lenne, mert eladtam volna, s vettem volna egy Df-et. :-)
Egyébként nem értem annyira a hisztit a Df-fórumon. Nem rossz ez a Df. A D700-hoz képest csak a beépített vaku és az 1/8000s zársebesség hiányzik, + a fókuszrendszert a D610-ből örökölte.
Kártyahely mindkettőben csak egy van. Az 1/8000s nélkül el lehet élni, beépített vaku a D3/D4 szériában sincs. Egyedül a fókuszrendszer a butítottabb, de az sem lehet annyira sz*r. Tapasztalatom ezzel nincs, de azt gyanítom, hogy sporton és esti/alkonyati természetfotón kívül mindenre jó. Egy templomban biztos megállja a helyét.
Ha az ember kevésbé ismert helyre utazik, nagyon érdemes őt megkeresni (már amikor épp itthon elérhető, de Interneten általában külföldről is. de legjobb elmenni egy vetítésére - előadására, mert az közvetlen kapcsolatfelvétel).