A legjobb aki (még) tud szerezni réz szunyoghálót...a régi nagyon finom szövésű,azon ami át folyik lé szuper jó,de a mostani műanyag is megteszi,ezeken gyorsan át megy a lé...legallábbis én nem szeretek sok időt pepecselni a szűréssel :D
De mindenkinek meg van a bevált szűrési módszere gondolom.
Igen, tisztában vagyok vele hogy mindenki segíteni próbál, és igen, belekeveredten az olvasottakba.
Ez a cefre kapott még vizet (így 1kg kukorica, 4 liter víz az arány) amit a cefre hőfokára melegítettem, mert mire válaz érkezett, addigra az élesztő már benne volt. Forr már szépen, meglátjuk mi lesz belőle.
Közben megtaláltam egy régebbi hozászólásomat a cefre szűréséről, igy csinálom de most már szunyoghálóval, gyorsabban átmegy és így sem ég le.(csak zavarosabb lesz a leszürt anyag)
Mondok egy egyszerűbb és jobb szűrési opciót...pl egy fakeretes finom rostával 3mm lyuk méret...teszel rá szúnyog hálót és mehet rá a lötyi...a végén összefogni a szúnyoghálót,és a darából tutin ki lehet nyomkodni a maradék lötyit...így az átfolyt löttynek esélye sincs a leégésre...
Én 4-5 L vizet számolok gabona kg-onként.
Aki esetleg vissza (is) olvas az látja a jód teszt leírást is a keményítő elcukrosításakor stb...
Sziasztok a COOP-ba vettem már ennek 5-6 éve cukornád RUM-ot, még mondtam is magamnak ahhoz képest hogy 2Dl-es elég drága, de nagyon finom Rum volt arra emlékszek valami noname viszont azóta sem látom, tudja esetleg valaki mi lehetett az ?
A 15+ éve vásárolt Johnnie Red egész jó is lehet. A 90-es évekbeli még egy kimondottan jó whisky volt, a 2010 körüli már alig élvezhető (a kettő köztit nem ittam), a mairól meg inkább ne beszéljünk :D
Folytatom ha megengeded, vasárnap lévén lehet nem kapsz a kérdésedre választ, márpedig nem várhatsz sokat a főztödel élesztő nélkül mert megsavanyodik.
A főztöd olyan amilyen, ha erzed a cukrot, lessz valami. Ha felsz a leégéstől, ne ijedj meg a ,,szűréstől ", a cefre az erjedés végén letisztul, meritsd le egy literes edénnyel, majd egy laska szűrőt nyomj a közepére majd merítsd ki amig van mit, zavaros lessz, de nincs mi leégjen. Ami a viz hozzá adását illeti, nem ertem, talán megkérjük Edét indokolja meg, tanuljunk valamit. Sikeres munkát.
Üdv mindenkinek a fórumon. Több napi téma utan bátorkodom szólni. Kitartás, itt mindenki segiteni akar. Olvastál, de sok mindent nem értettél meg. Én 1 évig olvastam, amig mertem főzni először. 10 éve mindent főzök amit itt tanultam. Olvasd figyelmesen amit írnak. Amúgy, 85 literes, vizes, duplafaluval főzök, 14kg kukoricához 56liter vizet teszek, 85-90C fokon tartom 2 órát, majd 2kg árpa maláta, en csinálom, 74 alfa, aztán 65 beta cukrosítás, élesztő a sarki ABC-bol 30-35 fokon. Erjesztés 4,5pH , főzés úgy ahogy van, duplafaluba még nem égett le, tavalyi 7 adagbol, az első 56l viz, 9 kg kukorica, 5kg tritikálé, 2kg árpa maláta, indul 50%-al, 20liter 28%alkohol....7-ik főzet ind. 53%, 20l, 26%. Ezt bátorításnak szántam, sok sikert.
Volt, aki csak 65°C-on főzte a kukoricát végig, és olyan is, aki csak 10 percig tartotta 85°C-on és visszahűtötte. a 65°C-ról 85°C-re iszonyat lassan főztem fel, simán megvolt az egy óra. Féltem a leégéstől, ráadásul közben meg is kajáltunk.
Írtam, hogy egy kezdőnek simán el lehet veszni az információk között és nem egyértelműek a receptúrák.
A cefre amúgy rendesen édes, szóval a keményítő bontás megvolt.
Igen, nekem említetted a cefre szűrését, "Főzés elött mindenképpen szűrd le." de mivel sosem csináltam, így nem tudom, hogy milyen anyagon lenne érdemes átszűrni.
Akkor ez a cefre lényegében kuka? Vagy lehet kezdeni vele valamit? Esetleg tegyek még hozzá vizet, amit előtte sterilizálok, vagy csak simán a cefre jelenlegi hőfokára melegítek, hogy meglegyen a kilónkénti 5-4 liter víz?
Vissza kellene olvasni...konkrétan neked írtam választ a cefre leszűrésével kapcsolatosan...cefre főzés előtt...
Amúgy a kukoricát ha 1 ÓRÁN ÁT FŐZTED VOLNA...ÉS A MALÁTÁT FÉL ÓRÁT,JOBB LETT VOLNA,NE CSINÁLD,HOGY LESZŰRÉSRE NINCS FANTÁZIÁD....HOGYAN KELL... :D gabona kilónként 4-5 liter víz legalább cefréhez..
13 kg kukorica, 1,5 kg enzim maláta 40 liter vízzel. 55°C-on kukorica bekeverve, melegítés 85°C-ra, 10 percig ott tatottam, majd hűtés 65°C-ra. Maláta belekever 5,6 pH mellett, főzés egy órán át 62-63°C körül. Most 36°C-os, most állítom a pH-t az élesztőnek, aztán beolráa és irány a hordó.
Ez így rendben van?
Ezt ha kiforrt hogyan szűrjem le, vagy mehet így a dupla falu üstbe?
JIM BEAM arányú anyagocskát érlelek mostanság...aztán majd az idő hozza a "végeredményt,de egy 5 L üvegballonban érlelődik egy single malt készítmény is égetett tölgy hasábokon,meg régebbi kukoricás moonshine "várja még" a beteljesedést" :D kis tölgyhordóban.
Canadian special OLD ami bejön,Amerikai borbon whiskyk többféle,középáras régebbi érlelésűek.
Régebbi Chivas Regal(ok) " Néha sétáló Jancsi" :)
Nekem amúgy az amerikai whiskik jobban ízlenek mint a Skótok.
Régen vettem jó pár üveg Canadian special OLd-ot amiből egyet meghagytam,itt nálam van minimum 16 éve,20 éves lehet kb ,lassan ide ér a nyaktekerés ideje :) De Sétáló Jancsi RED Label is van itthon minimum 15 éve,ami még szintén a nyaktekerésre vár...
Én is csak azért vettem, mert hogy legyen itthon, no meg az olasznak nem volt alfa amylaz enzime. Tőle (is) rendeltem a malátákat, így elfért a csomagban.
Nem úgy volt, hogy nem szereted a whiskyt? Vagy sikerült valami jót kóstolni?
Borbonok közül nekem a Four Roses a kedvencem, lágy, jó rozsos, és ár-érték arányban verhetetlen.
Skótok közül, majdnem mindegy, csak single malt legyen.
Nekem eddig az árpawhiskym sikerült legjobban, az alap Jameson szintjét tökéletesen hozza. Csak az a baj, hogy nem igazán szeretem az ír stílust. Nekem túl lágy, és nem elég ízes. Borbonből még soha nem tudtam olyat készíteni, amivel tökéletesen elégedett lennék, de dolgozom rajta. Érzem, hogy nemsokára sikerülni fog.
Érdekes, ezt jó tudni. Persze nem is állt szándékomban kipróbálni, mert a GA500-al nagyon elégedett vagyok, maximális kihozatalom van tőle, 1 kg gabona így majdnem annyit ad, mint 1 kg kristálycukor.
A pot still whiskyhez minimum 30% árpamaláta kötelező, és minimum 30% malátázatlan árpa, és 5% egyéb gabonát is lehet hozzá használni. Persze a legtöbb ír whisky nem pot still, hiába van ráírva 3x distilled.
Bourbon fronton sokkal több elérhető infó van, konkrét márkákról is tudható a pontos gabonaarány, hogy hány százalékosan töltik hordóba, és a hordó égetettsége is. Íme a fasza kis táblázat: https://modernthirst.com/home/bourbon-whiskey-mash-bills/
Amúgy nem szeretem azt a glukoamilázt,amit ide linkeltek...2-szer próbáltam de hülye mellékízt és szagot adott valamiért a cefrének,inkább GA 500 ha már enzim.
Az bizony nem rossz. Én ha megvan a kellő hőfok, elzárom a fűtést, fedőt rá. Néha megkeverem, 1 órával később, a hőmérséklet, talán egy-másfél fokot ha csökken.
Igen, elvileg ugyanazt tudja, mint amit mi használunk. Az alfát helyettesítsd 2%-nyi lisztté őrölt malátával.
Én tudok olyan írásról, ami a skót, meg ír whiskyk gabona arányát számszerűsítené. Pedig már sokat kerestem. Egyedül a kötelező minimum 10%-nyi maláta látszik biztosnak.
Az ír egyszerű, 10-20% pilseni maláta, a többi árpa. Háromszor lefőzöd, és kész.
A skót általában blended, vagyis különböző lepárlók és különböző régiók whiskyjeinek a keveréke. (Ha jól emlékszem, a Johnnie Red Labelről olvastam, hogy 40 féle whiskyből blendelik.) Malátawhiskyből és gabonawhiskyből áll. A malátát kétszer lefőzöd sima üsttel... a gabonawhisky része már bonyolultabb. 10%-nyi malátát ahhoz is használnak, a többi gabona búza és kukorica. Folyamatos lepárlóval akár 94 fokosra, közel ízetlenre főzik. A gabonawhisky lényege, hogy az aránylag éretlen, de nagyon karakteres malátawhiskyt lágyítsa, 3 éves érleléssel is jól iható legyen (na meg olcsósítás). Ezt a részét házilag, oszlopos főzővel vagy annak híján, kénytelen vagy többször főzni, és szénszűrni (egyébként a skótoknál a hidegszűrés bevett szokás). Egyetlen cefrével nem hiszem, hogy jól lehetne utánozni, házilag is blendelni kéne legalább kétféle whiskyt.
Valahogy így csinálnám:
50% malátawhisky:
kizárólag (tőzegfüstös) skót whisky malátából
2x főzve, pálinkásan szélesre vágva
50% gabonawhisky:
10% pilseni maláta
50% búza
40% kukorica
legalább 3x főzve, szűkre vágva, szénszűrve
Talán Cloaked mester, vagy Öregnéne előrukkol valami pontosabbal, remélem.
Ezért szeretem az állítható reduktort 2 körös gázégővel,mert lehet játszani könnyedén a hőfokkal gabona felfőzéskor,és maláta és enzim hozzáadásakor is nagyon vissza lehet venni pislákolósra a gázlángot hogy jó hőértéken legyen mindig nagyjából a lötyi...
Mivel nem csillagászati árú, így rendeltem Glukoamíláz enzimet. Sajnos Alfa amyláz nem volt az olasznál. Ha jól értelmezem, akkor az általam rendelt is ellátja ugyanazt a feladatot!?!?
Illetve még abban kérném a segítséget, hogy van-e valahol egy összefoglaló a különböző típusú wiszkykben(ír, skót) felhasznált gabonák, maláták fajtájáról és azok arányairól?