Keresés

Részletes keresés

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.21 0 0 11299

A legjobb aki (még) tud szerezni réz szunyoghálót...a régi nagyon finom szövésű,azon ami át folyik lé szuper jó,de a mostani műanyag is megteszi,ezeken gyorsan át megy a lé...legallábbis én nem szeretek sok időt pepecselni a szűréssel :D

De mindenkinek meg van a bevált szűrési módszere gondolom.

Előzmény: Old Salt (11298)
Old Salt Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11298

Szerintem még jobb is, mert erősebb az anyaga, és gyakorlatilag készre van varrva.

Előzmény: naivkezdo (11296)
elek81 Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11297

Igen, tisztában vagyok vele hogy mindenki segíteni próbál, és igen, belekeveredten az olvasottakba.

Ez a cefre kapott még vizet (így 1kg kukorica, 4 liter víz az arány) amit a cefre hőfokára melegítettem, mert mire válaz érkezett, addigra az élesztő már benne volt. Forr már szépen, meglátjuk mi lesz belőle. 

Előzmény: PaGyu (11288)
naivkezdo Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11296

Terményzsák (lisztes-zsák néven esetleg) nem lehet jó?

Tavaly kaptam az ötletet egy borásztól, az utolsó fajtát már azzal préseltem, nekem mustra tetszett a megoldás.

Előzmény: Old Salt (11295)
Old Salt Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11295

Közben megtaláltam egy régebbi hozászólásomat a cefre szűréséről, igy csinálom de most már szunyoghálóval, gyorsabban átmegy és így sem ég le.(csak zavarosabb lesz a leszürt anyag)

 

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156232552&t=9206163

 

Előzmény: elek81 (11286)
Old Salt Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11294

Szűréshez újabban  én is szúnyoghálót használok.

 

Üdv:

 

o-s

Előzmény: elek81 (11286)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11293

Igen a régi whiskik még jók ..a mostani "átlag anyagok" átlagon aluliak :D a prémiumok meg most is prémiumok :)

Előzmény: cloaked (11290)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11292

Mondok egy egyszerűbb és jobb szűrési opciót...pl egy fakeretes finom rostával 3mm lyuk méret...teszel rá szúnyog hálót és mehet rá a lötyi...a végén összefogni a szúnyoghálót,és a darából tutin ki lehet nyomkodni a maradék lötyit...így az átfolyt löttynek esélye sincs a leégésre...

Én 4-5 L vizet számolok gabona kg-onként.

Aki esetleg vissza (is) olvas az látja a jód teszt leírást is a keményítő elcukrosításakor  stb...

Előzmény: PaGyu (11289)
proffdesign Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11291

Sziasztok a COOP-ba vettem már ennek 5-6 éve cukornád RUM-ot, még mondtam is magamnak ahhoz képest hogy 2Dl-es elég drága, de nagyon finom Rum volt arra emlékszek valami noname viszont azóta sem látom, tudja esetleg valaki mi lehetett az ? 

Köszönöm, 

Feri

Előzmény: cloaked (11290)
cloaked Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11290

A 15+ éve vásárolt Johnnie Red egész jó is lehet. A 90-es évekbeli még egy kimondottan jó whisky volt, a 2010 körüli már alig élvezhető (a kettő köztit nem ittam), a mairól meg inkább ne beszéljünk :D

Előzmény: Dezodoros Ede (11283)
PaGyu Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11289

Folytatom ha megengeded, vasárnap lévén lehet nem kapsz a kérdésedre választ,  márpedig nem várhatsz sokat a főztödel élesztő nélkül mert megsavanyodik.

A főztöd olyan amilyen, ha erzed a cukrot, lessz valami. Ha felsz a leégéstől,  ne ijedj meg a ,,szűréstől ", a cefre az erjedés  végén letisztul, meritsd le egy literes edénnyel,  majd egy laska szűrőt nyomj a közepére majd merítsd ki amig van mit, zavaros lessz, de nincs mi leégjen. Ami a viz hozzá adását illeti, nem ertem, talán megkérjük Edét indokolja meg, tanuljunk valamit. Sikeres munkát. 

Előzmény: elek81 (11286)
PaGyu Creative Commons License 2022.02.20 0 2 11288

Üdv mindenkinek a fórumon. Több napi téma  utan bátorkodom szólni. Kitartás, itt mindenki segiteni akar. Olvastál, de sok mindent nem értettél meg. Én 1 évig olvastam, amig mertem főzni  először. 10 éve mindent főzök amit itt tanultam. Olvasd figyelmesen amit írnak. Amúgy, 85 literes, vizes, duplafaluval főzök,  14kg kukoricához 56liter vizet teszek, 85-90C fokon tartom 2 órát,  majd 2kg árpa maláta,  en csinálom,  74 alfa, aztán 65 beta cukrosítás, élesztő a sarki ABC-bol 30-35 fokon. Erjesztés 4,5pH , főzés úgy  ahogy van, duplafaluba még nem égett le, tavalyi 7 adagbol, az első 56l viz, 9 kg kukorica, 5kg tritikálé,  2kg árpa maláta,  indul 50%-al, 20liter 28%alkohol....7-ik főzet ind. 53%, 20l, 26%. Ezt bátorításnak szántam,  sok sikert.

Előzmény: elek81 (11286)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.20 0 1 11287

Simán tegyél bele vizet.

Előzmény: elek81 (11286)
elek81 Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11286

Az arányokat nem én találtam ki. Több leírásban is azt írták, hogy kukoricának elég a kilónkénti 3 liter víz is. Pl: barbárállat 11269-es hsz.-e.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160728341&t=9206163

Volt, aki csak 65°C-on főzte a kukoricát végig, és olyan is, aki csak 10 percig tartotta 85°C-on és visszahűtötte. a 65°C-ról 85°C-re iszonyat lassan főztem fel, simán megvolt az egy óra. Féltem a leégéstől, ráadásul közben meg is kajáltunk.

Írtam, hogy egy kezdőnek simán el lehet veszni az információk között és nem egyértelműek a receptúrák. 

A cefre amúgy rendesen édes, szóval a keményítő bontás megvolt.

Igen, nekem említetted a cefre szűrését, "Főzés elött mindenképpen szűrd le."  de mivel sosem csináltam, így nem tudom, hogy milyen anyagon lenne érdemes átszűrni.

 

Akkor ez a cefre lényegében kuka? Vagy lehet kezdeni vele valamit? Esetleg tegyek még hozzá vizet, amit előtte sterilizálok, vagy csak simán a cefre jelenlegi hőfokára melegítek, hogy meglegyen a kilónkénti 5-4 liter víz?

 

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11285)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.20 0 1 11285

Vissza kellene olvasni...konkrétan neked írtam választ a cefre leszűrésével kapcsolatosan...cefre főzés előtt...

Amúgy a kukoricát  ha 1 ÓRÁN ÁT FŐZTED VOLNA...ÉS A MALÁTÁT FÉL ÓRÁT,JOBB LETT VOLNA,NE CSINÁLD,HOGY LESZŰRÉSRE NINCS FANTÁZIÁD....HOGYAN KELL... :D  gabona kilónként 4-5 liter víz legalább cefréhez..

Olvass vissza A TOPICBAN...és ÉRTELMEZZ...(IS)

Előzmény: elek81 (11284)
elek81 Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11284

Kicsit bizonytalan vagyok. Ez így eléggé híg cefre?

https://drive.google.com/file/d/1OfNuNvNTmmTJJi6x59Qe7TxTvfh3qUqW/view?usp=drivesdk

13 kg kukorica, 1,5 kg enzim maláta 40 liter vízzel. 55°C-on kukorica bekeverve, melegítés 85°C-ra, 10 percig ott tatottam, majd hűtés 65°C-ra. Maláta belekever 5,6 pH mellett, főzés egy órán át 62-63°C körül. Most 36°C-os, most állítom a pH-t az élesztőnek, aztán beolráa és irány a hordó.

Ez így rendben van?

Ezt ha kiforrt hogyan szűrjem le, vagy mehet így a dupla falu üstbe? 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11283

JIM BEAM arányú anyagocskát érlelek mostanság...aztán majd az idő hozza a "végeredményt,de egy 5 L üvegballonban érlelődik egy single malt készítmény is égetett tölgy hasábokon,meg régebbi kukoricás moonshine "várja még" a beteljesedést" :D kis tölgyhordóban.

 

Canadian special OLD  ami bejön,Amerikai borbon whiskyk többféle,középáras régebbi érlelésűek.

Régebbi Chivas Regal(ok)   " Néha sétáló Jancsi" :)

Nekem amúgy az amerikai whiskik jobban ízlenek mint a Skótok.

Régen vettem jó pár üveg Canadian special OLd-ot amiből egyet meghagytam,itt nálam van minimum 16 éve,20 éves lehet kb ,lassan ide ér a nyaktekerés ideje :) De Sétáló Jancsi RED Label is van itthon minimum 15 éve,ami még szintén a nyaktekerésre vár...

Előzmény: naivkezdo (11276)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.20 0 0 11282

Jó  2 éve volt vele "próbálkozásom...aztán a felejtős kategóriába helyeztem " :) Tökéletes a GA 500

Előzmény: barbárállat (11278)
naivkezdo Creative Commons License 2022.02.19 0 0 11281

tényleg a konyakot szeretem jobban:D

de valamikor tavaly elszopogattam egy maradék üveg oban-t és amúgy az teljesen jó volt.

Nyilván vannak attól még jobbak, meg ugye ízlések és pofonok.

 

Hogy milyet szeretnék, nem bourbont, fogok venni pár nagynevűt, hogy tudjam egyáltalán mi nekem az etalon.

Jameson-t régen ittam, egy jó alap whiskyre emlékszem, amihez sokszor nyúltam az ára miatt, de ez legalább 10 éve volt, nem tudom azóta változott-e.

Előzmény: barbárállat (11279)
elek81 Creative Commons License 2022.02.19 0 0 11280

Én is csak azért vettem, mert hogy legyen itthon, no meg az olasznak nem volt alfa amylaz enzime. Tőle (is) rendeltem a malátákat, így elfért a csomagban.

 

 

Előzmény: barbárállat (11278)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.19 0 0 11279

Nem úgy volt, hogy nem szereted a whiskyt? Vagy sikerült valami jót kóstolni?

 

Borbonok közül nekem a Four Roses a kedvencem, lágy, jó rozsos, és ár-érték arányban verhetetlen.

Skótok közül, majdnem mindegy, csak single malt legyen.

 

Nekem eddig az árpawhiskym sikerült legjobban, az alap Jameson szintjét tökéletesen hozza. Csak az a baj, hogy nem igazán szeretem az ír stílust. Nekem túl lágy, és nem elég ízes.
Borbonből még soha nem tudtam olyat készíteni, amivel tökéletesen elégedett lennék, de dolgozom rajta. Érzem, hogy nemsokára sikerülni fog.

 

Milyen stílusú whiskyt akarsz készíteni?

Előzmény: naivkezdo (11276)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.19 0 0 11278

Érdekes, ezt jó tudni. Persze nem is állt szándékomban kipróbálni, mert a GA500-al nagyon elégedett vagyok, maximális kihozatalom van tőle, 1 kg gabona így majdnem annyit ad, mint 1 kg kristálycukor.

Előzmény: Dezodoros Ede (11275)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.19 0 1 11277

Update: Irish whiskey

A pot still whiskyhez minimum 30% árpamaláta kötelező, és minimum 30% malátázatlan árpa, és 5% egyéb gabonát is lehet hozzá használni. Persze a legtöbb ír whisky nem pot still, hiába van ráírva 3x distilled.

 

Bourbon fronton sokkal több elérhető infó van, konkrét márkákról is tudható a pontos gabonaarány, hogy hány százalékosan töltik hordóba, és a hordó égetettsége is. Íme a fasza kis táblázat: https://modernthirst.com/home/bourbon-whiskey-mash-bills/

Hát, bizony Scotchról is jól lenne egy ilyen.

Előzmény: barbárállat (11272)
naivkezdo Creative Commons License 2022.02.19 0 1 11276

van itt tapasztalat, nem keveset kell visszaolvasnom azt hiszem, ha végre belevágok whisky témába.

Boltiak közül mit tartasz jónak?

Házilag melyik szintet sikerült már elérned?

Ezeket a kérdéseket másnak is címzem, ha van erre kedv, köszi.

Előzmény: Dezodoros Ede (11275)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.19 0 1 11275

Amúgy nem szeretem azt a glukoamilázt,amit ide linkeltek...2-szer próbáltam de hülye mellékízt és szagot  adott valamiért a cefrének,inkább GA 500 ha már enzim.

Előzmény: barbárállat (11272)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.19 0 0 11274

Így van,én is rajta hagyom a főzőn a sisakot és jól tartja a meleget sokáig.

 

Előzmény: barbárállat (11273)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.18 0 0 11273

Az bizony nem rossz. Én ha megvan a kellő hőfok, elzárom a fűtést, fedőt rá. Néha megkeverem, 1 órával később, a hőmérséklet, talán egy-másfél fokot ha csökken.

Előzmény: Dezodoros Ede (11271)
barbárállat Creative Commons License 2022.02.18 0 1 11272

Igen, elvileg ugyanazt tudja, mint amit mi használunk. Az alfát helyettesítsd 2%-nyi lisztté őrölt malátával.

 

 

Én tudok olyan írásról, ami a skót, meg ír whiskyk gabona arányát számszerűsítené. Pedig már sokat kerestem. Egyedül a kötelező minimum 10%-nyi maláta látszik biztosnak.

 

Az ír egyszerű, 10-20% pilseni maláta, a többi árpa. Háromszor lefőzöd, és kész.

 

A skót általában blended, vagyis különböző lepárlók és különböző régiók whiskyjeinek a keveréke. (Ha jól emlékszem, a Johnnie Red Labelről olvastam, hogy 40 féle whiskyből blendelik.) Malátawhiskyből és gabonawhiskyből áll. A malátát kétszer lefőzöd sima üsttel... a gabonawhisky része már bonyolultabb. 10%-nyi malátát ahhoz is használnak, a többi gabona búza és kukorica. Folyamatos lepárlóval akár 94 fokosra, közel ízetlenre főzik. A gabonawhisky lényege, hogy az aránylag éretlen, de nagyon karakteres malátawhiskyt lágyítsa, 3 éves érleléssel is jól iható legyen (na meg olcsósítás). Ezt a részét házilag, oszlopos főzővel vagy annak híján, kénytelen vagy többször főzni, és szénszűrni (egyébként a skótoknál a hidegszűrés bevett szokás). Egyetlen cefrével nem hiszem, hogy jól lehetne utánozni, házilag is blendelni kéne legalább kétféle whiskyt.

 

Valahogy így csinálnám:

50% malátawhisky:

kizárólag (tőzegfüstös) skót whisky malátából

2x főzve, pálinkásan szélesre vágva

50% gabonawhisky:

10% pilseni maláta

50% búza

40% kukorica

legalább 3x főzve, szűkre vágva, szénszűrve

 

Talán Cloaked mester, vagy Öregnéne előrukkol valami pontosabbal, remélem.

Előzmény: Kaszti Imre (11270)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.02.18 0 0 11271

Ezért szeretem az állítható reduktort 2 körös gázégővel,mert lehet játszani könnyedén a hőfokkal gabona felfőzéskor,és maláta és  enzim hozzáadásakor is nagyon vissza lehet venni pislákolósra a gázlángot hogy jó hőértéken legyen mindig nagyjából a lötyi...

Előzmény: barbárállat (11269)
Kaszti Imre Creative Commons License 2022.02.18 0 0 11270

Mivel nem csillagászati árú, így rendeltem Glukoamíláz enzimet. Sajnos Alfa amyláz nem volt az olasznál. Ha jól értelmezem, akkor az általam rendelt is ellátja ugyanazt a feladatot!?!?

 

Illetve még abban kérném a segítséget, hogy van-e valahol egy összefoglaló a különböző típusú wiszkykben(ír, skót) felhasznált gabonák, maláták fajtájáról és azok arányairól?

 

 

Előzmény: barbárállat (11269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!