16%, egy kulcs. Gyerekenként havi 8-20 ezer forint adókedvezmény. Nő a minimálbér, 2013-ra megszűnik a félszuperbruttó. A sok milliárdos számla egy részét fedezi, hogy emelik a jövedéki adót, marad az energetikai, jön a távközlési különadó.
ami nagyobb baj, hogy még ezt a kis csökkentést sem a kiadások megnyirbálásával ellentételezik, hanem újabb zabrálásokkal, különadókkal
Az szja bevételek 18%-os csökkentése azért n legyen már "kicsi", de rendben, várjuk az ötleteidet, te a költségvetés mely részéből vonnád el ezt az összeget?
amúgy meg pontosan a felső középosztályt kell támogatni, pontosabban békén hagyni, és nem kirabolni, prolikra meg nyugdíjasokra nem lehet fejlődést alapozni
Stimmt.
Már csak azt kéne valahogy a népekkel megértetni, hogy egy 1-2-3 alkalmazottas mikrovállalkozás tulajdonosa is - jó esetben - a felső középosztályhoz tartozik, nem csak a jól fizetett alkalmazottak...
Ez nem így van, hacsak 5 év alatt, mióta én nem foglalkozom ezzel, megváltozott. A btton felül van egy rész, amit a vállalkozó fizet, nemcsak be, hanem de facto. Már nem emlékszem hogy hívták, de fizettem mint a katonatiszt az alkalmazottam után. Jó sok volt. Így jött ki az, ha valakit felvettem, mindig úgy számoltam, hogy a ntto bért megszoroztam 2-vel. kb annyiba került nekem mindenestül.
Szerinted veled beszélgetek? Megkértél, hogy korrepetáljalak, megtettem, egy 'köszönöm' elég lesz, és hagyd, hogy azok beszélgessenek adórendszerről, akiknek nem okoz gondot a 7. osztályos matek.
a csomagnak vannak üdvös és pozitív részletei, mint pl. az itt sokszor emlegetett középréteg javára szóló lépések, családi cuccok, 16% satöbbi. A bajom az, hogy mivel a járulékokhoz nem nyúltak, ennek a hatása csekély, elégtelen lesz, illetve ami nagyobb baj, hogy még ezt a kis csökkentést sem a kiadások megnyirbálásával ellentételezik, hanem újabb zabrálásokkal, különadókkal.
Magyarul egy lófasz az egész. :-(
Tehát aki ezzel vitázni szeretne, az kérem, ne azt írja, hogy milyen jó dolog a 16% meg a családi, mert ezeket magamtól is tudom, hanem írja le, hogy szerinte miért nem kell/lehet a kiadásokat csökkenteni illetve miért jó/szükséges, ha újabb szektorokat fingatunk különadókkal.
Attól függ kiről beszélünk. A felső közép örül és többet fog költeni luxusra. Ez önmagában nem lenne baj, ha nem a csorónak kellene végül megfizetni.
miért fizetnék meg a csórók? csak nem akarod megérteni, mi a különbség a be nem szedett adó, meg az újraelosztás között
amúgy meg pontosan a felső középosztályt kell támogatni, pontosabban békén hagyni, és nem kirabolni, prolikra meg nyugdíjasokra nem lehet fejlődést alapozni
Nyugodj már meg, nem matekvizsgán vagyunk :) Tök fölösleges volt belekötni, mert a különbözet elég kicsi, ráadásul igy még kevesebb is marad. Igen bevallom, nem kezdtem el matekozni a pontos százalékok érdekében. És? Ezt kell több mint egy órán keresztül ragozni?
Akkor mit keresett benne a l'art pour l'art orbánozásod egy 2006-os nyugdíjemelési javaslatról?
Válaszoltam Gabiii kartács meglehetősen off-topic, 28. havi nyugdíjat emlegető felvetésére és rámutattam, hogy ez a "hányadik havi" feszegetése nem vezet sehová.
"Igazságosnak nem igazságos, mint semmi a földön, de ezzel végül is a terhek elterítése valósul meg azzal, hogy a középréteg kialakulását segíti."
Igazságosnak éppen az sem igazságos, hogy a magasabb jövedelmeknél annyi az elvonás, hogy a bruttó bérhez (nem a szuperbruttóhoz) viszonyítva a nettó jövedelem 53% alatt van (az elvont adó 37%, a fennmaradó rész a járulékok összessége). A "tízszer annyi jövedelem - tízszer annyi adó" ehhez képest jóval szimpatikusabb megközelítés.
A középréteg erősítése és szélesítése nem annyira hülyeség, mert hosszabb távon ez lehetne az alapja a növekvő megtakarításoknak, sőt, befektethető szabad forrásoknak, melyek ezáltal (belföldi eredetű) tőkévé avanzsálnak...
Nem mellesleg: az esetleg mindeközben gond nélkül pályára állított, az önálló életet legalább részben megalapozott egzisztenciával megkezdő utódgeneráció későbbiekben áldásos hatásait már ne is említsük.
"Lehet, hogy nem értem, de akkor meg kéne magyarázni. A 100-t veszem minimál bérnek ma, amire jelenleg nincs adóteher. Tehát a btto/ntto ugyanaz. Ha ezt megemelik 5%-al és megadóztatják 16%-al, az jön ki, amit írtam."
Az adójóváírás megmarad még jövőre (borítékolható, hogy a minimálbér nettója növekedni fog), 2013-ra meg valószínűleg meglesz a 90k+ minimálbér (annyi kell, hogy adójóváírás és szuperbruttó nélkül 16%-al a jelenlegi minimálbérével egyezzen a nettó). A munkáltatók pedig a dupla minimálbér mint járulékalap megszűnésével még így is jobban járnak.
Az érdekesebb a 100-225 k közti bruttó, itt évente kb 3%-al csökkenti a nettót az új rendszer, ezt kell a béremeléseknek meghaladni.
Pontosan. És pontosan ezt vezettem le Macskacicó olvtársnak is, aki minden bizonnyal épp beteg volt, amikor a százalékszámítást oktatták, ezért egyszerűen kivonta a 16%-ból az 5%-ot, mintha százalékpontokkal számolna, ahelyett, hogy az alapot megnövelte volna a minimálbéremelés százaléklábának százalékértékével, és ebből vonta volna le a rá kivetendő adó százaléklábának százalékértékét.
Igen, de a mostaniban is keves jut, ellenben az inaktivak rohognek mindenkin, aki dolgozik, es az allam elveszi azoktol akinek tobb jut..csodbe is mentunk..
tobben fizessenek kevesebbet, ez a kozteherviseles, nem az amit a szocik politikai erdekbol fenntartottak..
Nem tudom bemásolni sajnos. Van egy táblázatom excelben. A minimálbéreseknek ugyanannyi lesz a borítékban, mint az idén. Kb. 300-400 ezerig se nem hoz, se nem visz az új adórendszer. Aki a min. bérnél többet keres, SOKKAL, és vannak gyerekei, az valamennyire jobban fog járni. Mások nem. Számoljátok ki, én kiszámoltam, csak nem tudom beszúrni.
Ja és offként kénytelen vagyok közölni veled, hogy nagyon nagyképű vagy. Nem mindenki adószakértő. Bocs ez kijött belőlem.
Nem vagyok adószakértő, de egyébként is van pár fokozat aközött, hogy adószakértő, meg hogy totál homály alapon elkezdünk tizedszázalék pontossággal számolgatni... :-)
De nemigen látom, hogy ez milyen kapcsolatban van azzal, hogy Orbán akkor kampányolt 14. havi nyugdíjjal, amikor ti éppen azt hazudtátok, hogy máris itt a Kánaán, dübörög, rugaszkodik, köszöni, jól van.
Semmilyen kapcsolatban nincs, ez itt az "Itt az adócsomag!!!" topic 2010. őszéről.