Vonalszintű bemenete van. Te hallottad már szólni a TauCeti-t, sőt Te voltál a Pipás után az első, aki hallotta. Egy pici változtatást eszközöltem csak rajta. Lehet elé tenni bemenet választót, meg egy potit.
nem vitatom,nem ismizem a 638-ast,de azt elismerem,hogy szögeket kell hugy@zni a D700-hoz is :)..átküldtem a 300B kapcsolási rajzát @ördögnek,majd felrakja azokat...
Láthattad már, egy modifikált Marantz PM-78. Tisztán A osztályban 2*30W/8 Ohm (2 Ohm-ra is hibátlanul dolgozik). 300W-ot vesz fel üresjárásban. Ki van kötve teljesen minden sallang rajta. Tulképpen csak a relés bemenetválasztó és a motoros hangerőszabályzó maradt bekötve.
A magas dampingot önmagában kevésnek gondolom, az ilyen impedancia menethez combos erősítő kell. Az idézett PIO-ra a katalógus adat egyformán 110W 8 és 4 ohmra is. Ez rosszabb jel mint az alacsony damping.
nem akarok nagyon belekotyogni az egészbe,én egy D700S2-est használok,a kistesó valahol a 638-as,a 700-as is hasonló problematikával szenved,300Hz-en van egy 3 ohmos "kilengés" (gyári infó),névleges 6 Ohm az is,kb 30-40 amplifikációvál már kisérleteztem,alacsonyabb dampingal rendelkező (vintage) vasakkal is relative jó müxi (Marantz 2265B,Sansui AU717/AU719,Harman Kardon A402)..egy D700-as felhasználó ajánlott egy 300B kapcsolási rajzot,olyat használ a sajátjával,de DP211+D700-shoz is volt szerencsém,igaz duplázva volt a DP211..müxi a dolog SE-vel is,vagy Pointe Sixty (KT88),vagy a neten találtam:
De. Két feltétellel: Hozod viszed, (25 kiló feletti), és utána a kimenőket nálam rendeled. :o)
Vagy vársz egy kicsit, mert most szándéxom megint egy TauCetit készíteni (lsd: a sémáját) amit KIT formában, illetve készen is árulok, elkészül egy 25Wattos verzió, ami kisebb, s könnyebben mozdítható. Sokáig nem tudom odaadni, mivel én főleg zenehallgatás miatt készítettem.
Keress meg magánban itt:
ottobar@indamail.hu
A lényeg az, hogy a csövek katódja rajta csücsül a kimeneten. A hanxóró visszarúgásai így kivonódnak a rács vezérlő feszültségéből, illetve a a trafó miatt az anódon is történik kivonódás. Valahogy úgy képzeld el, mint a ló, és lovas rendszerét. A ló mozgását a lovas a lábának rugózásával próbálja kiegyenlíteni, még a szemét, illetve az egyensúlyérzékelő szervét próbálja fixen tartani. 14-15-ös damping faktort lehet így elérni, legalább annyit mint egy tranyóssal. Olyan basszusa van, hogy aki még eddig rendezett körülmények között (nem topictalin :o)))) összehasonlította akármilyen csövivel, az mind ledöbbent. A zene erre a basszra épül fel. Olvasd el a régi Hifi Magazinban, hogy mit írnak egy ARC D76A erősítőről. Az enyém annak a szervízkönyve alapján készült. Véleményem szerint hibátlan konstrukció. 10Watton még 5Hz alatt van az átvitel alsó határa. Felül picit esik kb 0,6dB-t 20k-n.
Betehetnéd a linket mert oroszul nem tudok. Hiába kellett kötelezően tanulnom vagy 10 éven keresztül akkor se tudom, nem is szerettem...
(a jelenlegi erősítőm látszólagos kimenőimpedanciája 0,05 Ohm alatt van, ez 150-nél magasabb "damping factor"-t eredményez 8 Ohmos terhelést feltételezve, még 6 Ohmon is 120 felett van)
Ettől függetlenül jó lenne egy csövi! A tied is jobban szólt ennél az öreg tranyósnál, csak azok a fránya hangfalak... :-)
"Because the AC impedance drops to 2,8 Ohm, they need powerful transistor amplifier with high damping coefficient. For example, such as Pioneer SA-9900..."
Alacsony alsó határfreki - kis doboz olyan mechanikus paramétereket igényel. Magas mozgó tömeg, magas légrés indukció.
Ezek együttese erőteljes kapacitív terhelésként jelenik meg a hangszóró kapcsokon. Ennek uralására kis belsőellenállás, jó terhelhetőség szükséges.
A csövesek nagy belső ellenállása nem a frekvencia átvitel romlásában fog jelentkezni, hanem a nagy membrán tömeg - erős mágnes azt fogja eredményezni, hogy akkora feszültséget lő vissza a mozgó tekercs ami jelentős jel torzulást okoz az erősítőben. Mintegy nem az erősítő uralja a membránt, hanem a lengésbe hozott lengő rész az erősítőt.
Szvsz valami ilyesmi lehet a ládáddal. Nem nagy átmérőjű membránnal, a 35Hz-hez nagynak nem mondható dobozzal mennek mélyre. Magas dampingú erősítő nélkül esélytelen elnyelni a visszaindukált jelet. Csövesben a PP ugyan magasabb dampingot ad, de közel sem biztos, hogy eleget.
400 Hz és 2,5kHz. (a képen az uccsó, a 638-as. Ez még a régebbi tipus, az enyém 638 plus, az érzékenysége 92dB lett, a keresztezési frekik emlékeim szerint ugyanezek, a hangszórók is ugyanazok maradtak)
Nem tudom, nekem nincs. Először akkor tűnt fel a dolog mikor a régi tranyós erősítőim elkezdtek fulladozni nagyobb hangerőn, üstdob beütéseknél (Pl. Gershwin Concerto, Fiedler - Boston Pops RCA LSC-2586), vagy orgonamuzsikák alsó regisztereinél.
Azután elkezdtem csöveseket próbálgatni, hallgatni, ott méginkább szembetűnő volt a dolog.
( gyártói dokumentációban 4 Ohm van megadva minimumnak, a hangfal névleges impedanciája amúgy 6 Ohm)
Az akkori hivatalos Marantz/Tannoy szervízből jött az informácó, hogy az a 4 jó lesz inkább 2-nek az alsó határfekvencia (35 Hz) környékén. Én sohasem mértem, inkább hallgatom őket :-)