Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Csak délig éri a nap, kerítés, és tó mellett van a ház mögött. Kissé szélvédettebb is, de azért most nyúzza rendesen. Azért bízok a következő napokban, aztán vágom is le az összes virágot erről is, mert csak összetöri a szél és szétázik az esőben.
Szerettem volna tőosztani idén, de annyira egyben van, nem tudtunk lebökni róla gyökeres részt, a tövet meg nem mertem ketté.
Pár éve számomra a fások ismeretlen világ volt, a két kis tövem halkan fejlődött éveken át, virág nélkül. Most látom csak itt a fotókon keresztül, mennyit szépet hagytam ki az életemből.
Egy pár nálam is megmurdelt már, sajnos nem lehet előre kiszámolni. Volt olyan is, ami már pár éve megvolt, mégis elpusztult. Bármit csináltam egyre szarabbul nézett ki, és el is pusztult. Van amelyik meg szinte kiirthatatlan.
Nálam is ez van, bár ami meg kinyílott, legalább nem hervad el 2 nap alatt.
Én is csináltam ezt a hűtözést, de friss magokkal. Sok ki is csírázott. De talán 2-3 magoncom maradt meg. A frissen kintre elvetett magok sokkal jobban keltek, és van amelyik már 3-ik éves.
Ha kell, ősszel küldök fás szárú magot, 4-5 tövön szokott nagyobb mennyiségű lenni.
Nekem is van a sráctól 2 féle fás, egy Blance de His, lassan kinyílik, majd felteszem, a másik a Mdm Louise Henry. Első éven volt rajta virág, most másodszorra nem lesz rajta virág, de erősödött, talán majd jövőre. De olyan volt a virága, mint amilyennek lennie kell. Az a szimpla narancsos.
Az itoh peóniákat szívből ajánlom, nekem nagyon bejönnek! Szép színek, pár év után virágözön, erős virágszár, és elvirágzás után is olyan szép kis "gombócok" a tövek. Mindkettőből van, ( Cora Loise, Hillary ) szépen virágoznak, majd teszek fel képeket. Eddig elvileg 15 féle van ( 4-en nem volt, nem lesz virág, ezekről 100%-ban nem tudok nyilatkozni, illetve páron lesz idén először, remélem tényleg azok, amiknek rendeltem ) és elvileg az ősszel érkezik még 2 féle.
Rendelni én ilyenkor már nem merek olyat, amit el is küldenek azonnal, de ha bárhol látok cserepeset és jó áron van ( és még elvileg nincs ) akkor természetesen hazajön velem. :-DMint a sárga "paniculata" ( hahaha)
Meg itt a kertészetben tudtam beszerezni egyet 3 bimbóval, nagyon-nagyon baráti áron. Mármint itoh fajtát. Tulajdonképpen tök mindegy, milyen lesz, mert nagyon jó áron jutottam hozzá, ha mégis az, aminek vettem, az csak hab a tortán! Pár hét múlva majd felrakom.
Köszönöm, hogy megírtad! Ezeket a magokat az utcán szedtem egy szomszédos háztól, de nem láttam a környéken más peoniát, úgyhogy akkor lehet, hogy nagyon hasonló lesz. Most hogy beáztattam, elvetem, de nem fűzök hozzá sok reményt mert bent a konyhában tároltam a magokat:-) Majd ősszel leleményesebb leszek, és ha tudok még gyűjteni mindenképpen megpróbálom a magvetést a te leírásod alapján.
Nekem eddig nagyrészt csak lágyszárúim voltak, abból viszonylag sokféle (bár a te gyűjteményedhez képest elenyésző) most szereztem be 4 fásat a vaterás agrárfiataltól. (lett végülis: Jean'd Arc, Mme Stuart low, Souvenir de Ducher, Beauté de Twickel)
Bár még nagyon ifjú kis növények 1-1- bimbó van rajtuk. Tervezem még a Lukonbulbstól rendelni 2 Itoh peoniát (Cora Lousie, Hillary) meg több lágyszárút is.
Most még csak ismerkedem a fajtákkal, meglátjuk melyik szeret majd nálam.
A Lukonnál még akár most is lehet rendelni, de ilyen későn már elég kockázatos nem? Nagy a kísértés, de szerintem várok őszig. A Szászírisz konténeres növényt küld, attól még inkább mernék, de a lukon eddig nekem mindent szabad gyökérrel küldött.
Szerintem a tavalyi magokkal már elkéstél. Akkor kellett volna elvetni, amikor szedted őket. Tény, hogy nem jön ki mindegyik a következő tavasszal ( elfekszik ) de mindenképpen kell neki a hideghatás. Megpróbálhatod elvetni, de szerintem kicsi az esély.
Ha idén lesz magod, rögtön vesd el valami félárnyékos helyen, nagyon sekélyen, és nagy eséllyel ki fognak kelni.
Tavaly ősszel 4 lágyszárúról vetettem magot, 3 magoncai szépen hajtanak, az egyikből eddig egy sem kelt ki. Illetve a tenuifolia alatt találtam pár magoncot. :-D
A telt sárga lágyszárúmról szedett 4 mag közül mindegyik kikelt. :-D
A magról vetett nem lesz 100%-ban olyan, mint az anyanövény, de ha nincsen nagyon eltérő a környéken, akkor hasonló lesz, mint az anyatő. Ha van 2 nagyon különböző, akkor érdekes utódok lehetnek!
Nem tudom, neked milyen fásak vannak, de nálam többféle szín is van, tavaly is küldtem magok néhány embernek. Ha lesz idén is magom, majd kiírom ide. Én inkább a lágyszárúakról akarok magot fogni, főleg a sárga fajtákról, mert azokból, tényleg bármilyen lehet. Visszaüthet az anya, vagy az apa növényre, de a szomszédos porzás is okozhat kellemes meglepetéseket.
Tény, hogy egy jó fényképező nem árt, de még akkor sem biztos, hogy a többiek ugyanazt látják(más monitorbeállítás stb.) mint a fényképező. Mindenesetre a virág szépsége átjön árnyalttól függetlenül.:-)
Anita nálad olvastam korábban magoncokról. Tavaly egy fás bazsarózsáról én is szedtem magokat, most jutott eszembe. Szerinted ha most elültetem jókor vagyok? (vagy te mikor vetetted a tieidet?) Beáztattam a magokat, mert nagyon vastag héjúnak tűnik. Van valami praktika amikre figyelni kell?:-)
Azt olvastam, hogy nem biztos hogy ugyanolyan fajta lesz a magoncokból, mint az anyanövényből, de igazából ez inkább csak fokozza a várakozásomat:-))