Mostanában nem járok arra,sajnos!A monori bőrzét meg nem tudom hogy megyek-e!Ha tudok valami biztosat itt megkereslek!És köszönöm a gyors választ!Szép napot Neked!
Vajon mit hozna homlokkontyosxsimakontyos keresztezés.Érdekes ez a genetika,régi öregek azt mondták 7.izzig vissza üt.Valaha fajtatiszta akkor volt ha 6ősi soros törzskönyvvel rendelkezett.
Továbbra is homlokkontyosnak fogom hívni:P Ez van:D Begyepesedett vagyok:D
Érdekes küllem amúgy, élőben még nem is láttam.
A 4. költésből származó kis kék gerlém 2 napja kirepült:) Nagyon aranyosan totyog a szülők után, és olyan ügyes, hogy ma reggel már evett kölest is. Ilyen hamar még nem láttam a kicsiknél, hogy sikeresen csipegetnének.
Mellékesen az anyja este megint letojt:) Öreg asszony nem vén asszony:D
Most nincs eladó,nemrég adtam el ennek a fehérnek a testvérét,az vadas kontyos hím volt.Egyébként keverem a színeket,így mindíg születnek meglepetések.Sajnos a képen levő két fehér fióka az éjszakai lehűlés miatt kihűlt,ma elpusztúlt.
Nyírábrányi vagyok,fehérek közt van árnyalati különbség.Van egy szőkexnarancsbabos párom,nekik egyik fiókájuk mindíg fehér,másik egyszínű narancs.Ezek albinó fehérek,és a kan hozza mert más tojóval is hozza.
A "homlok kontyosról" már akartam valakivel beszélni. :) először is maga az elnevezés ... Tufted angolul, ami bóbitásat jelent szó szerinti fordításban, itthon homlok kontyosnak hallottam tenyésztőktől, de egy galambokról író úr kijavított, hogy ez helytelen, és a homlokrózsás kifejezés lenne a megfelelő.
Szerinted? Szerintetek? Azt javasolta hogy ezt terjesszem el ...
A bóbitás kifejezés nekem sem tetszik, ami a szó szerinti lenne, de a homlokrózsás is kissé idegen számomra. Várom a véleményeket.
Egyébként több mint valószínű, hogy domináns gén okozza, de ez még újabb, mint a konytosság, ezt is kutatják még.
Azt lehet tudni, hogy két homlok kontyos(homlokrózsás) egyed utódai is azok lesznek,
Sima fejű x homlokrózsás utódai között is lesznek homlokrózsásak, meg hordozók is.
Amit Krisztián leírt, az megfelel az elméletnek. :)
A kontyosságot okozó génnek mindkét szülőben jelen kell lenni, hogy a kicsi kontyos legyen. Ez lehet úgyis, hogy két sima fejű, de hordozó egyed párbaállításából valósul meg, persze ebben az esetben több lesz a sima fejű kicsi, mint kontyos.
Kontyos x sima fejű, de hordozó pártól - lesznek kontyosak is.
Sima fejű hordozó x sima fejű hordozó pártól - nagyon kevés, de lesz kontyos.
Kontyos x kontyos pártól a legtöbb kicsi kontyos lesz, de előfordulhat sima fejű is. Arányokat nem tudok, még gyerek cipőben jár a kontyosság genetikájának kutatása. :)
Érdekes projek jelenleg a kék kontyos változat kitenyésztése. Én drukkolok a tenyésztőknek. :)
Ez érdekes dolog. Én csak a tapasztalatomat tudom leírni.
Évek óta mindig van a gerléim között kontyos egyed. Jelenleg is van egy kontyos selyem tollú babos tojó.
Előtte is mindig sima fejűvel voltak párban a kontyosaim de sosem hoztak kontyos utódot. Valószínűleg csak kontyossal hoznak kontyost. Viszont ha sima fejűvel vannak párban akkor az utódok hordozók lesznek.
Ennek tudom be azt pl, hogy a selyem tollú babos tojóm konty nélküli és sima tollú babos hímmel van párban ami szintén konty nélküli és 10 fiókából 1 kontyos szokott nekik lenni. Egyikük tuti hordozza a kontyos gént de lehet, hogy mind a kettő.
Jenelnelg a selyem tollú babos kontyos tojóm sima fejű narancs selyem hímmel van párban. Eddig még nem lett nekik kontyos utód, viszont az első költséből származó selyem hímet kontyos selyem tojóval akarom párba tenni. Szerintem így nagyobb a valószínűsége annak, hogy összejön tőlük már a kontyos utód.