Ehezisértel! Nem ismertem ezt s cikket,de elovasva igazat kell hogy adjak neked.Jelentős különbségek nincsenek.Én szivem szerint a C variánst csinálnám meg.Ha viszont tudnám ,hogy mely irányba szeretnék qsozni akkor az At.De ahogy filoztam rajta mi lenne ha a három kikötő pont ugy lenne megoldva,hogy 3 szigetelő csigán menne át a vezeték igy menetközben lehetne a vezeték huzogatásával karakterisztikát változtatni?
Mivel ez az antenna egy modositott hurokdipol,semmi kilönbség nincs köztük sugárzás szempontjából.Azt meg hogy a 50 ről kb 240 ohmra való illesztést hogy oldják meg az tökmindegy .Akinek koaxai vannak az azzal akinek ferritgyűrűje az azzal.
Ugyebár még az is lehet hogy valamit rosszul mérsz, hogy a belső érről nem húzod le a szigetelést, vagy nem azt írod ahogyan tényleg vannak a dolgok a világban hanem amit gondolsz (például lemerült a műszer eleme) - ilyen gyakran előfordul a fórumon és az olvasók nem is gondolnak ilyesmire, pedig minden leírt dolognak van hihetőségi faktora. Az ilyesmiről akkor lehet nagyobb bizonyosságot szerezni ha valaki maga méri meg.
Ez rádiós kérdés nem autóvillanyász. De legalább is határeset. Ha az az antenna kiszolgál esetleg pl. egy GPS-t akkor lehetne valahol egy elosztó. De az meg az antenna tövében keresendő. Egy sima autórádió antennához nem tartozik semmi kábelbe iktatott firlefranc. Néha erősítő, de az is az antenna talpában.
Vigyázz! A szakadás vizsgálók csak nagyon kis ellenállás esetén mutatják folyamatosnak a kábelt. Azok a kábelek speciális nagy impedanciásak. Simán lehet 100 Ohm vagy több ellenállás a belső ér 2 vége között! Tessék Ohm mérővel megmérni.
Igen , a két vége szabadon van most már mert kihúztam a rádióból(fiús vég!) a másikat meg leszedtem az antennáról, hogy tudjak mérni!!! :)
Úgy gondoltam én, hogy a középső (meleg?) ér esetleg szakadt lehet mert a vétel sűrűn "elmegy". Látszik és hozzáférhető is mindkét vége de csak az árnyékoláson (elején-végén) sípol a műszerem, a középső éren nem. Azt is gondoltam, hogy lehet valami kondi van közben és azért nem mérhetek semmit sem. (villámvédelem?) Vettem egy másik (Hirschmann!) hosszabbító kábelt, az aljzatos végét levágtam és beforrasztottam a végeit az antenna talp csatlakozójába. Előtte a szétvágáskor nem mértem gondoltam biztos jó! Ma, összerakás után a "rádiós" helyzet ugyanaz mint volt. Leszerel, kimér és nincs középső ér!!!
Tehát a középső ér nem folytonos!!!
Lehet én irok bonyolultan és ezért nem érthető amit írok dehát én csak használom/nám, nem vagyok egy szaki. :)
Ebben a topikban még nem jártam de most segítség kéne! SOS! Autó anntennakábel végein a középső éren kéne folytonosságot mérnem alapműszerrel? Az árnyékolást tudom mérni de a közepét nem.
Köszönöm előre is!!! (bocs, ha amatőr a kérdés!) :)
Az ON7YK megoldásához hasonlót csináltam, némileg más méretekkel.
A helyére húzva, mérve MFJ-259-cel a 75 ohmos illesztőcsonk végén, az SWR-minimum és az 50 Ohm 6,8 MHz környékére esett. Gyors számolás: 6.8 megfelel 44 méternek, 7.1 megfelel 42 méternek, a vízszintes ágból kivágtam 1 métert. Mivel a sarkoknál rögzítve volt a diókhoz a vezeték, így elmászott a háromszög, belógott a betáp-szakasz. Kifeszítésekor jóval alacsonyabbra került a vízszintes ág.
...ha a feleségem lefejeli, abból emberhalál lesz!
Meglazítottam a betáp felőli diónál a vezetéket, visszahúztam e helyére, természetesen odébb ment a sarok, szép a háromszög, elegendő a magasság (2-2,5 m), viszont lemászott a rezonancia 7 mega alá.
Megnyugtató, hogy az MFJ-941 tunerral szépen ki lehet hangolni.
Dübörög a WPX, ebben a hangzavarban nem hallok különbséget a DX-88 és a loop között.
Itt tartok, holnap folytatom.
Visszaállítom a betáp-sarok közötti hosszt, és a másik sarkot lazítom meg.
Próba cseresznye...
Lesz az idén cseresznye? Fogytán van a hároméves cseresznyep(lekvárom).
:-)
Még valami:
Az ON7YK antennáját az alatta lévő számítóprogrammal átszámolva eltérő eredményt hozott.
"UPDATE 27-04 Just got it to work on 80m. I removed the whip antenna, attached the syringe to a 5 meter fishing pole and ran a wire to the top. After extending the counterpoise wire and removing some turns from the coil, it covers 80 through 40 meters. Just finished a QSO into England at 355km. Not great dx but not bad for 5W SSB on 80m at this time of day. I suppose the wire could just be hung from a tree so no need for the fishing pole."
Több éves bekeményedett szilvalekvárból főztem. Nem lett erős, de érződött rajta a szilva íze és illata is. Régi szép idők, még ingyen volt a víz a panelban.
Ennek SWR maximuma van és az 96 foknál leledzik. Én ittam már olyat, frissen lecsorgó, még meleg, derékszögű almapálinkát. Jóval később taszítódott csak le a dobogóról az a berúgásom.:-)