Savanyú földben van, de attól függetlenül rózsaszín virágokat kezdett hozni. pedig kéknek vettem. Lehet a locsolóvíz is számít, a hortikat tó vízzel locsolom. Amit harsány kéken veszel, nem csak a savanyú földtől kék, agyon van timsózva.
Hát locsold, akkor nem fog lógni. :) Gyakorlatilag napi 8 órát megy a locsolás nálam. Ma is vettem két hortit ami már kidobásra volt ítélve. Teljes virágjukban mindketten. Gyorsan bedobtam az esővízgyűjtő kádba, a hűvösbe, a vadszőlő alá, úgy ahogy volt. Egy óra múlva nem lehetett rájuk ismerni.
Minek a borkén? Nem egyszerűbb lenne eleve savanyú földet tenni alájuk? Úgyis kaspókban vannak nem?
Ja és még egy kérdésem lenne. Próbálta már valaki a glycerines szárítást? Azt írja a net, hogy 1:2 arányban vízet és glycerint kell a vázába tenni és úgy szárítani. Szeretném idén ezt a fajta szárítást kipróbálni, de ha valakinek már volt vele tapasztalata, hogy ez sem a legjobb akkor nem csinálom feleslegesen.
Nálam most itt tartanak a hortenziák. A képek nem a legjobbak, mert nappal szemben kellek fényképezni délelött.
Az elsö fehérnek a neve érdekelne, ha valaki ráismer esetleg. Ez az, amiröl pár éve még azt hittem, hogy Annabell. Ez a fehér nagyon nem szereti a napot. Délfelé mikor végre árnyékba kerül már, akkor minden levele lóg annak ellenére, hogy vízben áll. Délutánra ismét felállnak a levelei. Olyan egész vékony szirmai vannak, mintha pergamentpapír lenne. Mielött teljesen kinyílik, engem hóvirágra emlékeztetnek a virágai.
Az összes többi szintén naponta kap vizet, és mégsem lóg füle farka mint a fehérnek. Azért érdekelne a neve, hogy tudjam mi a kívánsága :)
Az ö nevét keresem:
A többiek:
sima rózsaszín, néha lilás beütéssel
Idén vett tányéros már elnyílva
A zöld fehér ami idén úgy gondolta, hogy inkább fehér lesz :((((
Ö eredetileg is színváltó, ahogy elvirágzik sötétül, bepirosodik
Rózsaszin fehér, de még csak most kezd nyílani ezért olyan zöldes színü
A cserepes/konténeres növényt bármikor lehet ültetni, úgyhogy elültetheted nyugodtan.:)
A hortenzia a savanyú talajt szereti, a fenyők alatt nagyon jól érzi magát, mert a lehulló tűlevelek savanyítják a talajt, úgyhogy ott remek helye lesz. Ha macrophylla hortenzia, akkor minél kevesebb nap érje, úgy ültesd. Amúgy is megkókadnak ebben a hőségben árnyékban is, naponta kell locsolni őket, ha még napot is kapnak pluszban, azt végképp nem szeretik.
Nem tudom, milyen a talajod, a tömörödött, levegőtlen talajt nem szeretik, ha könnyű talajod van, akkor mindenféle varázslás nélkül a fenyő alá elrakhatod. De ha kemény, agyagos, tömörödött a talaj, akkor mindenképpen jó nagy ültetőgödröt áss neki, azt töltsd fel hortenzia- vagy rhododendron földdel, abba ültesd.
A letört ágat ki tudod gyökereztetni, a felső levélpárt és a csúcson lévő rügyet hagyd meg, a leveleket vágd le felére, hogy kevesebbet párologtasson a dugványod. A végét mártsd bele gyökereztető hormonporba, és virágföld-perlit keverékbe dugd bele. Takard le átlátszó fóliával, vagy levágott müa. palackkal, tartsd a földjét mindig nedvesen, de vigyázz, ne legyen túl vizes, mert berohad. Árnyas helyre tedd, naponta egy fél órára vedd le róla a takarást, hogy szellőzzön, nehogy megtámadja a gomba. Kb. ennyi, nyár végére már szép gyökerei lesznek, elültethető lesz. De egyelőre ne a kerti talajba ültesd majd, nehogy télen kifagyjon, nagyon zsenge lesz még, inkább nagyobb cserépbe tedd, azt tudod télen hűvös helyen teleltetni.
Idén költöztünk kertes házba és kaptam nagymamámtól egy hortenziát. Még a saját cserepében van. Mikor kell átültetni? Milyen földbe? Az udvaron egyenlőre csak egy nagy fenyőfa van. Betehetem alá, vagy csak az árnyékába?
Tegnap a nagy szél letörte egy kis ágát, ezt le tudom valahogy gyökereztetni?
Tulajdonképpen, csak próba szerencse alapon, Borkén (káliummetabiszulfit) mert az volt otthon. Gondoltam ártani nem árthat, hisz élelmiszerekhez használják és nem tettem sokat a vízbe, amivel belocsoltam. 5 literes a locsoló kannám, 1 evőkanállal tettem bele. Arra figyeltem, hogy kénezés előtt sima vízzel belocsoltam, hogy nedves legyen a talaja. Holnap újra adok neki.
Savanyúság eltevéshez használtam valamikor. Mezgaz boltban kapható, de szerintem minden nagyobb élelmiszer áruházbn van.
Timsó (aluminium szulfát) az ami kékít. Obi-ban szoktam látni, de bármelyik gyógyszertárban is árulnak timsót por formában. Egyébként sem kell belőle sok egyszerre, inkább folyamatosan kell adagolni, még virágzás elött, hogy kék virágai legyenek, de vigyázz mert túl is lehet adagolni. Könnyen károsodik a növény is tőle, akárcsak a túlzott műtrágyázástól.
Sziasztok! Szeretném kékíteni a rózsaszín hortenziám, tudja valaki hogy mivel lehet? Tudom hogy kapható ilyen dobozos szer, de nekem az nem vált be, viszont egyszer vettem a gazdaboltban ilyen kis zacskós vmi alumínium vagy magnézium cuccot és az jó volt, nagy hiba hogy nem jegyeztem meg, hogy mi volt az. Ma kérdeztem 2 kertészetben is, de állítólag nem tudják, de olyanok voltak, mintha vmi hadititkot kérdeztem volna, vagy ufó lennék.
olyan, ha elfagy, igen, volt már nálam olyan is.... de idén is totál úgy néztek ki, de biztos, hogy nem fagyás volt, hanem kiszáradás. hagytam is jódarabig, hátha csoda történik és kihajtanak, de azt várhattam:)))
a sok eső biztos, hogy nagyon tetszik a kertnek, nálam is meg van bolondulva minden, a cserjék is olyan erős hajtásokat kezdenek hozni, az 1-2 éve ültetettek most indulnak be igazán ettől az időtől.
mondjuk egy tő rózsám elhalálozott, ő nem bírta a hosszas vízben álldogálást.:(
Lehet, hogy rosszul tudjuk hogyan kellene kinezniuk? Az agak sertetlenek, de ha belevagok szaraz... szoval akkor elfagyott :)).
Papussal nezegettuk reggel a kertet - szeretem a reggeleket a kertben - es ugy nez ki szaporodtunk, annak ellenere hogy sok novenyt megosztottam. Mintha jol esett volna nekik! Orulten nonek. Igaz a sok eso is szamit...
Az Astilbe foltokbol kivettem vagy hat tovet, eleg nagyokat. Osszel is, most tavasszal is. Eszre sem venni...
inkább fagyás lesz az, hiszen csapadék volt ott rendesen.
itt meg pont a fordítottja, abszolút úgy néztek ki a hortenziák is, mintha elfagytak volna, de olyan enyhe volt a tél, hogy biztosan kiszáradás okozta a minimál-csapadék miatt.
Nem tudom. Rengeteg a kiszaradt bokor, fa! Lehet nem a jo szo ra - lehet kifagytak es azert szaraz most. Ennyit nem lattam husz ev alatt osszesen, mint iden tavasszal! Hosszu sovenysorok!!!
Szerintem lehetséges, hogy ezek az újabb nemesítésű makrók már ilyenek, hogy nem csak a tavalyi ágakon hoznak virágot, lehet őket metszeni nyugodtan. Most már tudom legalább, sőt ez amiatt is jó, mert a "téli csomagoláshoz" akkor bátran vágok belőlük, hogy jobban beférjenek a csirkeháló-karikába:))
A régiek biztos, hogy a nagykönyv szerint működnek, a faluban számtalan helyen látom, hogy az óriási hortenziabokrokat ősszel visszavágják, és ezek sajnos nem is szoktak emiatt virágozni, csak zöldek.:(