Első tapasztalatként annyit, hogy abban is csalódhatsz, amit ajánlás útján ültetsz. És ezért nem azt kell hibáztatni aki jó szívvel adja.
Én 5-6 éve ültetgetem a különböző fajtákat, és már többet le is cseréltem. Még itt, településen belül sem egyformán viselkednek a fügék. Csak 1 példa: Egy olyan fajtáról hoztam szaporítóanyagot ami bokron jól aszalódik, mennyei finom, és nálam fele annyira sem aszalódott meg. Viszont a darázs annyira körbe zsongta, hogy félelmetes volt megközelíteni. Eredeti helyén nem. Természetesen minden kipróbált fajtáról nem írom le melyik miért nem, de hasonlóra számíthatsz ha konkrét igényeid vannak.
Olyat nem ismerek hogy jobb fagytűrésű. Ha nem teljesen érnek be a vesszővégek télire, visszafagynak -1-2 fokban. Ha beérnek a vesszők, -10 fok alatt károsodhatnak, -15 foknál tövig is fagyhatnak.
Olyat ismerek hogy melyik indul meg korábban ami végett sok, vagy az összes első termését elveszíti, és melyik későbben, amiért a legtöbb első termést megtarja. Vagy mindet.
Ízre, állagra nekem a Keszthelyi barna és a Török barna ízlik legjobban az általam ismertek közül, de még most is vannak fajták, amiket idén fogok kóstolni. Jó esetben. :) Van amelyik a kis termések miatt kedvező befőzés szempontjából és a gyerekek is ezt szeretik jobban, van amelyiknek aszalás után jobban tetszik az állaga.
Az általad említettek közül a RdB-t ismerem. Ha a keszthelyi barna íze-állaga nálam 10-es, a RdB 7-es. Abból a szempontból előnyösebb lehet a többinél, hogy ez akkor is terem ha visszafagynak a vesszői. Eleve első termést csak pár szemet ad, így nem is lényeg hogy elfagy, de a másodtermése sok, és le is érik mire bejön a számára kedvezőtlen hűvösebb idő.
Én még tanuló vagyok, kísérletezgetek, de mások is biztos jelentkeznek majd a tanácsaikkal.
Sziasztok! A tanácsotokat szeretném kérni. Ti milyen fügét javasolnátok, ha csak egy bokornak lenne hely a telken? Elég sok oldalt átböngésztem a netem, a fórumot is visszaolvasgattam, de a gyakorlati tapasztalatot sokkal fontosabbnak tartom. Én ezekről olvastam bíztatókat: (jó fagytűrés+ relatíve jó ízű gyümölcs) Ronde de Bordeaux Longue de Aout Dalmatie Kezdő vagyok a fügék világában, szívesen veszem az ötleteket esetleg Nálatok már bevált fajtákra is. Köszönöm szépen!
Ahogy gondolod. Én a sajátomat 2 hetente öntözöm de csak annyira, hogy a cserép alján nem folyik ki a víz. Úgy néz ki, 1 levelet hamarosan megint ledob. Még nem teleltettem szobában, ez egy kényszer megoldás. Mikor kaptam a kis dugványnak valót amit hamar ki is gyökereztettem, nem volt még akkora hogy ki merjem ültetni. Utána kaptam egy kb. 2 éves Miss Figgy-t Smena8-tól, azt már kiültettem télire. Hétfő-keddre -10-12 fokot jeleznek előre, biztos hogy 3-4 fokkal is hidegebb lesz mert úgy szokott, majd jobban betakarom.
Most már kihajtott, megnyúlt, a további károk elkerülése végett én a szobaablakba tenném és annyira öntözném hogy éppen ne száradjon ki. Ha elég fényt kap zöldebbek lesznek a levelei.
Nekem is van egy pici Miss Figgy szobaablakban. Sikerült kevés öntözéssel elérnem hogy ne fejlődjön, de az őszi leveleit tartsa. Így is leesett 1 a napokban.
Én már befejeztem a szaporítgatást, ez egy kivételes eset volt a fajta miatt. Legfeljebb kora tavasszal légbujtást végzek ha kell. Viszont mások kisérletezgetését megfigyelem. 😀
Most annyi van, hogy tavaly későn gyökereztettem, majd dézsába ültettem 3 db dugványt, most azokat figyelem, egynek vége, de kettő már hajt. A pincében teleltetem, eddig ez vált be, ott 15 fok körüli a hőmérséklet. Kép is van róla, majd megpróbálom feltenni.
280 db. Az igen! A gyümölcse ízlik nekünk, de a csemete árának láttán elbizonytalanodta, hogy kell-e nekem még egy olyan fa, amivel foglalkozni is kell. :)
Lehet már ritkítani, vagy várjak vele még. Igazából az újabb gyökereztetés miatt kérdezem, mert az mindig izgalmas számomra, mármint milyen gyorsan indul a gyökérzet és milyen erős lesz az átültetés előtt.
Nem biztos az hogy mindenki nyilvánosan jelentkezik nála. A vessző áráról pedig lehet hogy úgy gondolkodik, hogy minden nála levágott szemből első termés lenne, az őszig növekvő vesszőből pedig több másodtermés is. Így jöhetett ki a szálanként 1.000-1.400 ft. :)
Én leginkább 3 nóduszos vesszőket gyökereztettem. Már csak légbujtást készítek. Abból hamarabb lesz fejlett növény.
Én is hasonlóan gondolkodom. Ha magáért a vesszőért pénzt kellett volna fizetnem, akkor soha nem lett volna e sok fügefám. Persze, gyökereztetett, cserépben lévő élő növényért én is adnék ki pénzt.
Sőt az a 2 - 3 nónusz szerintem kevés, én legalábbis négynél alább nem is próbálkozom.
Kíváncsi leszek, hogy válik be majd az emberke hirdetése, mármint mennyire ugranak rá.
Mégis az lett, hogy kipróbáltam a fügebefőtt készítést. Van eltéve Michurinska10 és RdB. A Michurinska jobb abból a szempontból hogy kicsi szemek, egyszerre be lehet kapni. Még a RdB mérete is elmegy, de nagyobb szemű fügéből nem lenne jó szerintem. Ez utóbbi kicsit aromásabb. Kevés cukrot, és üvegenként 1 db szegfűszeget tettem. Fél literes forma kis üvegek. A fügék jó érettek voltak. Nem rossz, de csak akkor számít nagyobb értéknek, ha nincs mondjuk barack vagy meggy befőtt mert azok finomabbak. Mondjuk a fügebefőtt meg különlegességnek számít.
Minél kisebbek a szemek annál jobb. Befőzés célra majd a Little Miss Figgy lesz a legjobb, mert a Michurinskánál is apróbb termést hoz. Legalábbis videóban így láttam.
Békés, boldog karácsonyt, és fügetermésben gazdag új évet kívánok mindenkinek!
A tegnap esti desszert, ez már a fagycsípte. Nem volt olyan édes, mint a nyári, de eléggé édes volt. Pár napi utóérlelés alma mellett és ilyenre sikerült. Még mindig van a fán.