Keresés

Részletes keresés

nagydolog Creative Commons License 2020.04.28 0 0 26844

Köszönöm a részletes választ! 

Előzmény: kndi (26843)
kndi Creative Commons License 2020.04.27 0 0 26843

Jól tetted, komlóforralás után kell mérni, hiszen forralás közben még párolog el a vízből, míg a cukorból nem. Ha korrigálod a mért értéket hőmérséklet alapján (https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/), akkor nem kell megvárni míg lehűl. De ha nem korrigálsz, akkor kihűlés után kell mérni.

Egy 70 fokos és szobahőmérsékletű mérés között óriási a különbség. A forralás előtti és utáni mérés közötti különbség attól függ, hogy mekkora mennyiséget főztél és milyen gyorsan párologtat a rendszered.

 

Forralás után már gyakorlatilag mindegy milyen volt az előtte lévő sűrűség. Akkor van értelme mérni, ha tudod, hogy pontosan mennyit fogsz párologtatni és szeretnél egy pontos OG-t belőni az erjesztéshez. Ilyenkor még van lehetőséged korrigálni, hogy a forralás végére megkaphasd a kitűzött sűrűséget.

Előzmény: nagydolog (26842)
nagydolog Creative Commons License 2020.04.27 0 0 26842

Sziasztok!

Szerintetek, ha a kezdő Ballingot a komlóforralás és hűtés után mértem és nem komlóforralás előtt az milyen eltérést okozhat a mért adatban?

Előre is köszönöm a segítséget!

Tótikám Creative Commons License 2020.04.27 0 1 26841

Hőmérőt azért ellenőrizd (olvadó jég, forrásban lévő víz, esetleg nagyon óvatosan lázmérővel,nehogy túl meleg legyen neki a víz )

Előzmény: becherovka83 (26840)
becherovka83 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 26840

Az összes összetevőt csütörtökön hoztam el "olaszországból", aznap roppantották. Az eddigieknél több gabonaszár, meg egy két szotyi is úszkált a cefrében, amit eddig nem figyeltem meg, de arra gondoltam biztos a búzamalátában van, mivel azt nem használtam még az eddigi söreimhez. Amit nem írtam az a zabpehely. Került bele fél kiló, amit kissé összezúztam előtte, de az eddigi söreimbe is raktam és ott nem volt gond, igaz azokba nem zúztam össze. A rizshéj pedig, ha jól tudom csak szűr és nem változtat paramétereket. 13 lett az induló balling. A hőmérő jó kérdés, nem tudom, eddig is azt használtam és jól szuperált, kb. fél éves. Miután feltoltam 75 fokra hamar meg volt a jódnorma, de előtte vagy 3 órát volt 63 és 70 fok között...

Előzmény: Tótikám (26839)
Tótikám Creative Commons License 2020.04.26 0 0 26839

Víztől nem valószínű. Esetleg öreg maláta (bár volt három éves roppantott malátám és kíváncsiságból be cefréztem ,teljesen jó lett starter ként lett felhasználva), össze cserélt. Hőmérő hiba ? 75C-on kb 15 perc alatt  jód normálnak kellet volna lennie. Mennyi lett a fajsúly, kihozatal? Érdekes lesz a végső fajsúly érték és a tervezett érték alakulása.

Előzmény: becherovka83 (26837)
dawheeler Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26838

Köszi a segítséget. Ez az októberfestes sört lagernek hittem, de felsőerjesztéses élesztőt adtak hozzá. Biztos jót tesz neki a hideg? Még nem palackoztam le egyébként.

becherovka83 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26837

Update:
Felmelegítettem 75 fokra és fél óra után már negatív lett a jódpróba.
Viszont ez akkor sem normális szerintem. Több mint 3 órát volt a cefre 63-75 fok között, mire teljesen lecukrosodott...

Előzmény: becherovka83 (26836)
becherovka83 Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26836

Sziasztok,

 

Szerintetek lehet hogy a "vírus helyzet" miatt tettek valamit a csapvízbe, ami inaktiválja az amilázokat?

 

Most főzném az 5. sörömet, az első négynél 60 perc cefrézés után mindig meg volt a negatív jódteszt.

 

Most tartok 2.5 óránál és még mindig belilul a lőre, a jódtól. Kezdek kissé ideges lenni...

 

Ahogy eddig is, egy nappal előre kiengedtem a csapvizet, hogy kiszellőzzön belőle a klór.

 

2kg viennát, 2kg extra pilst, 1 kg bohém pilst, és 4 kg wheat blond búzamalátát cefrézek.

 

54 fokon cefréztem be, így hagytam 10 percig, majd melegítés 65 fokra, aztán egy óra pihentetés és az első jódteszt.

 

Azóta felmelegítettem 70 fokra, eltelt még másfél óra, de még most is rossz az eredmény.

 

Szerintetek mi lehet a gond?

Tótikám Creative Commons License 2020.04.25 0 1 26835

20l főzök,  10-12 biztos .Volt hogy alig lötyögött valami az alján de elég volt. Mérni nem mértem soha.

Előzmény: becherovka83 (26830)
Tótikám Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26834

Ha leerjedt tedd hűvös ,hideg helyre és az élesztő szépen le ülepedik . Ha lepalackozod , akkor az üveg alján lesz .Szűréssel fertőzést és oxidációt kockáztatsz.

Előzmény: dawheeler (26831)
Bárk_i Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26833

Októberfest pedig hagyni kell állni sokáig. Nekem Január eleji főzet meg mindig a hordóban van, nem is tervezem mostanában csapra verni. Ha mindent jól csináltál és a fertőtlenítést is rendben elvegezted akkor nagy baj nem lehet. Mérted az elejét és a végét?milyen hőmérsékleten erjedt? 

Előzmény: dawheeler (26831)
Bárk_i Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26832

Nekem volt egyszer ilyen, azt csináltam hogy nylon harisnyát tettem a csapra, így szürvén le. Kicsit macerás. Bár azóta kegezem és abban pihen meg egy keveset így az első csapolaskor,a maradék ullepedes kijön. 

Előzmény: dawheeler (26831)
dawheeler Creative Commons License 2020.04.25 0 0 26831

Sziasztok,

 

2 hete főztem első sörömet, egy Oktoberfest fantázianevű bajor különlegességet. A recept szerint 2 hét után palackozhatom, aminek neki is álltam, de a fedőt levéve, olyan sörlé fogadott, ami igencsak zavaros és tele van élesztődarabkákkal mindenhol, úgy tűnik nem ülepedett le. Gyanítom az élesztő beoltást szúrhattam el, nem volt elég hab, amikor rátettem a fedelet. Van bármi amit tehetnék, hogy ne legyen ennyire élesztődarabos, vagy ez már menthetetlen? Ízre már most sem rossz, meg minimális szénsavat is érzek, de lehet csak azén rossz ízlésem...

becherovka83 Creative Commons License 2020.04.24 0 0 26830

Sziasztok,

 

Meg tudjátok mondani hozzávetőlegesen egy 11.5 kg-os gázpalack hány főzésre lehet elég, ha egy alkalommal átlag 40 litert főzök?

 

Tudom, hogy ezt sokminden befolyásolja, mint környező hő, a cefrézővíz induló hőfoka, stb.. Engem csak egy durva átlag érdekelne.

 

Köszi szépen!

 

 

 

 

Tótikám Creative Commons License 2020.04.21 0 0 26829

Csap kiválasztásakor, az áramlás szabályzós a nyerő. Sok bosszúságtól ment meg.

Előzmény: lacci40 (26828)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 26828

Köszönöm

Előzmény: Tótikám (26827)
Tótikám Creative Commons License 2020.04.21 0 0 26827

Fekete "O" gyűrűkből is van élelmiszeripari. Érdemes lúgos, savas ,tisztítást,  fertőtlenítést is be iktatni. Hasznos lehet: A Corny Keg FAKU, Sörcsapolás Otthon  CSAPON! podcast
11 - a Házisörfőző FAKU - 21-24 pont

Előzmény: lacci40 (26826)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26826

Nyomás csökkentőm van , csapoló kell meg pár apróság amit az olasznál néztem. Meg felújítanom a kegeget, amit lehet hozzá kapni tömítéseket az élelmiszer ipari vagy sima mezei? Képek alapján sima fekete "O" gyűrűk. A hűtővel vagyok bajban 1 év alatt a 2. hűtőnk engedte el a gázt és egyik sem volt régi. Így most nincsen szabad hűtőm egyenlőre.

Előzmény: Hank Evans (26824)
Hank Evans Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26825
Előzmény: Hank Evans (26824)
Hank Evans Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26824

Igen, jó. Én is megkérdeztem annak idején a cseretelepen, ahol azt mondták, hogy a hegesztő co2 még tulajdonképpen tisztább is, mint az élelmiszeripari, mert kevesebb víz van benne (tulajdonképpen tisztábbnak kell lennie a hegesztés miatt). Nekem először egyébként ilyennel töltötték a co2 palackomat és teljesen jó volt.

 

A szaturálás pedig működik magasabb hőfokon is - bár alacsony hőmérsékleten nyilván hatékonyabban és gyorsabban megy - erre van elérhető táblázat az interneten pl. "beer carbonation" vagy "co2 volume chart" néven. Ezek alapján meg lehet állapítani, hogy milyen hőfokon,milyen nyomás alatt kell szaturálni.

 

pl.:

 

De nyomáscsökkentőre természetesen mindenképpen szükséged lesz.

Előzmény: lacci40 (26823)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26823

Lenne pár kérdésem Hegesztő co palack is jó? A másik láttam magasabb hőhöz nagyobb nyomás kell. Csak kamrám lenne egyenlőre, a hűtő amit erre a célra vettem elengedte a gázt.Lehetne így 12-14 fokon is tartani egyenlőre?

Előzmény: Hank Evans (26822)
Hank Evans Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26822

Minden további nélkül használhatsz cukrot szóda-keg-ben szénsavasításhoz, ha jól kiszámolod a mennyiséget, csak nincs értelme, mert a csapoláshoz úgyis co2-palack kell majd, akkor meg már egyszerűbb egyből azzal szaturálni.

Előzmény: lacci40 (26821)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26821

Esetleg valaki tudja ha szódás keg-be tenném a sört, amibe kevés cukrot tennék szénsav miatt és nem hűteném csak kamrában tartanám jó ehet?  

HappyCarpenter Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26820

Köszönöm!
Elolvastam, meghallgattam. Hasznos volt!

 

Előzmény: Tótikám (26819)
Tótikám Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26819
Előzmény: HappyCarpenter (26817)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.20 0 0 26818

Mindenki azt mondja nem kell öblíteni, mert ha őblíted lemosod a fertőtlenítőt.

Előzmény: HappyCarpenter (26817)
HappyCarpenter Creative Commons License 2020.04.19 0 0 26817

Hello Mindenki!

 

Kérdeznék a fertőtlenítő szerekkel kapcsolatban. Jó pár főzésen túl vagyok (13-14) és eddig Chemipro Oxy-t használtam. Tudom, hogy vannak kétségek ezzel kapcsolatban, de nekem nem volt gondom vele. Most viszont nem kaptam, csak Chemipro San-t. Azt írják le kell öblíteni langyos vízzel. Mindenképpen öblíteni kell? Mert mi van akkor, ha mondjuk a víz nem teljesen steril és azzal fertőzöm meg a sört? Ha nem öblítek megöli az élesztőt? Az érlelő tartályban még el tudom képzelni, hogy felhígul annyira, hogy nem okoz gondot, de mi a helyzet az üvegekkel? Fertőtlenítés után öblítsem?
Köszi előre is a válaszokat! 

lacci40 Creative Commons License 2020.04.19 0 0 26816

Nekem a kezdeti nehézségek után egész iható sörök lettek. Bár voltak komoly hibáim is pl. komló forraláskor leeset a teteje a forralónak és iszonyat keserű lett mire leszűrtem.

Előzmény: Tótikám (26814)
lacci40 Creative Commons License 2020.04.19 0 0 26815

Rengeteg olvasnivalót lehet találni a neten és receptet. Érdemes megnézni átolvasni.

Előzmény: The Rocketeer (26812)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!