Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
ehh ezt benéztem nem tudtam hogy az is kétajtós szekrény
nagyimnál volt anno ilyen az is képes volt januárba ha hideg volt 7-800m3 elégetni 2szint ~180nm 80-as évek közepe színvonal ja és lapos tetővel megfejelve :O
saját Quadrigám se különb volt, hogy kollégákkal reggelente az volt köszönés után az első ki hány m3 fogyazstott 24 óra alatt azért 30m3/24 óra nem kis teljesítmény igaz akkor volt 1 hétig -15-20°C
viszont van egy előnye áram nélkül is megy csak a visszacsapót kel kivennem szóval világvége biztos
Üdv ! Igazad van ,nem a legkörszerűbb ,de lehet 40 éve megy ,egy masszív szigeteléssel ha a szummát kiszámolnánk nem lenne annyira még sem rossz erdménye !:-)
Első éven 350K gázszámla a télre, aztán hogy rendbe lettek rakva a dolgok jórészt, most olyan 900M3-re várom a fogyasztást. Mondjuk örök darab, de az idén ez is megy a háztól.
Nincs ilyen kazánom de általánosságban igaz hogy a szekunder-levegő a fagáz képződés függvényében állítandó, a primer-levegő beállítás (pár extrém esetet leszámítva) a kazán teljesítményét befolyásolja, ha zárod kisebb lesz ,ha nyitod nagyobb lesz a kazán teljesítménye, hogy ne legyen túl egyszerű a dolog a primer változtatására a szekundert is lehet hogy állítani kell!
Leírásod alapján kézi szabályozású a szekunder és primer levegő szabályozás, ez azt jelenti hogy csak egy általánosan jó beállításod lesz, a pillanatnyi levegő igényt így nem lehet szabályozni. Kemény fához kevesebb szekunder kelhet, puha fához több, de a rakat pillanatnyi égésétől is függ a szekunder levegő igénye fafajtától függetlenül is!
Végül megvettem a használt Vitoligno kazánt. Egy Viessmann Vitoligno 100-S. A régebbi típus, a piros vezérléssel a tetején.
Kérdésem lenne a primer és szekunder levegő szabályozóról azokhoz, akiknek ilyen kazánjuk van.
A használati utasításban írja, hogy a primer és szekunder szabályozókat indulásból a nyíllal jelölt pozíciókra kell állítani.
Az le van írva, hogy később a szekunder szabályozót hogyan kell állítani a láng függvényében. A primerre pedig nem ír semmit. Valakinek van tapasztalata, hogy a primert hogy érdemes állítani, vagy egyáltalán változtat-e valamit az égésen?
ki csak nagyon nem mindegy hogy a pille palackot csavartad be alufóliába vagy egy drága hőtükrös vákuumos termoszt használsz
a lényeg a puffer ne fűtse a környezetet, ha kel oda fűtés rakj egyet a kazánból elmenő kémény hulladékhője is tud ám fűteni :), meg mint írtam a kazán sokkal rosszabban van hőszigetelve mint a puffer, fűt az eleget
a puffernek jo esetben nincs hovesztesege, mert kivulrol szigetelve van, hogy tarolja a meleget. viszont a kazan maga es a csovek (nalam a kiegyenlito is) futenek eleget.
nekem 30 nm a kazanhazam, faelgazosito kazannal.. nyitott ablaknal is 26 fok van. szereltettem kiallast a radiatornak, de teljesen folosleges lenne felrakni. ha egy ket napig nem kell futeni, akkor is jo ido van benn.
Eladnám a komplett rendszerem. A kazán, puffer, vezérlések mind saját tervezés. 3 évet használtam, 3. szezon, hogy nem használom. Pókhálókért bocs. :) Ár:650.000 HUF
Kazán: 8 mm a gázosító részen, egyéb helyeken 5 mm.
Puffer: 2 db egyenként 950 literes, 10 centi gyapotszigeteléssel. 4 mm a palást, 8 mm a fenekek. Síklemez, laposvasakkal merevítve.
Töltök fel pár képet róla, ha valakit érdekelnek a részletek, az majd kérdez. :)