Ezt a topicot Ida és Vanda a kerékpárbarátok off topicjának szánja. Ahol a versenyek fontos eseményein túl meg vitathatjuk, hogy ki a legjobb pasi, a legcsinosabb hostess, a legjobb mez, a legcsúnyább mez, ki kire hasonlít a hírességek közül, és ki kivel jár, vagy nem jár, sőt ki milyen autón, vagy motoron jár. Egy topic, ahol semmi se off, aminek bármi kicsike köze van az országúti kerékpársporthoz.
Olvastam, nem értem. Persze ha eljutottunk oda, hogy van szakaszgyőztes, meg hasznos megkülönböztetés, akkor miért ne lehetne büszke Erik?
Arra miért nem tértek ki a firkászok, hogyan is sikerült 1 órán keresztül szökésből-szökésbe kerülni, amikor nem lehet bekerülni a szökésbe. Én ezt kérdeztem volna meg, pl.
Ha egy bringás versenyt akar nyerni, főleg ha ez a bringás UFo, akkor nem vonogathatja a vállát, ha a legerősebb ellenfele eltünik előle.
Vagy gyenge vagy ostoba. Idén Pogacar éppen a híressé/hirhedtté váló szökéseiről vált ismertté. Nos ha eltünt a szemük elől és nem reagáltak, akkor vagy ostobák vagy gyengék.
Pogi eddig a jó és a kevésbé jó bringásokat verte meg időnként megalázó módon a Giron és a Touron. . Most meg a második és a harmadik UFÓt egy füst alatt. (Arról nem is beszélve, hogy O'Connor is odavágott nekik. )
Én arra tippelnék, hogy inkább megpróbálták volna mint nem. Ezek az emelkedők azért annyira nem hosszúak talán mint azok a hegyek amin sokan megpróbáltak beállni mögé aztán elhervadtak. Itt azt a pár száz métert kellen valahogy csak a legjobbaknak kibírni utána lehet menni. Azt viszont simán elképzelem, hogy nagyon távolinka gondolták a 100 Km-t és onnan hátulról úgy értékelték (mire eljutott a hír hogy mi történt) hogy onnan már/még nem indulnak el egyből üldözni. Szerintem más lett volna a szitu, ha ez 1-3 méterre az orruk előtt történik és ki se kell kerülni az üldözéshez a fél mezőnyt.
Szerintem nem mentek volna vele. Úgy voltak vele (ezt is nyilatkozták), hogy azt hitték, nem tudja végigcsinálni. Azt el tudom képzelni, hogy a pillanat hevében esetleg megpróbáltak volna menni vele, de ebben sem vagyok biztos. A Zürichbergstraße-n Pogacar (és Sivakov) legjobb ideje 10+ másodperccel jobb, mint a többieké. A Witikonon is 15 másodperccel jobb volt Pogacar, mint mindenki más.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha Pogacar támadásakor ott van mögötte Evenepoel, van der Poel, O Conor....... akkor valaki ment volna vele vagy akkor is hagyják elmenni, hogy úgyis messze még a cél?
"I didn’t attack with 100km to go in a World Championship" - Eddy Merckx
“It’s obvious that he is now above me. Deep down, I already thought as much when I saw what he did on the last Tour de France, but tonight there’s no more doubt about it.
Obviously, you can never compare eras, but this is an incredible rider. I didn’t attack with 100 kilometers to go in a World Championship, but what he has done is unimaginable. It’s something we’ll remember for a very long time. He took a lot of risks against Mathieu van der Poel and Remco Evenepoel, but that didn’t scare him. That’s when you realize that Pogačar is an immense champion. He’s out of the ordinary.
I don’t remember anyone talking to me about it (triple crown) at the time. Maybe it was because it was the first time it had happened, and we didn’t have any reference points or comparisons. We weren’t really attached to these historical references. But with Pogačar we’re obliged to do so today.” said Eddy Merckx, L'EQUIPE
Tisztában vannak a versenyzők képességeivel, ismerik a pályát, tudják, hogy kinek van reális esélye győzni, és rá/köré épül a taktika. Nagyon ritka az olyan, hogy két kiemelkedő ember van egy csapatban, aki esélyes is, pl. Van és Evenepoel kettőse nem jellemző (kivétel volt idén az Olimpia). Ott megbeszélik, hogy 50-el a vége előtt megindul az egyik - szituációtól függően - aztán ha megfogják, akkor megy a másik. Pont, mint akkor, ha ketten vannak egy többfős szökésben azonos csapatból. Itt biztosan mondhatta Roglic, hogy ő nincs olyan szinten, hogy a végén lehessen vele számolni, ezért Pogacar az ember, köré épül a csapat, és ha szól neki, akkor viszi egy darabig. Ez is történt, biztosan odaszólt neki, hogy menjünk egyet, az meg belendítette a kapitányt. Gondolom Tratnik sem véletlenül volt elöl, hanem mert tudta, hogy meg fog indulni Pogi, a kérdés csak az volt, hogy mikor. (Érdekes, bele lehet kerülni egy szökésbe???)
Rogla amúgy sem ide készült, neki a Tour lett volna a verseny, aztán a bukás miatt Vuelta, ami miatt hervadt volt, ide csak segíteni jött.
Eriknek az egész éve szar, szerintem neki egyszerűen nem fekszik a Kométa versenydiétája, edzése, felkészítése, stb. Aki végig tud menni egy Girót, az röhögve végigmegy egy VB-t. Valamit nem jól csinálnak Bassoék vele, nem is csoda, ha elválnak az útjaik.
Igazad van, elkezdtek indokolatlanul felhájpolni valakit, és már nem lehet azt mondani, hogy "úbazmeg tévettünk" mert azzal a sok suttyónak okoznának olyan tramuát, hogy nem küldenek be nekik több sütikét, szóval ezért hasznos Ati.
Blanka jó volt, ő az időjárás áldozata. Mivel picike, ezért esős/hidegebb időben a nagyobb darab emberek előnyben vannak némileg, mert a testük jobban tudja szabályozni a hővisszatartást, mivel a több izom/zsír több energiát tud tárolni. Ő kihozta a versenyből, amit lehetett.
én úgy gondolom, hogy itt már valakiért mennek. Az az első számú terv, hogy Pogi, Remco, Pool a kiemelt versenyző, őt kell segíteni, amennyire lehetséges . Ha viszont kiesnek, nem jó a forma, akkor jön bárki más. De mivel a toppok akkorra előnnyel rendelkeznek, hogy szinte verhetetlenek, ezért csak szerencsével lehet már nyerni ellenük.
Lehet a fizujuk is ki van pótolva a csapattársaknak.
Ezért volt jó most Remconak, hogy nem volt Aert ott, mert lehet akkor már két kiskakas lett volna első számúnak.
Hol sikeresebbek ezek a megbeszélések (pl. 2011-es vébé, ahol Wiggins húzott Cavendish-nek), hol kevésbé (pl. 2021-es vébé, ahol Evenepoel addig-addig támadott, amíg van Aert egyedül maradt a végére és Alaphilippe ellépett mellőle). Alapvetően aki nem akar beállni a sorba és betartani a taktikát, azt otthon szokták hagyni.
Ez igazából csapatverseny azért lehet megbeszélni, főleg akkor ha van egy olyan kiemelkedő embered az adott versenyre mint Pogi. Akinek van józan esze a válogatottban az szerintem ezeket megérti és elfogadja. Amikor több ember is esélyes lehet akkor valószínűleg megkapják többen is a lehetőséget valamilyen formában, mint például az EB-n a belgák, ahol sík volt gyakorlatilag a pálya és kapott egy-két segítőt Merlier és Phillipsen is aztán gyepálhatták egymást is meg a többieket is :)
Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hogy ezek a nemzeti csapatmegbeszélések hogy zajlanak? Például hogy lehet Roglicsnak megmondani, hogy 100-al a vége előtt mész 2 km-t nyélen Poginak és aztán 12 perc hátránnyal megjössz a végén a 64-ik helyen egy VB-n? Vagy a belgáknak, vagy igazából bárkinek
Mert hogy van csapatutasítás meg sorrend azt még megérteném, de basszus ez egy VB, egyéni verseny...
Mihez képest. Valter a Giron meg a Vueltán is 20-30 hely között jött meg, most is, ennyit tud, azt hozta. Dina végigment, ez több, mint amire számítottam. Fetter nem, ez papírforma. Szóval hozták magukat, illetve egy picit többet. Vas is 10. lett, ezen a pályán ennyit tud, azt hozta.
- nos az egyik srác célba se ért, a másik harmadik lett - ja, igen, hátulról, a legjobb magyar meg 27. Nem nagyon van olyan sport, amiben ilyen eredményekkel " nagyszerű szereplésről" fecsegnének. Valter tehát hozta a szokásos buktáját, a másik két srácot nem ismerem, nem tudom milyen körülmények között készülnek stb. de azért kiváló szereplést emlegetni, az kissé eufémiás badarság-ostobaság. Ez meg a köcsögök részéről a szokásos bukta.
Volt egy másik buktájuk is. A hét végefelé arról fecsegtek, hogy mit ér egy ilyen utánpótlás kategória jó helyezése? Sokszor semmit, de sokszor a jó szemű szakemberek ki tudják szúrni a jövő nagyjait. "Sokan lesznek jó versenyzők, sokan nem" erre a bölcs megállapításra jutottak. De akkor derengeni kezdett a köcsögöknek, hogy ha "jó és nem jó" versenyzők vannak, akkor hova kerül Valter? Így gyorsan bevezették a "hasznos" kategóriát is(ami persze tényleg létezik de csak azért jutott eszükbe, mert kínba kerültek Valter besorolása miatt. )
Na mindegy. a VB jó volt, a szerencsétlenül járt lányt nagyon sajnálom, de ott valakik nagyot hibázhattak. .
Nekem az a fantasztikus Pogiban hogy hiába nyert már mindent IS,még mindig mennyire tud örülni egy győzelemnek pláne amire nagyon várt, mint egy kisgyerek őszintén tele érzelemmel.
ha nem dimbi-dombi lett volna 4400m szinttel, hanem rendes hegyes szakasz, akkor sokkal nagyobb vereség lett volna a többieknek. És más is lett volna a sorrend.
De csak azért, mert csak segítők üldöznek. Ha van der Poel, van Aert, Evenepoel üldözné kiegészülve még 1-2 kapitánnyal akkor már lenne esélyük elkapni, csak ők meg nem üldöznek, nehogy a másiknak kicsit is segítsenek.
Itt szerintem különösen jól jött neki hogy nincs rádió, azzal jobban lehetett volna szervezni a közös üldözést. Ha belgák hollandok esetleg még valaki mindenkit arányosan föláldoznak talán utolérhették volna, de ahhoz folyamatos pontos információk kellett volna szerintem.
A belgák üldözték egy darabig, de az kevés volt. De tényleg az van, hogy sokkal erősebb a többieknél, annyival, hogy egy ilyen őrült dolgot is végig tud vinni.
akár arra is jó, hogy megsemmisítse az ellent. A nagyok ne higgyék el, hogy ezt meg lehet csinálni. Amúgy, ha belegondolunk a 273km alatt nem sok az előny, de mégha a többiek is váltogatták egymást. ő nekik is tekerni kellett a bringát. És mellette egymást támadták be, ami többet kivesz, mintha összedolgoztak volna rendesen.
Vagy már fejbe eldöntötték, hogy Pogi úgyse lesz meg. Küzdöttek, de nem jött össze. jó ki verseny volt. Szerencsére nem egy 273km utazás aztán egy sprint.
Fanderpul a szemembe nagyot ment. Remco szerintem már fáradtabb volt így az év végére.